Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 06:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: MISTERIJ KRVI
PostPostano: Pon stu 01, 2010 19:04 

MIR I DOBRO !
Novi sam na ovovm forumu i na forumima uopće pa vas molim da zanemarite ako napravim kakvu pogrešku.
Imam dosta pitanja , prije bih rekao tema na koje bih volio čuti tuđe mišljenje.
Za početak me zanima misterij krvi. Već dugo razmišljam o krvi i utjecaju krvi. U Bibliji se krv spominje mnogo puta (a naročito u NZ) ali i u mnogim drugim kulturama i predajama krv zauzima bitno mjesto. Poznata mi je priča o tom da su ljudi hranili pse čuvare sviježom životinjskom krvi pa da takvi psi budu "ludi" i "krvoločni". Isto tako me je ujak uvjeravao da na jednom mjestu na kojem mu neraste trava u dvorištu, da tu svake godine kolje svinje. Krv ima poseban miris i okus. Zanima me i dali je itko pregledavao krv svetaca i ljudi koji bi postili 40 dana po uzoru na Spasitelja ?
Hvala na odgovorima i mišljenjima.

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2010 19:32 

Krv = život

Vrh

PostPostano: Sub stu 06, 2010 20:56 

Bartolomej je napisao/la:
Za početak me zanima misterij krvi. Već dugo razmišljam o krvi i utjecaju krvi. U Bibliji se krv spominje mnogo puta (a naročito u NZ) ali i u mnogim drugim kulturama i predajama krv zauzima bitno mjesto.

Možda si mislio pitati i kakve veze ima krv sa našom vjerom. Tu je možda ispravnije govoriti o misteriju otkupljenja i sakramentu euharistije, nego o misteriju krvi. Štovanje Krvi Kristove tako nije nikakav kult u kršćanstvu, jer je sve povezano s Kristovom osobom i njegovim djelom.

Vrh

PostPostano: Sri stu 10, 2010 00:20 

adrijana je napisao/la:
Možda si mislio pitati i kakve veze ima krv sa našom vjerom. Tu je možda ispravnije govoriti o misteriju otkupljenja i sakramentu euharistije, nego o misteriju krvi. Štovanje Krvi Kristove tako nije nikakav kult u kršćanstvu, jer je sve povezano s Kristovom osobom i njegovim djelom.

Ne nisam mislio isključivo na našu vjeru a misterij otkupljenja i sakrament euharistije su mi poznati. Zanimaju me elementi kršćanstva u pred kršćanskom svijetu i među današnjim nekršćanima i dali je Duh Sveti kroz povjest davao "poganima" viđenje euharistije i spasenja kroz žrtvu Krvi Kristove. U mnogim kulturama kroz povjest nailazim na "fragmente kršćanstva" : krv,krv kao žrtva za milost bogova , žrtva tjela , očuvanje tjela od propadanja za život vječni i sl.

Vrh

PostPostano: Sri stu 17, 2010 08:45 

"stoga činjenica da se evanđelje u određenim točkama poklapa s religijama koje su mu prethodile nije ništa drugo doli dokaz da je "Bog Jedan, i nema drugoga osim njega."; razlike među njima jesu u toe što su poganske religije prava vjera koja je iskrivljena; što je židovstvo - prava vjera koja je mrtva, a kršćanstvo - prava vjer koja je živa i savršena." John Henry Newman
Dosta dobro (ne samo na ovom mjestu) Newman tumači kako je Bog po svijetu ostavio čestice prave vjere dok nije došao Krist i kako se koristi već postoječim strukturama da bi stvorio i usavršio nešto novo. Značajka objave je usavršavanje.
Neke veze predkršćani imaju, ali sada, vjera je objavljena, savršena, i nije isto pristajemo li uz nešto novo i savršeno ili polovno i slabašno.

Vrh

PostPostano: Čet stu 18, 2010 22:36 

Slavomir imaš pravo. Ja se ponekad uhvatim detalja koji su nebitni i zaboravim na savršenstvo euharistije :oops: Hvala svima na odgovorima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata