Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 20, 2025 05:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 14, 2021 19:22 

Hvaljen Isus i Marija !

imam borbu sa molitvama

kako moliti tijekom cijelog dana , kako imati plan , što moliti ?

znate ima mnogo molitava , što ujutro , što navečer ?
koje osnove imati ?

npr. ima raznih molitvi od Duha Svetoga , do Mariji , do Krvi Kristove , do krunici Božanskog Milosrđa , do Presvetog Srca i Bezgrešnog Srca Marijina , pa svecima , pa Anđelima Čuvarim , pa arkanđelima .....itd.
brkaju mi se pobožnosti , brkaju mi se molitve i onda se izgubim u svemu tome, malo bi ovo , malo bi ono , a u stvari nemam temelj , a onda ako ne izmolim pola toga , osjećam osjećaj krivnje ...

ima toga dosta , no čega se držati i kako moliti tokom cijelog dana?
ima npr. molitva od jednog sata u danu , npr. 15 min zahvaljivanja -15 min slavljenja itd 15min 15 min ...

može pomoć ?

Bog vas dragi blagoslovio

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2021 21:02 

Hvaljen Isus i Marija!
Jesi li pokušao moliti Časoslov (jutarnju i večernju)?

U ovim pitanjima vidim dobru nakanu, pa ti predlažem časoslov za početak kao osnovnu molitvu Crkve koja se preporučuje i laicima...

To je svojevrstan temelj koji vrijedi upoznati.

A sve ostalo možeš povremeno moliti i mijenjati, bez grižnje savjesti. :))

Vrh

PostPostano: Pon ožu 15, 2021 12:18 

Hvaljen Isus i Marija !

imam borbu sa molitvama

kako moliti tijekom cijelog dana , kako imati plan , što moliti ?

znate ima mnogo molitava , što ujutro , što navečer ?
koje osnove imati ?

npr. ima raznih molitvi od Duha Svetoga , do Mariji , do Krvi Kristove , do krunici Božanskog Milosrđa , do Presvetog Srca i Bezgrešnog Srca Marijina , pa svecima , pa Anđelima Čuvarim , pa arkanđelima .....itd.
brkaju mi se pobožnosti , brkaju mi se molitve i onda se izgubim u svemu tome, malo bi ovo , malo bi ono , a u stvari nemam temelj , a onda ako ne izmolim pola toga , osjećam osjećaj krivnje ...

ima toga dosta , no čega se držati i kako moliti tokom cijelog dana?
ima npr. molitva od jednog sata u danu , npr. 15 min zahvaljivanja -15 min slavljenja itd 15min 15 min ...

može pomoć ?

Bog vas dragi blagoslovio

Baš sam uzela jednu knjižicu u pošti (15 kn) gdje su molitve za svaki dan za 3 tjedna. Dobra je. Iako uvijek možeš svojim riječima kad se probudiš reći Bogu što ti je na duši.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 15, 2021 23:25 

Hvaljen Isus i Marija!
Jesi li pokušao moliti Časoslov (jutarnju i večernju)?

U ovim pitanjima vidim dobru nakanu, pa ti predlažem časoslov za početak kao osnovnu molitvu Crkve koja se preporučuje i laicima...

To je svojevrstan temelj koji vrijedi upoznati.

A sve ostalo možeš povremeno moliti i mijenjati, bez grižnje savjesti. :))

bas to kao neka grižnja savjesti , a nisi ovo , nisi ono i izgubim se

Vrh

PostPostano: Pon ožu 15, 2021 23:26 

Baš sam uzela jednu knjižicu u pošti (15 kn) gdje su molitve za svaki dan za 3 tjedna. Dobra je. Iako uvijek možeš svojim riječima kad se probudiš reći Bogu što ti je na duši.

da , hvala od srca , svojim riječima - brkaju se misli jako , ali ok

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2021 06:46 

Nije problem brkanje misli. To je dobro!
One misli koje zadržimo je molitva - odnos nas sa Bogom.

Već sam tu iznio misao jednog koptskog svećenika koji je napisao da je molitva veza koja dolazi iz vječnosti i tamo se vraća.

Malo razmislimo koliko je bitno vrijeme - tj. koji dio dana i trajanje molitve, ako je molitva povezanost sa vječnošću sa Bogom?

Želim samo reći da se ne opterećujmo nečime što donosi sve samo ne radost!
Molitva je odraz vjere tj. ljubavi Boga i svega što nas okružuje, kao i sebe/nas - te osobito onoga što nije onako kako bi mi htjeli, a odobrimo to sa radošću; a što doprinosi hvalevrijednom slavlju i veličanju ovoga življenja :))

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2021 11:37 

da , hvala od srca , svojim riječima - brkaju se misli jako , ali ok

Baš sam jutros molila po toj knjižici, zove se, mislim, nekoliko minuta za tvoju dušu...

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2021 11:41 

Nije problem brkanje misli. To je dobro!
One misli koje zadržimo je molitva - odnos nas sa Bogom.

Već sam tu iznio misao jednog koptskog svećenika koji je napisao da je molitva veza koja dolazi iz vječnosti i tamo se vraća.

Malo razmislimo koliko je bitno vrijeme - tj. koji dio dana i trajanje molitve, ako je molitva povezanost sa vječnošću sa Bogom?

Želim samo reći da se ne opterećujmo nečime što donosi sve samo ne radost!
Molitva je odraz vjere tj. ljubavi Boga i svega što nas okružuje, kao i sebe/nas - te osobito onoga što nije onako kako bi mi htjeli, a odobrimo to sa radošću; a što doprinosi hvalevrijednom slavlju i veličanju ovoga življenja :))

Ma da, uvijek me nešto odvuče, ujutro spremanje za posao, sve i svašta, naveče kad dođem s posla, spremanje ručka za sutra, molitvu odgađam i na kraju budem umorna i nevoljna za nju ili je izmolim preko volje...Nije uvijek tako, no većinom...Ponekad molim srčano, kao kad sam sv. Josipa molila dugo ali nije mi uslišano.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2021 13:56 

Ne mora uvijek tako biti...
Kako mi je posao radost, onda se sa radošću spremam na posao...
Kako mi je obiteljsko druženje radost, onda sa radošću dolazim doma...
Osjećaji radosti, zahvale i slavlja su osjećaji davanja ljubavi tj. to su osjećaji koji nas povezuju sa Bogom kad se dajemo bez uvjeta.
Kad opraštam od srca odobravajući što je drugi tako odabrao kad sam sretan što je to tako ispalo - to se kroz molitvu (povezanost sa Bogom) umnaža.
Radost bude potpuna, iznenađujuće lijepa.
Tako lijepa da mogu samo u zahvalnosti slaviti Ljepotu življenja :DD

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2021 17:41 

Blago tebi...meni je posao tlaka koja mi odnosi najbolji dio dana i života, a oko pola mjeseca realno mogu živjeti od plaće...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 27, 2021 12:33 

e , što ako posao toliko opterećuje da ti on postane kao lažni idol , ali ti to ne želiš , joj joj

ako me razumijete

Vrh

PostPostano: Ned sij 05, 2025 20:46 

e , što ako posao toliko opterećuje da ti on postane kao lažni idol , ali ti to ne želiš , joj joj

ako me razumijete

Pozdrav, Nikodem! Podižem ovu staru temu jer mi je zanimljiva, a vidim da je neodgovorena. I ja sam prije par godina imala problema s tim - i jednostavno dok posao ne stavim u određene (realne) vremenske okvire ne nalazim vremena ni za molitvu ni za Isusa. Zato svakako treba, bez grižnje savjesti, raditi samo toliko koliko je potrebno taj dan i raditi redovito, ne kampanjski i vidjet ćeš vrijeme će se umnožiti. Kad si vremenski praktičan bolje je dovršen posao (jer ne trošiš sve snage na njega), a vrijeme za duhovnost ispunjava i obnavlja zdravlje... Nekome pomažu i strelovite molitve za sabranost koja se često u poslu gubi. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata