Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 03, 2026 03:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 07, 2010 13:14 

Gledao sam veliki dio TV prijenosa Božićne liturgije iz Zagreba. Ne bih se osvrtao na sve pojedinosti jer je to njihova kultura njihovi običaji,, no jedna stvar me užasno zasmetala, Tumač obreda (mislim da je čak i đakon - onda je stvar još gora)
Prije evanđelja odnosno čitanja uvodi od prilike ovim riječima.. nisam bio spreman na takvu izjavu pa je nisam zapamtio.. "A sada dolazi čitanje iz apostola..a onda se čita priča.. LEGENDA! o Isusovu rođenju... " zar je to poruka Pravoslavne Crkve (oni su postavili tumača) da je Božićna blagosvijest legnda.. Stvarno me razaočarao taj prijenos.,. Ili bolje rečeno postavio je u meni pitanje pitanje: da li je za Pravoslavce u Hrvatskoj Isusovo rođenje stvarnost ili legenda?

Noćas nisam mogao spavati zbog određenih zdravstvenih problema pa sam malo šetao po (chatovima) pričaonicama i tako došao na jedan srpski chat. Pokušao sa razgovarati sa dvadesetak mladih ljudi na temu Božića. nakon uobičajenih čestitki kad bih postavio pitanje slaviš li Božić dobio bih odgovor "hajde smaraš me" - dosađuješ mi! Ili bi uslijedio jednostavna prekid komunikacije..

Zanimljivo iskustvo a ova izjeva komentatora mi upotpunila sliku.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 18:25 

ja sam bio čak na Liturgiji. Jako je lijepo, brižno je čuvaju. Bila je liturgija sv. Ivana (Jovana) Zlatoustog. Prekrasno. Naša je liturgija malo postala... i ponašanje na misama... ma neću ni započinjati..
Ako može biti kakva utjeha, mislim da su pravoslavni vjernici još deblje nominalni vjernici nego većina naših folklornih katolika (moj dojam). No ne bi sad o tome, već bih čestitao pravoslavnim posjetiteljima današnju Svetkovinu Božića:
"Mir Božji - Hristos se rodi!"

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 18:28 

Rio ne slažem se, jer sam vidio ponašanje tih vjernika.. ako govorimo o određenoj liturgiji ..a nisi ni slova rekao na ono zašto sam upisao ovo a to je da je Rođenje Kristovo LEGENDA

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 19:50 

Citat:
a nisi ni slova rekao na ono zašto sam upisao ovo a to je da je Rođenje Kristovo LEGENDA

da taj tumač ili đakon ako je to rekao na samoj liturgiji rekao je to bez veze. Jako nespretno. No ne vjerujum da tako i vjeruju. Kada bismo išli biti skroz precizni, što vjerujem nije uvijek sasvim potrebno, onda bismo im mogli zamjeriti što govore da je Krist rođen u pećini, a ne u štalici, što je crnogorski patrijarh (ili što je već) čija je poslanica išla umjesto Pavlove citirao u njoj Mt da "ne činimo što ne bi htjeli da drugi nama čine" tj zlatno pravilo koje je u svojoj točnosti i preciznosti afirmativno - uopće nema ovoga "ne" već glasi "činite što hoćete da drugi vama čine" i tako dalje i tako dalje.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 21:47 

Također, čestitke svim pravoslavnim (i drugim) vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru!

Liturgija je prekrasna, isto kao i crkva - oboje nešto najljepše od kršćanske baštine što se može vidjeti u Zagrebu. Zanimljiva je fenomenologija koju Rio spominje, no o tom možda bolje na nekoj drugoj temi o pravoslavlju.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 06:35 

REPLIKA NA OSVRT O PRAOSLAVNOM BOŽIĆU
(Sneni-Rio;KATOLIKI INFO/FORUM)

PO ENCIKLOPEDIJI:
Značenje riječi legenda (lat. ono što treba čitati):, kako ga definira Hrvatski enciklopedijski rječnik (Novi Liber, 2002; Novi Liber i Jutarnji list, 2004)
1.) U književnosti: Pripovijest u prozi ili stihu u kojoj su povijesno-bibliografski podaci isprepleteni s fantastičnim događajima; priča o neobičnom događaju. Osnovni karakter legende je:
* etiološki, jer govori o početku, izvoru, podrijetlu i razvoju,
* didaktički, jer želi prvenstveno obavijestiti i naučiti.
Vjerujem da paraoslavna crkva itekako vjeruje u bezgešno začeče blažene Djevice Marije i pravo rođenje Isusa Krista kao pravog Boga i pravog Čovjeka.Prema tome naziv Legenda o Rođenju najvjerovatnije potječe od stvari koja ukazuje na to da se točni podaci o rođenju neznaju , pa prema tome prema definiciji o legend predmetna stvar ima elemente legende.Kako nebi pogriješili ili zastranili u mislima,mišljenja sam das am čin rođenja ne treba prihvaćati doslovce etimološki već sa srcem i po srcu.
Neka nam je Krist Kralj u milosti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 09:35 

Uriel hvala na savjetu samo ja sam dosta kruha pojeop i puno škola prošao a mnogi9 u školama još i danas govore o Isus kao izmišljenoj priči - legendi! Pa svakako bi trebalo paziti da se na takvim mjestima kao što su komentar božićne liturgije.. izbjegavaju riječi koje bi mogle izazvati pomutnju kod slušatelja... a kad se doda iskustvo pričaonice onda stvar postaje još tragičnija!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata