zdrave je napisao/la:
Gutaperka, razmisli: Juda se pokajao, ali zbog čega?
.
1. Juda je očekivao da će Isusa uspjeti nagovoriti da svojim "čudotvornim" sposobnostima/moći pomogne(?) Zelotima, s kojima se Juda družio. Zeloti, su naime, pokušavali dići Židove na neku vrst ustanka, pobune protiv Rimljana. A znamo što je Isus rekao kako gleda na to: nije se nikada želio petljati u svjetsku vlast, što Juda prekasno shvaća.
I sad…Gutaperka, vjeruješ li sama da se Juda "pokajao kako piše i priznao svoj grijeh"?
GDJE piše da je priznao svoj grijeh? I KAKAV?
Samo da se pokajao - a vidjeli smo kakvo je to kajanja - koje završava vješanjem?!
.
2. Tko ne vjeruje da su gorko morali plakati Adama i Eva - prvi ljudi - nakon svoga grijeha?
Kajali su se itekako, no Judino kajanje s kajanjem…npr. Petrovim, nakon što je zatajio Učitelja - nema baš nikakve veze.
Nije li Juda imao prilike barem POGLEDOM zamoliti Isusa da mu oprosti? Imao je!
Juda se kajao što prevario svoje drugove, nije uspio u naumu - toga ga je bilo sramota? Sigurno.
Mada je stalno bio uz Učitelja, u Njemu NIJE HTIO vidjeti Sina Božjega…a uz to je kod njega bila i kesa.
.
(mada sa zakašnjemem: Blagoslovljen Božić s v i m a !!!)
Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen,
pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama govoreći: "Sagriješih predavši krv nedužnu!" Mt 27,3-4Evo tu piše da se pokajao i da je rekao Sagriješih predavši krv nedužnu,dakle piše točno o kojem je grijehu riječ.Možda to kajanje nije bilo kao Petrovo kajanje ali je ipak bilo kajanje,barem tako tu piše.A i grijeh je priznao rekavši Sagriješih predavši krv nedužnu.Dakle koliko ja vidim ima sve elemente potrebne za oproštenje tog grijeha izdaje.A koliko znam ni Crkva za Judu ne govori di je,jel u Raju,Paklu ili Čistilištu.To što se objesio moglo je bit zbog toga što sebi nije mogao oprostiti.
Da me ne shvatiš pogrešno,mislim da samo Bog zna di se Juda sad nalazi i onaj koji bilo šta drugo tvrdi to čini na svoju ruku.A ono sam napisao jer otkad znam za sebe uvijek se u narodu vjerovalo da je Juda u Paklu zbog izdaje Isusa a kad mi je upalo u oči ono što sam naveo moram priznat da sam se nemalo iznenadio.
I tebi zdrave sretan Božić i svako dobro želim