Citat:
Modus,
zahvaljujem se na tvom miroljubivom uzvratu. Ugodno iznenađenje. Mislio sam da ćeš se osjetiti napadnutim / prozvanim, pa da ćeš raspaliti i po meni. (s nekima si na ovom forumu pao na nisku razinu međuuvažavanja i općenja).
NIsam zlonamjeran i rđav čovjek, u stvarnosti sam izuzetno tolerantan i u svemu umjeren, no kako se ovdje obračunavam s ekstremnim konzervativiznom tako se na nekim drugim mjestima jednako žestoko obračunavam i s ekstremnim i nekritičkim liberalizmom.
Po svemu sam umjeren, nisam ultra ljevičar (ni ljevičar) ali ni ultra desničar (ni desničar), ne pripadam centru, već formiram svoj osobni pogled na stvari, koji je dakako posve umjeren.
Ne neću raspaliti po tebi, kao što nisam ni po drugima, jer kada se čini da žestok prema ljudima, onda je to žar rasprave, ali da ne bude zabune, ja nikoga ne mrzim, čak većinu ljudi ne smatram ni neprijateljima ni suparnicima, generalno volim ljude.
Komentar par stvari:
Citat:
Iskreno, ja inače dobro ne računam, ali ovom prilikom računam da smo već u 2010.
Ko da je bitno, neki sazrijevaju prije neki kasnije, ja sam očigledno mogao sa svojih 9g (i 9-11mj.) smisleno govoriti i sa intelektulacima, no nebitno.
Citat:
Kome? Sebi. Ok. No ja mislim da je ipak rano za ovakve samoocjene obzirom na upravo tvojih 28 g. U jednom aspektu suprotno je i katoličkom načelu samozataje. Nas ovdje okuplja katolištva. I sve drugo izlazi iz toga. Mislim da je ovdje prijepor. Tebe vodi nešto malo katoličko a malo sekularno. Nespojivo.
Sebi, kolegama, poznanicima i svima koji me vole, stvarno se osjećam posve realizirano i nemam potrebu naglašavati svoje vrijednosti.
Kada dobivaš nagrade, promaknuća, kada stariji kolege uvažavaju tvoj rad i citiraju te, sve je to potvrda iz drugih izvora a ne samopotvrda.
Naravno, ja znam da s tek 28g. mogu i trebam učiniti još puno puno više, da ispred mene stoji puno više toga što moram učiniti nego što stoji iza mene, nisam ni najmanje arogantan ni najmanje samodopadan, jer kada se čovjek počne diviti sam sebi, to je početak njegove propasti u svakom pogledu.
Inače se u stvarnosti ni najmanje ne ističem, čak izbjegavam i koristiti svoju stručnu titulu a među prijateljima imam ljude svih razina naobrazbe i svih svjetonazora.
Katoličko jest sekularno, možda zvuči šokantno, no tako je, jer Katoličko se ne može izolirati od svjetovnog, ne može se reći da je KC izvan svijeta, već i sama činjenica da svi plaćamo porez iz kojeg se uzima i za crkvu, dovoljno govori u prilog toj tezi.
Citat:
Tvoja cura.. Zanimljivo. Nastavimo onda s katoličkim vrijednostima, ne bi li provjerili koliko tvoje katolištvo drži vodu. Dakle imaš curu? Ja pitam - čemu imaš curu? Čudno pitanje? - ne i za katolički svijet. Naime, cilj "imanja" cure kod katolika su zaruke, pa potom sakramenat Ženidbe, ne kao i u svijetu - imaš curu, radi imanja cure / dečka. A to najčešće znači i predbračni odnosi. Kako ti odnosi kod tebe? - po katolički, ili moduskatolički?
Makar su to privatne stvari, za koje se vidim nisi ni ispričao prije nego si upitao, odgovorit ću ti, curu imam isključivo radi ozbiljnih razloga, želim je za ženu.
Pridržavamo se predbračne čistoće, ja isključivo zato što je tako propisano u Vatikanu a ona zato što vjeruje u to.
No to što ne kršim trenutne
propise crkve (namjerno naglašavam s mrskom pravničkom riječi, kako bih naglasio bezživotnost tih
crkvenih zapovijedi) to ne znači da ne mogu reći što mislim o svemu tome te da ne mogu vrlo žestoko i beskompromisno kritizirati te stvari.
Kod:
Da, ali kako se boriš? Načini su važni, ne samo načelo boriti se ili ne. Ovdje se s nama i pretjerano boriš. Nema ni jedne osobe na ovom forumu koja se supriličuje stavovima moduskatolištva. Ako ima, navedi mi ti koju
Vjerojatno si u pravu, ali nikada se nisam na to obazirao, ostajem uvijek svoj.
Citat:
. Dakle, ta je borba s vjetrenjačama, pomoću strašila, a oružje su ćorci. Promašen način, promašeno mjesto. Ja bih te duplo više puta zbanirao od Barnabe i Giovija
Ako postoji i mala šansa da pripomognem pojedincima da shvate kako možemo živjeti pored ateista a da ih ne proglasimo sotonama, da možemo prihvatiti našeg susjeda homoseksualca bez da ga ismijavamo ili mrzimo, te uz toleranciju, onda osjećam da se isplati biti i Don Quiote.
A to što bi me duplo više banirao, upravo potvrđuje jedan od problema koji zaista postoji u našim (Katoličkim) redovima a to je odsutnost tolerancije prema ljudima koji ne misle po ''propisanom crkvenom standardu'', koji se usude imati i svoje mišljenje.
Na kraju krajeva, ako je na nekom forumu jedna ideja toliko dominantna i snažna, kako je na ovom forumu snažna konzervativna ideja, onda je mušice kao što sam ja nikako ne mogu ugroziti, pa stoga nije jasno čemu toliko baniranje.
Citat:
. No opet, kako bi onda ljudi znali, kako može izgledati nakaradno katolištvo (moduskatolištvo) - oprosti, nije mi ovdje cilj izvrijeđati te, ali ne znam naći bolje izraze, jer upravo tako mislim.
Možda ti nije cilj izvrijeđati me, ali to upravo činiš, no pokušat ću ja tebe ne vrijeđati te ostati izvan one ''oko za oko, zub za zub''.
Da se vratimo na temu; kada bi svećeništvo više komuniciralo sa svijetom možda bi uvidjelo kako je danas jako puno ljudi koji mnogim stvarima nisu zadovoljni, koji više ne prihvaćaju površna i metafizička objašnjenja, koji su obrazovani ili ne, blizu velike količine informacija i imaju daleko bolje razvijenu svijest od ljudi prije 50 - 100g. s kojima se mora govoriti s uvažavanjem i koji očekuju prave odgovore, ustvari dijalog a ne samo ex-cathedra zapovijedi.
Baš zato mislim da interent nebi trebao biti korišten za stvaranje neo ekskluzivizma već za postizanje širokog dijaloga.
Citat:
A odakle dolazi to tvoje znanje, s kojim se još nesebično boriš i za mene (sve nas)? Moje dolazi npr od uputa crkvenog Učiteljstva i vidim da se prilično razmimoilazi od tvoga. Inače, hvala na dobroj volji što se boriš i za mene makar krivo.
Moje je znanje multidisciplinarno, nikada ne prihvaća samo jedan izvor, teži što većem broju različitih izvora.
Crkveno je učiteljstvo griješilo a greške su se otklanjale samo kroz kritični pristup, prema tome osim Boga nitko nije nepogrješiv, inače crkvenih se propisa držim ali nitko od mene nema pravo tražiti da vjerujem u nešto što nije pošteno i kvalitetno objašnjeno i što nije životno.
Citat:
A zašto misliš da se moraju čuti ti disonantni glasovi? Da bi se vidlo da u Crkvi nije sve bajno?
Zato što se kroz slobodnu raspravu uvijek napreduje a kroz jednoumlje nazaduje, jer htjeli mi vjerovati ili ne, uvijek postoje disonantni tonovi, uvijek postoje oporbe a unutar katoličanstva su velike i brojne, što se nebi moglo zaključiti iz ovog relativno konzervativnog foruma.
Što misliš, dal' je bolje rješenje probleme poricati ili ih priznati i baviti se njihovim rješenjem?
Citat:
Pa to znamo i bez tebe i takvih, čak je i samoevidentno.
''bez tebe i takvih'' to je točno ono o čemu govorim, upiranje orstom u drugačije, to je ta netolerancija, kojoj Crkva ne smije biti skrovište.
Citat:
Jedini slučaj koji mi pada na pamet je onaj koji sam već naveo - treba čuti i takav glas kakav je tvoj da bi se bjeoldano na nekoj osobi vidjela devijacija katoličkih vrednota kao samozataja, krotkost, ili poslušnost.
Što misliš, koliko se današnjih Katolika drži tih vrednota, ovdje i u svijetu? Zašto je tako?
Pa ako pogledaš mediteranski ''Katolički'' svijet, nećeš baš vidjeti puno zatajenja, naime dok se u protestantskim zemljama ljudi ponašaju skromno i štedljivo, na mediteranskim fiestama ili po naški feštama, se troši bez ikakve mjere, ljudi se natječu u gradnji bespravnih višekatnica samo kako susjed nebi imao veću ili ljepšu kuću.
Mediteranci kupuju skupe aute, samo kako bi se vidjelo da imaju i mogu a Skandinavci tajno doniraju svoj novar u humanitarne svrhe, štede i misle o budućnosti.
Poslušnost pak spada na držanje dana posta, kada se kupuje skupi bakalar
Citat:
Moj pojam konzervativnog je skroz afirmativan. Konzervirati nešto je za mene sačuvati nešto. Kamoli nešto tako dobro i takve vrednote kakve su u KC. Ti polaziš od sekularne premise konzervatizma - konzervirano = nazadno.
Pa može se to gledati i na taj način, ali problem je ako ''čuvaš'' teoriju da je Zemlja u centru svemira i da se sva svemirska tijela vrte oko iste i sl.
Problem je ako pretjeranim čuvanjem kočiš razvoj i same KC, jer dolazi se do novih spoznaja, koje često i nisu baš ugodne našim Katoličkim umovima, ali su činjenično takve kakve jesu.
Zašto je potrebno da prođe 100-200g. da KC prihvati neku ''novu'' (tada već debelo staru) spoznaju?
Citat:
Ti se u svojim izlaganjima zadržavaš na pukoj dijagnostici ovog ili onog problema. Nisam vidio nikakve praktične prijedloge za riješavanje problema.
O pa pogledaj malko bolje, na niz mjesta postoje i prijedlozi, neda mi se navoditi gdje, istražuj.
Inače, dijagnostika je izuzetno bitna stvar, podjednako je teško dati dobru dijagnozu kao i riješiti problem, ali rješenja problema ne kreću bez prethodne dijagnostike.
Citat:
Niti se slažem ako impliciraš da prvo sve treba rastjerati da bi imali pravu slogu.
Pa konzervativni forumi i krugovi, mogu se u biti gledati kao mjesta sa kojih su otjerani svi nekonzervativni Katolički pojedinci, prema tome i ovo zaista većinom dobrovoljno slaganje koje ovdje vlada, slaganje je ''bez kvoruma''.
Ako pak pokušaš pisati ''protiv struje'' i to ne radi toga što ti je zabavno provocirati, već kako bi sasvim iskreno izrazio svoje mišljenje koje se slučajno ne slaže sa dominantnim mišljenjem ''krnjeg kvoruma'' (ovaj i slični konzervativni forumi), uskoro ćeš moći nazrijeti i obrise jednoumlja, koje se ogleda u micanju ''problematičnog'' pojedinca iz ''Sabora bez kvoruma'' kako ovaj nebi bunio i previše ljutio jednu stranku, jednu partiju, koja je jedina ostala u Saboru.
Micanje takvog pojedinca sa ovakvih foruma, ne predstavlja ništa drugo nego rastjerivanje svih koji ne žele misliti jednako kako misli ''krnji forum''.
Citat:
Nisam dobio ni dojam da su se ljudi na ovom forumu trudili dati privid katoličke sloge.
Možda ljudi i nisu ali netko drugi jest.