Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto pro 10, 2024 05:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 01, 2022 08:51 

Aktualna tema za današnji blagdan. Kako berem masline, malo više slušam o ovoj temi na r-Mariji. Dakle, može biti za dušu u čistilištu ili za sebe. Može biti djelomični ili potpuni oprost vremenite kazne čistilišta. Zanimljivo je što nije vezan isključivo za ove dane, već katolik to može svaki dan učiniti. No, neću na široko. Za potpuni oprost nužno je sudjelovanje u crkvenim obredima, križni put proći, moliti krunicu, no ne sam nego u društvu itd, što je, recimo, bolesnima, nepokretnima nemoguće. Dakle, diskriminacija. Inače mi nije taj oprost nikad baš "legao" i nikad mi nije bilo jasno kako Crkva može to nekome dati. U tom pogledu ne čudim se mišljenju protestanata. Iako je časna jučer na radiju pokušala pojasniti, meni još nije jasno.

Vrh

PostPostano: Uto stu 01, 2022 19:49 

Aktualna tema za današnji blagdan. Kako berem masline, malo više slušam o ovoj temi na r-Mariji. Dakle, može biti za dušu u čistilištu ili za sebe. Može biti djelomični ili potpuni oprost vremenite kazne čistilišta. Zanimljivo je što nije vezan isključivo za ove dane, već katolik to može svaki dan učiniti. No, neću na široko. Za potpuni oprost nužno je sudjelovanje u crkvenim obredima, križni put proći, moliti krunicu, no ne sam nego u društvu itd, što je, recimo, bolesnima, nepokretnima nemoguće. Dakle, diskriminacija. Inače mi nije taj oprost nikad baš "legao" i nikad mi nije bilo jasno kako Crkva može to nekome dati. U tom pogledu ne čudim se mišljenju protestanata. Iako je časna jučer na radiju pokušala pojasniti, meni još nije jasno.

Možeš li pojasniti tu "diskriminaciju"? Koliko znam, križni put nije vezan uz obilazak postaja, nego uz molitvu, a to se može i kod kuće u sobi..
Također i opaska o protestantima. Oni su, zapravo, oproste potpuno relativizirali svodeći ih gotovo na "osobni razgovor s Bogom".. To je, istina, nužno, ali Crkva daje veće pouzdanje jer nudi zajedništvo u molitvama (tj. u dijeljenju duhovnih dobara). Zato je ono što Crkva uči sigurnije.
Treba imati povjerenja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 01, 2022 20:50 

Aktualna tema za današnji blagdan. ...Inače mi nije taj oprost nikad baš "legao" i nikad mi nije bilo jasno kako Crkva može to nekome dati. U tom pogledu ne čudim se mišljenju protestanata. Iako je časna jučer na radiju pokušala pojasniti, meni još nije jasno.

„Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik...uz određene uvjete, dobiva posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca.”

(Ovo ``svetaca`` prvi put čujem)...Zasluge Isusa/Misna Žrtva/---da...to znam od prije.
Totus Tuus, Crkva nikome ništa ne daje ...ako ćemo pravo.
Koliko je Misa održano....``kao rezerva`...za osobne i ovake oprosteve za duše u čitsilištu?
Ne može čovjek sam sprati sve...samo uz Milost...a to su i Mise služene za oproste...taj očenaš do - Slavaocu i Vjerovanje su trunka....
Slavljena misa za oprost vremenitih kazni...u ``programu`` je Crkve...više ne sjećam kada...ni kolko puta na godinu.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/s ... oprostima/

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 08:19 

Možeš li pojasniti tu "diskriminaciju"? Koliko znam, križni put nije vezan uz obilazak postaja, nego uz molitvu, a to se može i kod kuće u sobi..
Također i opaska o protestantima. Oni su, zapravo, oproste potpuno relativizirali svodeći ih gotovo na "osobni razgovor s Bogom".. To je, istina, nužno, ali Crkva daje veće pouzdanje jer nudi zajedništvo u molitvama (tj. u dijeljenju duhovnih dobara). Zato je ono što Crkva uči sigurnije.
Treba imati povjerenja.

Ne, ne, baš je rečeno, mora se biti prisutan fizički na postajama križnog puta i to verificiranim od Crkve. Ni krunicu se ne može moliti sam nego u zajedništvu.
Nažalost, to zajedništvo ja u crkvi ne vidim i ne nalazim.
Pa mi je čak bliže to protestantsko, ako tako misle. Iako neke njihove mise, bar koje sam imala prilike vidjeti u nekim tv serijama, gdje pjevaju zajedno gospel, djeluju "zajedničkije" od nekih naših, bar ovdje gdje ja idem. Nadam se da nitko neće ovo shvatiti kao naklonost ili propagandu protestantizma, daleko od toga.

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 08:21 

„Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik...uz određene uvjete, dobiva posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca.”

(Ovo ``svetaca`` prvi put čujem)...Zasluge Isusa/Misna Žrtva/---da...to znam od prije.
Totus Tuus, Crkva nikome ništa ne daje ...ako ćemo pravo.
Koliko je Misa održano....``kao rezerva`...za osobne i ovake oprosteve za duše u čitsilištu?
Ne može čovjek sam sprati sve...samo uz Milost...a to su i Mise služene za oproste...taj očenaš do - Slavaocu i Vjerovanje su trunka....
Slavljena misa za oprost vremenitih kazni...u ``programu`` je Crkve...više ne sjećam kada...ni kolko puta na godinu.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/s ... oprostima/

Rekla je časna na r-Mariji da se može svaki dan ponovo.

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 09:54 

Rekla je časna na r-Mariji da se može svaki dan ponovo.

a šta ponovo?

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 19:47 

Ne, ne, baš je rečeno, mora se biti prisutan fizički na postajama križnog puta i to verificiranim od Crkve. Ni krunicu se ne može moliti sam nego u zajedništvu.
Nažalost, to zajedništvo ja u crkvi ne vidim i ne nalazim.
Pa mi je čak bliže to protestantsko, ako tako misle. Iako neke njihove mise, bar koje sam imala prilike vidjeti u nekim tv serijama, gdje pjevaju zajedno gospel, djeluju "zajedničkije" od nekih naših, bar ovdje gdje ja idem. Nadam se da nitko neće ovo shvatiti kao naklonost ili propagandu protestantizma, daleko od toga.

:wink: Znači, ne vrijedi krunica preko radija?... Zanimljivo. Srećom po mene, sad u listopadu sam puno puta molila u zajednici jednostavno jer mi je tako odgovaralo (dok se uz radio malo teže koncentriram na razmatranje)...
Moram provjeriti te izvore, ali ima mi smisla. I papa Benedikt kaže da se nitko ne spašava sam:
https://hkm.hr/vjera/nauk-benedikta-xvi-o-cistilistu/

Da je potrebna molitva u Crkvi.
Propust bi bio ne koristiti te oproste, ali jedini je uvjet da vjeruješ...
To spada u ono o "općinstvu svetih".

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 19:55 

"... Nadalje, ne treba biti previše pametan za primijetiti da je, umjesto vraćanja izvorima kako bi Crkva povratila izvornu svetost na koju je pozvana po svojoj naravi, na djelu posvemašnja protestantizacija Katoličke Crkve. Tako se razvodnjava i negira važnost svetih sakramenata i pobožnosti svecima, želeći svesti Crkvu na neku Humanitarnu udrugu d.o.o., koja daje tek svoj karitativni doprinos nastojanju Ujedinjenih naroda u stvaranju boljega svijeta. Dovoljno je samo na primjeru Katoličke Crkve na zapadu, Njemačka je najočitiji primjer, vidjeti svu strahotu Crkve koja se odrekla sile i snage Duha kako bi se prilagodila svijetu. Sveta misa tako postaje nalik luteranskoj spomenici Isusove večere s učenicima, a sakrament svete ispovijedi tek puka zaostavština zatucanoga neprosvijećenog srednjovjekovlja. Pod krinkom vjernosti Isusu i evanđelju ismijava se pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, a govor o njezinim ukazanjima svrstava se u područje fanatizma. Prezire se i ismijava štovanje svetaca, čašćenje svetačkih relikvija nerijetko je okarakterizirano kao nekrofilija, a govor o smrtnom grijehu, posljednjem sudu, postojanju đavla, paklu ili mogućnosti vječne propasti najbrži je put za tradicionalnoga svećenika ili vjeroučitelja za oduzimanje svećeničke ili katehetske ovlasti od strane mjesnoga ordinarija. Spomenut ću samo jedan strašan primjer toga ludila. Prije nekoliko godina od jednoga sam svećenika, na moju veliku radost ali i žalost, dobio relikvije sv. Konrada iz Parzhama, kapucinskoga redovnika iz Altöttinga. Njegove relikvije, kao i relikvije nekih drugih svetaca, ovaj svećenik uspio je spasiti tek pukom slučajnošću da ne završe u kanti za otpad nakon zatvaranja jedne crkvice! Dobro je rekao jedan duhovni pisac: početak propasti nekoga naroda jest trenutak kada se odrekne relikvija i štovanja svojih svetaca zaštitnika..."

Potpisujem!
https://hkm.hr/duhovnost/danasnji-krsca ... -nas-zeli/

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2022 21:28 

"... početak propasti nekoga naroda jest trenutak kada se odrekne relikvija i štovanja svojih svetaca zaštitnika..."

Bravo Adrijana!!!!....post za 10!
Ako je ono početak...odreknuče od relikvija...doktrajčit će ga...a na putu smo....ono oholo: ---``Šta mi pop soli pamet...Valjda ja najbolje znam``!
je li tako?

Vrh

PostPostano: Čet stu 03, 2022 19:54 

Članak je odličan! Riječi su to fra Damira Pavića za Svjetlo riječi...

Niti ne govore svi o tome više :wink: škrti su na riječima... A u 7. razredu se iz povijesti uči da su "oprosti i relikvije stvar prošlosti", da su srednjovjekovna stvar protiv koje su se protestanti bunili. Šteta što mnogi vjernici staju na tome...

Vrh

PostPostano: Pet stu 04, 2022 10:24 

Niti ne govore svi o tome više škrti su na riječima... A u 7. razredu se iz povijesti uči da su "oprosti i relikvije stvar prošlosti", da su srednjovjekovna stvar protiv koje su se protestanti bunili. Šteta što mnogi vjernici staju na tome...

parola Tita i partije: ``Bog?...Praznovjerje!...SVeci?...Praznovjerje...Boriti se protiv praznovjerja...iskorjeniti ga``!
Nema Tita? Nema...ima titića - - - u vrhu vlasti... A ovo je tek početak...Više nemaju straha...ne skrivaju se...a srama nikad imali ni nisu!

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2022 20:31 

Ne znam hoće li Totus tuus uopće povjerovati.. Meni molitva za duše u čistilištu i ti oprosti itekako imaju smisla, inače bi pohod groblju bila prazna dekoracija i pokazivanje, ako naše molitve tu više ne mogu biti učinkovite..?

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2022 10:45 

Ne znam hoće li Totus tuus uopće povjerovati.. Meni molitva za duše u čistilištu i ti oprosti itekako imaju smisla, inače bi pohod groblju bila prazna dekoracija i pokazivanje, ako naše molitve tu više ne mogu biti učinkovite..?

Vjetra...tako širok pojam...ako nešto hoču, nešto neću vjerovati - - - pa jel to vjera!
Neka pročita Torustuuus prispodobe...najbolje o bogatašu i Lazaru...Bogataš iz čistilišta moli...brine za svoju braću - - - Neka Abraham pošalje nekoga da upozori njegovu braću...da ne trpe kao on.
Da je bogataš u paklu ne bi bilo komunikacije...a brine za druge...oni u paklu MRZE sve koji bi...barem mogli doći u čistilište ili raj...dakle u čistilištu je.
I on - - - u Isusovoj priispodobi MOLI i brine za braću.
Jel to poruka za sumničavce...nas koji još žive na zemlji...vrjedi li moliti za pokojne? B.Dj.Marija reče vidjelici ---citat:
``...kad se pred oltarom se odjednom pojavi nekoliko sjena osoba sive boje, uzdižući svoje ruke prema gore. Tada mi presveta Djevica reče: „To su siromašne duše iz Čistilišta, koje čekaju na vaše molitve, da bi se odmorile i olakšale svoje muke. Ne posustajte u molitvi za njih. Te siromašne duše molit će onda i za vas, ali za same sebe ne mogu ništa učiniti. Vi ste ti koji možete pomoći ovim siromašnim dušama da se oslobode čistilišne vatre, da dospiju do vječnog gledanja Boga i da mu se dovijeka mogu radovati.“

vidi:
https://hkm.hr/duhovnost/ovo-je-molitva ... istilista/

https://hkm.hr/duhovnost/5-razloga-zast ... istilistu/

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2022 12:40 

a šta ponovo?

Tražiti i dobiti oprost

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2022 12:44 

Što povjerovati? Molim i za duše u čistilištu, a sad sam čula, rekao je neki svećenik na r- Mariji, da je manje poznato da i te duše mogu moliti za nas, tj. da možemo moliti zagovor npr none koja je umrla.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata