Ako je Krist na križu protuotrov koji liječi, zašto se nije dogodila drastična promjena, već su ljudi još gori? A ne možemo reći da nije bilo dobrih ljudi i prije Njega?
Postavljaš vrlo pronicava pitanja, nije baš lako odgovarati.
I ja sam samo tražitelj na putu.
Prvo, ne mislim da su ljudi još gori. Po svemu što znam, vremena prije Krista su bila toliko okrutna i kruta da je nama danas teško to i zamisliti. Ne moramo se ni vraćati daleko prije Krista. Civilizacije Grčke i Rima su bile grozno okrutne, ubijanje svakodnevnica, robovi na razini stvari, djecu sa manama se bacalo u ponore, starce se ostavljalo u divljini... I to ne na rubovima civilizacije, to su bile civilizacijske norme.
Drugo, mislim da se ipak dogodila drastična promjena. Na križu se povijest prelomila i zlo je pobjeđeno, ali duhovni rat nije gotov. Neki to uspoređuju sa danom D, kada se američka vojska iskrcala na Normandiju znalo se da je Njemačka poražena i nije više bilo povratka za nju, ali rat je ipak još potrajao do konačnog dana pobjede. Mi smo danas još uvijek u duhovnom ratu i Zlo se bori za svaku dušu čovjeka koju može oteti, čak i žešće jer zna da je poraženo. Naravno, tu je i cijela metafizička dimenzija u koju ni ne ulazim, a sigurno je temeljna.
I sam sam često postavljao pitanja, nakon raznih katastrofa i ratova, zašto zlo ne jenjava, zašto se ništa ne mijenja? Ali u nekom trenutku sam shvatio da upravo kršćanstvo jedino nudi odgovor kroz paradoks križa. Promijenilo se to što patnja više nije uzaludna. Prije Krista, patnja je bila znak Božjeg prokletstva ili slijepe sudbine. Nakon Krista, svatko tko pati, zna da sudjeluje u onom istom činu koji je izveo Bog. To daje ljudima snagu za otpor koju prije nisu imali.
Tu je vrlo važno i pitanje ljudske slobode. Da je Bog uništio zlo na univerzalnom nivou "čarobnim štapićem", uništio bi i ljudsku slobodu. On to nije učinio, nije "izbrisao" zlo iz ljudske prirode, nego je otvorio vrata izlaza. Kako? Dao nam je rješenje kako možemo pobjediti zlo svojom slobodnom voljom. Najveća snaga zla je u progresiji, zlo se kroz ljude samo umnaža i raste. Ujutro se šef izdere na tebe, ti dođeš doma i istreseš se na muža, muž se istrese na dijete, dijete šutne psa... to je jedan val koji se samo širi i umnožava. Ono što Isus čini je da upija, apsorbira zlo koje je Njega pogodilo, sa križa kaže "ovdje lanac zla prestaje, neće se dalje reflektirati, opraštam svojim ubojicama". I nama daje recept: ljubi svojeg bližnjega, nemoj na zlo uzvratiti zlom, okreni drugi obraz... nemoj biti repetitor zla nego budi apsorber koji će prekinuti svaki val zla koji do tebe dođe. Kakva ideja!
Da, bilo je dobrih ljudi i prije i poslije Krista, ali mi ovdje govorimo o svemogućem Bogu koji se utjelovio, svojom voljom ušao u centar izdaje i zloće, sav taj val zla apsorbirao i otišao na križ uz moćnu poruku ljubavi. Običan čovjek koji ne uzvrati zlo čini herojski čin. Isus koji ne uzvraća zlo čini božanski čin koji omogućuje svima nama običnim ljudima da uopće imamo snage pokušati činiti isto, znajući da je to učinio i naš Bog i da je naš Bog uvijek tu uz nas.