Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 16:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Promjena vjere
PostPostano: Pet sij 15, 2010 12:21 

Iako sam se najprije oglasio na "političkim temama", ovo je bio jedan od glavnih razloga moje prijave ovdje. Evo situacije: dva prijatelja, od djetinjstva. Obojica smo bili odgajani u katoličlom duhu, isti nas je svećenik krstio, te tokom vremena, iskreno, nismo baš i nešto raspravljali o religiji, obojica smo (barem se meni tako činilo) činjenicu da smo katolici primali zdravo za gotovo. Naravno, vrijeme čini svoje, fakulteti i poslovi su nas udaljili jednog od drugog, ja sam se oženio, on nije, kontakata je bilo no ne tako kao prije. U određenom trenutku on mi se javio i rekao da zbog određenih stvari i životnih odluka- mijenja vjeru. Pošto znam kakav je, postupio sam na način da sam rekao, ok, tvoja želja ako to želiš i misliš da je ok, tko sam ja da ti branim (da se razumijemo, razlog kojeg je on naveo, a o kojem ja možda ipak ne bih je meni izgledao i još mi danas izgleda čudan, budalast i ja recimo znam da ne bih pristao na promjenu vjere, pogotovo ne radi njegovog razloga).

Nakon njegovog "preobraćenja" naš prvi susret je bio, na žalost, i posljednji u kojem smo bili licem u lice, SMS poruke, e-mail i rijedak telefonski razgovor tu i tamo na žalost ne računam. Naime, ja sam, naivan, mislio da se ništa neće dogoditi, no on je započeo temu o religiji i počeo s pričom o superiornosti njegove nove nad njegovom bivšom, dakle mojom vjerom. Pošto nisam konfliktna osoba, pokušao sam mu reći da na takav način ne želim ni razgovarati ni raspravljati, te da ću otići ako nastavi sa svojom temom. Naravno, on je nastavio, ja sam ustao i otišao i to je bilo to. Nakon skoro godinu dana smo se čuli i meni je djelovao jako nezadovoljno, u međuvremenu je doživio neke novosti u svom životu no meni je izgledalo da baš i nije zadovoljan razvojem situacije.

Ono što mene zanima i što mi je ostalo nedokučivO kako je moguće, akako postoje ljudi koji se peobrate ne iz duhovnih, već iz puno prizemnijih razloga, a nakon toga mogu govoriti protiv vjere svojih prijatelja, i što je najnevjerojatnoje, vjere VEĆEG DIJELA SVOJE NAJBLIŽE OBITELJI?

Vrh

PostPostano: Čet sij 21, 2010 23:41 

Mislim da nije vjernički prihvatljiva mlakost kojom si pustio prijatelja u đavolske ralje. Svi se mi motramo truditi i Gospidina svjedočiti životom. Moramo imati sluha i kad su drugi zaluđeni i moramo se boriti za svoju vjeru. Naći ću ti citat iz iz Svetog Pisma da se ne bi tko mučio da me pokuša razuvjeriti.
Moramo se boriti da kao katolici u jedinoj pravoj Kristovoj univerzalnoj crkvi ostavrimo spasenje i mi i drugi, a posebno dragi ljudi.
Mlakost nije dobra.

Otk 3, 15-16
15Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! 16Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta.

Kol 2, 1-3
Htio bih uistinu da znate koliko mi se boriti za vas, za one u Laodiceji i za sve koji me nisu vidjeli licem u lice: 2da se ohrabre srca njihova, povezana u ljubavi, te se vinu do svega bogatstva, punine shvaćanja, do spoznanja otajstva Božjega - Krista, 3u kojem su sva bogatstva mudrosti i spoznaje skrivena.

heb 3, 13
13Pače hrabrite jedni druge dan za danom dok još odjekuje ono Danas da ne otvrdne tko od vas zaveden grijehom.

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 11:14 

Kad sada razmišljam o tome (prošlo je 2 godine) vidim da sam uistinu pogriješio. Činjenica jest da smo se malo udaljili i prije nego što se on odlučio na takav potez te moram priznati da je njegov čin i način na koji je to obavio meni djelovao kao "prepad". Kao što sam napisao, nije se mogao suočiti samnom već je to obavio preko telefona, pošto je promjenu vjere obavio izvan naše države.

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 12:33 

Postoji nešro što se zove:dinamička autonomija življenja života,svakog ponaososbno.Prema tome dobili smo pravo odabira na temelju razuma i logike.
Na osnovu toga, po mom mišljenju je dovoljno da se ososba koja želi zastraniti upozori:"kako je to jako loše i da je dobro kako za nju samu (dotičnu ososbu) da odustane od namjere"."Ako su je dane uši čuti će"!Sve ostalo nebi bilo u skladu sa bilo kakvim poztivnim konotacijama etike i morala.Nikog tko to sam po sebi ne želi nemožeš zadržati ili vezati za sebe ili svoju zajednicu.Čovjek je slobodna osoba i sam odlučuje ZA ili PROTIV.Na nama je da upozotimo ako smo sigurni da odluka nije dobra. To je sve što možemo učiniti,to nam je i dužnost.
HVALJEN ISUS I MARIJA

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata