Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 27, 2025 18:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 12, 2012 22:31 

Kako uskoro započinje proces proglašenja blaženim kardinala Kuharića, imamo sreću i priliku govoriti i uzeti za uzor čovjeka koji je živio u vremenu kao i mi (tj. većina nas), dijelio s nama dio našeg puta i hrabrio nas na tom putu. Iako nisam puno puta imala prilike uživo slušati ga, od svoje sam obitelji naslijedila veliko poštovanje njemu, osobito u vremenu Domovinskog rata kada smo svi pomalo upijali njegovu čvrstinu i očinsku blagost. Njegove propovijedi mi se i danas čine žive i aktualne, osobito propovijedi sakupljene u "Porukama sa Stepinčeva groba", čije je motive uvijek slijedio i provodio u život.

To vrijeme je bilo potpuno drugačije nego današnje, danas je rijetkost i vidjeti i slušati kojeg biskupa u nekoj tv-emisiji kao tada i sve vrvi od inata i prkosa prema Katoličkoj crkvi. Čak se i političar Grubišić okomljuje na kard. Kuharića i na tome gradi svoju "karijeru". Premda su vremena bila puno teža, bilo je nekako više zajedništva i, vjerojatno, više vjere... Može biti ipak da je to samo moje trenutno mišljenje.

Slika

Vrh

PostPostano: Čet ožu 15, 2012 22:36 

POBJEDNIK JE ONAJ KOJI NA ZLO NE VRAĆA ZLIM

Nedavno izrečeno u katedrali:
"Kardinal Kuharić je nas vjernike, kao i sav hrvatski narod, ne samo tješio u tegobama, nego i ispravljao, čak i onda kada je oholost bila prejaka, da bi se prihvatio njegov glas. Ali uvijek u nadi. Pozivao je da se ne padne u malodušnost te poticao da se ustane i krene prema izvoru radosti. Hrabrio je da se ne umori hodeći dugim i teškim putem prema Očevoj kući, pa makar bili iskušavani zlom i opterećeni križem. I sam se iskreno radovao kada je osjetio da je Bog progovorio i pokazao prisutnost raširenih ruku koje nude obnovljenu ljubav i novo ruho života milosti. Tim je otajstvom isprepleten cijeli njegov život."

* * *

U jednom od rijetkih intervjua kard. Kuharića koji se mogu pronaći na internetu, on odgovara na pitanja o „slabim“ kršćanima, o prozelitizmu raznih sekti, zašto ljudi otpadaju od vjere, o padu roditeljskog autoriteta u obitelji i problemima mladih, te kako razotkriti „civilizaciju novog poganstva“ u kojoj živimo. Što nas zapravo vjera uči?

"Počesto se može čuti kako "Mi trpimo raznorazne nepravde i nasilje, a ne uzvraćamo, jer je tome "kriva" naša vjera koja nas uči da na nasilje ne uzvraćamo nasiljem".

-Takve su izjave nadahnute ogorčenjem zbog nanesenog nasilja. Psihološki su uvjetovane. Ali, kad se dublje promisli, i onaj koji tako govori ipak neće optužiti vjeru da ga je loše učila. Pobjednik je onaj koji na zlo ne vraća zlom, pa makar se mora i zakonito braniti; u obrani ne prelazi u zločin. Kako bi mogao svijet biti bolji i pravedniji ako bi se usvojilo načelo mržnje na mržnju, osvete na osvetu? To bi samo umnažalo zlo u svijetu i u ljudskim odnosima. "Do istrjebljenja vašeg ili našeg" najbezbožnije je načelo. Iskreni i uvjereni kršćanin drugačije razmišlja i djeluje.

http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/ ... ijet98.htm

* * *

Razmišljanje jednog od njegovih najbližih suradnika:
"Doživio sam ga kao čovjeka duboko uronjena u Boga, molitvu, čovjeka koji je bio u stalnoj kontemplaciji.
Moglo bi se reći da je bio drugi Stepinac, i zato ga komunističke vlasti nikako nisu mogle smisliti.
Iako formalno nije bio doktor teologije, mislim da je bio učeniji od mnogih doktora teologije, i zato je dobio počasni doktorat.
Poslije Stepinca, bio je čovjek broj jedan u obrani slobode vjere i tu je bio beskompromisan."

mons. Stanković, http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2002/ ... 0316vl.htm

* * *

Njegovo nadbiskupsko geslo bilo je "Bog je ljubav" (Deus Caritas est).

Vrh

PostPostano: Sri tra 18, 2012 21:13 

Katolićka Crkva je znatno ublažila kriterij, za proglašenje blaženih i svetih,
tako da je sve veoma diskutabilno i upitno ?

Vrh

PostPostano: Pet tra 20, 2012 13:09 

Domenika je napisao/la:
Katolićka Crkva je znatno ublažila kriterij, za proglašenje blaženih i svetih,
tako da je sve veoma diskutabilno i upitno ?

Da, obično tradicionalisti vole diskutirati o diskutabilnim i upitnim novim svecima... :roll:

Kome sada kardinal Kuharić opet smeta?

Vrh

PostPostano: Pet tra 20, 2012 16:09 

Pa izgleda Domeniki. :D

Vrh

PostPostano: Sub tra 28, 2012 11:34 

Fascinantno mi je kako je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić imao razmišljanje i koliko su dobrote sijale njegove riječi.Mene se najviše dojmila njegova rečenica, Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog.To je tako ljepo rekao da to može biti zvijezda vodilja svakom čovjeku.

Vrh

PostPostano: Ned tra 29, 2012 15:07 

http://www.youtube.com/watch?v=4kF4j7zjSWY- Kardinal Kuharić o obitelji i odgoju
http://www.youtube.com/watch?v=dfpFzUEukjo - Kardinal Kuharić o odluci za svećenstvo
http://www.youtube.com/watch?v=B_OX5IUJDN0-Kardinal Kuharić o svom radu
http://www.youtube.com/watch?v=c0xusIN-brU-Kardinal Kuharić za istinu o Stepincu
http://www.youtube.com/watch?v=NHqHg6E0afU-Kardinal Kuharić o posjetu pape
http://www.youtube.com/watch?v=wGzePogQ268-Kardinal Kuharić o svećeniku u teškim trenucima
http://www.youtube.com/watch?v=bQj0MGnw19k-Kardinal Kuharić o radu na crkvama

Vrh

PostPostano: Pon svi 14, 2012 21:47 

Paskal je napisao/la:
Fascinantno mi je kako je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić imao razmišljanje i koliko su dobrote sijale njegove riječi.Mene se najviše dojmila njegova rečenica, Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog.To je tako ljepo rekao da to može biti zvijezda vodilja svakom čovjeku.

I toje dovoljno za...biti blažen..?

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 11:54 

Domenika je napisao/la:
Paskal je napisao/la:

Pronađi i pročitaj njegov životopis... Kad bi čovjek više znao, ne bi nikoga potcjenjivao. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 14:36 

A tebi je ovo nalik, na potcjenjivanje..? :?

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 20:36 

Domenika je napisao/la:
A tebi je ovo nalik, na potcjenjivanje..? :?

Pošto je slaba strana foruma što se ne vidimo oči u oči, mogu svašta pomisliti... 8)

Evo:
Citat:

što si mislila reći s tim?

Oprosti ako sam te krivo shvatila...

Vrh

PostPostano: Pon svi 21, 2012 15:54 

Paskal je napisao/la:

Nisam našla tu njegovu propovijed, najvjerojatnije iz Petrinje gdje je '91. do temelja srušena crkva, stavljam ovo objavljeno u jednom molitveniku, pod naslovom „Naše je rodoljublje kršćansko“.

„Zašto je čovjek tako protiv čovjeka? Zašto se uvijek planiraju otimačine i osvajanja tuđih prostora? Zašto su huškači na mržnji tako ustrajni i vesele se ratu? Svaki nacizam, imperijalizam, šovinizam uvijek su izazivali i izazivaju ratove. A da bi se pridobilo ljude za klanja, najprije ih se truje mržnjom, lažima, i opija bijesom, a onda se ubacuju parole: Sravnit ćemo sve sa zemljom! Ili: Zaklat ćemo počevši od onoga što je samo jednu kilu teško!
Naše rodoljublje ne smije biti ni rasističko, ni imperijalističko, ni šovinističko. Naše je rodoljublje kršćansko. Stoga ponavljam ono što sam kazao nedavno u Petrinji: ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja ne ću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja ne ću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je! Ako je napustio svoj dom, ja ne ću ni igle uzeti iz njegova doma! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja ne ću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre!“

U ono vrijeme kad su zbog čitavog rata i pogotovo rušenja crkvi i stradanja ljudi samo zato jer su Hrvati, jer su i katolici, neki zlobnici očekivali od oca nadbiskupa raspirivanje osvetničkog bijesa i podilaženje niskim strastima, Kuharić je rekao ono što bi malo tko izjavio u sličnim situacijama…

Vrh

PostPostano: Uto srp 26, 2022 20:19 

Htjela sam otvoriti novu temu, ali našla sam ovu staru.. Pošto nekako brzo zaboravljamo dobre ljude :wink: tako je i ova tema pala u zaborav.

Ne znam postoji li koja službena stranica o njemu (s njegovim citatima, propovjedima, svjedočanstvima)...?

Od njegovih kraćih životopisa, ovaj mi se čini najbolji:

https://www.vjeraidjela.com/kardinal-franjo-kuharic/

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2022 14:45 

Prošlo je preko 10 godina Adrijana od tvoga prvog upisa u vezi proglašenja kard. Kuharića blaženim
Ima li kakvih saznanjao o tome...dokle je stigao postupak?
Zna li se šta, barem neka, može i neslužbena informacija?

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2022 21:34 

Prošlo je preko 10 godina Adrijana od tvoga prvog upisa u vezi proglašenja kard. Kuharića blaženim
Ima li kakvih saznanjao o tome...dokle je stigao postupak?
Zna li se šta, barem neka, može i neslužbena informacija?

Ajme, koliko dugo je prošlo.. Nažalost, nema ništa dosad. Premalo molimo, prebrzo zaboravljamo.
Bio je ljetos neki simpozij višednevni u Zagrebu o njemu jer je već 20 godina prošlo otkad nas je napustio.
Puno su govorili, puno nahvalili, ali nekako nije do naroda došlo.
Nema niti stranice o njemu, niti molitve, ni knjige zahvala... kao što su to Talijani napravili za našeg Leopolda Mandića. Jasno i glasno.
Propust nadbiskupije!

Ali ponovno ću napisati nešto znakovito: kad je ove godine večer prije njegove obljetnice (10. 3. oko 23 sata) dron pao na Jarun i srećom ništa srušio ni ikoga ozlijedio, prostrujalo mi je kroz glavu da nas je to spasio naš kardinal zagovorom s neba. Jer to je bilo čudo. Dron je letio prema crkvi Sveta Mati slobode kojoj je Kuharić položio temelje i odabrao ime (iz Trsatskih litanija)... Tamo su domovi za studente, puno je tamo mladih. Kardinal je njih te noći čuvao...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata