Što se tiče
„Velike križarske vojne ljubavi“ sad sam pročitala nekoliko ulomaka te knjige (objavljena na dva foruma). Nemam ništa protiv privatnih objava kao vrste duhovne literature, ali moram reći da one nisu moja omiljena vrsta, mada nekome drugome mogu biti korisna.
Glavne misli koje se protežu Isusovim porukama Catalini nisu protivne katoličkoj vjeri, ali nisu baš potpuno ni u skladu s njom. Razlog tome jest što tekstovi raznih nepriznatih privatnih objava mogu biti (a najčešće i jesu) na posve emotivnoj razini, naglašenoj mistično-meditativnoj, a često lišene sadržaja. Poruka, primjerice onakva kakvom se Isus objavio u Svetome Pismu, pogotovo u Evanđeljima, u ovim porukama izrazito nedostaje. Posljedica toga mogla bi biti da onaj koji ne poznaje svoju vjeru dovoljno, može biti naveden na krivi put.
Ovo su neke rečenice iz „Velike križarske vojne ljubavi“:
Citat:
Na zvuk Moga Imena, čitav pakao bježi, i onaj koji Me zazivlje, onaj koji Me ljubi iz sveg srca, nalazi ono što mu manjka, biva utješen u svojim žalostima i otvara svoje srce nadi.
Ja sam onome koji Me zaziva s ljubavlju, s vjerom, odlučio dati posebnu nagradu u Nebu.
Koliko Me bude puta zvao na zemlji, toliko će puta biti slavljen po blaženicima na Nebu.
Ja vam pomažem. Sasvim sigurno Ja vam pomažem! Ali to činim zato da biste Me ljubili, da biste rasli sve do uzrasta koji želim da postignete.
Živi od ljubavi, i ti ćeš me osloboditi od tolikih uvreda, od tolikih pogrda i nezahvalnosti, koje sa svih uglova zemlje pogađaju moje Srce. Ja od tebe ne tražim mnogo. Samo Me ljubi. Živi za Mene, jer Ja te ljubim. Ja sam živio, Ja sam umro i Ja živim za tebe. Ti ćeš upoznati kucaje moje ljubavi. Ti ćeš čuti moj glas. I jedan naspram drugoga, ti ćeš naučiti kako treba ljubiti onoga koji je sama Ljubav.
Reci Mi barem ti da želiš moju ljubav...Ja ću te namiriti dajući ti najžarče želje. Ja znam što tvoje srce želi. Ja ću te potpuno zadovoljiti dajući ti puninu ljubavi, bez sjene neke koristi, ili koje bojazni. Neću se kriti tvojim očima. Ti ćeš Me vidjeti, ti ćeš uživati žar onih koji ljube.
U ovim vrlo sentimentalnim porukama Isus od nas traži da Ga ljubimo i to će nas spasiti. Stari crkveni oci su u svoje vrijeme nabrojili da postoji nekoliko vrsta ljubavi. Isus sigurno ne želi da Ga ljubimo samo na razini osjećaja, bez obzira kakav nam je život i kakav je naš odnos prema bližnjima. On sigurno nije tu da ispunjava sve naše želje za koje Ga molimo. Čini mi se da u tim porukama nedostaju usmjerenja kakva je Isus spominjao u evanđeljima, pogotovo u Ivanovom, gdje najviše govori o ljubavi prema nama. Poruke Catalini, rekla bih, nisu krivovjerne, ali nisu ni pretjerano korisne za duhovni rast i obraćenje (promjenu života i grješnih životnih navika). Lišene su konkretne poruke za naše vrijeme i to im izrazito manjka.
Ništa se ne može usporediti sa snažnim i nedvosmislenim Isusovim riječima iz zadnjih poglavlja Ivanovog evanđelja:
Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.
Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.Primjećuje se da glas onih poruka i glas evanđelja nije isti, a Isus kao dobri pastir nam je rekao: „Ovce moje poznaju glas moj“.