Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 21, 2025 06:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 28, 2014 21:43 

Slika

Bezgrešno Srce Marijino, budi nam spasenje...

http://www.catholictradition.org/Mary/c ... mary3a.jpg

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2014 21:56 

Pabirci iz knjige:"Marijanske pobožnosti Podunavskih Hrvata" od Ante Sekulića iz 1985.

...6. Javne i privatne pobožnosti

...a) javne, b) privatne i c) koje se obavljaju i javno i privatno.

...U prvoj su skupini: subotnje, blagdanske i nedjeljne, večernjice ili blagoslovi; zornice (u bunjevačkom govoru "rorate"); svibanjske i listopadske pobožnosti; zajednička javna molitva krunice;
devetnice o blagdanu Bezrg. Začeća i Gospi Lurdskoj, Srcu Marijinu, svečani crkveni ophodi (primjerice karmelski u Somboru); proštenja i hodočašća.

U drugoj su skupini: dnevne molitve (Zdravomarijo, Pozdrav anđeoski, Zdravo Kraljice, Pod Tvoju obranu i sl.); obiteljska krunica, siječanjska molitva serafske krunice 7 radosti Bl. Djevice Marije,
desetice članova Društva rožarske krunice (članovi "vinca", Žive Ružice), molitve nositelja škapulara; krunica 7 žalosti Bl. Djevice Marije, preč. Srcu Marijinu, krunica Neoskvr. Začeća; molitvice i
pismice; pjesme.

Treću skupinu čine pobožnosti koje se obavljaju privatno i javno: devetnice; krunica (skupna u crkvi, obiteljska doma); pjesme (u ckrvi, na hodočašćima, u obitelji).

...U Gospinom okrilju molitva je neobično jednostavna, neposredna:

Sveta Vido, vidi me!
Slatka Gospe, krili me!
Svi anđeli, čuvajte me
Da mi duša ne pogine
Dok mi tilo ne počine

A ja ligam u ložnicu
Kao Isus u grobnicu.
Ako umrem, priumrem,
Ako svanem, ostanem,
Primi, Bože, dušu moju
I mog oca i majkinu. Amen.

Marijina poruka

Leti, leti golubak.
Nije to golubak,
Več Božji anđelak.
Otkrili mu kolino,
Na kolinu knjižicu,
Na knjižici Marija.
Pa bisidi Marija:
Ko bi mene spominio
Ujutru ustajuć,
Uvečer ligajuć,
Ja bih tom dala lipi dar
Na smrtni dan.

...Jamačno nije bilo hrvatska djeteta u Podunavlju koje prije spavanja nije molilo:

Križom se križam,
Na križ ligam.
Križ me čuva do ponoći,
A anđeli od ponoći,
Marija do svita,
Sam Bog do vika. Amen.

Vrh

PostPostano: Pon svi 13, 2019 17:29 

Molitva za grješnike
koju je anđeo naučio djecu u Fatimi

Presveto Trojstvo,
Oče, Sine i Duše Sveti!

Ponizno te molim
i darujem ti predragocjeno tijelo,
krv, dušu i božanstvo Isusa Krista,
prisutnog u svim svetohraništima širom svijeta,
kao naknadu za svu bezobzirnost,
svetogrdnost
i nemarnost ljudi prema tebi.

Po neizmjernim zaslugama
njegova presvetog Srca
i neokaljanog Srca Marijina
molim te:
obrati jadne grješnike!

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2021 20:15 

U ovo vrijeme došašća ima jedan značajan Marijin blagdan i dvije važnije devetnice, Bezgrešnog začeća i ona božićna. Predlažem da počnemo moliti, tko je voljan, ovu prvu. Svaki dan ima i posebnu nakanu za milost koju prosimo od Gospodina.

Devetnica Bezgrešnoj Djevici Mariji

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom priteci, da svaka naša molitva i radnja s tobom vazda počinje i početa da se s tobom dovrši.

1. dan

O Marijo Djevice prečista, začeta bez grijeha istočnog, tvoja je neokaljana čistoća slična gorućem busu kupine što ga je Mojsije promatrao, utrni u nama vatru grešnih požuda zbog kojih se nebrojene duše gube.
Blagoslovljeno sveto i bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije, Majke Božje.

Zdravo Marijo ...

2. dan

O sretna Djevice Marijo, koja si mimo svih ljudi kao tajanstvena lađa očuvana od općeg potopa istočnoga grijeha, očuvaj i mene od potopa tolikih grijeha, koji su poplavili sva sela i gradove kršćanske.
Blagoslovljeno ... Zdravo Marijo ...

3. dan

O Marijo, divna čista golubice, koja si se tek puštena iz ruku Božjih, odmah digla na krilima svoje svete nevinosti, te nikada ne pade u blato nečistoće u koji tone cio svijet, daj da se i ja dignem na krilima Božje ljubavi nad svijet okužen ovim grijehom, te zamrzim sve njegove grešne naslade i nestalna njegova dobra.

