|
Očito Crkva mora nuditi oproste svaki dan, jer tisuće i tisuće dnevno napuštaju ovaj prijevarni svijet (Ef 4,14)
Jesu li oprosti onda nešto što se bere na drvetu? Prema s. Mariji od Anđela Surazu - ne. Hoće li većina izbjeći Čistilište, prema sv. Terezija Avilskoj - neće. No, ako bi netko ustvrdio sa bl. Ivanom Merzom 'katolička vjera moje je životno zvanje' možemo li se tome nadati protiv svake nade..
Dakle, nauk o oprostima treba dobro upoznati, a to znači uvijek iznova produbljivati, a onda i koristiti ta skrivena blaga.
Zatim dolazimo do problematike što je potpuni oprost, a što djelomični oprost. Iako katolički nauk oprezno pristupa doživljajima u molitvi, kod oprosta, moje je mišljenje, potrebno je imati iskustvo. Ako nedostaje iskustvo dotada se ravnam prema nauku Crkve. Dakle, stav je katolika opetovano pristupati i primjenjivati oproste jer Crkva to nudi i uči, iako možda nemam iskustva da se nešto događa. Ali ako je sv. Franjo A. iskusio oprost, ako je to nešto što Bog želi dati, onda ću moliti za to, iznova i iznova. Izostanak iskustva dubokog oproštenja ili pak povremena ili rijetka iskustva oprosta proizlaze upravo iz vezanosti na grijeh, a Crkva uvjetuje oprost uz nenavezanost, pa i na laki grijeh,stoga i govori o potpunom odnosno djelomičnom oprostu.
Na ovom mjestu može se doći do dva pogrešna pristupa: ili banaliziranje nauka o oprostima, kao da se dijele šakom i kapom ili pak odbacivanje nauka Crkve o oprostima koji proizlazi iz zasluga Kristovih i svetaca. I jedno i drugo proizlazi iz nedostatka iskustva, i ustrajnosti na 'uskom putu'. Rekoh, ako nemam iskustva ustrajem vjerujući što Crkva uči.
Za one pak koji se redovito ispovijedaju a imaju bolna iskustva pada u grijehe kažem slijedeće.
Dakle, ispovijedio si se, odriješen si od vječne kazne, i vjeruješ u to, ali javljaju se nesigurnosti. Mir je nekako prisutan nakon ispovijedi, ali nema uvjerenja da je potpuno sve oprošteno. I tako i je jer ostaju vremenite kazne, a one su nutarnji poremećaji ponekada strahoviti. Stoga će Koncil (GS 37) ustvrditi da se 'jedino uz velike napore i pomoć Božje milosti može postići nutarnje jedinstvo.'Jače izraze naći ćete u enciklici Lava XIII. Humanu Genus (str. 4).
Na tom putu moćna je razmjena duhovnih dobara sa dušama u čistilištu, a na to nas' lažno bogatstvo' Krist upozorava govoreći:' kada ga vama ponestane'. Lažno znači da nije moje, jer milosti nisu moje, nego dar Božji, a ipak ih gubimo, čak olako. Nesebičan čin molitve za trpeće duše biva nagrađen,prije ili kasnije. Te duše su 'prijatelji' koji uzvraćaju milosnim zagovorom, a koji je često moćniji od naših kada molimo jedni za druge iz jednostavnog razloga što je duša u čistilištu sva zauzeta odgovorom na molitvu. Jer tko od nas kada se probudi uopće misli da je molitva prva i najvažnija stvar za učiniti u danu?
|