crusader je napisao/la:
poznato mi je da su anđeolozi prosvijetljeni ljudi, da ih je vrlo malo, da zrače pozitivno i da imaju posebno znanje o meditacijama, misterijima i anđelima naravno. Dodatno....
... ista su vrsta uslužnih zanimanja kao astrolozi, gatari, bioenergetičari i sl, a to sve ne samo da je neučinkovito i štetno, nego je i grijeh protiv 1. zapovijedi koja glasi "Nemaj drugih bogova uz mene".
Ima ih i kod nas, kao što je Leja napisala, oni navodno spajaju ljude i anđele, ali sam Bog nas je već spojio s anđelima onda kad nam je svakome dao Anđela čuvara da nas štiti i s njima možemo "uspostaviti kontakt" jedino preko molitve i to molitve Bogu - a sve ostalo je grješna radoznalost i magija.
Ne smijemo im niti nadijevati imena (osim trojice svetih arkanđela), jer njihova imena samo Bog zna, a mi, zazivajući ih mimo Boga, možemo lako prizvati demona umjesto anđela.
Kod nas anđeolozi prodaju anđeoske mirisne vrećice (aromaterapija), prodaju anđeoske karte "koje odgovaraju na sva vaša pitanja" i anđeoske molitve koje su različite prema datumu rođenja svake osobe i sadrže imena anđela "kojega ste dobili prema datumu rođenja".
U katekizmu stoji (2116):
Treba odbaciti sve oblike gatanja: traziti pomoc od Sotone ili zloduhâ, zazivati duse pokojnikâ, ili vrsiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu "otkriti" buducnost. Trazenje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumacenje znamenjâ i kockî, pojave vidovitosti, utjecanje medijima - sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, povijescu i konacno nad ljudima, a ujedno i zelju da se umilostive skrite moci. To je sve u proturjecju s cascu i stovanjem, zdruzenim sa strahopocitanjem prozetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu.Za slične stvari bila je optužena svojevremeno i udruga "Opus angelorum". Prema knjigama njihove vidjelice "majke Gabriele", kojoj je jedan anđeo otkrio preko 200 imena anđela i preko 200 imena demona uz tzv. opise njihovih
djelatnosti, neki su ljudi pokušavali "liječiti" bolesne. Na primjer, bolesna osoba došla bi do njih i zatražila pomoć u takvim i takvim tegobama i poteškoćama, a oni bi u vidjeličinom Priručniku potražili ime demona koji uzrokuje takve tegobe, zatim prema njegovom imenu potražili ime anđela koji pobjeđuje tog demona i bolesnoj osobi preporučili molitvu tom dobrom anđelu i naravno, sve tegobe će odmah nestati...
Međutim, Bog nije tako posložio stvari, a govoriti ljudima da su sve njihove probleme uzrokovali demoni znači tjerati ih u strah pred nevidljivim silama (koje kontroliraju njihov život) i pobuđivati malodušnost ukoliko bolest potraje duže vrijeme. Ovi događaji vezani uz "Opus angelorum" postoje opisani na mreži, i to ne od ateista, nego od katolika, za opomenu drugima da se ne vezuju praznovjerno uz anđele, već da se uzdaju jedino u Boga i anđela kojega On šalje.