T.H. je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Ovdje ima mnogo toga zanimljivog, ali mislim da se ne može prikrpati Bobanu. Crkva nema nekakvu robotsku ulogu, na kraju krajeva, znamo da je Bog prisutan i van Svojih sakramenata- ona mora stajati uz narod i promišljati na koji način mu može pomoći, živeći kao živo Tijelo Kristovo preko kojeg doseže čovječanstvo.
Ne znam baš (zapravo ovaj zadnji dio rečenice ni ne razumijem što bi trebao značiti). Stajanje uz narod i promišljanje kako mu se može pomoći je po meni uloga domoljubne politike, a ne Crkve. Crkva se time može eventualno baviti usputno, no to joj je sporedna uloga. Ako se sva njena uloga svede na to, tada Crkva u suštini postaje nepotrebna, jer to može (pa i treba) raditi svatko. Hoću reći, u toj ulozi nema ništa specifično za Crkvu kao Crkvu. Također, na taj se način gubi njen sakralni identitet i ona postaje tek jedan od mnogih (bezbrojnih) sekularnih subjekata.
O prisutnosti Boga van sakramenata... a što će nam onda uopće sakramenti?
Crkva je u svome poslanju uvijek u potpunosti okrenuta čovjeku, i treba razmišljati na koji način može štititi njegovo dostojanstvo, bilo u prirodnom bilo u nacionalnom kontekstu. Ovdje je važna i politička sfera, jer u svijetu u kojem politika diktira život mi smo poprilično konkretno političko tijelo, čak i ako ove stvari ignoriramo.
Što se tiče sakramenata, naša je dužnost da ih provodimo, jer ionako nismo Ti koji ih omogućuju. Sjetimo se, ipak, da smo Sokrata smatrali prvim Kršćaninom praktički od početka naše Crkve.