Rio je napisao/la:
Ruta
Citat:
Upozoravala sam je da je to što priča veliki grijeh
Ruta, da li je veći grijeh kada se ogovara svećenik ili laik, ili je jednak grijeh? Zanima me i razmišljanje Snenog.
Hm ogovarannje svećenika..ogovaranje (iznošenje istine) može biti bolno ali ako imaju pravo kriv sam sam ili dotični svećenik.
No bilo bi mnogo ljudskije i i kršćanskije ako vide pogrešku da reknu u lice.
klevetanje je bolna stvar .. i ne vjerujem da itko to može shvatiti osim onoga koji je klevetanje doživio .. pročitajte na mojoj stranici "Popovsko goba" (to je pjesnicki pokusaji) tu sam opisao .. Mnogi svećenici (poznam nekoliko) su se shrvali pod križem klevete ..
ne shvaćanje svećenika - to ovoga časa doživljavam kad neki ljudi u župi neku dobru nakanu i namjeru župnika ne žele prihvatiti iz nekih svojih razloga pa dižu bunu protiv svećenika.
Pakosno podvaljivanje - kad ljudi traže od svećenika da učini ono što je protuzakonito.. i on ne učini pa mu se osvećuju...Svećenik je dobar ako je marijoneta u njihovim rukama..
Nisam vidio i doživio da su ljudi svećeniku zahvalni za život posvećen njima i stavljen u službu njima. Najgluplji svećeničlki sprovod: na sprovodu govori mjesni sekretar partije: Dragi don Dinko, kad smo mi partizani oteli njemcima top. Nismo znali upaliti top. Ti si dosao i upalio top. Slava ti!"
A na to biskup u svojoj riječi govori: Dragi don Dinko, nismo te razumjeli! (I zato sam u opororuci zabranio da mi nitko ne smije držati nikakve govore pa ni biskup,)
A Isus reče: lisice imaju svoje duplje, a ptice gnijezda, a Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio...