Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lis 05, 2024 16:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 22, 2022 15:56 

Pa naravno. Može biti kršten i ići u crkvu i može završiti u Paklu, kao da je to garancija :))
Neznam na što misliš pod eskomunicirane, niti kako znaš gdje će završiti.

Ovo je totalno netočno. Katolička Crkva itekako pruža sigurnost i garanciju spasenja. Nije zamisliva situacija u kojoj bi pripadnik Katoličke Crkve završio u Paklu ako se pokajao, ispovjedio i primio sakramente. Ako to ne vjeruješ onda gubiš ispravnu vjeru.

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2022 16:46 

Ovo je totalno netočno. Katolička Crkva itekako pruža sigurnost i garanciju spasenja. Nije zamisliva situacija u kojoj bi pripadnik Katoličke Crkve završio u Paklu ako se pokajao, ispovjedio i primio sakramente. Ako to ne vjeruješ onda gubiš ispravnu vjeru.

Sad si proširila tezu "Ako su kršteni u Katoličkoj Crkvi i bili u njoj 100% su u čistilištu", uvela si pokajanje, ispovijed i sakramente...
Nema nikakve garancije za spasenje.
Niti je vjera skup pravila kao uputa za rad na kompjuteru. Puno je složenije i nismo mi ti koji imaju zamišljati situaciju, Bog je nadležan za to.

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2022 17:36 

Sad si proširila tezu "Ako su kršteni u Katoličkoj Crkvi i bili u njoj 100% su u čistilištu", uvela si pokajanje, ispovijed i sakramente...
Nema nikakve garancije za spasenje.
Niti je vjera skup pravila kao uputa za rad na kompjuteru. Puno je složenije i nismo mi ti koji imaju zamišljati situaciju, Bog je nadležan za to.

Kako to?
"Biti 100% u Katoličkoj Crkvi" uključuje i pokajanje i ispovijed i sakramente. A za takve trebamo vjerovati da su u čistilištu. Jer da su u paklu, ne bi vrijedile ni mise ni molitve... Uostalom, Bog je milosrdan, pa i najvećeg grešnika može spasiti ako se pokaje (obrati), čak i samo u času smrti...

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 12:34 

Kako to?
"Biti 100% u Katoličkoj Crkvi" uključuje i pokajanje i ispovijed i sakramente. A za takve trebamo[/i] vjerovati da su u čistilištu. Jer da su u paklu, ne bi vrijedile ni mise ni molitve... Uostalom, Bog je milosrdan, pa i [i]najvećeg grešnika može spasiti ako se pokaje (obrati), čak i samo u času smrti...

Ne mogu vas razumijeti.
Može netko sve to raditi i biti u duši pokvaren ( gdje si našla to 100% u crkvi, napisala je da su 100% u čistilištu). Zar i farizeji nisu sve to radili pa znamo što je Isus rekao o njima.
Nisam ja Bog da bih znala što je u čijem srcu (niti me zanima).
No znam osobu koja sve to radi, a radi i meni veliko zlo.
Mislim da je pogrešno prosuđivati po ičemu je li netko za čistilište, raj ili pakao. To samo Bog zna.
Prema tome, ništa mi ne moramo vjerovati.
Moramo za sebe nastojati zaslužiti dobro nakon smrti a ne razmišljati o drugima.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 15:40 

Ne mogu vas razumijeti.
Može netko sve to raditi i biti u duši pokvaren ( gdje si našla to 100% u crkvi, napisala je da su 100% u čistilištu). Zar i farizeji nisu sve to radili pa znamo što je Isus rekao o njima.
Nisam ja Bog da bih znala što je u čijem srcu (niti me zanima).
No znam osobu koja sve to radi, a radi i meni veliko zlo.
Mislim da je pogrešno prosuđivati po ičemu je li netko za čistilište, raj ili pakao. To samo Bog zna.
Prema tome, ništa mi ne moramo vjerovati.
Moramo za sebe nastojati zaslužiti dobro nakon smrti a ne razmišljati o drugima.

Nemoj se uzbuđivati. Ako iskreno misliš da ne trebaš razmišljati o drugima onda prihvati kako će ta licemjerna osoba koja ti čini zlo završiti u Čistilištu ali će tamo jako dugo biti do konačnog spasenja. Zašto je tebi prihvatljivija nesigurnost spasenja za katolike odnosno da se ta osoba ne spasi tj. završi u Paklu?

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 17:29 

Nemoj se uzbuđivati. Ako iskreno misliš da ne trebaš razmišljati o drugima onda prihvati kako će ta licemjerna osoba koja ti čini zlo završiti u Čistilištu ali će tamo jako dugo biti do konačnog spasenja. Zašto je tebi prihvatljivija nesigurnost spasenja za katolike odnosno da se ta osoba ne spasi tj. završi u Paklu?

Nema što meni biti prihvatljivo niti se zamaram time a ovo "nemoj se uzbuđivati" sasvim je nepotrebno :((
Gdje će tko završiti, ponavljam po tko zna koji put, zna Bog, ne ti ni ja.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 21:40 
Administrator

Nitko se neće spasiti samo zato što je kršten i ide na pričest, jer može se to raditi i nedostojno, možda će biti jasnije s ovim objašnjenjem:
" Treća zabluda – da je dovoljno biti kršten i završiti ćeš u nebu bez obzira na ostalo
(...)Međutim, kaže Bog po svetom Pavlu: “A očita su djela tijela: To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti” (Gal 5,19-21). Na ovo dodaje sveti Augustin: “Ako će ti baštiniti kraljevstvo Božje nekad, onda je ova apostolova izjava lažna. Ali jer nije lažna, neće ti baštiniti kraljevstvo. A ako neće kraljevstvo, onda je vječna kazna, jer nema srednjeg“.

Čovjek može biti kršten, ali ukoliko ne živi u skladu sa svojim krštenjem, u tom slučaju mu samo krštenje neće ništa značiti, niti će se spasiti zbog toga samo što je kršten. Potrebna je vjera ljubavlju djelotvorna. Vjera bez djela je mrtva. (...)

S obzirom na pričešćivanje, dakako da to ne ide po automatizmu. Moguće je blagovati tijelo i krv nedostojno, dakle, sebi na sud (usp. 1 Kor 11,27-29). Krštenje je, stoga, nužno ali nije samo po sebi dovoljno. Valja živjeti u skladu s primljenim darom. Kako će Isus reći: “Tko ustraje do svršetka bit će spašen” (Mt 24,13)."

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2022 06:47 

Nema što meni biti prihvatljivo niti se zamaram time a ovo "nemoj se uzbuđivati" sasvim je nepotrebno :((
Gdje će tko završiti, ponavljam po tko zna koji put, zna Bog, ne ti ni ja.

Zapravo ne znam što tebi smeta? Napisala sam nešto što je potpuno točno, a ti si na to reagirala kao da sam napisala potpunu glupost.
Mogu ponoviti ako ti nije jasno? Kao katolkinja imam se pravo nadati kako ću poslije smrti završiti u Čistilištu. Krštena sam u Katoličkoj Crkvi, imam sakramente, nastojim ne griješiti i pošteno živjeti, redovito se ispovijedam i pričešćujem te sam po mjerama Crkve u stanju milosti.
Uopće ne vidim problem u onome što sam prije rekla i sada ponovila. A ako me misliš uvjeravati kako bi trebala biti nekakva glupa, skrupulozna i nesigurna to to neće proći.

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2022 06:57 

Nitko se neće spasiti samo zato što je kršten i ide na pričest, jer može se to raditi i nedostojno, možda će biti jasnije s ovim objašnjenjem:
" Treća zabluda – da je dovoljno biti kršten i završiti ćeš u nebu bez obzira na ostalo
(...)Međutim, kaže Bog po svetom Pavlu: “A očita su djela tijela: To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti” (Gal 5,19-21). Na ovo dodaje sveti Augustin: “Ako će ti baštiniti kraljevstvo Božje nekad, onda je ova apostolova izjava lažna. Ali jer nije lažna, neće ti baštiniti kraljevstvo. A ako neće kraljevstvo, onda je vječna kazna, jer nema srednjeg“.

Čovjek može biti kršten, ali ukoliko ne živi u skladu sa svojim krštenjem, u tom slučaju mu samo krštenje neće ništa značiti, niti će se spasiti zbog toga samo što je kršten. Potrebna je vjera ljubavlju djelotvorna. Vjera bez djela je mrtva. (...)

S obzirom na pričešćivanje, dakako da to ne ide po automatizmu. Moguće je blagovati tijelo i krv nedostojno, dakle, sebi na sud (usp. 1 Kor 11,27-29). Krštenje je, stoga, nužno ali nije samo po sebi dovoljno. Valja živjeti u skladu s primljenim darom. Kako će Isus reći: “Tko ustraje do svršetka bit će spašen” (Mt 24,13)."

Ovo će prije izazvati zabunu kod naroda nego nešto objasniti. Tu se ne radi o Čistilištu već objašnjavaju zablude o Paklu. Kad se nešto izvuče iz jednog konteksta i pridoda u drugi redovito izaziva zabunu. To je ona priča da u Bibliji piše kako nema Boga pa se u drugom kontekstu tumači kako ga nema.
Treba početi od Katekizma:
Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno
čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti
podvrgnuti čišćenju kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku
radost.
Zašto bi ja koja sam krštena i u milosti i prijateljstvu s Bogom preko sakramenata trebala biti skrupulozna i nesigurna u svoje spasenje kroz Čistilište?

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2022 16:00 

Upravo tako.

Vrh

PostPostano: Pet pro 30, 2022 21:43 

Zbog nepostojanja kateheze o Čistilištu i naglaska na Božjem milosrđu a umanjivanja važnosti Božje pravde, potreba bolnog čišćenja prije ulaska u Raj smatra se grubom, nazadnom, nevažnom ili neistinitom. Jednostavnije je pretpostaviti da su mrtvi već na nebu i nemaju potrebu za čistilištem. Takva zabluda ne potiče na molitvu i žrtvu za mrtve te ne pomaže niti njima niti živim vjernicima.

Vrh

PostPostano: Ned sij 01, 2023 10:32 

Zbog nepostojanja kateheze o Čistilištu i naglaska na Božjem milosrđu a umanjivanja važnosti Božje pravde, potreba bolnog čišćenja prije ulaska u Raj smatra se grubom, nazadnom, nevažnom ili neistinitom. Jednostavnije je pretpostaviti da su mrtvi već na nebu i nemaju potrebu za čistilištem. Takva zabluda ne potiče na molitvu i žrtvu za mrtve te ne pomaže niti njima niti živim vjernicima.

Razumijem te i slažem se. Bog ne želi od nas niti da očajavamo oko vječnog spasenja niti omalovažavamo ulogu sakramenata u kojima nam On daje svoju milost, bez koje ne možemo ništa učiniti. Bez njegove milosti, sva naša dobra djela zrnce praha su pred njim, jer On nije dužan nikome plaćati učinjeno.

Vrh

PostPostano: Pon sij 02, 2023 11:28 

Kriva predstava Čistilišta može da nanese štetu.
Sve što Bog čini je čista ljubav i to treba naglašavati prije svega.

Vrh

PostPostano: Pon sij 02, 2023 17:00 

Kakvu štetu? Objasni to ako možeš

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 09:28 

Kakvu štetu? Objasni to ako možeš

Forsiranje i naglašavanje potreba za čišćenjem.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata