Lucijan Antun je napisao/la:
Uriele, reče mi jednom jedan znanac kako bi "trebalo svašta"-i tu je u pravu. Možda ovo što se događa oko inicijative za referendum o braku bude pokretačka snaga našeg laikata.
Kad se sjetim Kulturkampfa (Kulturnoga rata) kojeg je Bismarck vodio protiv Crkve koncem 19. stoljeća, primjećujem mnogo sličnosti. Crkva je izdržala pritisak zato što se nije dala obeshrabriti, ali imala je nešto što mi danas u Hrvatskoj nemamo-jaku i uvjerenu kršćansko-demokratsku stranku u njemačkom Parlamentu, koja je sve više rasla što je rastao i Bismarckov pritisak. Na kraju je Kulturkampf propao, jer nije uspio razjediniti katolike, štoviše, oni su se bolje organizirali i povezali.
Zašto pak nisu uspjeli biti jednako učinkoviti u Hitlerovo vrijeme, to je druga priča.
To što ste rekli ni to nije loše,ali moram reći da ste ušli u vrijeme poslije prvog svijetskog rata,,dakle opet u sustav teorija,sumlji,komparacija i sličn,samo da bi opravdali našu inertnu neučinkovitost.
Činim se da je negde u to vrijeme oko 1924.g. Hitler napisao svoje djelo "Main Kampf",i u njemu rekao i opisao ono što je rekao.
Dakle,ako će mo analizirati i taj dio povjesti,moram zaključiti da su neke inicijative,u nekim političkim smjerovima ipak postojale,i to sa svih strana,pozitivnih i negativnih.
Možda bi nam baš rezultati tog vremena mogli poslužiti kao primjer da se ne učine iste pogreške koje su tada učinjene.
Ova povjesna činjenica na način i u konteksu kako ste naveli, navodi me na misao,koja činjenicu,kršanskog otpora prema socijal demokratskim akcijam kako u Evropi tako i u Hrvatskoj,u potpunosti guši,i neodobrava.
Možda se me krivo procjenili,i sa krivim činjenicama komparirali moje mišljnje.Jer izvorište moje averzije prema socijal demokracji je njezina potpuna Eugeničarska dogma.Oni su ti koji su u potpunosti ustrojili eugeničarska načela života unutar ljudske zajednice. Moje osobne procjene političkih situacija u zamlji i svijetu,isključivo su bazirane na mojim osobnim političkim analizama,jer pomno pratim politički situaciju,analiziram je i temeljem toga dolazim do svojih zaključaka.Mislim da je to jedini pravi put,da steknem osobno mišljene o toj stvari.
Sve ostale sličnosti su slučajnosti.Za sad mi ne pada napamet da mislim Hitlerovom glavom.U vezi Hitlera mislim da je bio poprilično nabijen emocijom mržnje.A kamo je mržnja,tu nema racija.Tu pada i znanje i intelek i moral i čovječnost,tu čovjek gubi osobnost i postaje suprotno svojoj biti.
Međutim i dalje se pitam,Zašto je sve to tako,zašto je misao našeg vremana toliko mlaka,snena,inertna i nepoduzetna.
Mislim da je put zaspalog čekanja, putu velike pogreške,i da će nas to u konačnosti dovoljno koštati.
Hvaljen Isus i Marija
URIEL