Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 00:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 15, 2009 15:42 

Citat:
Ovi postovi prebačeni su sa teme "Uznesenje Marijino".
Molim sve da se na podforumu "Odgovori" umjesto općenite rasprave
držite pravila tog podforuma

Admin

Kod nas pravoslavnih ovaj praznik se praznuje 28 avgusta zbog razlike u kalendaru od 14 dana...Evo nekoliko detalja o prazniku i naravno svima vama neka je srecan i blagosloven:

Uspenije Presvete Bogorodice - Velika Gospojina/Gospa

Svojim molitvama, blagim savetima, krotkoscu i trpeljivoscu Presveta Bogorodica je mnogo pomagala apostolima. Sve do svoje smrti zivela je u Jerusalimu. Obilazila je sva ona mesta koja su je podsecala na trenutke zemaljskog zivota njenog Sina. Cesto se molila Gospodu Bogu da je sto pre uzme iz ovog sveta. Na to joj se javi Sveti Arhangel Gavrilo i saopsti da ce uskoro usnuti. Po volji Bozjoj, svi apostoli su se sakupili u domu apostola Jovana u Jerusalimu i bili su prisutni kada je Presveta Bogorodica mirno, bez ikakve muke predala duh svoj Gospodu Hristu, koji je sisao sa nebesa u pratnji andjela. Apostoli su sahranili Bogorodicu u Getsimanskom vrtu, u grobu njenih roditelja Joakima i Ane.
Treceg dana po pogrebenju tela Bogomatere, dok su sveti Apostoli bili okupljeni na veceri, ugledase na vazduhu vaskrslu Bogorodicu, okruzenu mnostvom andjela. Ona im rece: "Radujte se, jer sam sa vama u sve dane!" Apostoli na to uskliknuse: "Presveta Bogorodice, pomozi nam!" Od toga dana uverise se sveti Apostoli i usmenim Predanjem naucise celu crkvu da je precista mati Bozja vaskrsnula od Sina i Boga svoga, i sa telom uznesena na nebo. Na taj nacin, sam Hristos ispunjava zapovest da sinovi treba da postuju roditelje svoje. On nije dozvolio da istruli telo Njegove umrle Majke, nego ga je oziveo i spojio sa Bogorodicinom besmrtnom dusom. Tako je Bogorodicin grob, kao i Hristov, ostao prazan posle njegovog Vaskrsenja i uznesenja na nebo. U to se uverio i sveti apostol Toma, koji je zakasnio na pogreb Majke Bozje.
Ovom prazniku prethodi dvonedeljni post.
Molitva Presvetoj Bogorodici: Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti medju zenama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dusama nasim
Slika

Vrh

PostPostano: Sub kol 15, 2009 21:34 

Slika

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 21:39 

:) Mene je obradovalo kad sam odgovore na ta pitanja pronašla u "Objavama sv. Brigite", u kojima Djevica Marija priča o svome i Isusovom životu... Ukratko, anđeo joj je navijestio kad se približio čas...

Posljednji odlomak poglavlja "Lice Marijino nakon Uzašašća Gospodinova" glasi:
"Oni što su bili uza me u času moga preminuća, vidjeli su neobičan sjaj i shvatili da su se u meni zbile božanske stvari. Nakon toga su prijatelji moga Sina, po Božjem naputku, sahranili moje tijelo u Jozafatskoj dolini, u nazočnosti nebrojenih anđela, dočim se zlodusi nisu usuđivali primaknuti.
Nakon što je moj Sin uzašao na nebo, ja sam u svijetu živjela 15 godina - od Njegova uzašašća do moje smrti. Po usnuću ležala sam u grobu tri dana i onda uznesena u nebo uz beskrajnu počast i radost."

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2009 09:09 

Nadam se da te "objave" ne uzimaš kao u rangu Svetog pisma - osobno je osobno pa bilo od ne znam koga, tih objava ima cijela poplava

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 08:29 

Čuj, Sara, duh nas upućuje u svu istinu, ne?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 12:33 

Ma da, samo kojega su duha sve te objave i ukazanja?! I jesu li kakvog duha ili kakve psihe?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 18:31 

E ja jednom čitao djeci iz apokrifnih evanđelja kako se mali Isus igrao sa djecom i pravili ptričice od gline. Isus puhne u svoju ptičicu i ona poleti.. Čuo to mali Pere Čarnetov dođe doma napravi ptičicu od gline i puše li u nju puše.. onda sav bjesan reče: Već mu ne idem u crkvu, reste mu neka on puše i neka mu lete ptice... tako mi se čini da nije bio sam Pere Čarnetov koji bi htjeli da im glinene ptice lete..

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 06:33 

:wink: Joooj Sneni, što sve ne leti, posebno ako potom nese zlatna jaja. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 08:35 

angelus je napisao/la:
:wink: Joooj Sneni, što sve ne leti, posebno ako potom nese zlatna jaja. :lol:

8)
zlat.......

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 21:27 

sara je napisao/la:
Nadam se da te "objave" ne uzimaš kao u rangu Svetog pisma - osobno je osobno pa bilo od ne znam koga, tih objava ima cijela poplava

Zahvaljujem što me revno i bogobojazno opomenuste i upozoriste. :wink:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 22:03 

adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:

???

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 22:16 

sara je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:

???

Kad sam citirala ulomak iz Objava sv. Brigite bila sam svjesna da to nije nikakav teološki nauk niti crkveni dokument, samo sam (vezano uz temu) iznijela svoje dojmove o toj knjižici koja je, opet prema mom osobnom sudu, pisana nadahnuto i velikodušno, pa makar ju pisala i sama sv. Brigita. U Evanđeljima se ne spominje ništa o Marijinom životu prije Isusa, pa je stoga logično da to ne uzimam u rangu Sv. pisma. Jednostavno me ta knjižica raznježila, ali se očito ne smijem niti pitati jeli to tako nekako i moglo biti. Najbolje da sam tiho. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2009 22:27 

adrijana je napisao/la:

Kad sam citirala ulomak iz Objava sv. Brigite bila sam svjesna da to nije nikakav teološki nauk niti crkveni dokument, samo sam (vezano uz temu) iznijela svoje dojmove o toj knjižici koja je, opet prema mom osobnom sudu, pisana nadahnuto i velikodušno, pa makar ju pisala i sama sv. Brigita. U Evanđeljima se ne spominje ništa o Marijinom životu prije Isusa, pa je stoga logično da to ne uzimam u rangu Sv. pisma. Jednostavno me ta knjižica raznježila, ali se očito ne smijem niti pitati jeli to tako nekako i moglo biti. Najbolje da sam tiho. :roll:

Ovako je puno jasnije, nema potrebe da budeš tiho, možda da samo stvari budu jasno postavljene

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata