Barnaba je napisao/la:
Kako prepoznati zavist?
Zašto ju teško priznajemo čak i na ispovjedi?
Može li se biti zavidan u vjeri?
Može li se zavist skriti iza krinke brige za nauk i Crkvu?
Može li se zavist izliječiti i kako?
O ho ho, vidi koja tema
Ja osobno ne zavidim ljudima za koje je opće poznato da su uspješni i jako puno zarađuju, zavidim onima koji me okružuju, za koje znam koliko rade ili ne, s njima se uspoređujem i ako zaključim da su uložili manje truda i rada od mene, a postigli bolji uspjeh i veću plaću, onda sam zavidna. Mislim da je korijen te moje zavisti u mojoj oholosti. Jer mislim da sam bolja od onoga tko je takav uspjeh postigao. Ovo je nešto s čim se borim godinama, a lijek koji meni u ovom pomaže je ljudskim očima gledano apsurdan, ali meni djelotvoran – to su poniženja u poslu kojima sam po svim ljudskim mjerilima nepravedno bila izložena. Međutim, Bog gleda dugačije i ja danas znam da su mi ta poniženja bila potrebna i da su mi pomogla, učinila me malo boljom, poniznijom i raspoloženijom za tuđe dobro.
Na posao i uspjeh te vrste sam jako osjetljiva, dok me neki drugi oblici ljudskog uspjeha ili sreće, baš i ne čine zavidnom.
Zavist je na ispovijedi teško priznati, jer kad priznaš da si zavidan, priznaješ i da si na određeni način u svojoj biti zao, jer ti smeta tuđe dobro, u zavisti nemamo nikakav loš vanjski poticaj koji te navodi na ovaj grijeh, nego te na grijeh navodi ono zlo u tebi koje ne prihvaća tuđe dobro.
Moguće je biti zavidan na vjeri. Malo vjere može čovjeka preobraziti i to može uz sve pozitivne uplive na okolinu izazvati i zavist. Takva zavist se očituje na razne načine od otvorenih osuda konkretne osobe, vjere i Crkve, do laži i osuda kojima se navodno štiti Crkva i njezin nauk.
Zavisti se čovjek može osloboditi molitvom, prihvaćanjem, čvrstim prianjanjem uz križ, svoj i Kristov. A i poneko poniženje dobro dođe