Žao mi je što je jedna ovakva tema završila u arhivi, a još je više šteta što su većinom bili negativni komentari na smisao teme. Dodatak "za katolike" u naslovu teme i knjige osobno me uopće ne smeta, bar je jasno i očito da je knjiga pisana s naglaskom vjerničkog stajališta, a tako dođe i pomalo intrigantna. Slušala sam prije dva tjedna emisiju o tome na HKR-u - sve rečeno bilo je vrlo realno, i izvedivo i poticajno. Ne samo za Ameriku, nego ponajviše za naše prilike, jer mi smo još gori od Amerike po financijskoj (ne)sposobnosti - ne samo na državnoj, nego i užoj (obiteljskoj) razini...
(Uostalom, takvi savjeti, kao u uvodnom postu i u toj radio-emisiji, nisu SAMO za katolike ...)
Probat ću odgovoriti na pitanja iz uvodnog posta:
Barnaba je napisao/la:
Koliko su ovih sedam pravila primjenjivi na naše podnjeblje i situaciju u kojoj se nalazimo?
Što mislite o odgovornom ponašanju vjernika prema novcu?
Je li siromaštvo Božji plan za neke vjernike laike?
Kako bi se katolici trebali odnositi prema svojoj oskudnoj situaciji u koju su zapali?
1. Primjenjivi su itekako, jer naš fond "za crne dane", financijski i plan osiguranja kao i program štednje neće nam država ni poslodavac pokloniti niti će nam pasti s neba - a mi smo navikli trošiti i zaduživati se, a onda kriviti druge kad treba preživjeti...
2. Novac nije presudan, Bog ne gleda tko je bogat, tko je siromah, nego važno je kako se služimo njime i naš odnos prema novcu...
3. Onome tko ne pronađe Boga u svojoj oskudici, siromaštvo je takvome kazna, a ne Božji plan... Ali ako prepoznamo svoje siromaštvo kao plan, lakše ćemo se posvetiti bitnijim vrijednostima u životu. U suprotnom, siromaštvo može čovjeka jednako uzoholiti kao i bogatstvo, može ga učiniti lijenim, mlakim i pobuniti ga protiv Boga...
4. Dostojanstveno, znati zatražiti pomoć ukoliko je potrebno, ali i iskoristiti sve nove prilike koje se pružaju...
U emisiji koju sam spomenula na HKR-u javio se tada jedan slušatelj s pitanjem što da učini: njegova žena je uvijek "u minusu" i nikad ne zna gdje je sve novce potrošila ... Kako smo često i sami neodgovorni prema novcu, (kao i naša država), ali to onda nije ni nametnuta kriza ni recesija, nego vlastiti grijeh... Pred Bogom nema izgovaranja .