Kada se nekoga želi proglasiti naglašeno ograničenim onda se kaže da ima toliko pameti da navečer može tek pronaći krevet.
Kada su u pitanju stvarnost i pojmovi o kojima razgovaramo, vjerujem da se ne će nitko uvrijediti, ako ustvrdim da svi spadamo u kategoriju naglašeno ograničenih. Naš je um stvoren za pronalaženje hrane, zaposljenja, navečer postelje i tu se razmjerno dobro snalazimo. Kada su u pitanju prostor i vrijeme, prije ću se svojom snagom podići uvis nego spoznati nešto što je izvan tih kategorija. Dobro se sjećam kako sam kao brucoš čitao I. Kanta i njegovu Kritiku čistoga uma, gdije on raspreda o prostoru i vremenu kao o datosti Ding an sich. Tada me je privi puta u životu zaboljela glava nad nekom knjigom. Drugo veliko razočaranje doživio sam nad onom famoznom formulom kojom je Einstein utemeljio teoriju relativnosti. Osim slova i brojki nisam ništa shvatio niti vidio, a kako bi i mogao. Jedina mi je satisfakcija bila kada sam pročitao da je i Einstein upitan, ali kako i na koji način nije mi jasno. Očito su ga neki englezi ili ameri počeli rušiti, ako ne zbog znanosti onda zbog toga što su ovi nijemci.
Ono što je za mene zanimljivo i zbog čega sam se i uključio u razgovor jesu paralele između te i takve slike svijeta koju nam nudi znanost i u kojoj su kategorije linearno posloženog vremena i prostora čista besmislica i Biblijskog izviješća o stvaranju koje nam dolazi iz jednog arhaičkog vremena u kojemu vrijeme i prostor nisu imali nikakvu ulogu, jer ono o čemu govori Knjiga postanka jesu klišei za svakog čovjeka i za svako vrijeme, a tekstovi su puni simbola kao šipak koštica. Ti su simboli nedovršeno razmišljanje biblijskog genija, jer simbol ima moć prihvatiti spoznaju koja se razvija. Tako, kada se kaže da su prvi ljudi jeli sa stabla spoznaje dobra i zla; tada su i stablo i plod i sve ostalo kao pojedinačni simboli prijemčivo za spoznaju u svakom vremenu i za svakog čovjeka. Njihova interpretacija može se razvijati do fantastičnih spoznaja, a da ostajemo uvijek vjerni nukleusu iz kojega je sve počelo.
Stoga se na području jednog i drugog bolje snalazi mistika nego naša logika uz pomoć koje tražimo hranu, posao ili navečer postelju.