Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 06:44

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 18, 2009 21:22 

Lažni misionar blagoslivlja na Korzu

RIJEKA – Mladić odjeven u bijeli redovnički habit već određeno vrijeme ima na riječkom Korzu, ispred Radio Rijeke, uspostavljen svojevrsni osobni »štand« – polaže ljudima ruke na glavu i navodno blagoslivlja, dakako one koji to žele. O tom je njegovom »poslu«, i zapravo predstavljanju, Riječka nadbiskupija objavila priopćenje »s ciljem sprječavanja obmane i manipulacije građanima Rijeke«, čiji naslov opisuje sav sadržaj – »Na Korzu lažni predstavnik Katoličke crkve«.

– Osoba odjevena u bijeli redovnički habit, koja se na riječkom Korzu lažno predstavlja kao mandatar Katoličke crkve, nema nikakve službene veze s tom institucijom. Ime mu je Jandre Dalić i od Crkve nije dobio nikakav mandat za naviještanje i blagoslove. Nije završio teologiju, niti primio sakrament svetoga reda. Sve što čini i govori, radi na svoju ruku, bez ovlaštenja i odobrenja nadležnih crkvenih institucija, upozorava priopćenje Riječke nadbiskupije.

Isto tako, saznajemo da je Dalić prije nekog vremena boravio u riječkom Prihvatilištu za beskućnike, no u nekoliko dana njegova boravka u toj ustanovi pokazalo se da je incidentna osoba.

Prihvatilište je napustio nakon intervencije policije, ali je »misionarenje« nastavio po kvarnerskim otocima, gdje je viđen na Rabu i na Krku. Njegov je »blagoslov« besplatan, no svatko tko to želi može Daliću dati novčani prilog.

Kaže da je iz Livna, da se bavi »promoviranjem božjeg milosrđa«, a za obrazloženje svoga »posla« novinarskoj je ekipi ponudio ovakvu formulaciju:

»Svi možemo blagoslivljati. Nisam službeno odobren od Crkve, ali po savjesti i po Mateju 9,38-40 činim ovo što činim. Nisam svećenik nego redovnik, član zajednice Misionara božanskog milosrđa iz Poljske. Ta zajednica još nije službeno od Crkve odobrena, ali je odobravanje u tijeku – tako sada radimo na vlastitu odgovornost, predstavlja se Dalić. Sve u svemu, kao u nekom starom filmu Woodyja Allena.

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 21:06 

Danas sam ga vidio u Zagrebu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 13:15 

Čuo sam da se ponovo vratio u Rijeku.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 05, 2009 18:12 

alberik je napisao/la:
Danas sam ga vidio u Zagrebu.

I ja mislim da sam ga video, ali nisam siguran, mozda sam sanjao... :mrgreen:

Ah, da to je bila (tele)vizija..

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 11:35 

Citat:

Ništa čudno da ga sretneš na Trgu bana Jelačića jer on putuje okolo po gradovima.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 14:01 

Josip2 je napisao/la:
Citat:

Ništa čudno da ga sretneš na Trgu bana Jelačića jer on putuje okolo po gradovima.

Zanimljivo je da su dvije nadbiskupije (Riječka i Zagrebačka) reagirale zbog njega.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 06:58 

Citat:
Zanimljivo je da su dvije nadbiskupije (Riječka i Zagrebačka) reagirale zbog njega.

To je uredu od strane Crkve i mislim da je Crkva ispravno postupila jer red kojejeg zastupa ovaj tzv.Misionar uopće nepostoji kao otvoreni red i ulični apostolat kojega ovaj misionar obavlja uopće nema veze s Katoličkom Crkvom.Zamisli kada bi svećenici počeli otvarati štandove po placevima i po trgovima kako bi to izgledalo.Ovaj ulični apostolat imaju pojedine sekte ali nisam čuo da ga imaju Katolici.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 08:11 

Josip2 je napisao/la:
Citat:

To je uredu od strane Crkve i mislim da je Crkva ispravno postupila jer red kojejeg zastupa ovaj tzv.Misionar uopće nepostoji kao otvoreni red i ulični apostolat kojega ovaj misionar obavlja uopće nema veze s Katoličkom Crkvom.Zamisli kada bi svećenici počeli otvarati štandove po placevima i po trgovima kako bi to izgledalo.Ovaj ulični apostolat imaju pojedine sekte ali nisam čuo da ga imaju Katolici.

Pa kod nas je to tako ali u svijetu ima primjera kad su i katolički laici propovijedali na ulici npr. Frank Sheed engleski apologet. No i ja smatram da je dobro što su nadbiskupije reagirale u smislu da on nema mandat od Crkve jer se on oblači kao redovnik, što vjernike dovodi u zabunu. Da je uobičajeno obučen reakcija sigurno ne bi bila tako brza.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 09:38 

Citat:
Pa kod nas je to tako ali u svijetu ima primjera kad su i katolički laici propovijedali na ulici npr. Frank Sheed engleski apologet. No i ja smatram da je dobro što su nadbiskupije reagirale u smislu da on nema mandat od Crkve jer se on oblači kao redovnik, što vjernike dovodi u zabunu. Da je uobičajeno obučen reakcija sigurno ne bi bila tako brza.

Taj lažni misionar je bio nekada bogoslov kapucin a čuo sam da je prošao mnoge zajednice te se nije našao u njima.Dobro je to što se Crkva ogradila od njegovog apostolata i što je javno rekla da taj misionar nema mandat od Crkve.On je napustio red franjevaca Kapucina i nakon toga su ga ljudi vidjeli da je hodao u Kapucinskom habitu i išao s ljudima na hodočašće u Padovu i u Međugorje te im je djelio blagoslove i molitvu i polagao ruke na ljude.Moj kum je bogoslov koji osobno poznaje tog Misionara i ogorčen je s tim što radi i upravo mi je rekao ono što si ti sada napisao.Da je uobičajeno obučen reakcija sigurno ne bi bila tako brza.
Ovako s redovničkim habitom radi štetu Crkvi jer se lažno u habitu predstavlja kao redovnik.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata