Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned vel 01, 2026 12:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Što je Crkva?
PostPostano: Čet srp 02, 2009 22:53 

Mislio sam da se predstavimo, tj. tko je u kojoj stvarnosti Crkve, jer imamo bogatstvo koje ponekad i ne vidimo. A u vjerovanju kažemo: ..vjerujem u svetu Crkvu katoličku (sveopču). Možda jednog dana napravimo jedan susret svih stvarnosti unutar hrvatske Crkve.
Mir s vama!

==========================================================================
### Naslov teme je promjenjen iz "koliko nas ima!?" u "Što je Crkva?"
Moderator

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 22:55 

Zaboravih, ja sam sa Neokatekumanskog puta. :lol:

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 06:08 

Citat:
neos je napisao/la:
Zaboravih, ja sam sa Neokatekumanskog puta. :lol:

:wink: Pa to nikak nesmiješ zaboraviti, kak ćeš se onda predstaviti sa svojom zajednicom?
U našoj nadbiskupiji tako nešto postoji kao Dan crkvenih pokreta kojima predsjeda biskup Košić.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 06:38 

neos je napisao/la:
Mislio sam da se predstavimo, tj. tko je u kojoj stvarnosti Crkve, jer imamo bogatstvo koje ponekad i ne vidimo. A u vjerovanju kažemo: ..vjerujem u svetu Crkvu katoličku (sveopču). Možda jednog dana napravimo jedan susret svih stvarnosti unutar hrvatske Crkve.
Mir s vama!

Ne razumijem smisao ove teme? Možeš li malo pojasniti o čemu bi trebali raspravljati te pojmove "stvarnosti Crkve" i "hrvatska Crkva" što pod tim misliš?

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 21:00 

Mislio sam da se predstavi na ovom forumu svaki koji je u "nečemu", da da svoje iskustvo, jer iskreno ni ja ne poznajem sve stvarnosti Crkve, ali ako mislite da je to nebitno, maknite temu.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 21:50 

Daj probaj objasniti što ti je pojam "stvarnosti Crkve"?

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 06:37 

Pod pojmom stvarnosti, misli se na sve pokrete, udruge i slićno koje se nalazi unutar katoličke crkve.

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 13:24 

neos je napisao/la:
Mir s vama!

Vjerujem u jednu svetu katolicku i apostolsku "Crkvu"...Zar nismo mi vjernici Crkva...!

Citat:
tj. tko je u kojoj stvarnosti Crkve, jer imamo bogatstvo koje ponekad i ne vidimo

Ja ovo ne mogu da razumijem,ako je moguce Neos ,da malo pojasnis na sta si mislio..?

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 17:29 

Ne treba puno komplicirati, veoma sam jasan. Kad je prije nekoliko godina Ivan Pavao II na Duhove pozvao sve stvarnosti Crkve da dođu na susret na Duhove, izrazi su bili ovakvi kakve sam i ja na ovom forumu napisao. Dakle bilo bi lijepo kad bi bilo barem svaku drugu godinu (ako ne može svaku) da se okupe fokolarini, frama, neokatekumeni, marijina legija itd. na jednom susretu od bar tri dana, da se postavi neka tema vezana uz recimo mlade, bračne parove, seksualnost ili nešto prikladno za današnje vrijeme, gdje bi mogli i razmjeniti iskustva, ma ima toliko toga što bi se moglo raditi. Sve u cilju da se razbije tabu kao što je: a oni čudaci od neokatekumena, a oni lebdeći od fokolara, a oni mladi framaši itd., jer priznali ili ne takvih izjava ima u Crkvi. Zato sam i napisao, vjerujem u Crkvu katoličku, jer za mene Crkva sam ja, ti, svi mi, ali ima onih koji tako ne misle, kojima je Crkva samo odlazak na nedjeljnu misu, ispovijed, a sve stvarnosti unutar Crkve su im lijepe stvari, ali ponekad i suvišne.
Dakle imamo u Crkvi bogatstvo koje neki ne vide, pa bi ovakvi susreti bili dobri da se vidi kako Crkva je živa i aktivna. E sada čete mi vi naći neku grešku u rukopisu, neki vanzemaljski izraz i opet nešto pitati, pišite vaša mišljenja jer ja u subotu idem na put i nema me do 01.08. tako da možda ne stignem na sve odgovoriti.
Mir s vama!

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 18:30 

Mir i tebi. Ako misliš na Prvi svjetski kongres i susret crkvenih pokreta i novih zajednica koji se održao u Rimu pred Duhove 1998., onda ti to nije prije par godina. No i tada se baratalo s terminima npr. ″osvjetljavati tu novu duhovsku stvarnost u Crkvi″ Pogledaj sam http://www.ivanmerz.hr/glasilo/1998/1998-rim-duhovi.htm
Zanimljivo je da sadašnji Papa a tadašnji Prefekt Kongregacije za nauk vjere, održao predavanje pod nazivom ″Crkveni pokreti nada za Crkvu i ljude″.
No da ne cjepidlačim mislim da je važno načiniti da svi načinimo napor kako bi nas se bolje razumjelo dok pišemo na forumu. Zato je terminologija važna no nije strašno ako čovjek ponekad i pogriješiti može to uvijek dodatno i objasniti.
Što se tiče susreta pokreta i zajednica Katoličke Crkve ja osobno mislim da bi bilo dobro da se one susreću na razini župe jer su pozvane da kroz njih djeluju (Crkva se temelji na župnom pastoralu). Ovi susreti na nacionalnim razinama po meni su samo deklarativni bez pravog zajedništva.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata