Pabirci iz knjige:"Marijanske pobožnosti Podunavskih Hrvata" od Ante Sekulića iz 1985.
...6. Javne i privatne pobožnosti
...a) javne, b) privatne i c) koje se obavljaju i javno i privatno.
...U prvoj su skupini: subotnje, blagdanske i nedjeljne, večernjice ili blagoslovi; zornice (u bunjevačkom govoru "rorate"); svibanjske i listopadske pobožnosti; zajednička javna molitva krunice; devetnice o blagdanu Bezrg. Začeća i Gospi Lurdskoj, Srcu Marijinu, svečani crkveni ophodi (primjerice karmelski u Somboru); proštenja i hodočašća. U drugoj su skupini: dnevne molitve (Zdravomarijo, Pozdrav anđeoski, Zdravo Kraljice, Pod Tvoju obranu i sl.); obiteljska krunica, siječanjska molitva serafske krunice 7 radosti Bl. Djevice Marije, desetice članova Društva rožarske krunice (članovi "vinca", Žive Ružice), molitve nositelja škapulara; krunica 7 žalosti Bl. Djevice Marije, preč. Srcu Marijinu, krunica Neoskvr. Začeća; molitvice i pismice; pjesme.
Treću skupinu čine pobožnosti koje se obavljaju privatno i javno: devetnice; krunica (skupna u crkvi, obiteljska doma); pjesme (u ckrvi, na hodočašćima, u obitelji).
...U Gospinom okrilju molitva je neobično jednostavna, neposredna:
Sveta Vido, vidi me! Slatka Gospe, krili me! Svi anđeli, čuvajte me Da mi duša ne pogine Dok mi tilo ne počine
A ja ligam u ložnicu Kao Isus u grobnicu. Ako umrem, priumrem, Ako svanem, ostanem, Primi, Bože, dušu moju I mog oca i majkinu. Amen.
Marijina poruka
Leti, leti golubak. Nije to golubak, Več Božji anđelak. Otkrili mu kolino, Na kolinu knjižicu, Na knjižici Marija. Pa bisidi Marija: Ko bi mene spominio Ujutru ustajuć, Uvečer ligajuć, Ja bih tom dala lipi dar Na smrtni dan.
...Jamačno nije bilo hrvatska djeteta u Podunavlju koje prije spavanja nije molilo:
Križom se križam, Na križ ligam. Križ me čuva do ponoći, A anđeli od ponoći, Marija do svita, Sam Bog do vika. Amen.
_________________ Naprijed za križem!
|