Živac je napisao/la:
Ovdje je tema da onaj tko učini pobačaj upada u izopćenje samim činom.
Ovo je vezano za temu, jer izopćen je i onaj tko sudjeluje u vršenju pobačaja i to treba jasno reći. Isto piše i u tekstu iz GK koji sam već naveo: "Ukratko, čim vjernik izvrši pobačaj ili na bilo koji način sudjeluje u njegovu pripremanju i izvršenju, ako do pobačaja doista dođe, dužan je sam na sebe primijeniti dotičnu kaznu."
Što se tiče prijevoda, očito sam stavio krivi link, no vidim i da u GK koriste taj prijevod: "...u izravnoj je vezi s kanonom 1398. Zakonika kanonskoga prava koji glasi: »Tko nešto poduzme radi pobačaja upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno.«"
Naravno, iz jednog citata se ne izvodi zaključak, već treba gledati šire i poznavati cijeli nauk Crkve. Tako za političare mogu postojati drugačije okolnosti nego za npr. liječnike ili roditelje, i taj izuzetak je objašnjen u enciklici "Evangelium vitae", u članku 73. Na taj moralni problem političara je upozorio i Tonči Matulić:
"Čak i katolički zastupnik pod onako definiranim okolnostima, kako ih je Papa opisao u ovoj enciklici pod brojem 73., mogao bi glasovati za zakon o pobačaju ako bi njegov glas bio odlučujući da se spriječi jedan liberalni zakon o pobačaju, tj. ako bi njegovo dizanje ruke bilo protiv liberalnog a za restriktivni zakon o pobačaju. No gledamo li stvarnosti u oči, takav političar je također dao glas za pobačaj jer će se i u skladu s restriktivnim zakonom obaviti pokoji pobačaj«, upozorava dr. Matulić.
Stoga iz perspektive kompleksnijeg tumačenja crkvenih kanona, teško da će neki političar katolik biti izopćen zato što je dao glas za pobačaj. Veća je opasnost za liječnika katolika koji bi nagovarao na pobačaj, obavio ga ili pomagao pri njemu, i naravno za vjernike roditelje koji su se odlučili na pobačaj."
(
http://www.vjesnik.hr/html/2004/10/14/C ... ?r=tem&c=2)