Bl. Alojzije Stepinac je svećenstvu i vjernicima u jednoj okružnici o Duhu Svetom iz 1942. g. ostavio u baštinu ove četiri molitve:
Za sedam darova Duha Svetoga
Duše Sveti, Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavi i udijeli mi dar mudrosti da, vođen tvojim Duhom, sa slašću razmatram Božje istine, te da mi Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljudskih stvari kako bih, cijeneći nebeske darove više od svega bogatstva ovoga svijeta upoznao što mi je činiti za spas svoje duše.
Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar razuma, prosvijetli me, kako bih pravo shvatio i što dublje zaronio u otajstva svete vjere koliko je to u ovom, zemaljskom životu moguće. Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar savjeta, da se uklanjam zasjedama đavla i svijeta, a u nedoumici nadahni me da uvijek prigrlim što je većma na slavu Božju i spas duše.
Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar jakosti, ojačaj me u mojim slabostima, da osobitom odlučnošću ustrajem u Tvojoj službi svladavajući sve zapreke u duhovnom životu. Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar znanja, da pravo spoznam što i kako treba vjerovati da ne odem stranputicom u duhovnom životu. Daj da upoznam prolaznost i taštinu ovoga svijeta kako bih još žarče prigrlio Put koji vodi u Nebo, Raspetoga Isusa.
Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar pobožnosti da Bogu, svetima i službenicima Crkve iskazujem dužno štovanje i čast, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječem. Obdari me svetom ljubavi prema Bogu, da ga zavolim djetinjom odanošću čineći sve na njegovu čast i slavu. Duše Sveti, Tješitelju, usadi mi u srce strah Božji, da se čuvam grijeha bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem veličanstvu. Slava Ocu...
Za dvanaest plodova Duha Svetoga
Duše Sveti, Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi dvanaest svojih plodova: ljubav, radost, mir, blagost, vjernost, dobrotu, poniznost, čistoću, velikodušnost, strpljivost, uslužnost i uzdržljivost.
|