Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lip 22, 2024 00:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 16, 2017 07:40 

Pridružen: Čet lip 30, 2016 12:43
Postovi: 114
Važno je bdjeti i moliti da se ne padne u napast,važno je biti sabran,važno je biti svjestan istine ili laži i živjeti po istini koja oslobađa.Zato molimo Boga za razboritost,npr.ako smo nešto iz određenog pada naučili,postali svjesni pogreške trudimo se da tu pogrešku ne ponavljamo.Molimo također za sve darove Duha Svetoga.Mudrost da umijemo razlučiti bitno od nebitnoga,istinu od laži,razum da odaberemo istinu,jakost da ustrajemo u istini,znanje o istini koje savjetom dijelimo drugima,pobožnost da znamo cijeniti istinu i strah Božji da odbacimo sve što nije istina.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub svi 18, 2024 21:05 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
REKLI SU O DUHU SVETOM...

"Trebamo se čuvati da Duha Svetoga ne poistovjetimo s vjetrom, ognjem, golubom i drugim simbolima, uvijek imajmo na umu da je Duh Sveti osoba.

Duh Sveti je Ljubav Oca i Sina, jedinstvo ljubavi, jedinstvo dviju osoba koje se božanski neizrecivo i neshvatljivo ljube. U njemu, u njegovoj sili, Otac sve čini. Otac je sve stvorio, Sin nas je otkupio, Duh Sveti nas posvećuje. Ili: Otac je sve stvorio i otkupio i posvetio po Sinu Isusu koji je postao čovjekom i u snazi Duha Svetoga. Tri osobe nikad nisu odvojene, ali nikad ni pomiješane. Neshvatljiva i čudesna tajna jest naš Bog."
(Tomislav Ivančić)

"Preduvjet svemu je ljubav. Tko istinski ljubi, nije mu teška nikakva zapovijed, nikakva riječ ljubljenog. Nemoguće bi bilo steci Isusovu ili Božju naklonost ispunjavajući puke obveze. Prije bilo kojeg čina, po Isusu, mora kao preduvjet postojati odanost srca, ljubav prema ljubljenoj osobi. Tko istinski Isusa prihvaća i ljubi, sav njegov život plod je te ljubavi koja se zatvara u trojstvenom krugu.

Isus tješi svoje učenike. Odmah nakon svoje muke i smrti, on ih ohrabruje riječima da ih neće ostaviti same kao siročad. Poslat će im Branitelja: Duha Svetoga. Iako neće biti prisutan među njima na vidljiv način kao dosad, on ostaje zauvijek s njima na otajstven način, koji nije ništa manje stvaran i ništa manje djelotvoran. Taj novi način bit će omogućen po Duhu Svetom, kojega će on poslati i koji će imati zadatak da im omogućuje život u ljubavi; u ljubavi prema Ocu i prema braći ljudima. Samo ljubav bit će znak Kristove prisutnosti među njegovim učenicima."
(Josip Koprek)

"Druga posljedica koja se zbiva u našem životu kada dopustimo da u nama djeluje Duh Kristov kao vodič naše molitve, jeste ta da sam odnos s Bogom postaje tako dubok da ga ne može poremetiti nikakva stvarnost ili situacija. Shvaćamo tada da s molitvom ne bivamo oslobođeni od kušnja i trpljenja, već ih možemo živjeti u jedinstvu s Kristom, s njegovim trpljenjima, da bismo jednom u budućnosti postali također dionici njegove slave."
(Benedikt XVI.)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub svi 18, 2024 21:09 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
"Duh Sveti nam pomaže tako da nam posvijesti onu istinu koju je napisao sv. Pavao kad je rekao: „Sve mogu u Onome koji me jača“. Taj koji nas jača je Duh Sveti. Kako je lijepo znati da s Njime sve možemo.

Prema tome kad nas zahvati i zarobi osjećaj manje vrijednosti, osjećaj nemoći pred izazovima života, obnovimo se u svojoj vjeri da baš tada možemo učiniti sve što je potrebno da pobijedimo sve zapreke jer u nama djeluje sila odozgor, snaga Duha Svetoga. To je skrivena snaga Božja koju ne koristimo dovoljno. Zamislimo čovjeka koji ide kroz život zatvorenim očima, a ima sposobnost vida. Međutim, dok su mu oči zatvorene, on je kao slijepac, ne vidi ništa. Potrebno je samo da otvori oči i život postaje posve drukčiji. Isto tako se i mi ponašamo i osjećamo se nemoćnim kad ne računamo na Duha snage koji u nama djeluje. Treba ga aktivirati svojom vjerom. Pred bilo kojim izazovom i poteškoćom, treba odmah u sebi aktivirati dar snage Duha Svetoga i reći sebi: „Sve mogu u Onome koji me jača“.
(p. Mijo Nikić)

"Krist je poslao apostolima Duha Svetoga jer su imali trojako dobro:
- imali su potpunu volju sačuvati čistoću i u tom smislu trijezno živjeti
- imali su osobitu poniznost
- sve njihovo htijenje bilo je usmjereno Bogu, jer nisu tražili ništa nego samo Njega.

Bili su poput čistih, ali praznih posuda. Stoga je došao Duh Sveti i ispunio ih. Došao je poput bujice, jer je ispunio sve njihove udove božanskom radošću i božanskim mirom. Došao je poput vatre, jer On je zapalio njihova srca božanskom ljubavi u takvoj mjeri da oni osim Boga ništa više nisu ljubili i osim Njega ničega se više nisu bojali."
(sv. Brigita Švedska)

Duše Sveti,
Koji si ljubav Oca i Sina,
Udostoj se pokriti svojom ljubavi
Množinu naših grijeha.
Ponizno te molimo, Duše Sveti,
Da poput plemenitog Samaritanca
Izliješ lijek svojega milosrđa
Na rane naše duše.
(sv. Antun Padovanski)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned svi 19, 2024 10:33 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 806
Blagdan Duha Svetoga. U vjerovanju ispovijedamo: “Vjerujem u Duha Svetoga, gospodina i životvorca koji izlazi od Oca i Sina, koji je govorio po prorocima…” Za razliku od sekte, Crkva ima objektivirano religiozno iskustvo, dogme, povijest, tradiciju, hijerarhiju. Vjera je osobna stvar, nikako privatna. Što je osobnija to je više dio zajedničke vjere, jer se u zajednici ostvaruje rast čovjekov. Bez tog crkvenog zajedništva vjera ne bi bila potpuna. “Nema privatnog Isusa, privatne religioznosti. To bi bio preuski okvir za sliku velikog Boga.” Crkva je “mistično tijelo Kristovo, a mi smo udovi toga tijela”. Osnivač je sam Isus Krist. Rođena je na blagdan Duha Svetoga.
Sretan ti rođendan, Crkvo!
https://www.vjeraidjela.com/sretan-ti-rodendan-crkvo/


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr