Barnaba je napisao/la:
Kakvo je stanje s Katoličkom apologetikom u Hrvatskoj? Počiva li ona većinom na angažmanu laika?
Ja bih rekao da je još u povojima, ali kreće se polako na bolje. U zadnjih godinu-dvije pojavilo se nekoliko blogova, a i nekoliko knjiga s tom tematikom.
Ova disciplina je desetljećima bila nepravedno zanemarivana, i to iz nekoliko razloga. S jedne strane, pod utjecajem postmodernizma smatralo se da je istina relativna i da svatko može imati "svoju istinu". S druge strane (što je još veći problem), neumjereno shvaćanje ekumenizma unutar same Crkve išlo je na ruku shvaćanjima da su sve vjere podjednako istinite, pa onda nema smisla, niti je pristojno, razumski braniti jednu ili pobijati drugu. Religiji se pristupalo anti-intelektualistički, isključivo sa stajališta sentimenta. Čak sam od nekih modernih "angažiranih katolika" mogao čuti tezu da je "vrijeme apologetike prošlo". Ja se pak nadam da je vrijeme anti-apologetičkog raspoloženja prošlo; čini se da se stvari polako mijenjaju nabolje.
Današnji dominantni pristup apologetici je pristup koji se temelji na davanju odgovora na različite raštrkane primjedbe na katolička učenja (to su najčešće protestantske primjedbe). To je svakako koristan pristup, no želio bih napomenuti da se apologetici može pristupiti i na drugi način, kao sistematskoj disciplini kojoj je primarna zadaća uspostaviti (dokazati) činjenicu da katolička vjera jest ispravna, a ne samo pobiti svaku moguću primjedbu protiv nje. Ovaj sistematski pristup apologetici sastoji se od tri grube cjeline:
(1) Teistička (ili "prirodna") apologetika - uspostavlja istinu da postoji Bog (suprotno ateizmu i agnosticizmu), da je on jedan (suprotno politeizmu), da je različit od svijeta (suprotno panteizmu), da se može objaviti čovjeku (suprotno deizmu), itd. Odgovara na razne primjedbe ateizma, agnosticizma, panteizma, itd, pokazujući da su one samo prividne.
(2) Kršćanska apologetika - Nakon što je pod (1) uspostavljena Božja opstojnost i mogućnost objave, kršćanska apologetika pokazuje da se Bog i jest objavio: uspostavlja povijesnu vjerodostojnost novozavjetnih svjedočanstava te pokazuje vjerodostojnost kršćanske objave - iz čega slijedi demonstracija istina poput Trojstva, Kristovog božanstva, utjelovljenja, uskrsnuća, itd - nasuprot Islamu, Židovstvu i drugim nekršćanskim monoteističkim religijama.
(3) Katolička apologetika - nakon što je pod (2) pokazano da se Bog jest objavio i da je kršćanska objava vjerodostojna, iz te iste objave izvodi se ustanovljenje Katoličke Crkve od strane Isusa Krista, njezin doktrinalni autoritet, vjerodostojnost tradicije kao jednakovrijednog izvora objave, itd. Odgovara na različite primjedbe drugij kršćanskih denominacija protiv katoličkog nauka.
Ovaj pristup je zahtjevniji ali i sveobuhvatniji, a moguće ga je naći u tradicionalnoj katoličkoj literaturi (mahom predkoncilskoj). Pričekajte do proljeća, namjera mi je otvoriti blog ili stranicu temeljenu na ovakvom pristupu nakon što se riješim obaveza koje me trenutno pritišću.