Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 18:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Zlo i grijeh
PostPostano: Sub kol 02, 2008 18:41 

Otvaram novu temu, jer ne vidim gdje bih se izrekla o ovome.
Danas sam imala misao da grijeh jest zlo, ali da svako zlo nije grijeh? :?
Ako netko cini zlo iz svog neznanja i takvog uvjerenja, onda to ne bi trebao biti grijeh?
Na te zakljucke i misli me potakla zivotna situacija, zapravo svi smo tako necim svacim okruzeni.
A u Crkvi sam cula Rijec - Ne opiri se zlu. :shock:

I sad - samo primjer - vidim zlo covjeka u eko krizi, s pitkom vodom npr.
Ekonomska situacija mi ne daje komfor da sad mogu kupovati vodu za svoju djecu (mali su skroz),
pa im dajem iz pipe :) (sama sebi sam smijesna s primjerom, ali eto ... :D :lol: :lol: )
Ondak me grize savjest kad gledam druge (dobrostojeckije) kako svojoj djeci daju sve first class
(prvenstveno mislim na pice i hranu) i danas zakljucim -
:arrow: Ne opiri se zlu, plivaj u cemu jesi, i vjeruj Njemu da je On darovatelj i zdravlja i svega u zivotu.

Cini mi se da je Isus osudjivao grijeh (ona prica sa standovima ispred hrama)
a nije se opirao zlu (njegov krizni put)

Jesam li sad svasta strpala u isti kosh?

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 18:25 

Citat:
Danas sam imala misao da grijeh jest zlo, ali da svako zlo nije grijeh?
Ako netko cini zlo iz svog neznanja i takvog uvjerenja, onda to ne bi trebao biti grijeh?
Citat:

Ne znam jesam li te razumijela,ali pokušati ću ovo prokomentirati. :wink: Istina je da ako čovjek nešto radi iz neznanja da mu se to ne smije smatrati grijehom,ako te vlastita savijest ne osuđuje za nešto onda to nije grijeh.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 11:19 

kalimero je napisao/la:
I sad - samo primjer - vidim zlo covjeka u eko krizi, s pitkom vodom npr.
Ekonomska situacija mi ne daje komfor da sad mogu kupovati vodu za svoju djecu (mali su skroz),
pa im dajem iz pipe :) (sama sebi sam smijesna s primjerom, ali eto ... :D :lol: :lol: )
Ondak me grize savjest kad gledam druge (dobrostojeckije) kako svojoj djeci daju sve first class
(prvenstveno mislim na pice i hranu) i danas zakljucim -
:arrow: Ne opiri se zlu, plivaj u cemu jesi, i vjeruj Njemu da je On darovatelj i zdravlja i svega u zivotu.

Cini mi se da je Isus osudjivao grijeh (ona prica sa standovima ispred hrama)
a nije se opirao zlu (njegov krizni put)

Jesam li sad svasta strpala u isti kosh?

Svedjani uveli praksu da djeca dva dan u sedmici u skoli prije uzine ne peru ruke. Imunitet je nesto sto odavno zapostavljamo, a nije pozeljno ni nakaradno se odnositi ka higijeni. Ne budi sigurna da je "skupo" najbolje! Uzdaj se u domacu kuhinju i dijete odhrani svojom "kasicom", sigurno bude naprednije u svakome pogledu. Ne opiri- ne zavidi bogatijem jer je bogatstvo jako riskantna kategorija, kako doslo, tako i otislo.

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2008 16:12 

Zlo ima svoje korijene u čovjekovoj slobodi, ali nije njegova sudbina od početka. Zlo je došlo na svijet kroz neposlušnost i danas je sastavni dio ovog svijeta.
Grijeh je prekršaj protiv razuma, istine, ispravne savjesti; prijestup je istinske ljubavi prema Bogu i bližnjemu, zbog izopačene privrženosti nekim dobrima. On ranjava čovjekovu narav i ugrožava ljudsku solidarnost; definiran je kao "riječ, čin ili želja protiv vječnog zakona".
Zaključak bi bio, zlo iz svijeta ne možemo maknuti jer je njegov sastavni dio ali osobno se možemo kloniti svih a napose teških grijeha.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata