Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet stu 01, 2024 21:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 01, 2011 21:52 

2. 08. franjevački je blagdan posvete crkvice Gospe od anđela. Na taj se dan u svim franjevačkim crkvama može dobiti potpuni oprost, uz uobičajene uvjete (sv. ispovijed, pričest, molitve na nakanu sv. Oca).

Prema Franjinom životopisu, u toj mu se crkvici (nad kojom se danas uzdiže veličanstvena bazilika) ukazao sam Spasitelj i Majka Marija okružena mnoštvom anđela i tada je svetac primio poznati oprost. Po toj crkvici oprost se naziva porcijunkulskim, a prema crkvenoj odredbi danas se može dobiti i u svim franjevačkim crkvama.

Slika

Vrh

PostPostano: Uto kol 02, 2011 17:38 

Oni koji su opisivali život sv. Franje kažu da se na putu svog obraćenja tijekom dvije godine Franjo mučio s velikom grižnjom savjesti. Spoznaja grijeha iz mladosti toliko ga je opterećivala da se nije mogao prepustiti Božjem milosrđu ni zaboraviti na to. Tada, nakon što se povukao u osamu, za vrijeme molitve u toj maloj crkvi podno Asiza doživio je nesvakidašnje iskustvo, životopisci kažu, mistični dar po kojemu je shvatio da mu Bog sve njegove grijehe oprašta jer je Božja ljubav neizmjeran i čisti dar. Franjo je tada stekao snagu za novi početak u svom životu i nove odnose s bližnjima oko sebe.

Neki vjeruju da je samo pobožna legenda, a neki da nije, događaj koji se ubrzo nakon toga dogodio u toj crkvici. Sveti je Franjo zatražio od Isusa koji mu se objavio da i svim ljudima koji pohode tu crkvu bude oprošteno na isti način na koji je bilo i njemu samome oprošteno. Isus mu je tada, kako priča kazuje, rekao: "Ako ti Papa to dopusti, neka ti bude!" Svetac se tada žurno uputio Papi i zatražio od njega ono za što su dotada u Crkvi važili iznimno teški uvjeti, potpuni oprost. Oko potpunog oprosta u to su se vrijeme u Crkvi vodili veliki teološki prijepori, a važio je samo u nekim strogim slučajevima, recimo za hodočasnike u Svetu Zemlju. Franjo je od pape Honorija III. ishodio nešto zaista nesvakidašnje: potpuni oprost za svakog koji pohodi ovu, njemu iznimno dragu, malu crkvu podno Asiza. Hodočasnicima je Franjo znao govoriti: "Želim vas sve povesti u raj!"

Iskustvo potpunog oprosta poruka je i nama danas da nikada nije kasno za novi početak, poruka je to da smo i mi dužni oprostiti jedni drugima, jer nas neopraštanje često koči i nepotrebno pritišće naše odnose s drugima. Ova svetkovina nas još i potiče da se u svom životu ugledamo na Marijinu poniznost i spremnost na služenje, a i da se sjetimo svojih anđela čuvara i da im zahvalimo za svaki put kada su bili s nama, a mi to možda i nismo znali.

Molitve Mariji, Kraljici anđela

I.
O blažena Djevo Marijo,
ti izvore oproštenja,
ti Majko milosti, usliši nas,
svoje sinove koji danas izlijevamo
svoje molitve pred tvojim licem.
R. Zdravo, Kraljice nebeska
O. Zdravo, Gospo Anđeoska.

Pomolimo se. Bože, koji si po presvetoj Majci svojoj,
uzvišenoj nad anđeoske zborove, htio ljudima dijeliti sva dobra,
udijeli nam po njoj, dok slavimo spomen posvete njezine crkve,
da sada isprosimo oproštenje grijeha i obilje milosti,
a napokon da se pridružimo nebeskim duhovima
i postignemo radost u nebeskom prebivalištu.
Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

II.
Marijo, Majko brata našega i Gospodina Isusa Krista, siromašnog i propetog;
Majko obitelji naše franjevačke, Majko siromaha,
poslušaj prošnju punu povjerenja što ti je danas upravljamo.
Mnogim narodima našega vremena nedostaje materijalnog i duhovnog kruha;
tolikim umovima i srcima nedostaje kruha istine i ljubavi;
mnogim ljudima nedostaje kruha Riječi i kruha Gospodnjega.
Iz srca mnogih muškaraca i žena iskorijeni sebičnost koja osiromašuje.
Neka narodi svega svijeta umiju prihvatiti istinito Svjetlo,
napredujući putovima Mira i Pravde,
u uzajamnom poštivanju i u solidarnosti ukorijenjenoj u čovještvu našega Boga.
Gospo naša Porcijunkulska, rasvjetli našu nadu,
očisti srca naša, pođi s nama na putove evangeliziranja,
prema sve pravednijem i slobodnijem svijetu za sve ljude. Amen.

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 09:13 

Predraga Gospo od anđela!
Utječem se Tebi, molim da me zagovoriš kod Dragoga Milosrdnoga Boga da moj život bude prožet Duhom Svetim!
Neka mi je Tvoja molitva na spasenje duše i Slavu Boga Trojedinoga!
Amen!

Vrh

PostPostano: Sub kol 02, 2014 20:31 

Kraljice anđela, moli za nas!

Slika

Vrh

PostPostano: Uto kol 02, 2016 20:59 

Ove godine navršava se 800 godina otkad je papa Honorije III. proglasio porcijunkulski potpuni oprost, kako ga je sveti Franjo Asiški, potaknut jednim viđenjem u crkvi Porcijunkuli, zatražio.
Uz to, slučajnost je htjela da se ove godine to poklapa s izvanrednom godinom Božjeg milosrđa...

Vrh

PostPostano: Sri kol 03, 2016 13:57 

Kraljice anđela, moli za nas!

Slika

Ova slika predstavlja pogansku božicu Aštartu, nikako našu Gospu od Anđela....Nažalost, u Crkvi to nikoga odviše ne dira, i baš takvih slika (za Gospu od Anđela) najčešće se susreće u našim zagrebačkim crkvama....?

Vrh

PostPostano: Sri kol 03, 2016 16:51 

Slika

:shock: Priznajem da ima i ljepših slika od ove, al ovom komentaru se nisam nadala...

Vrh

PostPostano: Čet kol 04, 2016 10:35 

Kad smo već kod slika, evo ovu sv. Franje kako moli pred Gospom od anđela, nema nijedna zagrebačka crkva... Ta slika je zavjetni dar...

Slika

Vrh

PostPostano: Sri srp 26, 2017 18:54 

Kako se približava blagdan Gospe od anđela tako sam se sjetila da sam prošle godine nabavila knjigu fra Darka Teperta "Porcijunkulski oprost". Uhvatila me nelagoda što je nisam čitala do sada, pa ju uzmem da je prelistam. Vidim da je to zbirka prijevoda uglavnom starijih franjevačkih spisa o ovom oprostu, ima puno vrlo ranih svjedočanstava i niza događaja iz Franjina života i njegovih sljedbenika... Otvorim tako slučajno na poglavlje koje u opisu nosi naslov "Svjedočanstvo zloduha o istinitosti porcijunkulskog oprosta". Radi se o jednom franjevcu koji je sa svojom braćom putovao u Asiz, pa su putem odsjeli u kući neke pobožne žene koja je vrlo inteligentno razgovarala s njima, a tijekom razgovora franjevcu se otkrije da je u njoj ustvari zloduh te zapodjene razgovor s njim. Zloduh mu otkrije da boravi u njoj već dugo, da joj dopuša neke pobožnosti pa čak i odlazak na misu, jer u njoj živi relativno mirno. Otkrije i to da će ju napustiti četiri godine prije njezine smrti. Franjevca je zanimao oprost, zašto je toliko drugih redovnika i crkvenih ljudi protiv tog oprosta, pa postavlja niz pitanja, zašto sveti Franjo nije od Pape zatražio pisani dokument o oprostu, zašto zlodusi toliko pogrdnim imenima nazivaju ovog Sveca, te čega se zlodusi najviše boje. U ime Isusovo prisilio je zloduha da mu istinito odgovori. Ovaj mu odvrati da svi demoni najviše mrze svetoga Franju jer je bio toliko ponizan u svom zemaljskom životu da je na nebu zauzeo točno ono mjesto s kojega je svrgnut Lucifer zbog svoje oholosti. Njegove stigme koje je zadobio zapravo su prava "pismena" potvrda istinitosti porcijunkulskog oprosta kojeg je on zatražio od Pape za spasenje svih ljudi. Ono čega se zlodusi najviše boje molitve su i spominjanje Muke Isusove i Predragocjene Krvi Njegove, a drugi redovnici koji su širili laži o tom franjevačkom oprostu zapravo su govorili iz zavisti. Oprost je istinit i potvrđen u nebu, to je najveća milost koju Bog može pružiti, a čovjeku je tako malo potrebno da ga stekne...

Vrh

PostPostano: Sri srp 26, 2017 21:49 

Zanimljivo.Terpet je prosao :) moje rigorozne kriterije pa me zanima koliko kosta knjiga.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2017 10:11 

Zanimljivo.Terpet je prosao :) moje rigorozne kriterije pa me zanima koliko kosta knjiga.

Može se nabaviti kod franjevaca na Kaptolu, zaista se ne sjećam cijene ali nije bila skupa s obzirom na to da ima tvrdi uvez i 260 str.
Ne znam jesi li krivo shvatio, ali događaj koji sam opisala dogodio se u 14. st., a nije fra Darko bio njegov sudionik...
Knjiga je radikalna, tj. točno razdvaja dobro i zlo.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2017 20:29 

A nije Darko sudionik?? :mrgreen: A steta,gledam ga na tv i mladoliko izgleda a prilicno dobro se sluzi racunalom za nekog iz srednjeg vijeka jer vodi e- duhovne vjezbe :)

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2017 20:40 

Odličan je on. Ali ova knjiga je blago nebesko.
Čitam što se događalo u srednjem vijeku pa sve do prije 100 godina, ko da su zrcalo imali, iste grijehe ponavljamo, iste ludosti činimo... Al nema više takvih svećenika...

Vrh

PostPostano: Pet kol 04, 2017 11:18 

Istina o Božjem milosrđu i o oprostima

"Onaj je Oprost tako snažan da, ako bi koji čovjek svojim rukama ubio sve ljude na svijetu pa došao na to mjesto na dan Oprosta doista raskajan i ispovijeđen, odmah bi, pri ulasku na to mjesto, njegova duša bila očišćena od svakoga grijeha, kao što je duša djeteta na krštenju savršeno očišćena. I ako bi tko imao samo jedan tuđi denar pa ga svjesno i zle nakane zadržao, ništa mu ne bi koristio taj Oprost."

Vrh

PostPostano: Uto kol 03, 2021 14:23 

Ispravno shvaćanje ispovijedi

“Doista smo pozvani to iskoristiti u našem vremenu i na taj način slijediti primjere koje nam daje sama Crkva, ali je zato važno shvaćati u potpunosti što je to sakrament ispovijedi i uvjeti za valjanu ispovijed – iskreno priznavanje grijeha i iskreno kajanje, kao i popravak”, naglasio je fra Mate, osvrnuvši se na problem odlaska na ispovijedi radi obaveze ili usput, nepripremljeni, umjesto raskajanog srca.

“Važno je doista imati to raskajano srce, srce koje uistinu žali što je učinilo grijeh. Tu se onda spušta ta milost odrješenja i dolazi do spajanja te milosti i iskrenog kajanja te možemo doista primiti oslobođenje od vremenitih kazni”.

“Nije u ispovijedi važno kako se ja osjećam nakon ispovijedi, nego koliko sam iskreno ispovjedio svoje grijehe, iskreno požalio zbog toga i koliko se na meni vidi da sam se popravio”, naglasio je fra Mate.

Iako je jedan od uvjeta za primanje potpunog oprosta raskajana ispovijed, nije nužno ispovijedati se na sam dan Porcijunkule, već se to može učiniti i prije ili nakon 2. kolovoza. Naglasak je na tome da se osoba nalazi u stanju milosti. “Bit toga dana nije ispovijed, nego sveta misa, primiti pričest. Ja moram biti u stanju milosti. To znači da nemam smrtnog grijeha”, poručio je fra Mate, ističući i kako svećenik nakon pokajanja na svetoj misi daje odrješenje za lake grijehe.
https://hkm.hr/vjera/braco-moja-sve-vas ... g-oprosta/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata