Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 18:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 31, 2008 12:02 

Još jedna tema vezana uz ateizam jer ateisti znaju često postavljati pitanja koja se odnose prije postanka svijeta. Kako na to pitanje, uvjerljivo odgovoriti na znanstvani i vjernički način?

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 16:56 

Pitanje nema smisla kao da pitas koliko koliko kilograma ima jutro?

Prije je vremenska odrednica i ima smisla jedino u svemiru. Prije svemira je jednako smislana izjava kao i viskozno jutro. No ako se prije odnosi na logicki prije onda je odgovor Bog jer kao Stvoritelj on je logicki prije nego stvorenje pa tako i svemir.

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 17:18 

Braslav je napisao/la:

Prije je vremenska odrednica i ima smisla jedino u svemiru. Prije svemira je jednako smislana izjava kao i viskozno jutro. No ako se prije odnosi na logicki prije onda je odgovor Bog jer kao Stvoritelj on je logicki prije nego stvorenje pa tako i svemir.

Vjerujem da ovo što si napisao potpuno shvaćaju ljudi koji se bave znanošću no ne i prosječan vjernik ili ateist.
Molio bih te za pojašnjenje jer pitanje glasi "Što je Bog radio prije nego što je stvorio svijet?". Iako je to hipotetsko pitanje možeš li hipotetski objasniti ovaj "radio"?

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 17:32 

Prvo se treba objasniti tom ateistu da prije svemira prilog prije se moze shvati jedino kao logicki prije. Ako A => B onda je A prije B.
Jer svemir i vrijeme su neodvojivi. Prije svemira Bog je stvorio andjele i nebo. Ali onda mozes pitati, a prije toga? Bog je radjao svog Sina. Tu bi stavio trajni glagol jer nema logicki prije toga. Tako da na pitanje "a prije toga?" dolazi isti odgovor - radjao svog Sina.

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 17:34 

Barnaba je napisao/la:
Braslav je napisao/la:

Vjerujem da ovo što si napisao potpuno shvaćaju ljudi koji se bave znanošću no ne i prosječan vjernik ili ateist.
Molio bih te za pojašnjenje jer pitanje glasi "Što je Bog radio prije nego što je stvorio svijet?". Iako je to hipotetsko pitanje možeš li hipotetski objasniti ovaj "radio"?

To treba pitati Boga kad dodje vrijeme za susret s Njim. :D
(stavih smajlica, ali mislim ozbiljno)

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 17:45 

Braslav je napisao/la:
Prvo se treba objasniti tom ateistu da prije svemira prilog prije se moze shvati jedino kao logicki prije. Ako A => B onda je A prije B. Jer svemir i vrijeme su neodvojivi.

Einsteinova teorija relativnosti ti daje zapravo, dakle znanstveno smo mi vjernici tu potpuno u pravu.
To je ujedno pokazuje da znanost nije neprijatelj vjere već baš suprotno.
Hvala ti Braslave na pojašnjenjima.

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 17:49 

Dobo je znati da je neodvojivost vremena i prostora zastupao i sv. Augustin vise od tisucupetsto godina prije Einsteina. Jos jedna zanimljivost sv. Augustin je predvidio i evoluciju iz cisto teoloskih argumenata.

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 19:14 

Da u pravu si Aurelije Augustin u 4. stoljeću, a možemo reći da je Einstein samo potvrdio Augustina.
Međutim i prije toga zanimljivo je Božje Ime u Izl 3,14 On je Jahve, tj. ”onaj koji jest”. Da li se s tim slažeš?

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 22:23 

Barnaba, pitanje je krajnje zanimljivo i nisi ga ti prvi postavio, nego sf-ovci odaaavno! Ali svakako je zanimljivo, s tim što ga postavlja stvorenje, ali okovano materijom i vremenom.
Gdje ima materije, postoji prostor koji se može mjeriti i vremenom, jer ga doživljavamo. Izvan - od Stvoritelja "izgrađenog" svemira - gdje prestaje materija, prestaje i postojanje vremena, jer se ne može mjeriti ni udaljenost od nekakvog zamišljenog krajnjeg svemirskog tijela prema ničemu, prema nečemu praznome, dakle nikako prostoru. Prostor je samo razmak između dvije materijalne točke ili zamišljene(u matematici npr.).
.
Zar bi Bog besmisleno stvorio svemir u nekadašnjoj praznini/pustoši posvuda? Zar da svemir nema kraja? Zar da bude beskrajan kao i njegov Tvorac?
Ne, mora mu biti kraja, bilo tu - po našem poimanju - neshvatljivo udaljenih svemira od našega, u kojima možda vrijede posve drugačiji prirodni zakoni(što su tek hipoteze pisaca sf-a). Ali kraja mora biti.
I u tom ili takvom svemiru Bog r a d i, preko - od Braslava spomenutih anđela, koje je ipak stvorio onda kad se to stvaranje ne može ugurati u vremenske kalupe, tj. prije materije, dakle i vremena.
.
"…Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan" (2 Pt 3,8)
.
A kad vrijeme nije postojalo, postojalo je samo Jedan Trojedini Bog…
…I jedno neizmjerno ništa?
.
Barnaba, pitanje za tebe: To "ništa" - dakle ona praznina - je li ONA uopće postojala?
Naše poimanje "praznine" je uvjetovano spoznajom materije.
Pitanje možda djeluje glupo, no važno je zastati.
Ako je sada, kad postoji materija Bog svuda, ujedno i svugdje(u vremenu), je li uopće bilo potrebe da i prije stvaranja svemira, a prethodno i samih anđela Bog bude baš posvuda?
.
Što ako je Bog prvo stvorio P R A Z N I N U?!!! Pa tek onda anđele…pa svemir?
Znam da djeluje šašavo, ali tu leži ključ za dolazak do odgovora na tvoje pitanje…Ili se varam?
.
(SRETNA NOVA - SVIMA!!!)

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 11:34 

O temama uskoro.
Iskrene zelje svima na Forumu.

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 12:41 

Što ako? !
Imao Bog da se pozabavi i stvaranjima drugih svjetova, nismo mu mi jedini.
Postoji i prostor izmeđuprostora.
Svijet nevidljivih anđela. Međudimenzija. To je također trebalo dobro osmisliti i planirati.
Sve je to smješteno ovdje, samo što mi obični ljudi to ne možemo vidjeti, a oni nas mogu.

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 16:27 

Život vječni...Vječni Oče...Ti koji si od samog početka...početak prije početka...

S istočnim grijehom se gubi i spoznaja vječnosti-nemislim u eshatološkom smislu-nego sad govorim da smo ljudi koji smo ograničeni u prostoru i vremenu, tako da za nas vrijem e nešto znači obzirom i računamo sve po vremenu-prošlost,sadašnjost,budučnost...
Postaviti pitanje što je Bog radio brije stvaranja ovoga svijeta izaziva svakako izazovnu raspravu...
Vjerujem u Boga Oca svemogućega...stvoritelja Neba i Zemlje...Bog je Vječan , ON je taj koji Jest...Dakle , Bog nije obilježen vremenom ni prostorom kao mi ljudi pa stoga nam dragi Bog nemože ni odgovorit, još, što je On to radio prije nego li je nas stvorio...
Pojam vječnosti nema početka ni kraja...
Primjer:kako shvatiti atom a nikad ga nitko nije vidio, empirijski dokazano da postoji no ipak ???
Bog je dogma...ideš do jedne granice razumom a onda prelaziš na misaonu,emotivnu, duhovnu sferu doživljaja Boga u kojima pronalaziš uvijek nova prostranstva, na veliko iznenađenje,i shvatiš da se Bog nemože staviti u nikakve okvire..iako kažemo počelo svega je Bog...
No Bog je VJEČAN..počelo prije počela...nas i dalje stvara i oduvjek nas je stvarao...
kod Boga je uvijek SADA...
Za nas ljude neshvatljivo a ipak tako zadivljujuče je razmišljati o tome...
to me navodi na razmišljanje kako nisam slučajno došao tj stvoren na ovoj zemlji...
Bog me storio i gleda me UPRAVO SADA...premda u moji očima ja sam se rodio prije 40-ak godina i imam svoju prošlost, sadašnjost a od sada i budučnost...

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 10:05 

zlatousti je napisao/la:
...
Bog me storio i gleda me UPRAVO SADA...premda u moji očima ja sam se rodio prije 40-ak godina i imam svoju prošlost, sadašnjost a od sada i budučnost...

Da Bog ne gleda točkasto na vrijeme kako mi to gledamo. A ako je tako onda i stvaranje treba drugačije shvaćati, bar što se vremena tiče. Jer tada šest dana stvaranja imaju sasvim drugi smisao.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2009 16:38 

:wink: Kada se nekoga želi proglasiti naglašeno ograničenim onda se kaže da ima toliko pameti da navečer može tek pronaći krevet.
Kada su u pitanju stvarnost i pojmovi o kojima razgovaramo, vjerujem da se ne će nitko uvrijediti, ako ustvrdim da svi spadamo u kategoriju naglašeno ograničenih. Naš je um stvoren za pronalaženje hrane, zaposljenja, navečer postelje i tu se razmjerno dobro snalazimo. Kada su u pitanju prostor i vrijeme, prije ću se svojom snagom podići uvis nego spoznati nešto što je izvan tih kategorija. Dobro se sjećam kako sam kao brucoš čitao I. Kanta i njegovu Kritiku čistoga uma, gdije on raspreda o prostoru i vremenu kao o datosti Ding an sich. Tada me je privi puta u životu zaboljela glava nad nekom knjigom. Drugo veliko razočaranje doživio sam nad onom famoznom formulom kojom je Einstein utemeljio teoriju relativnosti. Osim slova i brojki nisam ništa shvatio niti vidio, a kako bi i mogao. Jedina mi je satisfakcija bila kada sam pročitao da je i Einstein upitan, ali kako i na koji način nije mi jasno. Očito su ga neki englezi ili ameri počeli rušiti, ako ne zbog znanosti onda zbog toga što su ovi nijemci. :lol:
Ono što je za mene zanimljivo i zbog čega sam se i uključio u razgovor jesu paralele između te i takve slike svijeta koju nam nudi znanost i u kojoj su kategorije linearno posloženog vremena i prostora čista besmislica i Biblijskog izviješća o stvaranju koje nam dolazi iz jednog arhaičkog vremena u kojemu vrijeme i prostor nisu imali nikakvu ulogu, jer ono o čemu govori Knjiga postanka jesu klišei za svakog čovjeka i za svako vrijeme, a tekstovi su puni simbola kao šipak koštica. Ti su simboli nedovršeno razmišljanje biblijskog genija, jer simbol ima moć prihvatiti spoznaju koja se razvija. Tako, kada se kaže da su prvi ljudi jeli sa stabla spoznaje dobra i zla; tada su i stablo i plod i sve ostalo kao pojedinačni simboli prijemčivo za spoznaju u svakom vremenu i za svakog čovjeka. Njihova interpretacija može se razvijati do fantastičnih spoznaja, a da ostajemo uvijek vjerni nukleusu iz kojega je sve počelo.
Stoga se na području jednog i drugog bolje snalazi mistika nego naša logika uz pomoć koje tražimo hranu, posao ili navečer postelju. :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata