Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Emanuel
PostPostano: Pet pro 19, 2025 12:32 

Neznam jesam li ovo pitala
Izaija 7:14
Evo Božjeg znaka: Djevojka će zatrudnjeti i roditi sina, a dat će mu ime Emanuel.

Zašto se nije ispunilo to, da se zove Emanuel?

Mene to pitao muž ateist a ja mu nešto muljala

Vrh

Naslov: Re: Emanuel
PostPostano: Pet pro 19, 2025 13:19 

Isus nije nazvan Emanuel po imenu, nego je Emanuel po stvarnosti jer je Bog koji je postao čovjek i ostao s nama. U biblijskom i tradicionalnom shvaćanju ime označava bit i poslanje. Npr.: Krist se zove Jaganjac, ali to nije njegovo osobno ime, zove se Svjetlo svijeta, ali ga tako ne dozivaju na ulici. Isto vrijedi za Emanuel što doslovno znači " s nama Bog". Bog se „zove“ Emanuel jer je stvarno s nama: u utjelovljenju, u sakramentima, u Euharistiji tj. u Katoličkoj Crkvi.
Dakle proroštvo Izaije 7,14 ispunjeno je po stvarnosti, a ne po pukom izgovoru imena. „Emanuel“ nije osobno ime, nego naslov koji znači Bog s nama. Isus je Emanuel jer je utjelovljeni Bog koji ostaje s nama i to ne apstraktno, nego konkretno u Katoličkoj Crkvi koju je osnovao. Bog nije „s nama“ izvan Tijela Kristova, nego upravo po Katoličkoj Crkvi, sakramentima i apostolskom nauku.
Zato ateizam i nekatoličanstvo nemaju smisla.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 15:32 

A čuj...može se svakojako tumačiti. No, jasno piše:
"Matej 1:23 "

“Gle, djevica će začeti i roditi sina i nazvat će ga imenom Emanuel!”

A o ovome što ima/ nema smisla samo Bog zna.
A Boga ja ne razumijem ali se nadam da On razumije mene. Stvoriti vrstu koja je opustošila planet, uništila većinu životinjskih vrsta ali i svoju vrstu ubija, muči, ratuje, siluje i što sve ne, ne mogu to razumijeti :??

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 16:18 

Ovo se često pojavljuje u raspravama, pogotovo sa muslimanskim apologetima.
Dobro ti je Majkićka odgovorila, samo treba malo proširiti u kulturološkom smislu.

Kada danas, u našem vremenu i kulturi, razmišljaš o imenu nisi niti blizu onome što su pod "imenovanjem" mislili u hebrejskoj kulturi, u vrijeme Izaije.
Imenovati nekoga nije bila samo riječ kako će ga ljudi zvati, u proročkom smislu to je bilo ono što će On biti.

Samo malo kasnije taj isti Izaija za istog Mesiju kaže: "Ime će mu biti: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni."

Vrlo često biblijski likovi imaju ime kojim ih ljudi zovu, ali imaju i ime(na) koja opisuju njihov status pred Bogom.
Sjeti se samo da je Abram postao Abraham, da je Salomon (ime koje mu nadjenuše roditelji) nazvan i Jedidja, kako ga nazvaše proroci...

Biblija je strašno kompleksna, nema šanse da netko može samo tako krenuti čitati i sve razumjeti. Toliko je prenesenih značenja, kulturoloških razlika, vremenska distanca je ogromna, pa onda razni prijevodi gdje su si teolozi doslovno brade čupali radi prijevoda jedne riječi... Ja imam par knjiga o bibliji i jedino se uz njih usudim čitati, a i to u segmentima. Danas često koristim i AI za pojašnjavanje, ima zaista odlična objašnjenja, uvijek potkrepljena sa primjerima.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 16:52 

totus tuus je napisao/la:
A čuj...može se svakojako tumačiti.
Mogu se izmišljati odgovori no ispravni su oni u kojima nema proturječja s ostalom Katoličkom vjerom. Krist se zove Isus, ali jest Emanuel u Crkvi, a izvan Crkve nema punine toga Emanuelova prisustva jer izvan Crkve nema spasenja (extra Ecclesiam nulla salus). Vidiš kako se sve tradicionalno savršeno uklapa u našu Katoličku vjeru.
A Boga ja ne razumijem ali se nadam da On razumije mene. Stvoriti vrstu koja je opustošila planet, uništila većinu životinjskih vrsta ali i svoju vrstu ubija, muči, ratuje, siluje i što sve ne, ne mogu to razumijeti
Ako je kuća neuredna ne može se vidjeti njena ljepota pa kao početak čišćenja možeš prvo shvatiti suštinu. Bog nije stvorio čovjeka kao razaratelja, nego kao dobroga i slobodnog. Sve zlo koje nabrajaš ne dolazi od Boga, nego od zloupotrebe slobodne volje nakon istočnog grijeha.
Katolička vjera ne tvrdi kako je svijet dobar zato što ljudi čine dobro, nego da je Bog dobar unatoč ljudskom zlu. Upravo zato Bog nije ostao po strani, nego je ušao u povijest, preuzeo patnju i umro za grešnike.
Naravno Bog te razumije, ali ne opravdava ničije zlo tj. On ne opravdava čovjeka bezrazložno, nego ga poziva na obraćenje. Eto ako tradicionalno katolički protumačiš sve sjeda na svoje mjesto.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 17:16 

Ako je kuća neuredna ne može se vidjeti njena ljepota

Što si htjela kazati? Nešto upućeno meni osobno? Ako ćeš mantrati tebi osobito dragim new age mantrama, ono, kao, sredi sebe pa ćeš vidjeti samo cvijeće, sunce, dobrotu i veselje, ne bi me začudilo.
A ovo ostalo...Jest, tako piše u Bibliji. Ali to prolazi do nekog nivoa. Ne očekujem da me razumiješ. Nije Istočnim grijehom ušlo u čovjeka nešto zašto mu Bog nije dao mogućnost.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 17:27 

Što si htjela kazati? Nešto upućeno meni osobno? Ako ćeš mantrati tebi osobito dragim new age mantrama, ono, kao, sredi sebe pa ćeš vidjeti samo cvijeće, sunce, dobrotu i veselje, ne bi me začudilo.
Samo povezujem s našim predbožićnim čišćenjem kada stvari stavljamo na svoje mjesto, ništa zločesto ne mislim.
A ovo ostalo...Jest, tako piše u Bibliji. Ali to prolazi do nekog nivoa. Ne očekujem da me razumiješ. Nije Istočnim grijehom ušlo u čovjeka nešto zašto mu Bog nije dao mogućnost.
Točno je istočnim grijehom nije u čovjeka ušlo nešto za što mu Bog nije dao mogućnost, ali izostavila si ključni detalj. Bog je dao mogućnost izbora, ali nije dao nužnost grijeha. Bog je dao mogućnost griješiti, ali i sve što je potrebno da se grijeh nadvlada. Tragedija nije u Božjem stvaranju, nego u čovjekovu izboru.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata