Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 18:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Je li Blažena Djevica Marija „Suotkupiteljica“?
Ne 45%  45%  [ 5 ]
Da 55%  55%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 11
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 08, 2025 14:29 

Ispravno shvaćen izraz „Suotkupiteljica“ odnosi se na moćnu ulogu Djevice Marije u suradnji na djelu otkupljenja, koje je djelo njezina Božanskog Sina. Ali taj bi naslov nekima mogao biti kamen spoticanja, osobito protestantima koji su sumnjičavi prema marijanskoj pobožnosti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 08, 2025 18:52 

Da, ovako kako si to iznijela sigurno jest. Malo sam zbunjen zašto se sada, nakon više stotina godina, dovodi to u pitanje. Nadam se da nije samo zbog približavanja protestantima jer bi to bio pogrešan razlog. Moguće da je ponegdje došlo do neurednog odnosa spram Marije i pretvaranje u nekakvo polubožanstvo, što bi svakako bilo pogrešno, pa da Vatikan želi to raščistiti i dovesti u red.

Vrh

PostPostano: Ned stu 09, 2025 20:12 

Nije došlo do neurednog odnosa spram Marije, nego se radi više o jeziku, čišćenju pojmova i značenja...

Postoje dvije teološke škole, jedni su spram Marije minimalisti, a drugi maksimalisti. Među ovim drugima ima glasova o tzv. "petoj marijanskoj dogmi", oni traže od Vatikana da proglasi Mariju "Suotkupiteljicom" i "Posrednicom" jer je svojim majčinskim bolima podno križa na zaista poseban način sudjelovala u Kristovoj patnji, a time i u otkupljenju svijeta. To sve stoji, ali naziv "Suotkupiteljica" nije najsretniji jer ona ipak nije ni na približno sličan način kao Krist su-otkupila svijet. Osim toga, Isus je Bog, a Marija stvorenje.

Kao što piše u uvodu kard. Fernandez u zadnje se vrijeme pod utjecajem nekih internetskih evangelizatora i privatnih objava sve češće čuju tumačenja s nazivima kao što je Suotkupiteljica, pa je bilo potrebno razjasniti pojam.
https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... is_en.html

Inače, isti naziv koristio je i sv. Leopold Bogdan Mandić (i mnogi drugi sveci - kao što piše, negdje od 15. st.), nećemo reći da su bili u krivu, nego da su pod tim nazivom shvaćali posebnu Marijinu ulogu pod Kristovim križem. Taj pojam međutim nikad nije bio dio Učiteljstva Crkve, crkvenih otaca, niti pouka o vjeri...

Vrh

PostPostano: Ned stu 09, 2025 21:55 

Nije došlo do neurednog odnosa spram Marije, nego se radi više o jeziku, čišćenju pojmova i značenja...

Postoje dvije teološke škole, jedni su spram Marije minimalisti, a drugi maksimalisti. Među ovim drugima ima glasova o tzv. "petoj marijanskoj dogmi", oni traže od Vatikana da proglasi Mariju "Suotkupiteljicom" i "Posrednicom" jer je svojim majčinskim bolima podno križa na zaista poseban način sudjelovala u Kristovoj patnji, a time i u otkupljenju svijeta. To sve stoji, ali naziv "Suotkupiteljica" nije najsretniji jer ona ipak nije ni na približno sličan način kao Krist su-otkupila svijet. Osim toga, Isus je Bog, a Marija stvorenje.

Kao što piše u uvodu kard. Fernandez u zadnje se vrijeme pod utjecajem nekih internetskih evangelizatora i privatnih objava sve češće čuju tumačenja s nazivima kao što je Suotkupiteljica, pa je bilo potrebno razjasniti pojam.
https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... is_en.html

Inače, isti naziv koristio je i sv. Leopold Bogdan Mandić (i mnogi drugi sveci - kao što piše, negdje od 15. st.), nećemo reći da su bili u krivu, nego da su pod tim nazivom shvaćali posebnu Marijinu ulogu pod Kristovim križem. Taj pojam međutim nikad nije bio dio Učiteljstva Crkve, crkvenih otaca, niti pouka o vjeri...

Prekrasan post Adrijana. BRAVO!!!

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 08:58 

...jer je svojim majčinskim bolima podno križa na zaista poseban način sudjelovala u Kristovoj patnji, a time i u otkupljenju svijeta.

Teško mi je meritorno o ovome razgovarati, nemam teološku naobrazbu pa je moguće da su u kontekstu teologije pojmovi nakrcani značenjima koja ne uzimam u obzir.
Po mojim razmišljanjima pojam "suotkupiteljica" se čak i ne odnosi toliko na ovo što si spomenula, tu je Marija bila pasivni promatrač, stavljena u poziciju majke koja gleda mučenje i smrt djeteta, takvih majki je kroz povijest bilo jako puno.

Ali nedvojbeno je da je Bog odabrao tu mladu židovsku djevojku da se kroz njeno tijelo utjelovi i uđe u ovu našu stvarnosti.
Bog kaže Mojsiju: "Ne možeš vidjeti lice moje, jer me čovjek ne može vidjeti i ostati živ." Samo vidjeti!! A kroz Mariju se utjelovljuje! Marija je ljudsko biće pripremljeno za taj kozmički događaj.

I sad ono najvažnije što je čini suotkupiteljicom: Bog traži od Marije dopuštenje da se smije utjeloviti kroz njeno tijelo. Ona je svojom slobodnom voljom mogla odbiti biti majka otkupitelja i nemamo pojma što bi onda bilo sa planom otkupljenja čovjeka. Marijin "fiat" je čini suotkupiteljicom, tu ona nije bila pasivni promatrač nego je aktivno svojom voljom omogućila provođenje plana i dolazak Boga Isusa kao tjelesnog čovjeka u naše prostor-vrijeme.

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 14:40 

O tome su se vodile teološke rasprave i prije i za vrijeme i nakon 2.VK.
Naša tri biskupa su sudjelovali u anketama:
Dr. Petar Čule- mostarksi biskup, i biskup dr. Frane Franić tada splitko- makarski upravitelj su bili za to , dok je dr. Smiljan Čekada biskup skopsko-prizrenski bio protiv.

Još od Srednjeg vijeka razvila se teologija o Marijinoj pridruženosti otkupiteljskom djelu te je izazivala katkada oštre teološke rasprave unutar same Katoličke Crk­ve (J. Galot). Mariju se u prošlosti zvalo Otkupiteljicom, jer je Otkupiteljeva majka, da kasnije ne bi došlo do zabune, na nju je primijenjen naslov Suotkupiteljica što je označavalo njenu suradnju s Kristovim djelom. Naziv Suotkupiteljica prvi put se spominje u nekom himnu iz 15 st. i tumači se riječima trpjela je s Otkupiteljem, javlja se također i u nekim spisima Pija X. i Pija XI. (J. Galot). Napuštanje naziva Otkupiteljica želi reći to da samo Krist u strogom smislu te zasluge preuzima, a ona je trpjela s Otkupiteljem (Lk 2,34-35) i time surađuje na njegovu djelu (J. Galot).

Ja sam nekako bliže tome da dobije titulu i Suotkupiteljice. Jako su mi drage sve pobožnosti i molitve, krunice vezane za BDMariju... i općenito njena poniznost, njen fiat dan arkanđelu Gabrijelu / Bogu, njena uloga u Crkvi i na nebu, njena uloga prema dušama u čistilištu itd.
Možda sam malo više subjektivan :)) , a manje strogo teološki pozicioniran, ali eto , možda nekada treba slušati više srce nego glavu :)

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 14:47 

Među zagovornicima Marije kao Suotkupiteljice, Odvjetnice i Posrednice svih milosti ugledno mjesto zauzima [b]bl. Terezija iz Kalkute[/b] (1910. – 1997.), koja nam u svojem pismu iz kolovoza 1993. godine[2] daje jezgrovito obrazloženje: „Marija je naša Suotkupiteljica uz Isusa. Ona je Isusu dala njegovo tijelo i patila s njim pod križem. Marija je Posrednica svih milosti. Ona je dala Isusa nama, i kao Majka ona postiže za nas sve koristi. Marija je naša Odvjetnica koja moli Isusa za nas. Samo kroz Srce Marijino mi dolazimo do Euharistijskog Srca Isusovog. … Papinsko definiranje Marije kao Suotkupiteljice, Odvjetnice i Zagovornice donijeti će velike milosti Crkvi.“

Oni vjernici koji su čitali „Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“ sv. Ljudevita Grignona Montfortskog[3], mogli su u tom biseru praktične marijanske pobožnosti naći detaljnije izložene sve ove stvari o kojima nam govore bl. Terezija iz Kalkute: za sv. Ljudevita Montfortskog ne dobivaju Crkva i vjernici od Boga nikakvih milosti, koje ne prolaze kroz posredničke ruke Marijine; kako je Bog odlučio samog Otkupitelja Isusa povjeriti pristanku Marijinom da ga primi u svoje krilo, pravo je da Mariju gledamo i kao Suotkupiteljicu – bez nje doista nema otkupljenja. Ako znamo da je prvi prijevod te knjige na hrvatski učinio još nadbiskup Josip Stadler 1894. godine, pomalo bi nas trebalo začuditi da u Hrvatskoj imamo tako malo svijesti o predanom višegodišnjem zalaganju za proglašenje tzv. pete marijanske dogme: eto nas globalni apologet te dogme dr. Mark Miravelle izvješćuje da je peticiju papi za proglašenje dogme o Mariji Suotkupiteljici potpisalo preko 7 milijuna katolika.[4]

O popularnosti zahtjeva za donošenje nove marijanske dogme možemo zaključivati također i iz podatka od veljače 2008. god., o kojemu nas izvješćuje Agencija „ZENITH“: na poticaj petorice kardinala, preko 500 katoličkih biskupa, potpisuje tzv. „Votum“ kojim se kod Svete Stolice zalaže za proglašenje dogme o Mariji kao Suotkupiteljici, Odvjetnici i Posrednici svih milosti.[5] U ožujku 2010. godine, ista agencija nas izvješćuje da se broj potpisnika među katoličkim biskupima popeo na preko 800

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 15:51 

Evo jedan odličan članak koji otkriva kakva su strujanja i razmišljanja u vezi te titule bila na 2,VK ,ali se donosi i manji povijesni prikaz tendencija da se BDMarija proglasi Posrednicom, Odvjetnicom i /ili Suotkupiteljicom :))

https://katolik.hr/marija-suotkupitelji ... ih-milosti

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 18:22 

Joj joj ne znam što će ti Soren na ovo kazati pa Quo vadis i Vjera i djela su luk i voda prema ovoj stranici s koje si ti preporučio članak?!
Mater Populi Fidelis, dokument koji je ovaj tjedan objavio Dikasterij za nauk vjere, čini se posvećen pitanju koje bi moglo zanimati uglavnom teologe. Velika većina katolika nije bila ni svjesna kontroverze oko korištenja naslova „Suotkupiteljica“ za čašćenje Djevice. Taj se naslov koristio generacijama od strane svetaca, teologa i papa, a da pritom nije izazivao nikakvu uznemirenost među vjernicima. Fernandez izgleda samo daje do znanja kako je još uvijek na funkciji.

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2025 21:03 

Da.
Soren,šta ti kažeš?

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2025 10:29 

Joj joj ne znam što će ti Soren na ovo kazati pa Quo vadis i Vjera i djela su luk i voda prema ovoj stranici s koje si ti preporučio članak?!

Mater Populi Fidelis, dokument koji je ovaj tjedan objavio Dikasterij za nauk vjere, čini se posvećen pitanju koje bi moglo zanimati uglavnom teologe. Velika većina katolika nije bila ni svjesna kontroverze oko korištenja naslova „Suotkupiteljica“ za čašćenje Djevice. Taj se naslov koristio generacijama od strane svetaca, teologa i papa, a da pritom nije izazivao nikakvu uznemirenost među vjernicima. Fernandez izgleda samo daje do znanja kako je još uvijek na funkciji.

Ne znam šta nam je sa Sorenom...ne čuje se više??

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2025 12:40 

Ovo pitanje netko tko je imalo upućen u katoličku vjeru ne bi smio ni postavljati.
https://vjera.hr/crkva/vatikan-izdao-up ... e_vignette

Još gore, pogledala sam rezultate glasovanja.
Jako loše. Mala je utjeha što malo ljudi sudjeluje. Početi ću razumijeti zašto mi je svećenik rekao da mu ne dolazim na ispovijed ako ću ići po katoličkim forumima.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2025 12:51 

Ovo pitanje netko tko je imalo upućen u katoličku vjeru ne bi smio ni postavljati.

Draga Totus Tuus! Mnogi to ne mogu shvatiti. :|

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2025 18:46 

Jako loše. Mala je utjeha što malo ljudi sudjeluje. Početi ću razumijeti zašto mi je svećenik rekao da mu ne dolazim na ispovijed ako ću ići po katoličkim forumima.

* Majkićka je objasnila što podrazumijeva pod "otkupiteljica" i to je potpuno u skladu sa notom. Problem je očito što neki pojam upotrebljavaju i u kontekstu koji nije u skladu sa katoličkim učenjima pa se preporučuje izbjegavati taj termin. Zašto te onda sablažnjavaju rezultati ankete ako je pitanje strogo ograničilo pojam na ono što i sama nota priznaje kao ispravnu domenu shvaćanja?

* Katolici nisu sekta. Postoji određeni set dogmi koji se ne propitkuje, ali sve ostalo podložno je promišljanjima svakog pojedinca, naravno uvijek imajući oko na Učiteljstvu. Svatko od nas bi trebao promišljati svoju vjeru, provlačiti je kroz prizmu svojih odnosa sa Bogom. I svakako ne bojati se dijaloga i diskusija. Čudan je to svećenik koji se boji razgovora i foruma.

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2025 09:05 

https://vjera.hr/crkva/vatikan-izdao-up ... e_vignette

Zašto se ne bi smjelo postavljati??
Pa jesi li ti pomno pročitala sve članke na tu temu što smo stavljali??

O popularnosti zahtjeva za donošenje nove marijanske dogme možemo zaključivati također i iz podatka od veljače 2008. god., o kojemu nas izvješćuje Agencija „ZENITH“: na poticaj petorice kardinala, preko 500 katoličkih biskupa, potpisuje tzv. „Votum“ kojim se kod Svete Stolice zalaže za proglašenje dogme o Mariji kao Suotkupiteljici, Odvjetnici i Posrednici svih milosti.[5] U ožujku 2010. godine, ista agencija nas izvješćuje da se broj potpisnika među katoličkim biskupima popeo na preko 800

Pet kardinala je to davno tražila uz 800 biskupa... kao su oni smjeli postaviti to pitanje??

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata