Jučer nisam bila s vama, ali vidim da je tema i dalje aktualna…
Moram reći da mi je ova pobožnost draga i smatram je vjerodostojnom. Prije nekoliko godina na hodočašću posjetila sam samostan u kojem je živjela sv. Faustina, nedaleko Krakowa u Poljskoj. Svetica se tamo, kažu, zaista napatila, bila neshvaćena i osporavana, ali je u svojoj dobroti i poniznosti (sigurno ne bez Božjeg nadahnuća) postala uzor ostalim redovnicama…
Mislim da se pobožnost ne zasniva samo na njenom duhovnom dnevniku (od 600 stranica), taj dnevnik možda više govori o njenom duhovnom rastu i njenim unutarnjim previranjima, a kažu da je sama bila neuka i bez teološke naobrazbe, i još k tome znamo da onaj tko prima duhovne objave nije uvijek najprikladniji za njihovo objektivno tumačenje…
Poznato je isto i da Crkva sve do 70-tih godina nije blagonaklono gledala na ovu objavu, kažu da je to bilo zbog loših prijevoda u kojima su se našle neke doktrinalne pogreške, ali tadašnji krakowski nadbiskup zauzeo se za sestru Faustinu i ovu pobožnost, te sustavno proučio i oblikovao njen koncept, kakav i danas poznajemo… Taj nadbiskup iz Krakowa postao je kasnije papa, Ivan Pavao II., i nema sumnje da je baš on zaslužan za brzo širenje ovih molitvi među vjernicima cijelog svijeta.
Sjećam se kad sam prvi put saznala za njih… U vrijeme Domovinskog rata kad smo slali donacije Obiteljskom centru ZG uvijek smo dobivali te sličice i letke, pa se negdje u to vrijeme i počelo moliti u crkvi nakon Gospine krunice. Ali u tim lecima zaista sve prekratko i premalo piše, većinom su samo nabrojane molitve i kratka meditacija o Božjem milosrđu, a bez onog važnog dijela koji govori o nama: da zaista slijedimo ovu pobožnost tek kad i sami postajemo u svom životu milosrdni, kad se naš život mijenja prema onome:
„Budite milosrdni kao što je milosrdan vaš nebeski Otac“ i
„Blago milosrdnima, oni će postići milosrđe“…
Zato se slažem sa Sarom kad veli da u protivnom i ove molitve postaju pogrešno shvaćeni nauk i samo čašćenje usnama, a ne i srcem…
Sestra Faustina je drugačije shvatila to, Božje milosrđe nam je potrebno kako bi i sami postali milosrdni – jedna od njenih molitvi je i ova:
http://destinychild.blog.hr/2009/11/1626941475/devetnica-za-svecenike-redovnike-redovnice-6-dan.html