Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet vel 05, 2026 04:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 401 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned svi 22, 2011 20:38 

Zanima me što mislite o objavama Cataline iz Bolivije "Velika Križarska vojna Ljubavi"...da li ju Vatikan priznaje i zašto se takve i slične objave nalaze na policama katoličkih knižara ako nisu u skladu s našom vjerom...

Vrh

PostPostano: Ned svi 22, 2011 22:20 

Mislim da se Vatikan neće izjašnjavati o privatnim objavama, jer je za to odgovoran biskup iz čije biskupije vidjelica dolazi. Nisam čitala „Veliku križarsku vojnu ljubavi“, ali jesam njenu „Svetu misnu žrtvu“ u kojoj stvarno nema ništa suprotno našoj vjeri pa ne vidim razloga zašto knjiga ne bi stajala na policama katoličkih knjižara. I ostale njene knjige navodno imaju imprimatur, pa se manje trebamo bojati za pravovjernost. Catalina, domaćica iz Bolivije, očito ima povjerenje svog (nad)biskupa, potvrdio je čak i pokret koji je osnovala 1999. g. „Apostolat nove evangelizacije“ kao privatno katoličko udruženje.
Sve to još uvijek ne znači da je priznao njene objave istinitim i nadnaravnim, a vjerojatno to nitko i neće učiniti za vrijeme njenog života, jer nije takav običaj. Imprimatur u njenim knjigama znači samo to da djela nisu u suprotnosti s katoličkom vjerom, a jesu li te poruke doista od Boga ili su plod njenih osobnih meditacija – to se ne zna.
Koliko sam večeras uspjela dokučiti ima nekoliko stvari iz njenog života koje bi mogle sugerirati prije ovu drugu mogućnost. Prva bi bila činjenica da je Catalina svoje poruke počela primati nedugo nakon posjeta jednom američkom mjestu navodnih ukazanja, naravno nepriznatih (Georgia, SAD). Drugo je navod njenog duhovnog pratitelja, svećenika, da Catalina prima poruke „po diktatu“, „da ih velikom brzinom zapisuje, gotovo bez razmišljanja, piše ih neprestano, čitavo vrijeme…“ Treće, udruženje koje je osnovala bavi se, između ostaloga, oglašavanjem i prodajom njenih knjiga kojih je zaista mnogo, u nekoliko serijala izlaze, na više jezika. Mada ona tvrdi da prihod uopće ne ide na njen račun, materijalna korist od „Isusovih poruka i ukazanja“ uvijek je veliki minus u vjerodostojnosti.
http://loveandmercy.org/background/

Vrh

PostPostano: Sub svi 28, 2011 22:42 

Što se tiče „Velike križarske vojne ljubavi“ sad sam pročitala nekoliko ulomaka te knjige (objavljena na dva foruma). Nemam ništa protiv privatnih objava kao vrste duhovne literature, ali moram reći da one nisu moja omiljena vrsta, mada nekome drugome mogu biti korisna.
Glavne misli koje se protežu Isusovim porukama Catalini nisu protivne katoličkoj vjeri, ali nisu baš potpuno ni u skladu s njom. Razlog tome jest što tekstovi raznih nepriznatih privatnih objava mogu biti (a najčešće i jesu) na posve emotivnoj razini, naglašenoj mistično-meditativnoj, a često lišene sadržaja. Poruka, primjerice onakva kakvom se Isus objavio u Svetome Pismu, pogotovo u Evanđeljima, u ovim porukama izrazito nedostaje. Posljedica toga mogla bi biti da onaj koji ne poznaje svoju vjeru dovoljno, može biti naveden na krivi put.

Ovo su neke rečenice iz „Velike križarske vojne ljubavi“:

Citat:
Na zvuk Moga Imena, čitav pakao bježi, i onaj koji Me zazivlje, onaj koji Me ljubi iz sveg srca, nalazi ono što mu manjka, biva utješen u svojim žalostima i otvara svoje srce nadi.
Ja sam onome koji Me zaziva s ljubavlju, s vjerom, odlučio dati posebnu nagradu u Nebu.
Koliko Me bude puta zvao na zemlji, toliko će puta biti slavljen po blaženicima na Nebu.

Ja vam pomažem. Sasvim sigurno Ja vam pomažem! Ali to činim zato da biste Me ljubili, da biste rasli sve do uzrasta koji želim da postignete.

Živi od ljubavi, i ti ćeš me osloboditi od tolikih uvreda, od tolikih pogrda i nezahvalnosti, koje sa svih uglova zemlje pogađaju moje Srce. Ja od tebe ne tražim mnogo. Samo Me ljubi. Živi za Mene, jer Ja te ljubim. Ja sam živio, Ja sam umro i Ja živim za tebe. Ti ćeš upoznati kucaje moje ljubavi. Ti ćeš čuti moj glas. I jedan naspram drugoga, ti ćeš naučiti kako treba ljubiti onoga koji je sama Ljubav.

Reci Mi barem ti da želiš moju ljubav...Ja ću te namiriti dajući ti najžarče želje. Ja znam što tvoje srce želi. Ja ću te potpuno zadovoljiti dajući ti puninu ljubavi, bez sjene neke koristi, ili koje bojazni. Neću se kriti tvojim očima. Ti ćeš Me vidjeti, ti ćeš uživati žar onih koji ljube.

U ovim vrlo sentimentalnim porukama Isus od nas traži da Ga ljubimo i to će nas spasiti. Stari crkveni oci su u svoje vrijeme nabrojili da postoji nekoliko vrsta ljubavi. Isus sigurno ne želi da Ga ljubimo samo na razini osjećaja, bez obzira kakav nam je život i kakav je naš odnos prema bližnjima. On sigurno nije tu da ispunjava sve naše želje za koje Ga molimo. Čini mi se da u tim porukama nedostaju usmjerenja kakva je Isus spominjao u evanđeljima, pogotovo u Ivanovom, gdje najviše govori o ljubavi prema nama. Poruke Catalini, rekla bih, nisu krivovjerne, ali nisu ni pretjerano korisne za duhovni rast i obraćenje (promjenu života i grješnih životnih navika). Lišene su konkretne poruke za naše vrijeme i to im izrazito manjka.

Ništa se ne može usporediti sa snažnim i nedvosmislenim Isusovim riječima iz zadnjih poglavlja Ivanovog evanđelja:

Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.

Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.

Primjećuje se da glas onih poruka i glas evanđelja nije isti, a Isus kao dobri pastir nam je rekao: „Ovce moje poznaju glas moj“.

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2011 18:59 

Ajme oholosti, poruka mora da je lažna ako mene ne dotiče ili čak zbunjuje. :roll:

"Ako ne postanete kao djeca nećete ući u Kraljevstvo Nebesko".

Isus je koji put žestok, koji put blag, koji put žalostan. Isus je između ostalog što je Bog ujedno i ČOVJEK s emocijama koje su uvijek uravnotežene ali u isto vrijeme i intenzivne, snažne, puno snažnije od naših mlakih ili hladnih ljudskih.

Isus govori nama preko službenice Cataline i zato mu HVALA!!!!!! :D :D :D :D

Ko to ne vidi nek ode doktoru du mu pregleda srce. :idea:

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2011 19:37 

ANTE KATOLIK je napisao/la:
Ajme oholosti, poruka mora da je lažna ako mene ne dotiče ili čak zbunjuje. :roll:

Ko to ne vidi nek ode doktoru du mu pregleda srce. :idea:

Jesi li ti primijetio kako se uzbuđuješ zbog svake privatne objave prema kojoj sam ja skeptična? Zar je u redu vrijeđati druge samo zato jer se ne slažu s tvojim uvaženim mišljenjem?
Vjernici smo oboje, a privatne objave ne spadaju u temelje naše vjere, pa grubim rječnikom i svađanjem nećemo ništa postići.

Ako još nije jasno zbog čega sam skeptična prema njenim „porukama“ onda ću objasniti ponovno, a ti onda iznesi svoje argumente i to je to.

Meni ne trebaju Catalinine poruke da mi 100 puta ponove kako nas Isus sve ljubi, jer imam prave Isusove riječi u Evanđeljima. Više mi to izgleda kao neki pobožni paravan za lažna prorokovanja o skoroj budućnosti, za plašenje ljudi Antikristom i dušama u paklu i za sve nesreće svijeta. Uostalom, Isus nikada u povijesti ukazanja nije davao poruke po „diktatu“. Ako jest, navedeš mi primjer?

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2011 21:02 

Ja se s tobom ne svađam niti mi je ikakva namjera tebe uvjeravat u išta al me smeta kad se druge ljude obeshrabruje i kad se omalovažava vrijednost i važnost i najmanjeg zareza i točke iz Isusovih usta.

Kome nije dano i ko ne shvaća NEKA ŠUTI. Šutnja je zlato!! :idea: :idea: :idea:

Laku noć i lipi pozdrav!

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2011 21:38 

Ovo su izgleda "zlatni" plodovi tih "istinitih" ukazanja? :shock:

Vrh

PostPostano: Ned svi 29, 2011 22:35 

Kome nije dano i ko ne shvaća NEKA ŠUTI. Šutnja je zlato!! :idea: :idea: :idea:

Laku noć i lipi pozdrav!

Prije nego što i ja tebi zaželim laku noć i zašutim :D moram te upoznati s nečime jer si me upravo potaknuo da to i pronađem... Ma kako bilo bolno za ljubitelje "privatnih objava", ali bolje je da jedni od drugih saznamo što je ustvari, nego da negdje među svijetom ispadnemo naivci, jer Catalina Rivas ne samo da nije prava vidjelica nego je i plagijatorica tuđih djela; o čemu se govori ovdje i ovdje. I meni je bilo teško povjerovati, pa sam nekoliko puta pročitala i usporedila s ovim primjerima:
http://www.skepdic.com/rivasdocuments.html
http://www.skepdic.com/rivasdocuments2.html

Znam engleski i dovoljno španjolski, pa je uistinu nevjerojatno otkriće da Catalina posuđuje i Isusu pripisuje misli, rečenice i čitave odlomke iz knjiga meksičkih kateheta i svećenika, njihovih priručnika za propovijedi, a oni sami su to i otkrili. Catalina je stvarno ambiciozna i bez srama kad njihove propovijedi na svojim seminarima "prodaje" za Isusove riječi, bez obzira na to što su oni upozorili neke biskupe do kojih je stigla.
Možemo samo pretpostaviti da je plagijat također i njena "Sveta misa" (vjerojatno od nekog pobožnog, tradicionalistički usmjerenog svećenika), a one „ljubavne poruke“ iz „Velike križarske vojne“ su vrlo vjerojatno od Vassule jer su posve u njenom stilu…
No, da ne nagađamo, pogledaj dobro gornje linkove… možda će stvar biti lakše razumljiva ako uzmemo u obzir da je „vidjelica“ prije dobivanja „ Isusovih poruka“ bila nevjernica iza koje su čak tri braka, a onda se najednom dogodilo „obraćenje“…

*
Svima, laku noć želim...!

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 07:35 

Nema smisla aluminijskim čekićem probijat armirani beton tako da odustajem. 8)
Volio bi da jednoga dana svi ljudi upoznaju Duha Svetoga! :idea:

Zadnja izmjena: ANTE KATOLIK; Pon svi 30, 2011 08:56; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 07:38 

adrijana je napisao/la:
No, da ne nagađamo, pogledaj dobro gornje linkove… možda će stvar biti lakše razumljiva ako uzmemo u obzir da je „vidjelica“ prije dobivanja „ Isusovih poruka“ bila nevjernica iza koje su čak tri braka, a onda se najednom dogodilo „obraćenje“…

*
Svima, laku noć želim...!

Upravo je to najveći razlog da povjeruješ, ali kome nije dano - nije dano i amen! Tako nisu vjerovatno ni Mariji Magdaleni vjerovali da više nije kurva niti Mateju da nije carinik i lihvar!
Ljudi moji, ŠUTNJA JE ZLATO. 8)

Naime, bolje je šutit ako nisi siguran je li naprimjer Pero Perić ubio Ivana Ivanovića, nego reć ma vjerovatno ga je Pero Perić ubio jer je taj Pero Perić jako neljubazna osoba! Naime, mi bi tim postupkom počinili više smrtnih grijeha, dok ako bi šutili, imali puno, puno manju osudu!
Najbolji postupak bi bio reć samome sebi u srcu: "Ma Bože je li moguće da je Pero Perić ubojica ili to moja neljubav prema njemu meni govori? Bože pomozi mi!"

Ista je stvar sa privatnim objavama! Ako rezolutno i odlučno tvrdimo da nešto nije od Boga ili čak da je od vraga, mi optužujemo dotičnu osobu koja prima poruku da je lažov i u isto vrijeme griješimo i protiv Boga koji se u svojoj neizmjernoj ljubavi ponovno i ponovno otkriva pa čak i kurvama i carinicima! Zato ja kažem ŠUTNJA JE ZLATO i to ne kažem iz svoje oholosti ili iz svog ludila nego iz svog suosjećanja prema bratu čovjeku i kršćaninu koji svjesno ili nesvjesno griješi!

Ajde pamet u glavu! Ne dozvolimo predrasudama da nas upropašćavaju! :idea:

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 09:44 

Da je Crkva šutjela na svaku "objavu" odavno bi nestalo zdravog nauka. Baš naprotiv dužnost je pastira provjeriti jer bi vuci u ovčijoj koži lako mogli zaklati stado a sve pod krinkom nekih kavazi biblijskih istina, o carinicima i bludnicima jer baš ti obraćenici, nikada nisu šutjeli o svojim grijesima iz prošlosti, niti su ih kod drugih zataškavali, već su ih priznavali i slavili Boga koji ih je od toga oslobodio.

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 10:21 

Barnaba je napisao/la:
Da je Crkva šutjela na svaku "objavu" odavno bi nestalo zdravog nauka. .

Slažem se. I zato neka Crkva sudi i Bog će Crkvi sudit. A mi ako već ne vjerujemo - šutimo!
To je zdrav nauk pa ga se onda i držimo.

barnaba: "nikada nisu šutjeli o svojim grijesima iz prošlosti, niti su ih kod drugih zataškavali"

Tako je, niti je Catalina, niti Vassula šutila ni zataškavala svoje grijehe iz prošlosti pa je i ovo dodatan razlog da im se vjeruje!

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 10:47 

Barnaba je napisao/la:
Da je Crkva šutjela na svaku "objavu" odavno bi nestalo zdravog nauka. .

Slažem se. I zato neka Crkva sudi i Bog će Crkvi sudit. A mi ako već ne vjerujemo - šutimo!
To je zdrav nauk pa ga se onda i držimo.

barnaba: "nikada nisu šutjeli o svojim grijesima iz prošlosti, niti su ih kod drugih zataškavali"

Tako je, niti je Catalina, niti Vassula šutila ni zataškavala svoje grijehe iz prošlosti pa je i ovo dodatan razlog da im se vjeruje!

Šutnja podrazumijeva i neširenje raznoraznih neprovjerenih poruka koje nemaju imprimatur o sukladnosti s naukom Svete Crkve Katoličke. Jednostrano zahtijevati šutnju znači otvoriti vrata vucima koji bi klali stado a ono ne bi smjelo ni "beknuti".

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 10:55 

Poruke koje poručuju ljudima da ih Isus ljubi i da neka oni ljube Isusa nisu vuk, ali onaj koji ne dozvoljava da se te poruke šire i koji ocrnjuje primatelja i šaljitelja tih poruka bi mogao biti vuk ali neka Bog sudi!
Ako poruka kaže: moli Krunicu, posti i idi na Misu što češće, pa dođe neki "zabrinuti" vjernik i kaže: ne širite te poruke, onda ja sa poudanom sigurnošću mogu prepoznat ko je u cijeloj priči vuk a ko crvenkapica!
Ali neka dobri Bog sudi a mi ŠUTIMO. 8)

Vrh

PostPostano: Pon svi 30, 2011 11:02 

Poruke koje poručuju ljudima da ih Isus ljubi i da neka oni ljube Isusa nisu vuk, ali onaj koji ne dozvoljava da se te poruke šire i koji ocrnjuje primatelja i šaljitelja tih poruka bi mogao biti vuk ali neka Bog sudi!
Ako poruka kaže: moli Krunicu, posti i idi na Misu što češće, pa dođe neki "zabrinuti" vjernik i kaže: ne širite te poruke, onda ja sa poudanom sigurnošću mogu prepoznat ko je u cijeloj priči vuk a ko crvenkapica!
Ali neka dobri Bog sudi a mi ŠUTIMO. 8)

Osobina tvrdokorne laži je da ima devet djelova istine i jedan neistine, tako da ne stoji kako su parcijalno dobre stvari, jamstvo pravovjernosti cijele privatne objave. Zanimljiva je i poredba s bajkom o Crvenkapici jer bez obzira tko bio vuk a tko crvenkapica tu se radi o izmišljenoj priči. Za razliku od sklonosti k izmišljanju, Crkva je uvijek itekako upućivala vjernika da se drže Evanđelja i Svete predaje u kojima je istina vjere a privatne objave nikad nije stavljala u isti rang s njima.
Drugim rječima sve dok si pojedinci samozvano uzimaju za pravo širiti neprovjerene privatne objave, vjernici ne samo da imaju pravo izraziti sumnju već nemoraju uopće u njih vjerovati kao da su nadnaravne.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 401 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata