Da, a ako je osoba za koju molimo već u raju, naša molitva koristi drugim osobama.. Nije uzaludna nijedna molitva i tek ćemo u onom svijetu (možda) znati kome je koristila i jesmo li ko[color=#BFFF00][/color]ga zai
sta spasili (ali ne mi, nego Bog!).[/quote
Neznam jesmo li se razumjeli. Svećenik je rekao da se možemo moliti dušama u čistilištu, da one utječu, pomognu nam u molitvi.
Da, to se događa kad mi molimo za njih, tada i one mole za nas jer ih mi pomažemo.. Put nakon čistilišta vodi jedino u raj, zato im Bog vjerojatno to dopušta, tj. da zagovaraju one koji za njih mole.. Obično ih sveci nazivaju "siromašne duše".
Župnik Arški je rekao: „Kad bismo znali koju moć imaju siromašne duše, ne bismo ih zaboravili. Molimo za njih kako bi one molile za nas!”
A sv. Robert Bellarmin: „Siromašne duše mole Boga da njihovim zagovornicima oprosti sve grijehe koje su počinili, da im pomogne nadvladati napasti te im udijeli milosti koje su im potrebne.”
Može se reći da su one u čistilištu već spašene jer ne mogu iz njega u pakao, nego samo u raj.
Tako da je svećenik vjerojatno na to mislio (jer s druge strane nikad nisam čula da bi se mi molili pokojnima da zagovaraju nas, za njih mi prikazujemo mise i molitve... a ne obrnuto)