Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lis 14, 2024 23:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 25, 2023 14:56 

Bl. Alojzije Stepinac je svećenstvu i vjernicima u jednoj okružnici o Duhu Svetom iz 1942. g. ostavio u baštinu ove četiri molitve:

Za sedam darova Duha Svetoga

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavi i udijeli mi dar mudrosti da, vođen tvojim Duhom, sa slašću razmatram Božje istine, te da mi Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljudskih stvari kako bih, cijeneći nebeske darove više od svega bogatstva ovoga svijeta upoznao što mi je činiti za spas svoje duše.

Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar razuma, prosvijetli me, kako bih pravo shvatio i što dublje zaronio u otajstva svete vjere koliko je to u ovom, zemaljskom životu moguće.
Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar savjeta, da se uklanjam zasjedama đavla i svijeta, a u nedoumici nadahni me da uvijek prigrlim što je većma na slavu Božju i spas duše.

Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar jakosti, ojačaj me u mojim slabostima, da osobitom odlučnošću ustrajem u Tvojoj službi svladavajući sve zapreke u duhovnom životu.
Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar znanja, da pravo spoznam što i kako treba vjerovati da ne odem stranputicom u duhovnom životu. Daj da upoznam prolaznost i taštinu ovoga svijeta kako bih još žarče prigrlio Put koji vodi u Nebo, Raspetoga Isusa.

Duše Sveti, Tješitelju, udijeli mi dar pobožnosti da Bogu, svetima i službenicima Crkve iskazujem dužno štovanje i čast, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječem. Obdari me svetom ljubavi prema Bogu, da ga zavolim djetinjom odanošću čineći sve na njegovu čast i slavu.
Duše Sveti, Tješitelju, usadi mi u srce strah Božji, da se čuvam grijeha bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem veličanstvu. Slava Ocu...

Za dvanaest plodova Duha Svetoga

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi dvanaest svojih plodova: ljubav, radost, mir, blagost, vjernost, dobrotu, poniznost, čistoću, velikodušnost, strpljivost, uslužnost i uzdržljivost.

Vrh

PostPostano: Čet svi 25, 2023 14:57 

Za stožerne kreposti

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi krepost razboritosti, da imajući na umu vječni život, vazda pravo sudim što mi je činiti, a što izbjegavati.
Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost pravednosti, da svakomu dajem što mu pripada.
Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost jakosti duševne kako me nikakva nevolja ni progonstvo ne bi onemogućili u vršenju dobra.
Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost umjerenosti, da svladam zle požude i razumno se služim sjetilnim dobrima. Slava Ocu...

Za bogoslovne kreposti

Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost vjere, da milošću Božjom čvrsto držim za istinu sve što je Bog objavio i što nam po svojoj Crkvi predlaže vjerovati, ne zato što bismo naravskim razumom spoznali istinitost objave, već stoga što nam je to objavio Bog, koji ne može prevariti niti prevaren biti.
Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost ufanja, da zbog zasluga Isusa Krista i radi Božje dobrote, svemoćnosti i vjernosti, očekujem vječni život i sve potrebne milosti što je Bog obećao dati onima koji čine dobro.
Duše Sveti, Tješitelju, daj mi krepost ljubavi, da ljubim Boga Oca Svemogućega nadasve zbog njega samoga, a sebe sama i bližnjega poradi Boga. Slava Ocu...

Blaženi Alojzije Stepinac, isprosi nam sve ove milosti kod dragoga Boga po zagovoru naše nebeske majke Marije! Amen.

Vrh

PostPostano: Čet svi 25, 2023 16:13 

Molitva Duhu Svetomu koju je sveti papa Ivan Pavao II. zapisao: ( a prenio je od oca)

Duše Sveti, molim Te za dar mudrosti kako bih bolje upoznavao Tebe i Tvoje Božje savršenstvo;
za dar razuma, za bolje razumijevanje duha tajne vjere svete;
za dar jakosti, da živim preko načela vjere;
za dar savjeta, kako bi mogao tražiti savjet za sve u Tebi i uvijek ga mogao nalaziti u Tebi;
za dar hrabrosti, da mene nikakav strah ni zemaljska razmatranja ne mogu odvojiti od Tebe;
za dar pobožnosti, da uvijek služim Tvom veličanstvu ljubavlju djece;
za dar Božjeg straha, da se bojim grijeha, koji Tebe, Bože, vrijeđa.

Vrh

PostPostano: Pet lip 30, 2023 20:25 

Lijepa molitva koja može pomoći kod prihvaćanja dogmi.

Vrh

PostPostano: Čet svi 16, 2024 16:57 

Ako netko ima tekst ili nađe na internetu cijelo pismo svećenicima bl. nadbiskupa Alojzija o Duhu Svetom, molila bih lijepo da stavi ovdje... :;

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2024 17:13 

Vjerojatno ste već vidjeli fotografiju koja prikazuje bl. Alojzija Stepinca i krašićkog župnika vlč. Josipa Vranekovića kako mole kod objeda. No, jeste li se ikada pitali koje su točno molitve u tom trenutku govorili bl. Alojzije i vlč. Josip? http://murusinexpugnabilis.blogspot.com ... slije.html
Kao i u drugim aspektima svakodnevnog života, crkvena tradicija propisuje svećenicima i redovnicima posebne molitve kod objeda. Poznate su pod nazivom Benedictio mensae, a obuhvaćaju blagoslov prije objeda i zahvalu nakon objeda.
Uklanjanje tradicionalnih molitava i blagoslova stvorilo je očitu prazninu, koju postkoncilski autori nastoje popuniti svojim izumima. Moderni molitvenici donose neke nove molitve prije i poslije jela, koje odražavaju teološka shvaćanja njihovih autora, a ne stoljetnu tradiciju Crkve. Jasno je da trebamo sve katoličke tradicije malo-pomalo obnavljati, pa tako ne smijemo zaboraviti ni ove molitve.
Preuzmite: Tradicionalne molitve prije i poslije jela. https://ia800100.us.archive.org/3/items ... %20PDF.pdf

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata