Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 05:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 10, 2009 03:25 

Koliko kao katolici znamo o blagdanu Bozjeg Milosrdja, o njegovoj neizmjernoj vaznosti, milostima i oprostima koje nam Isus daje kroz dostojanstveno slavljenje tog blagdana?

Cini mi se da dosta katolika nije svjesno neizmjerne vaznosti tog blagdana.
Eto napisite sto znate o tome. Trebamo rasti i u znanju pa je dobro sto bolje se informirati.

"Devetnicu i svetkovinu Božjem Milosrđu tražio je sâm Milosrdni Isus o čemu svjedoče zapisi iz Dnevnika sv. sestre Faustine Kowalske kojoj se Isus ukazao više od 80 puta od veljače 1931. godine."

Bvb! :)

Vrh

PostPostano: Čet pro 10, 2009 06:42 

zar je Isusova ljubav i Božje milosrđe vezano uz blagdan Božjeg milosrđa?

Vrh

PostPostano: Čet pro 10, 2009 09:03 

purple je napisao/la:
Koliko kao katolici znamo o blagdanu Bozjeg Milosrdja, o njegovoj neizmjernoj vaznosti, milostima i oprostima koje nam Isus daje kroz dostojanstveno slavljenje tog blagdana?

Eto napisite sto znate o tome. Trebamo rasti i u znanju pa je dobro sto bolje se informirati.

"Devetnicu i svetkovinu Božjem Milosrđu tražio je sâm Milosrdni Isus o čemu svjedoče zapisi iz Dnevnika sv. sestre Faustine Kowalske kojoj se Isus ukazao više od 80 puta od veljače 1931. godine."

Kako sam vrlo sumnjičava prema privatnim objavama bilo koje vrste, sve što dolazi iz tih izvora uzimam s velikom dozom skepse.
To da je Bog dobar i milosrdan, da je Isus i kao čovjek bio milosrdan je temelj kojega sam naučila dosta davno. I ne vidim što bi se tu posebno moglo novoga naučiti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 10, 2009 23:08 

sara je napisao/la:
purple je napisao/la:

Kako sam vrlo sumnjičava prema privatnim objavama bilo koje vrste, sve što dolazi iz tih izvora uzimam s velikom dozom skepse.
To da je Bog dobar i milosrdan, da je Isus i kao čovjek bio milosrdan je temelj kojega sam naučila dosta davno. I ne vidim što bi se tu posebno moglo novoga naučiti.

To je sve teološki točno no duhovnost svete Faustine Kowalske je dostojna nasljedovanja:
http://www.vatican.va/news_services/lit ... na_en.html

Ipak takva duhovnost i objave postavlja određene pitanja pred apologetiku. Npr. Gospodin joj se obratio govoreći, „U Starom zavjetu sam slao proroke s gromovima; danas čovječanstvu šaljem tebe s mojim milosrđem. Ne želim kazniti trpeće čovječanstvo, želim ga ozdraviti i priljubiti ga svojem milosrdnom srcu“.
Pretpostavljam da je rečenica prihvatljiva većini vjernika ali ne onima koji inzistraju na osudi nekatolika te na njihovoj nemogućnosti spasenja.
Ima još jedna rečenica vrlo kontroverzna "Najveći griješnik razoružat će Moj gnjev, ako on Moje sažaljenje zazove. Ja ću mu pravedno postupiti kroz Moje neshvatljivo, bezkonačno milosrđe." http://www.faustina.eu/html/hrvatski.htm Primjećuje se inzistiranje samo na milosrđu a ne na krštenju.
Evo bilo bi zgodno vidjeti kako bi tradicionalna apologetika ovo objasnila?

Inače ova duhovnost je jako popularna kod nas ali ne mislim da je baš najbolje shvaćena. Jer Božje milosrđe nije neka jeftina roba, zahtijeva se nutarnje obraćenje, kajanje poslije svakoga posrtaja. Ohrabruje to što ono nema granica, i znak je nade za izranjeno čovječanstvo.

Vrh

PostPostano: Pet pro 11, 2009 08:37 

Pod suncem ništa novo. Još u vrijeme Mojsijevo Bog se očituje kao milosrdan i milostiv, Ilija ga nalazi u lahoru, ne vihoru, Isus govori kako je samo Bog dobar. Dakle, Božja je narav milosrđe i tu ne vidim ništa što nije već rečeno. Grešnik koji zaziva Boga je obraćenik a što je takvome Isus na križu rekao znamo.
No, ono što ja danas uočavam jest obezvrjeđivanje Boga kroz kvazi milosrđe: nema veze što i kako živiš, Bog je dobar sve će on to prihvatit. I vezano s time silan relativizam prema onome što Crkva naviješta koji se brani svim silama kao pravo na osobno mišljenje.
A to što bi pojedinci propisivali neke stvari, njhov je problem. Bog jedini zna što je u čovjeku i samo je njegov sud pravedan. Naše je da na sebe pazimo je li stojimo i ako stojimo da ne padnemo, a ako padnemo da se dignemo.
U toj privatnoj objavi ne vidim ništa što bi moglo potaknut ili produbit vjeru, ali vidim prilično sentimentalizma koji je, meni osobno, prilično odbojan.

Vrh

PostPostano: Pet pro 11, 2009 09:58 

Jučer nisam bila s vama, ali vidim da je tema i dalje aktualna…

Moram reći da mi je ova pobožnost draga i smatram je vjerodostojnom. Prije nekoliko godina na hodočašću posjetila sam samostan u kojem je živjela sv. Faustina, nedaleko Krakowa u Poljskoj. Svetica se tamo, kažu, zaista napatila, bila neshvaćena i osporavana, ali je u svojoj dobroti i poniznosti (sigurno ne bez Božjeg nadahnuća) postala uzor ostalim redovnicama…

Mislim da se pobožnost ne zasniva samo na njenom duhovnom dnevniku (od 600 stranica), taj dnevnik možda više govori o njenom duhovnom rastu i njenim unutarnjim previranjima, a kažu da je sama bila neuka i bez teološke naobrazbe, i još k tome znamo da onaj tko prima duhovne objave nije uvijek najprikladniji za njihovo objektivno tumačenje…

Poznato je isto i da Crkva sve do 70-tih godina nije blagonaklono gledala na ovu objavu, kažu da je to bilo zbog loših prijevoda u kojima su se našle neke doktrinalne pogreške, ali tadašnji krakowski nadbiskup zauzeo se za sestru Faustinu i ovu pobožnost, te sustavno proučio i oblikovao njen koncept, kakav i danas poznajemo… Taj nadbiskup iz Krakowa postao je kasnije papa, Ivan Pavao II., i nema sumnje da je baš on zaslužan za brzo širenje ovih molitvi među vjernicima cijelog svijeta.

Sjećam se kad sam prvi put saznala za njih… U vrijeme Domovinskog rata kad smo slali donacije Obiteljskom centru ZG uvijek smo dobivali te sličice i letke, pa se negdje u to vrijeme i počelo moliti u crkvi nakon Gospine krunice. Ali u tim lecima zaista sve prekratko i premalo piše, većinom su samo nabrojane molitve i kratka meditacija o Božjem milosrđu, a bez onog važnog dijela koji govori o nama: da zaista slijedimo ovu pobožnost tek kad i sami postajemo u svom životu milosrdni, kad se naš život mijenja prema onome:
„Budite milosrdni kao što je milosrdan vaš nebeski Otac“ i

„Blago milosrdnima, oni će postići milosrđe“
Zato se slažem sa Sarom kad veli da u protivnom i ove molitve postaju pogrešno shvaćeni nauk i samo čašćenje usnama, a ne i srcem…
Sestra Faustina je drugačije shvatila to, Božje milosrđe nam je potrebno kako bi i sami postali milosrdni – jedna od njenih molitvi je i ova: http://destinychild.blog.hr/2009/11/1626941475/devetnica-za-svecenike-redovnike-redovnice-6-dan.html

Vrh

PostPostano: Pet pro 11, 2009 21:50 

PoZZ.
Da kažem svoje malo skromno mišljenje .. ne bi trebali baš mirit, kako mi splićani kažemo, svaku Isusovu..
jer gledajuć sve doslovno naš Bog bi ispao pedofil, hladnokrvni ubojica, seksualni napasnik i slično (SZ).. ali mislim da ćemo se svi složit da On ipak nije takav i da je kao i u NZ većina stvari rečena u metafori..
to da Crkva nije odobrila....Crkva je odobrila inkviziciju i pobila par tisućica nevinih ljudi.. pa neki to izgleda nesvjesno danas odobravaju.. tezu da se cili svemir vrti oko zemlje, prodavanje oprosta neću ni spominjat..ups spomenila sam..
Istina je i da se sotona pojavljuje kao anđeo svjetla.. pa je možda baš sotona se ukazao sv Faustini i drugim primateljima priv. objava.. e mislim da nije jer se njegova varka brzo razotkrije a sotona nam ne govori kako da se približimo Isusu, MAriji, kako da molimo i uzdamo se u BOga..
istina da trebamo virovat Crkvi, ali jedan od najvećih darova Božjih je i zdravi razum... gledajuć u svemu sotonu nećemo vidit ono šta tribamo.

Vrh

PostPostano: Sub pro 12, 2009 06:22 

Ne misliš li da tako strogo odvojene od Svetog Pisma i tradicije Crkve te privatne objave ne postaju neka nova religija?

Znaš li koliko je bilo primjera gdje su takve objave uzrokovale raskol i otpad od vjere...?

...zbog ljudske oholosti i tvrdoglavosti... jer nikakve objave nisu garancija za nečiju svetost i nepogrješivost...

...ovdje sotona djeluje, i to malo sofisticiranije nego što mnogi misle.

...zdrav razum govori kako ne mogu te silne "poruke" i tolika različita "obećanja" biti od Isusa.

...i nije svatko tko govori o Isusu prožet i Njegovim Duhom....

Vrh

PostPostano: Ned pro 13, 2009 17:21 

ane:
Citat:
Crkva je odobrila inkviziciju i pobila par tisućica nevinih ljudi.. pa neki to izgleda nesvjesno danas odobravaju.. tezu da se cili svemir vrti oko zemlje, prodavanje oprosta neću ni spominjat..ups spomenila sam..

S obzirom da spominješ nesvjesno odobravanje ovih stvari, možeš li svjesno sama razložiti svo ovo troje:
Inkvizicija - pojam i djelovanje ukratko, naročito to crkveno ubijanje - tko, kada, što?
teza vrtnje svemira oko zemlje - isto
i konkretno kada je Crkva naučavala da se oprosti prodaju?

Vrh

PostPostano: Ned pro 13, 2009 23:36 

Ne nije naučavala nego je prakticirala... malo guglajte pod riječ inkvizicija pa bu vidili.. i sve ostalo...
pobogu ne lažem..
nisam se ja ovde došla svađat ni natezat..a još manje lagat... to je drugo šta nekome ne odgovara istina..
nisam ja tvorila povijest.. iznosim činjenice ništa više.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 01:01 

Citat:
Ne nije naučavala nego je prakticirala... malo guglajte pod riječ inkvizicija pa bu vidili.. i sve ostalo...
pobogu ne lažem..
nisam se ja ovde došla svađat ni natezat..a još manje lagat... to je drugo šta nekome ne odgovara istina..
nisam ja tvorila povijest.. iznosim činjenice ništa više.

činjenice.. preko googlanja.. zar ne znaš da se na Net može staviti ama baš sve? Kakogod, hajde ti samo od tog mnoštva linkova daj linkove na kojima su te činjenice ako dopustiš da sami malo vagnemo drže li vodu ili ne. Pazi, ti sama si bila izričita - Crkva ubijala, Crkva protiv znanosti, Crkva varala.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 01:14 

Pozdrav svima! Evo me ipak. :) shvatila sam da je najlakse pobjec, hehe...

Ane, ako te zanimaju cinjenice evo informacije s jedne apologetske stranice. Cini mi se vjerodostojnije od pukog googlanja.
A sad mozes i branit katolicku vjeru. Ako si katolkinja, naravno, hehe.

"...iako tek nekolicina fundamentalista zna tek nešto o inkviziciji. To malo što znaju dolazi iz malih tendencioznih pamfleta napisanih od ljudi čiji glavni interes nije povijesna točnost..." zato je ta tema toliko napuhana nazalost. Na nama je da se informiramo sto tocnije. :)

http://www.katolik.hr/index.php?option= ... nkvizicija

http://www.katolik.hr/index.php?option= ... nkvizicija

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 08:48 

Ajme koje rošade, eskapade i ine ade su se ovdje desile u aninoj raspravi. I to me uvjerava kako je prava duhovnost moguća samo u ispravnom nauku i poslušnosti prema Crkvi, te kroz tu prizmu gledam na privatne objave ma od koga netko tvrdio da su došle.

Vrh

PostPostano: Pon vel 15, 2010 22:39 

purple je napisao/la:

Dvije sam dobre stranice našla o tome: http://www.ewtn.com/devotionals/mercy/backgr.htm
http://www.catholic.com/thisrock/quickq ... ne%20Mercy
nažalost, na engleskom su, pa će nekima možda biti teže snalaženje, a sutra ću se definitivno potruditi oko prijevoda, jer su tekstovi jako, jako vrijedni...

Pozdrav, laku noć... 8)

Vrh

PostPostano: Pon vel 22, 2010 18:56 

…evo, s prvog linka, ukratko: ono što čini temelje ove pobožnosti:

A – Tražiti Njegovo milosrđe, konstantno prilaziti Bogu u molitvi, kajući se za svoje grijehe i moleći za milosrđe nad cijelim svijetom
B – Biti milosrdan. Bog želi da, primajući Njegovo milosrđe, dopustimo da ono teče preko nas i drugima. Da pristupamo bližnjima s ljubavlju i praštanjem, kao što i On čini nama…
C – Imati potpuno povjerenje u Njega. Njegovo milosrđe ovisi o našoj vjeri.

U nastavku poseban je naglasak na zahtjevu „biti milosrdan prema drugima“. Nije dovoljno izvjesiti sliku Milosrdnog Isusa, moliti Krunicu svaki dan u tri sata i primiti sv. pričest prve nedjelje nakon Uskrsa.

Iz dnevnika sv. Faustine osobito se razaznaje zahtjev za konkretnim djelovanjem. Međutim, kao što se i Isusova riječ iz Evanđelja „Budite milosrdni, kao što je milosrdan Otac vaš nebeski“ čini nemogućom ostvariti, također se i ovaj zahtjev za pokazivanjem milosrđa „svuda i uvijek“ čini teško izvedivim. Ali Isus nas ohrabruje da uz Njegovu pomoć možemo sve. „Kad mi se duša približi s povjerenjem, Moje milosrđe u njoj postaje toliko da ga više ne može zadržati samo za sebe, nego ga zrači i na druge duše.“ (Iz Dnevnika)

Kako možemo „zračiti“ Božju milost drugima? Djelima, riječima i molitvom, govori sv. Faustina. S potpunim povjerenjem da Bog poznaje naše različite osobnosti i situacije i pomaže nam spoznati različite putove kojima možemo dijeliti Njegovo milosrđe.

Tada možemo imati vjeru i da nam Bog neće prigovoriti „kako Ga častimo samo usnama, a srce nam je daleko od Njega.“

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata