Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 23, 2009 09:17 

Ove godine Korizmeno vrijeme (Korizma) počinje u Srijedu 25. 02. kad je Pepelnica ili Čista Srijeda. Uskrs pada 12. 04. 2009.
Kako postiti?
Koji je smisao i svrha odricanja u Korizmeno vrijeme?
Hoćete li iskoristiti Korizmu za novi duhovni početak, i kako to postići?
Može li disciplina u jelu i piću iscijeliti psihu, i pomoći na putu k krajnjem cilju da se može čitavo biće očistiti, skinuti teret sa savjesti.
Kako se riješiti tereta krivih emocija i maštanja, te teških misli i briga svega što nas odvlači od vjere?

Blagoslovljeni nam bio početak Korizme!

Slika

Vrh

PostPostano: Pon vel 23, 2009 22:11 

U to vrijeme korizme , zelim se pripraviti sto bolje za blagdane Uskrsa..Ovo je vrijeme odricanja i razmisljanja i milosti.Odreci se onoga sto volimo i to dijeliti s onima koji to sebi ne mogu priustiti.
Dobro je za vrijeme korizme shvatiti ozbiljnost i pokoru...
(nekada davno u mojem kraju,nije se pjevalo cijelu korizmu,nije bilo svatova,a jos davnije...zene su cijelu korizmu,nosile crnu maramu na glavi...To,vise nema...isceznulo je..)
Korizma traje 40 dana ,pripremajuci se odricanjem, postom i molitvom ,dobrim djelima...
za Slavljenje Uskrsnuca Kristova..

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2009 09:18 

Covjek se dragovoljno odlucuje na post,s tim zeli pokazati kajanje za grijehe..Post ,molitva su potrebni za zivot,kako bi zadobili milosrdje Bozje.

Korizma je vrijeme u kojemu se trebamo odreci odredjenih radosti koje su inace dopustene.
Postiti znaci jednom se u danu do sita najesti, a u druga dva obroka manje uzeti. Inace svaki petak smo duzni postiti..Nemrs ,post je obaveza..(znaci odreci se mesa) Cistu srijedu ili Pepelnicu i na Veliki Petak .

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2009 06:56 

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA

Vratiti se na zgarište vlastitog doma, kakav je to osjećaj. Dok u pepelu nazireš ostatke svojih omiljelih predmeta, uspomena, darova… nema suza, samo jak pritisak tuge u grudima…
To su tragična iskustva koja čovječanstvo pamti od svoje koljevke pa do danas.
Pepeo – ništa, ništavnost, odsutnost svega, hladno zgarište nad kojim stvorenje čili bez osjećaja i nade. To je polaznica ali ne i konačnica našeg ulaska u korizmu.
Nakon propovijedi prilazim svetištu, mjestu Božje blizine, primam na se pepeo i u sebi govorim: Gospodine, želim pred tobom biti nitko. Neka me slobodno svi smatraju zgarištem svih svjetovnih odlika i časti, znanja i imanja…. Ovaj pepeo neka mi zorno uprizori moju ništavnost. Želim biti njiva na kojoj si ti, moj Gospodine, u pepeo spalio sva moja zla nagnuća i posijao novo sjeme svoje Riječi iz koje će niknuti moje novo, produhovljeno stablo moga života.
Ova moja korizma u koju ulazim kroz vrata pepelnice treba konačno biti moj odlučni hod prema vječnom Uskrsu, bez zastajkivanja i okretanja unazad. Ova četrdesetnica je moje odlučno uspinjanje na Svetu goru. Ona je iskreni početak traženja Božjeg lica.
Ti mi Gospodine pružaš tri prokušana lijeka kojima ću pobijediti starog čovjeka u sebi i ponovno obnoviti svoj krsni savez s tobom.
Prvi lijek je post. To je močno sredstvo kojim se od roba postaje gospodar u vastitoj kući svoga tijela. Reči ne ovisnostima kojima ljudi tako često robuju. Hrana i piće je na prvom mjestu. Ne moći reči ne zamanosti raznih biranih jela i pića, čovjeka čini slabićem i na drugim područjima. Kontrola nad hranom čisti naš organizam a pozitivne posljedice toga su i čiste misli, želje i odluke koje donosim. Po toj kreposti dobila je pepelnica svoje drugo ime; čista srijeda.
Drugi lijek je molitva. Moja molitva ne će biti moljakanje, a niti podsjećanje na ono što mi treba. ''Zna Otac vaš nebeski što vam treba,'' poučio nas je Isus. Moja molitva biti će jednostavno povezanost s tobom Izvorom života i milosti. U svom neznanju što da ti kažem? Otvoriti ću svoje srce da ga ispuni miris tvoje Božanske ljubavi, pa da pjevam pjesmu zahvalnu tebi svome Stvoritelju.
Treći lijek su djela milosrđa koja nam je stavio na srce naš Spasitelj: Gladna nahraniti, žednoga napojiti, putniku pružiti utočište, gologa obući, bolesnog posjetiti… Sve ću to činiti u skrovitosti da nitko ne zna i ne vidi. Neka to bude moja tajna, koju jedino ne ću moći skriti pred tobom. Stoga mi budi vjeran suputnik, Gospodine, da ne lutam kad uđem kroz vrata pepelnice u korizmu moga hoda prema licu tvome, koje se skriva u vječnom Uskrsu. Amen.

Molitva vjernika

U skrušenosti srca obratimo se Gospodinu molbom za oproštenjem:
Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.

1.
Puno smo ti puta obečali vijernost i štovanje, ali smo te zaboravili. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
2.
Puno je onih koji preziru tebe i tvoje darove, a robuju božanstvima ovoga svijeta i njihovim idolima. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
3.
Za one koji se kolebaju, koji se stobom cjenkaju, jer su nestalni. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
4.
Za nasilnike, zloduhe društva i sinove tmina, koji ne znaju što čine. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
5.
Za Crkvu koja je po tvojoj zamisli sveta, ali se toliko puta po nama, grješnim pojedincima, iznevjerila tebi. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
6.
Obrati naša srca da te prepoznamo u bolesnima, gladnima, osamljenima… Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.
7.
Za naše pokojne, da im grijehe oprostiš, duše njihve milošću svojom očistiš i uvedeš u zajedništvo svetih. Smiluj nam se Gospodine i oprosti grijehe naše.

Oče blagi i milosrdni, primi ove naše molitve. Poslušaj i one koje su ostale neizrečene u dubini naše duše. To te molimo po Kristu, vjernom Svjedoku tvoje ljubavi, koji živi u vjeke vjekova. Amen.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2009 08:31 

Zahvaljujem ti se Angeluse na ovom postu u prigodi Pepelnice. Bio mi je jako poticajan.

Čini se da je post u naše vrijeme pomalo izgubio svoju duhovnu valjanost te, u kulturi obilježenoj traženjem materijalnoga blagostanja, poprimio vrijednost terapijske mjere u skrbi o vlastitome tijelu – jedna je od misli sadržanih u poruci pape Benedikta XVI. za ovogodišnju Korizmu. Kršćanski smisao posta

Nasuprot toj svjetovnoj neozbiljnosti stoji primjer Gospodinove kušnje. Kako Isus Krist doživljava post u pustinji?
Mt 4,1-11
1Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša.
2I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.
3Tada mu pristupi napasnik i reče: "Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom."
4A on odgovori: "Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta."
5Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama 6i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen."
7Isus mu kaza: "Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!"
8Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu
9pa mu reče: "Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš."
10Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!"
11Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Mislim da bi u tom Biblijskom svjetlu trebali sagledavati post i smisao odricanja od jela.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2009 16:18 
Administrator

Evo i koja riječ Zlatka Suca o postu:

> Svrha posta treba biti duhovna nakana, npr. Ljubav, djela ljubavi,
> milosrđe, moltva . .
>
> Kad si zadnji put rekao/la: Volim te, sretan/a sam što te imam, poznajem . .
>
> Ljubav se ne podrazumijeva, ona se treba izražavati.
>
> Riječi imaju moć, u stanju se preobraziti, liječiti . . .
>
> Ljudi danas krivo poste. Neće jesti meso a najedu se bakalara, lososa
> . . potpuno krivo.
>
> Neki uopće ne jedu. Svrha posta nije odmoći organizmu, već pomoći.
> Post može biti i trčanje, zdraviji život, nešto što u nama izaziva
> borbu i na koncu promjenu.
>
> Duhovna nakana posta može biti: npr. Spasiti obitelj, nečije
> obraćenje. .
>
> Tamo gdje si najslabiji postom podebljaj!
>
> Molitva i post - snaga

Vrh

PostPostano: Pet vel 27, 2009 08:14 

Današnje misno čitanje ima predivan odlomak o postu i to iz Starog Zavjeta. Vrijedi pročitati:
Iz 58,1-9:

Viči iz sveg grla, ne suspeži se!
Glas svoj poput roga podigni.
Objavi mom narodu njegove zločine,
domu Jakovljevu grijehe njegove.

Dan za danom oni mene traže
i žele znati moje putove,
kao narod koji vrši pravdu
i ne zaboravlja pravo Boga svoga.

Od mene ištu pravedne sudove
i žude da im se Bog približi:
"Zašto postimo ako ti ne vidiš,
zašto se trapimo ako ti ne znaš?"

Gle, u dan kad postite
poslove nalazite
i na posao gonite radnike svoje.
Gle, vi postite da se prepirete
i svađate
i da pesnicom bijete siromahe.

Ne postite više kao danas,
i čut će vam se glas u visini!
Zar je meni takav post po volji
u dan kad se čovjek trapi?

Spuštati kao rogoz glavu k zemlji,
sterati poda se kostrijet i pepeo,
hoćeš li to zvati postom
i danom ugodnim Jahvi?

Ovo je post koji mi je po volji,
riječ je Jahve Gospoda:
Kidati okove nepravedne,
razvezivat' spone jarmene,
puštati na slobodu potlačene,
slomiti sve jarmove;
podijeliti kruh svoj s gladnima,
uvesti pod krov svoj beskućnike,
odjenuti onog koga vidiš gola
i ne kriti se od onog
tko je tvoje krvi.
Tad će sinut' poput zore
tvoja svjetlost,
i zdravlje će tvoje brzo procvasti.

Pred tobom će ići tvoja pravda,
a Slava Jahvina bit će ti
zalaznicom.
Vikneš li, Jahve će ti odgovorit,
kad zavapiš, reći će: "Evo me!"

Ukloniš li iz svoje sredine jaram,
ispružen prst i besjedu bezbožnu,

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2009 17:47 

Volio bih da se mogu pripremiti kao što sam to nekad činio,
ali ta su vremena iza mene.
Korizmu smatram najtežim razdobljem u godini, dok ona prođe i proljeće će se probuditi.
Odricanje nije problem, sve je to u glavi.
Smatram da se trebamo ponajprije suočiti sa raznoraznim kušnjama
koje su nam na putu i žele nas rasrgati izvana i iznutra.
Slika

Vrh

PostPostano: Pet vel 19, 2010 13:10 

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti.

I danas kad smo suočeni s najezdom modernizma koji pod krinkom vjere pljuje na sve što vjera jest, Gospodin nam poručuje isto:

Slika

"Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Jahvi, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe,..."( Jl 2,13)

Vrh

PostPostano: Pet vel 19, 2010 14:28 

Kako doživljavamo čitanja korizmenih nedjelja, kakao ih primjenjujemo na sebe i naš život. Možda diskusiji može pomoći: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 18:34 

evo i posadašnjenja čitanja II. korizmene nedjelje!
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 23:27 

Poruka pape Benedikta XVI. za korizmu 2010.

…Ali to odmah pokreće jedan prigovor: kakva je to pravednost u kojoj pravednik umire za krivca a krivac prima zauzvrat blagoslov koji pripada pravedniku? Ne prima li tako svaki od njih upravo suprotno od onoga što mu pripada? No upravo ovdje se, zapravo, razotkriva Božja pravednost, koja se stubokom razlikuje od ljudske. Bog je platio za nas u svojem Sinu doista neizmjernu cijenu otkupljenja.

Otajstvo otkupljenja. Na neki način povezano je s otajstvom zla i grijeha. Ljudski rod je od davnina znao da grijeh izaziva posljedice, prijestup zahtijeva odmazdu, a zločin traži osvetu i kaznu – da se ponovno stvori pravednost koja je narušena grijehom. I tako se pravednost stvarala uzvraćanjem udaraca, oduzimanjem slobode, smrtnom kaznom za prijestupnike. Ali ljudska pravednost nije mogla nadvladati grijeh, prekinuti stravičan krug kršenja Zakona i nasilja nad prekršiteljima.
Božja pravednost krenula je drugom stranom. Umjesto Ruke koja je jednim zamahom mogla uništiti takav svijet, Bog je nama pružio Ruku pomirenja i sam Sebe stavio u položaj patnika umjesto u stav nasilnika. Je li time ostao ponižen ili izgubio išta na svom dostojanstvu? Ne, već ono što je naizgled nejako i malo, postalo je veliko i snažno, onaj tko se ponizio, postao je uzvišen, tko se oholio, postao je ponižen, što je bilo prolazno i izgubljeno, postalo je trajno i nađeno, gdje je smrt označavala kraj, tu se otvorio put u vječnost…

Sve te osobine - osobine su jedino Ljubavi, Ljubavi koja postoji od davnina, koja se očitovala prilikom stvaranja svijeta, i koja još uvijek stvara i rađa novo, Ljubavi koja nije ostavila čovjeka, ni kada se odmetnuo od Nje…

Vrh

PostPostano: Sub ožu 06, 2010 14:14 

evo i moje propovijedi za moje župe - možda pomogne nekome:
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 19:40 

ja sam danas prekršila svoje korizmeno odricanje, barem u dvije od tri stvari kojih sam se odrekla :oops:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 10, 2010 13:16 

pokušala sam se odreći interneta utorkom i petkom, a baš mi nešto ne ide ... 8)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata