|
Iako sam se najprije oglasio na "političkim temama", ovo je bio jedan od glavnih razloga moje prijave ovdje. Evo situacije: dva prijatelja, od djetinjstva. Obojica smo bili odgajani u katoličlom duhu, isti nas je svećenik krstio, te tokom vremena, iskreno, nismo baš i nešto raspravljali o religiji, obojica smo (barem se meni tako činilo) činjenicu da smo katolici primali zdravo za gotovo. Naravno, vrijeme čini svoje, fakulteti i poslovi su nas udaljili jednog od drugog, ja sam se oženio, on nije, kontakata je bilo no ne tako kao prije. U određenom trenutku on mi se javio i rekao da zbog određenih stvari i životnih odluka- mijenja vjeru. Pošto znam kakav je, postupio sam na način da sam rekao, ok, tvoja želja ako to želiš i misliš da je ok, tko sam ja da ti branim (da se razumijemo, razlog kojeg je on naveo, a o kojem ja možda ipak ne bih je meni izgledao i još mi danas izgleda čudan, budalast i ja recimo znam da ne bih pristao na promjenu vjere, pogotovo ne radi njegovog razloga). Nakon njegovog "preobraćenja" naš prvi susret je bio, na žalost, i posljednji u kojem smo bili licem u lice, SMS poruke, e-mail i rijedak telefonski razgovor tu i tamo na žalost ne računam. Naime, ja sam, naivan, mislio da se ništa neće dogoditi, no on je započeo temu o religiji i počeo s pričom o superiornosti njegove nove nad njegovom bivšom, dakle mojom vjerom. Pošto nisam konfliktna osoba, pokušao sam mu reći da na takav način ne želim ni razgovarati ni raspravljati, te da ću otići ako nastavi sa svojom temom. Naravno, on je nastavio, ja sam ustao i otišao i to je bilo to. Nakon skoro godinu dana smo se čuli i meni je djelovao jako nezadovoljno, u međuvremenu je doživio neke novosti u svom životu no meni je izgledalo da baš i nije zadovoljan razvojem situacije.
Ono što mene zanima i što mi je ostalo nedokučivO kako je moguće, akako postoje ljudi koji se peobrate ne iz duhovnih, već iz puno prizemnijih razloga, a nakon toga mogu govoriti protiv vjere svojih prijatelja, i što je najnevjerojatnoje, vjere VEĆEG DIJELA SVOJE NAJBLIŽE OBITELJI?
|