Aktualna tema za današnji blagdan. Kako berem masline, malo više slušam o ovoj temi na r-Mariji. Dakle, može biti za dušu u čistilištu ili za sebe. Može biti djelomični ili potpuni oprost vremenite kazne čistilišta. Zanimljivo je što nije vezan isključivo za ove dane, već katolik to može svaki dan učiniti. No, neću na široko. Za potpuni oprost nužno je sudjelovanje u crkvenim obredima, križni put proći, moliti krunicu, no ne sam nego u društvu itd, što je, recimo, bolesnima, nepokretnima nemoguće. Dakle, diskriminacija. Inače mi nije taj oprost nikad baš "legao" i nikad mi nije bilo jasno kako Crkva može to nekome dati. U tom pogledu ne čudim se mišljenju protestanata. Iako je časna jučer na radiju pokušala pojasniti, meni još nije jasno.
Možeš li pojasniti tu "diskriminaciju"? Koliko znam, križni put nije vezan uz obilazak postaja, nego uz molitvu, a to se može i kod kuće u sobi..
Također i opaska o protestantima. Oni su, zapravo, oproste potpuno relativizirali svodeći ih gotovo na "osobni razgovor s Bogom".. To je, istina, nužno, ali Crkva daje veće pouzdanje jer nudi zajedništvo u molitvama (tj. u dijeljenju duhovnih dobara). Zato je ono što Crkva uči sigurnije.
Treba imati povjerenja.