Via crucis – fatimska tajnaKad se 13. srpnja 1917.g. Djevica Marija treći put ukazala djeci u Fatimi preporučila je
svakodnevnu molitvu krunice. Rekla im je: "Žrtvujte se za grešnike i recite mnogo puta kad prinosite neku žrtvu:
"O moj Isuse, to je za tvoju ljubav, za obraćenje grešnika i za naknadu za grijehe počinjene protiv Prečistog Srca Marijina."Zatim su djeca doživjela nekoliko viđenja, koje je sestra Lucija kasnije sadržajno podijelila u tri dijela: prvi dio bilo je ukazanje pakla, drugi objavljivanje kazne i načina na koji se može izbjeći, dok je treći dio objavljen u obliku Lucijinog pisma tek prije deset godina.
Sestra Lucija je napisala kako su ona i drugo dvoje djece vidjeli "anđela s vatrenim mačem" te u dokumentu koji je izdala Sveta Stolica dalje stoji: "Zatim su ugledali biskupa u bijelom, Svetog Oca. On je prolazio kroz napola porušeni veliki grad. Kad je stigao do vrha planine, na koljenima u podnožju velikoga križa, ubila ga je skupina vojnika koja je na njega ispalila metke i strijele. Na isti su način umrli, jedan za drugim, biskupi, svećenici, vjernici i mnogi ljudi različitih staleža i položaja. Ispod dvaju krakova križa bila su dva anđela, svaki s kristalnom škropionicom u ruci, i u nju su prikupljali krv mučenika i njome prskali duše koje su se probijale k Bogu."
U knjizi „Svjetlo svijeta“ papa Benedikt bio je upitan što su značile njegove riječi u dokumentu o Fatimi:
„Tko misli da je proročko poslanje Fatime završeno, vara se.“ – „Znači li to da ispunjenje fatimske poruke doista tek predstoji?“
Papa Benedikt odgovara: „U fatimskoj poruci moramo razdvojiti dvije stvari: s jedne strane određeni događaj koji je predstavljen u obliku viđenja, a s druge strane ono temeljno o čemu se ovdje i radi. Jer nije se radilo o tome da se zadovoljava naša radoznalost. Tada bismo tekst morali objaviti mnogo ranije. Ne, radi se o tome da se naznači jedna kritična točka, jedan kritičan trenutak u povijesti: naime, svu
moć zla koja se kristalizirala u ovomu 20. stoljeću u velikim diktaturama – i koja je, na drugi način, i danas djelotvorna.
S druge strane, radilo se i o odgovoru na ovaj izazov. Ovaj se odgovor ne sastoji u velikim političkim akcijama, nego u konačnici može doći samo iz preobrazbe srca – po vjeri, nadi, ljubavi i pokori. U tome smislu poruka nije završena iako su dvije velike diktature nestale. Patnja Crkve ostaje i čovjekova ugroženost ostaje, a to znači da ostaje i pitanje koje traži odgovor; ostaje i uputa koju nam je Marija dala. I sada je nevolja. I sada moć u svim mogućim oblicima prijeti gaženjem vjere. Stoga je i sada potreban odgovor o kojemu je Majka Božja govorila djeci.“

Na pitanje zašto je u propovijedi 13. svibnja 2010. u Fatimi rekao:
“Neka se u ovih sedam godina koje nas još dijele od stote godišnjice ukazanja, približi nagoviješteni trijumf Prečista Srca Marijina na slavu Presvetoga Trojstva“, te „Znači li to da Papa, koji obnaša proročku službu, smatra mogućim da se u idućih sedam godina sveta Majka Božja očituje na način koji nalikuje trijumfu?“, papa Benedikt odgovara:
„Rekao sam da će se „trijumf“ približiti. U sadržajnome smislu to je isto kao kada molimo da se približi kraljevstvo Božje. Te riječi nisu mišljene u smislu – tu sam možda odveć racionalist – kao da očekujem da se sada dogodi veliki preokret i da povijest odjednom počne ići drukčijim tijekom, nego da stalno zaustavljamo moć zla; da se uvijek iznova u snazi Majke pokazuje i snaga samoga Boga i da ostaje životna.
Crkva je uvijek pozivala činiti ono za što je Abraham molio Boga, naime da brine da uvijek bude dovoljno pravednika koji će obuzdati zlo i uništavanje. Ja sam to shvatio kao molitvu da sile dobra ponovno narastu. U tome su smislu Božji trijumfi, Marijini trijumfi, tihi, ali stvarni.“