Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 22:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned pro 14, 2008 22:12 

"Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen, pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama 4 govoreći: "Sagriješih predavši krv nedužnu!" Mt 27,3-4

Dosad mi je ovo promaklo svaki put kad sam čitao ovaj dio Evanđelja ali nekidan mi je napokon upalo u oko.Znači da se Juda pokajao što je izdao Isusa.Onda po tome ne bi trebao biti suđen zbog toga jer ako se pokajao onda mu je i Bog oprostio.Ne želim reći da je spašen niti da nije spašen jer ko zna koje je sve grijehe imao i za što se pokajao a za što nije.Možda se čak i pokajao za to što je učinio samoubojstvo,ne bi u to ulazio jer to samo Bog zna ali ono što je za Judu na neki način karakteristično je to da je izdao Isusa.A sad vidim da se za to pokajao.

Jel neko zna nešto više o tome?

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2008 07:58 

Gutaperka je napisao/la:
"Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen, pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama 4 govoreći: "Sagriješih predavši krv nedužnu!" Mt 27,3-4

Dosad mi je ovo promaklo svaki put kad sam čitao ovaj dio Evanđelja ali nekidan mi je napokon upalo u oko.Znači da se Juda pokajao što je izdao Isusa.Onda po tome ne bi trebao biti suđen zbog toga jer ako se pokajao onda mu je i Bog oprostio.Ne želim reći da je spašen niti da nije spašen jer ko zna koje je sve grijehe imao i za što se pokajao a za što nije.Možda se čak i pokajao za to što je učinio samoubojstvo,ne bi u to ulazio jer to samo Bog zna ali ono što je za Judu na neki način karakteristično je to da je izdao Isusa.A sad vidim da se za to pokajao.

Jel neko zna nešto više o tome?

Ja ne znam baš teološki razjasniti ovaj slučaj, ali mislim da se radi o tome da Juda nije dovoljno poznavao Isusa, jer se, dok je bio njegov apostol, bavio nekim drugim mislima i pogrešno shavaćao Isusovo poslanje. Stoga nije vjerovao da mu može biti oprošteno i tjeran grizodušjem, otišao se objesiti.

Dok s druge strane Petar, kada zataji Isusa, spoznaje kolika je čovjekova bijeda i nemoć, koliko je ništavno pouzdanje u sebe, te gorko zaplaka pokajavši se. Tu bih još povezao slijedeći odlomak:

Iv 6
67 Reče stoga Isus dvanaestorici: "Da možda i vi ne kanite otići?" 68 Odgovori mu Šimun Petar: "Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! 69 I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji." 70 Odgovori im Isus: "Nisam li ja vas dvanaestoricu izabrao? A ipak, jedan je od vas đavao." 71Govoraše to o Judi, sinu Šimuna Iškariotskoga, jednom od dvanaestorice, jer on ga je imao izdati.

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2008 09:07 

Marijan je napisao/la:
Ja ne znam baš teološki razjasniti ovaj slučaj, ali mislim da se radi o tome da Juda nije dovoljno poznavao Isusa, jer se, dok je bio njegov apostol, bavio nekim drugim mislima i pogrešno shavaćao Isusovo poslanje. Stoga nije vjerovao da mu može biti oprošteno i tjeran grizodušjem, otišao se objesiti.

da,ali jel u pitanju bilo to što je mislio da mu Isus ne može oprostiti ili se pokajao kako piše i priznao svoj grijeh ali sam sebi nije mogao oprostiti?Razlika je ogromna jer kajanje vodi ka spasenju iako sebi ne može oprostiti a nevjerovanje u Božje milsorđe je propast

Vrh

PostPostano: Pon pro 15, 2008 10:01 

Gutaperka je napisao/la:
Marijan je napisao/la:

da,ali jel u pitanju bilo to što je mislio da mu Isus ne može oprostiti ili se pokajao kako piše i priznao svoj grijeh ali sam sebi nije mogao oprostiti?Razlika je ogromna jer kajanje vodi ka spasenju iako sebi ne može oprostiti a nevjerovanje u Božje milsorđe je propast

Slažem se s tobom Gutaperka, tu se radi o nevjeri u Božje milosrđe...dakle razlika je u činu nakon pokajanja.

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2008 01:13 

Blic, 07. april 2006
------------------------------------

Konačno objavljena sadržina Jevanđelja po Judi zbog čega će se istorija ponovo pisati

Juda nije izdao Hrista

Jevanđelje po Judi uzdrmalo je temelje na kojima počiva hrišćanstvo. U tekstu od 30 stranica na koptskom jeziku, koji je konačno preveden, navodi se da Juda Iskariotski nije izdao Isusa Hrista, već da mu je on to rekao da uradi.

„Ti ćeš biti apostol koga će progoniti svi ostali. Judo, ti ćeš žrtvovati telo čoveka u kome se nalazim“, rekao je navodno Isus Hrist jednom od svojih 12 apostola pre nego što su ga odveli rimski vojnici. „Udalji se od ostalih i ja ću ti reći tajnu kraljevstva. Moguće je da ga dostigneš. Obrati pažnju na sve što ti kažem, otvori oči pogledaj oblak, svetlo unutar njega i zvezde koje ga okružuju. Zvezda koja ga vodi je tvoja zvezda“, rekao je navodno Hrist Judi.

U Jevanđelju po Judi navodi se i da je Isus upravo Judu poštovao najviše od svih 12 apostola.

Jevanđelje po Judi, koje zvanični Vatikan ne priznaje, otkriveno je sasvim slučajno sredinom prošlog veka u Egiptu, odakle je ilegalno prokrijumčareno u Švajcarsku. Jevanđelje je potom došlo u posed Fondacije za drevnu umetnost Mesena iz Bazela. U saradnji sa Institutom za istorijska oktrića iz Kalifornije tekst sa papirusa je preveden, a TV stanica „Nešenel džiografik“ će u nedelju emitovati specijalnu emisiju o Jevanđelju.

Monsinjor Valter Brandmiler, šef Komiteta Vatikana za istorijske nauke nazvao je Jevanđelje po Judi „proizvodom religijske fantazije“ istakavši da ono neće imati nikakav uticaj na učenje Crkve. Tokom 2.000 godina hrišćanstvo je Judu predstavljalo kao izdajnika koji je poljupcem Isusa Hrista potkazao rimskim vojnicima.

Međutim, eksperti koji su proučavali tekst tvrde suprotno. Jedan od njih je Čarls Hedrik, bivši profesor koptskih studija na Univerzitetu Misuri u SAD: „Šest stranica koje sam preveo govore o tome da je Juda ispunjavao Božju volju i da nije namerno izdao Hrista. Spis potiče iz petog veka nove ere i njegov autor nije sam Juda. Zapravo, skript na papirusu je kopija teksta iz drugog veka, koji se u istorijskim knjigama spominje kao originalno Jevanđelje po Judi“, rekao je Hederik.

U knjizi iz 178. godine nove ere pod nazivom „Protiv jeresi“ Sveti Irinej (130-202. nove ere) navodi da je kod gnostika, pripadnika drevne sekte, rašireno učenje da Juda nije izdao Hrista već da je ispunjavao njegovu volju. Dva veka kasnije Jevanđelje po Judi spominje i Sveti Epifanije sa Kipra.

Prema istorijskim podacima, na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine car Konstantin je okončao dogmatske rasprave, osudio jeres, ujedinio hrišćanstvo i priznata su samo četiri jevanđelja (po Luki, Marku, Jovanu i Mateji), iako je postojalo više od 30 tekstova koji se odnose na život Isusa Hrista. Da ima mesta sumnji u zvaničnu crkvenu verziju pokazuje i činjenica da se ni priznata jevađelja ne slažu po pitanju Judine izdaje Isusa. U Jevanđelju po Mateji navodi se da je Juda poljubio Hrista i tako rimskim vojnicima otkrio njegov identitet. Međutim, u Jevanđelju po Jovanu navodi se da je Juda doveo rimske vojnike do mesta gde se Hrist nalazio sa apostolima i da su oni pozvali da „Isus Nazarećanin izađe“, nakon čega je Isus rekao: „Ja sam“, i izašao pred njih.

U Novom zavetu stoji da je Juda izdao Hrista za 30 srebrnjaka. Pošto je jevrejskim sveštenicima vratio srebrnjake, Juda se obesio.

U Javanđelju po Mateji navodi se da se Isus na poslednjoj večeri obratio okupljenim apostolima sledećim rečima: „Reći ću vam istinu, jedan od vas će me izdati.“

Kada su se apostoli uskomešali i zatražili da Isus pokaže izdajnika, on je uzvratio: „Onaj koji večera sa mnom će me izdati. Sin čoveka će postupiti baš kao što je zapisano. Ali zlo će stići onoga ko me izda. Bilo bi bolje za njega da se nije rodio.“

Nakon otkrivenih detalja postavlja se pitanje da li je Juda zapravo bio heroj koji je žrtvovao život na zahtev svog gospodara?

A. P
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Evo ovde nekih mišljenja pa možda nekome otkrije odgovor, po meni juda je svakako morao nositi odgovornost za ono što je učinio.

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2008 12:16 

fedja je napisao/la:
Juda nije izdao Hrista

Da je tome tako, kako se u navedenom članku tvrdi, valjda se Juda ne bi objesio... :roll:

Vrh

PostPostano: Uto pro 16, 2008 13:57 

jednom davno neki sektaš napisa gomilu gluposti,to se očuvalo 1500 godina i sad neki pametnjakovići to proglašavaju istinom samo zato jer je staro 1500 godina i zbog toga je to kao nekakva ekskluziva???

Evo bilo ko od nas može napisati svašta,zapečati u nekakav spremnik i nakon 1500 godina kad to neko otkrije to će postati evanđelje po forumašu s katoličkog.info :mrgreen:

Mislim da je ipak bitnije jel se to napisano slaže s Biblijom i nije zaludu što su samo 4 Evanđelja ušla u Bibliju a sva ostala odbačena

Vrh

PostPostano: Čet pro 25, 2008 02:26 

To je neoborivi dokaz da je sektasa uvijek bilo. :D A uvijek ima i naivaca koji na takve stvari nasjedaju. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2008 00:36 

Jasno je u tkstu napisano da je beznačajno to judino jevanđelje i da nema uticaj na učenje crkve.

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2008 20:07 

Gutaperka, razmisli: Juda se pokajao, ali zbog čega?
.
1. Juda je očekivao da će Isusa uspjeti nagovoriti da svojim "čudotvornim" sposobnostima/moći pomogne(?) Zelotima, s kojima se Juda družio. Zeloti, su naime, pokušavali dići Židove na neku vrst ustanka, pobune protiv Rimljana. A znamo što je Isus rekao kako gleda na to: nije se nikada želio petljati u svjetsku vlast, što Juda prekasno shvaća.
I sad…Gutaperka, vjeruješ li sama da se Juda "pokajao kako piše i priznao svoj grijeh"?
GDJE piše da je priznao svoj grijeh? I KAKAV?
Samo da se pokajao - a vidjeli smo kakvo je to kajanja - koje završava vješanjem?!
.
2. Tko ne vjeruje da su gorko morali plakati Adama i Eva - prvi ljudi - nakon svoga grijeha?
Kajali su se itekako, no Judino kajanje s kajanjem…npr. Petrovim, nakon što je zatajio Učitelja - nema baš nikakve veze.
Nije li Juda imao prilike barem POGLEDOM zamoliti Isusa da mu oprosti? Imao je!
Juda se kajao što prevario svoje drugove, nije uspio u naumu - toga ga je bilo sramota? Sigurno.
Mada je stalno bio uz Učitelja, u Njemu NIJE HTIO vidjeti Sina Božjega…a uz to je kod njega bila i kesa.
.
(mada sa zakašnjemem: Blagoslovljen Božić s v i m a !!!)

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2008 21:58 

zdrave je napisao/la:
Gutaperka, razmisli: Juda se pokajao, ali zbog čega?
.
1. Juda je očekivao da će Isusa uspjeti nagovoriti da svojim "čudotvornim" sposobnostima/moći pomogne(?) Zelotima, s kojima se Juda družio. Zeloti, su naime, pokušavali dići Židove na neku vrst ustanka, pobune protiv Rimljana. A znamo što je Isus rekao kako gleda na to: nije se nikada želio petljati u svjetsku vlast, što Juda prekasno shvaća.
I sad…Gutaperka, vjeruješ li sama da se Juda "pokajao kako piše i priznao svoj grijeh"?
GDJE piše da je priznao svoj grijeh? I KAKAV?
Samo da se pokajao - a vidjeli smo kakvo je to kajanja - koje završava vješanjem?!
.
2. Tko ne vjeruje da su gorko morali plakati Adama i Eva - prvi ljudi - nakon svoga grijeha?
Kajali su se itekako, no Judino kajanje s kajanjem…npr. Petrovim, nakon što je zatajio Učitelja - nema baš nikakve veze.
Nije li Juda imao prilike barem POGLEDOM zamoliti Isusa da mu oprosti? Imao je!
Juda se kajao što prevario svoje drugove, nije uspio u naumu - toga ga je bilo sramota? Sigurno.
Mada je stalno bio uz Učitelja, u Njemu NIJE HTIO vidjeti Sina Božjega…a uz to je kod njega bila i kesa.
.
(mada sa zakašnjemem: Blagoslovljen Božić s v i m a !!!)

Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen, pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama govoreći: "Sagriješih predavši krv nedužnu!" Mt 27,3-4

Evo tu piše da se pokajao i da je rekao Sagriješih predavši krv nedužnu,dakle piše točno o kojem je grijehu riječ.Možda to kajanje nije bilo kao Petrovo kajanje ali je ipak bilo kajanje,barem tako tu piše.A i grijeh je priznao rekavši Sagriješih predavši krv nedužnu.Dakle koliko ja vidim ima sve elemente potrebne za oproštenje tog grijeha izdaje.A koliko znam ni Crkva za Judu ne govori di je,jel u Raju,Paklu ili Čistilištu.To što se objesio moglo je bit zbog toga što sebi nije mogao oprostiti.

Da me ne shvatiš pogrešno,mislim da samo Bog zna di se Juda sad nalazi i onaj koji bilo šta drugo tvrdi to čini na svoju ruku.A ono sam napisao jer otkad znam za sebe uvijek se u narodu vjerovalo da je Juda u Paklu zbog izdaje Isusa a kad mi je upalo u oči ono što sam naveo moram priznat da sam se nemalo iznenadio.

I tebi zdrave sretan Božić i svako dobro želim

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2008 23:04 

"Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije." A Juda, izdajnik, prihvati i reče: "Da nisam ja, učitelju?" Reče mu: "Ti kaza." (Mt 26,23-25)
.
"Tomu bi čovjeku bolje bilo da se nije ni rodio" - kaže Isus za Judu. - Bolje da ga nikada nije bilo, jer…ŠTO? Neće u pakao nego u čistilište do konca svijeta?
Eee, Juda bi bio presretan da je sada u čistilištu i da zadnji iz njega izađe, ali…
Onaj opis KAKO se Juda pokajao zar nam doista ne kazuje baš ništa osiš što unosi sumnju - u što, to vidimo?!
.
Za oproštenje grijeha je potrebno:
1.spoznaja da je grijeh učinjen(u čemu, kako, i ZBOG čega, njegova "težina", što ocjenjuje savjest…),
2.kajanje,
3.čvrsta odluka "nikada više"!
.
U Judinom slučaju to kajanje je moglo(trebalo)biti jedino savršeno pokajanje. Je li moglo biti kad nema odluke da će se promijeniti?
.
1-Spoznao je da je izdao krv nevinoga, ali NE PRIZNAJE TKO je taj nevini, da je to njegov Bog!
2-bacanje srebrnjaka velikom svećeniku zar je to kajanje ili revolt što se ON PREVARIO, računajući da će - kad Ga zgrabe - Učitelj pristati na suradnju?
3-odluka ne griješiti više, u Judinom slučaju znači "bježi od svakog stabla", a ne tražiti ga - da se objesi!
.
Savršeno pokajanje: u srcu zamoliti Boga(dakle Isusa) da mu oprosti(i sve ostalo).
Juda treba moliti Sina Božjega da mu oprosti, dočim Juda u osobi Isus vidi samo čudotvorca, kojeg nastoji iskoristiti za svoje ciljeve - dakle sebičnost!
Još samo treba netko napisati kako si je Juda sam zadao i "pokoru": ono malo boli stezanja užeta oko vrata, onda svaka čast onome tko tako rezonira.

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2008 00:18 

zdrave je napisao/la:
"Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije." A Juda, izdajnik, prihvati i reče: "Da nisam ja, učitelju?" Reče mu: "Ti kaza." (Mt 26,23-25)
.
"Tomu bi čovjeku bolje bilo da se nije ni rodio" - kaže Isus za Judu. - Bolje da ga nikada nije bilo, jer…ŠTO? Neće u pakao nego u čistilište do konca svijeta?
Eee, Juda bi bio presretan da je sada u čistilištu i da zadnji iz njega izađe, ali…
Onaj opis KAKO se Juda pokajao zar nam doista ne kazuje baš ništa osiš što unosi sumnju - u što, to vidimo?!
.
Za oproštenje grijeha je potrebno:
1.spoznaja da je grijeh učinjen(u čemu, kako, i ZBOG čega, njegova "težina", što ocjenjuje savjest…),
2.kajanje,
3.čvrsta odluka "nikada više"!
.
U Judinom slučaju to kajanje je moglo(trebalo)biti jedino savršeno pokajanje. Je li moglo biti kad nema odluke da će se promijeniti?
.
1-Spoznao je da je izdao krv nevinoga, ali NE PRIZNAJE TKO je taj nevini, da je to njegov Bog!
2-bacanje srebrnjaka velikom svećeniku zar je to kajanje ili revolt što se ON PREVARIO, računajući da će - kad Ga zgrabe - Učitelj pristati na suradnju?
3-odluka ne griješiti više, u Judinom slučaju znači "bježi od svakog stabla", a ne tražiti ga - da se objesi!
.
Savršeno pokajanje: u srcu zamoliti Boga(dakle Isusa) da mu oprosti(i sve ostalo).
Juda treba moliti Sina Božjega da mu oprosti, dočim Juda u osobi Isus vidi samo čudotvorca, kojeg nastoji iskoristiti za svoje ciljeve - dakle sebičnost!
Još samo treba netko napisati kako si je Juda sam zadao i "pokoru": ono malo boli stezanja užeta oko vrata, onda svaka čast onome tko tako rezonira.

i koja je poanta svega ovoga tj.šta je tvoj zaključak o tome jel Juda u Paklu,Čistilištu ili u Raju?

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2008 22:53 

Da se postavi pitanje dužine jedne rečenice, potrebno je citirati CIJELI POST?
I to ispod netom napisanoga na koji se odnosi replika?

Zar bi đačić prvačić rekao da je to neumjesno? Ne, nego da je glupost…nepotrebno zauzimanje prostora na serveru.
.
Gutaperka, je li Juda u paklu, čistilištu ili u raju - nisi zaključila iz Isusovih riječi?
Vjerojatno si zbrda-zdola pročitala što sam napisao, ali se nisi potrudila promisliti, jer da jesi siguran sam, ako ti je doista stalo do ISTINE, a ne potvrde tvoje (hipo)teze - opet bi pročitala Evanđelje i to U CJELINI, ne ovako fragmentarno, ne cjepkajući ga, ne vadeći detalje iz konteksta i to na način koji tebi odgovara!
Kako vidim ovakvo prepucavanje (jer to i nije razgovor) ničemu ne vodi. Pogotovo ne uzajamnom potpomaganju da se ipak nešto iskristalizira.
Nije li ovo "katolički ODGOVORI"? Vjerojatno sam se zabunio...
.
Barnaba, i cijenjena damo, ova tema je za mene a.a.!
(pozdrav društvu…)!

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2008 23:42 

zdrave je napisao/la:
Da se postavi pitanje dužine jedne rečenice, potrebno je citirati CIJELI POST?
I to ispod netom napisanoga na koji se odnosi replika?

Zar bi đačić prvačić rekao da je to neumjesno? Ne, nego da je glupost…nepotrebno zauzimanje prostora na serveru.
.
Gutaperka, je li Juda u paklu, čistilištu ili u raju - nisi zaključila iz Isusovih riječi?
Vjerojatno si zbrda-zdola pročitala što sam napisao, ali se nisi potrudila promisliti, jer da jesi siguran sam, ako ti je doista stalo do ISTINE, a ne potvrde tvoje (hipo)teze - opet bi pročitala Evanđelje i to U CJELINI, ne ovako fragmentarno, ne cjepkajući ga, ne vadeći detalje iz konteksta i to na način koji tebi odgovara!
Kako vidim ovakvo prepucavanje (jer to i nije razgovor) ničemu ne vodi. Pogotovo ne uzajamnom potpomaganju da se ipak nešto iskristalizira.
Nije li ovo "katolički ODGOVORI"? Vjerojatno sam se zabunio...
.
Barnaba, i cijenjena damo, ova tema je za mene a.a.!
(pozdrav društvu…)!

Zdrave, uz dužno poštovanje ti si ovo sve zbrada zdola zaključio. Ja uopće nisam ovdje sudjelovao u raspravi, Gutaperka uopće nije žensko, ovo jesu "Katolički odgovori" gdje se prvenstveno daje naglasak na jasnoću nauka a ne neki privatni izričaj kako kome paše ili kako to netko shvaća.
Ne razumijem ovaj dramatizam osim ako nije u svrhu osobne promocije. Dakle umjesto da se zabunjuješ i uvijek zbrda zdola, ti probaj vidjeti zašto ti smeta ono što i sam u valikoj mjeri činiš. Zapravo bilo bi dobro da svi tako napravimo, pa ni dramatiziranja ne bi bilo.
Stani malo na loptu i prvo malo probaj shvatiti i upoznati sugovornike pa onda traži apsolutno razumijevanje svega što napišeš i misliš. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata