O tome su se vodile teološke rasprave i prije i za vrijeme i nakon 2.VK.
Naša tri biskupa su sudjelovali u anketama:
Dr. Petar Čule- mostarksi biskup, i biskup dr. Frane Franić tada splitko- makarski upravitelj su bili za to , dok je dr. Smiljan Čekada biskup skopsko-prizrenski bio protiv.
Još od Srednjeg vijeka razvila se teologija o Marijinoj pridruženosti otkupiteljskom djelu te je izazivala katkada oštre teološke rasprave unutar same Katoličke Crkve (J. Galot). Mariju se u prošlosti zvalo Otkupiteljicom, jer je Otkupiteljeva majka, da kasnije ne bi došlo do zabune,
na nju je primijenjen naslov Suotkupiteljica što je označavalo njenu suradnju s Kristovim djelom. Naziv Suotkupiteljica prvi put se spominje u nekom himnu
iz 15 st. i tumači se riječima trpjela je s Otkupiteljem, javlja se također i u nekim spisima Pija X. i Pija XI. (J. Galot). Napuštanje naziva Otkupiteljica želi reći to da samo Krist u strogom smislu te zasluge preuzima, a ona je trpjela s Otkupiteljem (Lk 2,34-35) i time surađuje na njegovu djelu (J. Galot).
Ja sam nekako bliže tome da dobije titulu i Suotkupiteljice. Jako su mi drage sve pobožnosti i molitve, krunice vezane za BDMariju... i općenito njena poniznost, njen fiat dan arkanđelu Gabrijelu / Bogu, njena uloga u Crkvi i na nebu, njena uloga prema dušama u čistilištu itd.
Možda sam malo više subjektivan

, a manje strogo teološki pozicioniran, ali eto , možda nekada treba slušati više srce nego glavu