4. dan

O čista Djevice Marijo, ti stojeći uvijek uz izvor milosti Božje, cvala si kao plodna palma mirisavim cvijetom svih kreposti, učini da i meni budu otvorena vrata Božje milosti da mognem dostići dostojan plod pokore.

5. dan

O ljubljena Djevice Marijo, koja si slična zatvorenom urešenom vrtu u koji nikada ne uđe otrovna paklena zmija, ne dopusti da se ikakav grijeh uvuče u vrt srca mog.
Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ...

6. dan

O čista Djevice Marijo koja si sinula na ovaj svijet kao rumena zora bez ikakve ljage i tame, učini da nikada ne zađem u tmine smrtnoga grijeha.

7. dan

O bezgrešna Djevice Marijo koja si od postanka svoga cvala kao mirisavi ljiljan, rasprostirući na sve strane svoj plemeniti miris, koji nikad ne okuži otrovni vjetar grijeha, učini da se moje srce nikada ne otruje nečistim grijehom bludnim...

8. dan

O slatka Djevice Marijo, koja si po Duhu Svetom začela i rodila božanstveni plod utrobe svoje Isusa, isprosi mi po zaslugama svojim, krepost čistoće kojoj se obećaje gledanje lica Božjega, kako sam Spasitelj Isus kaže : Blaženi čista srca jer će Boga gledati...

9. dan

O Djevice Marijo, Bogu najdraža, najmilija i kod Njega uvijek primljena, isprosi mi milost da na ovom svijetu sveto živim i sveto umrem te da dođem u vječno blaženstvo gdje ću s tobom, u društvu svih svetih, zauvijek Boga slaviti i hvaliti, a tebi na isprošenim milostima zahvaljivati.
Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ... ... Amen.

Izvor: Wikizvor

Ima više različitih devetnica Bezgrešnom začeću, a ova je baš kratka i može se danas izmoliti i kao krunica.
(I u svako drugo doba...)

Vrh

PostPostano: Ned srp 10, 2022 17:42 

Zašto svetkovinu Majke Božje Bistričke slavimo baš 13. srpnja?

Hrvatski su biskupi 1971. godine ustanovili svetkovinu, a Sveti zbor za bogoslužje potvrdio je odluku biskupa i odobrio obrazac Mise i Časoslova. (> prema Celestin Tomić: Veliki bistrički romar)

Razlozi bi mogli biti što je datum blizu tradicionalnog zagrebačkog hodočašća (druge srpanjske nedjelje), a broj 13 vjerojatno je uzet iz ukazanja u Fatimi. Ne vidim neke druge (jače) poveznice.

Vrh

PostPostano: Pon srp 15, 2024 21:06 

:)) ...malo poezije.

*
Noć je sad pak, Majka Božja,
noć v mojem srcu i v lugu,
pak sem Ti tu kak i negda,
svoju sad tužim Ti tugu.
Hoćeš mi v srce pogledat?
Toplo, kak znaš samo Ti.
Tebi bi štel ja povedat,
kaj se nigdar ne veli,
kaj me vre zdavna boli,
da bi i želel poginut.
Morti bu mene Ti milo,
pak vračtva - il mira mi daš. -
- Ja bi tak rad se počinut.
Noć je vre noć, Majka Božja.

(D. Domjanić, Spomen na Mariju Bistricu)

Vrh

PostPostano: Pon kol 05, 2024 08:29 

Danas kada slavimo državni praznik Pobjede i domovinske zahvalnosti za oslobođenje najvećeg dijela domovine od agresora, za spasenje duše važno je znati da Katolička Crkva 5. kolovoza slavi Posvetu bazilike Svete Marije Velike ili Gospu Snježnu, a riječ je o blagdanu koji nas na poseban način prisjeća značenja i uloge Djevice Marije u našim životima i u životu cijele Crkve, odnosno zorno svjedoči o važnosti marijanske pobožnosti i unutar nje najstarije Gospine crkve – bazilike Svete Marije Velike.
Kao što je i vojno redarstvena operacija Oluja bila čudo tako je i blagdan Gospe snježne vezan za čudo iz 4. stoljeća kada su u noći 3. kolovoza 358. godine tadašnji papa Liberije (352.-366.) i neki rimski patricij Ivan sanjali kako im se ukazala Gospa i kako im je rekla da sagrade crkvu njoj u čast na mjestu gdje nađu snijeg. Snijeg je doista, na brdu Esquilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, pao 5. kolovoza, a potom je papa Liberije osobno, vodeći se veličinom pokrivenog tla snijegom, ocrtao temelje buduće crkve, koja je uskoro i izgrađena.
https://www.vjeraidjela.com/posveta-baz ... a-snjezna/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata