Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned lip 24, 2018 21:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 25, 2009 00:58 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
MOLITVA SVETOJ ANI ZA OBRAĆENJE PSOVAČA

Pred tobom se, slavna sveta Ano, majko velike Majke Božje, ja bijedni grešnik ponizujem i pun pouzdanja odabirem te svojom osobitom zaštitnicom.
Tvojoj se materinjoj brizi predajem posvema moleći te, da me dobrostivo primiš pod okrilje tvoje zaštite: ta ti se nazivaš majkom i zaštitnicom grešnika.
Udostoj se primiti me među tvoje sluge; a ja ti ojačan Božjom i tvojom pomoći obećajem da ću živjeti uvijek pobožno te bježati od sve grešne prigode, da sveto živeći zavrijedim na smrti pomoć tvoju, Isusovu i Marijinu.
Tako budi.
MOLITVA SVETOJ ANI


Kraljevstvo je nebesko kao čovjek trgovac, koji traži dobar biser.
Pa kada nađe jedno dragocjeno zrno bisera, otiđe i proda sve što ima i kupi ga.

Hvalimo Boga našega.
U ispovijedanju blažene Ane.


Pomolimo se!

Bože, koji si se udostojio blaženoj Ani milost udijeliti, da je zavrijedila biti mati roditeljice jedinorođenoga Sina Tvojega, dopusti milostivo, čiju svečanost svetkujemo, da njezinim kod Tebe zagovorima budemo pomagani.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Slika

MOLITVA SV. ANI

Velikom pobožnosti padam na koljena pred tobom sv. Ano.
Ti si ona koja si radi svojih velikih kreposti zaslužila da budeš preodabranom za majku Marije, koja je milosti puna blagoslovljena među svim ženama, koja zavrijedi da postane Majkom utjelovljene Riječi.
Udostoj se ove milosti radi primiti me u broj tvojih štovatelja, jer to želim da budem kroz čitavi život.
Uzmi me pod svoje okrilje, te mi isprosi u Boga nasljedovanje svih kreposti, kojima si ti obdarena.
Isprosi mi spoznaju i bol radi mojih grijeha, žarku ljubav prema Kristu i Mariji i milost stalna ispunjavanja sviju mojih dužnosti.
Izbavi me od svih pogibelji u životu, a u smrtnom mi času priskoči u pomoć da sretno prispijem u vječni život , gdje ću slaviti tebe, presretna majko; utjelovljenu Riječ u krilu Bl. Dj. Marije i Bl. Djevicu.
Amen.Druga molitva

O blagoslovljena između majki, slavna sv. Ano, kojoj je bila podložna kćerka.-
Majka Božja, divim se tvojoj slavi, izboru i milostima, kojima te nadario Svevišnji!
Sjedinjujem se u štovanju, ljubavi i pouzdanju u tebe, s presvetom Marijom, uvijek Djevicom.
Isusu, Mariji i tebi posvećujem svu svoju pobožnost, izmoli mi, da bude sveta i dostojna za vječni život.

Slika


Zadnja izmjena: ane; Sri stu 25, 2009 01:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:00 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
PREPORUKA SLAVNOJ SV. ANI

Preslavna majko Neoskvrnjene Kraljice milosrđa, ja ti se prikazujem kao tvoj vjerni štovatelj.
Primi me pod svoj moćni zagovor; zagovaraj me kod prečiste Djevice, a s njome kod Isusa Krista isprosi mi sve milosti, koje su mi potrebne za nasljedovati tebe i Marije, da time zaslužim biti upoznat od Isusa Krista kao njegov vjeran sluga, da me uvede u vječnu slavu.

SlikaDEVET UTORAKA PRIJE SVETKOVINE SVETE ANE


1.

Klanjajući ti se zahvaljujem, presveto Trojstvo, što si se udostojalo odabrati sv.Anu za majku preslavne i neoskvrnjene preljubezne kćeri Očeve, djevičanske Majke utjelovljene Riječi i prečiste zaručnice Duha Svetoga.
Pogledaj, vječni i svemogući Bože, na zasluge sv. Ane, te se smiluj mojoj duši.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU

2. Klanjajući ti se zahvaljujem, presveto Trojstvo, na milostima, koje si se udostojalo podijeliti sv. Ani, da zavrijedi postati majkom prečiste Djevice.
Podijeli mi, o neizmjerni sveti Bože tugu i mržnju zbog mojih grijeha, da postanem vrijedan tvojih milosti.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


3. Klanjajući ti se zahvaljujem, presveto i nerazdjeljivo Trojstvo, na milosti što si je podijelio sv. Ani davši joj za muža pravednoga sv. Joakima.
Podijeli i meni milost, da mogu izbjegavati društva onih, koji bi mogli nanijeti štetu duši mojoj.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


4. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto i nerazdjeljivo Trojstvo, na milosti velike ustrpljivosti, što si je podijelio sv. Ani, da uzmogne strpljivo podnašati sve tegobe neplodnosti.
Podari, molim te, i meni milost, da ustrpljivo podnašam sve nezgode ovoga života, da time zaslužim vječnu slavu, koja slijedi iza križa.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


5. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto Trojstvo, na milosti, što si je podijelio sv. Ani izbavivši je neplodnosti i postavivši je majkom Neoskvrnjene.
Podaj molim te i meni milost, d odgovaram uvijek tvome milosrđu i plodim svetim djelima.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


6. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto Trojstvo na milosti velike hrabrosti što si je podijelio sv. Ani, kada se rastajaše sa svojom premilom kćerkom, da je prikaže Bogu u hramu.
Podari molim te i meni milost da se odcijepim od sviju zemaljskih stvari, a priljubim svim srcem samo uz tebe, da te ljubim iznad svega.


3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


7. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto Trojstvo, što si se udostojalo ohrabriti sv. Anu kod rastanka njezina ljubljenog muža sv. Joakima, kojega si se udostojalo primiti k sebi.
Podaj mi molim te, da se uvijek klanjam tvojim svetim sudovima, podlažući im se također i onda, kada ću se morati razdijeliti od dragih i milih osoba, da time zaslužim tvoje milosti i koristim onim blaženim dušama.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


8. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto Trojstvo i na milostima, što si ih podijelio sv. Ani i njezinom posljednjem času htijući da joj bude čudnovatim načinom prisutna presveta Marija.
Podaj mi, molim te milost, da ispustim dušu u tvojoj svetoj ljubavi, te da mi stoje uz bok na pomoći sv. Ana, sv. Joakim, sv.Josip i Marija.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU


9. Klanjajući ti se zahvaljujem presveto Trojstvo radi slave kojom si se udostojalo proslaviti sv. Anu.
Podaj mi molim te milost da mognem sveto živjeti, blaženo umrijeti, a poslije smrti vječnu slavu zadobiti.

3 OČE NAŠA, ZDRAVO MARIJE, SLAVA OCU

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:03 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
Jutarnja molitva sv. Ani


Sv. Ano, zaštitnice moja i majko, dopusti mi, da se i danas preporučim tvojem zagovoru i zaštiti.
Isprosi mi kod Isusa, Sina Božjeg, sve one milosti, koje su mi potrebne, da vjerno vršim sve svoje dužnosti i da poradim oko svoga vječnog spasenja, kao što si ti nekada vršila sve svoje dužnosti i radila oko svoga spasenja.
Tvojoj materinskoj ljubavi i brizi preporučujem i svoje rođake i ukućane; isprosi im milost da sa mnom provedu ovaj dan bez grijeha na slavu Božju.
Svi sveci Božji, osobito ti, zaštitnice moja, sveta majko Ano, molite za me kod Boga, da stupam vašim stopama, da živim kreposno i sveto i da konačno po vašem zagovoru budem primljena u nebo, da tamo s vama Boga dičim i slavim na sve vijeke vjekova. Amen.

PREKO DANA

Posvetna molitva

O slavna sv. Ano, pred svim majkama slavljena, kojoj je i sama Majka Božja bila najposlušnija kćerka: divim se veličini, na koju te Bog uzdigao, i milosti, kojom te napunio.
Sjedinjujem se s Marijom, preblaženom i nepovrijeđenom Djevicom, da te sve više častim, ljubim i tvojoj se zaštiti povjerim.
Kao neznatni znak svojeg pobožnog čašćenja posvećujem cijeli svoj život Isusu, Mariji i tebi.
Isprosi mi milost, da ga provedem sveto i uvijek neba dostojno. Amen.


Blaženoj Gospi i sv. Ani


Zdravo, milosti puna, Gospodin je s tobom, čija milost neka bude sa mnom, blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljena sveta Ana, i koja je bez ljage i grijeha rodila tebe, Djevice Marijo, a od tebe se rodio Isus Krist.
Amen.Večernja molitva

Predraga majko moja Ano, ne mogu leći na počinak, a da te još jednom djetinjski ne pozdravim i ne preporučim sebe, i sve svoje, tvojoj dobrostivoj brizi.
Budi i ostani meni i mojima i ovu noć moćnom obranom i zagovornicom i odvrati nas sve pogibelji za tijelo i dušu.
Puna pouzdanja vapijem za tvojom materinskom zaštitom za sve žive i umrle moje bližnje; očuvaj ih sve u ljubavi Isusa Krista i priteci u pomoć osobito onima, koji ove noći dospiju u koju pogibao.
Amen.

Slika


Molitva Ane svojoj svetoj imenjakinji

O sveta Ano, koju osobitom pobožnošću štujem kao svoju odvjetnicu, radujem se iz svega srca, da sam tvojim imenom premda nedostojna nazvana i u njemu primila na krštenju zalog tvoje pomoći.
Samo mi je veoma žao, što način mojega života ne odgovara svetosti tvoga imena.
O sveta Ano, moja pomoćnice, milostivom mi se ukaži, te od Boga isporsi milost, da promijenim život svoj i svom pomnjom slijedim život tvoj i slavne kreposti tvoje.
Ne dopusti, da pogrdim slavu imena tvojega grijesima svojim.
Zaštiti dušu, brani mi tijelo, daj mi stalnost u dobru, i izbavi me od svakoga zla, a osobito budi uza me na času smrti moje, da ti mogu na darovima tvojim zahvaliti u nebu, i zajedno s tobom hvaliti i slaviti Boga u vjeke vjekova.
Amen.

Za članove materinskog društva

O Marijo, djevice neoskvrnjena i majko žalosti, preporuči našu milu djecu poklona vrijednom Srcu Isusovu, koji ničega ne odbija majci svojoj.

Sveta Marijo, moli za njih!
Sveti anđeli čuvari, molite za njih!
Sveti Josipe, moćni zaštitniče, moli za njih!
Sveti Augustine, moli za njih!
Sveti Alojzije, moli za njih!
Sveta Ano, majko Marijina, moli za njih!
Sveta Moniko, moli z anjih i za nas!
Amen.

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:05 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
Za pomoć na samrti

O majko milostive majke, obrati milostivo svoje materinsko lice i svojeblage oči k meni grešnici, i pokaži mi se u gorki, teški čas smrti moje milostivo s Marijom, svojom preslatkom kćerkom, i s Isusom, njezinim ljubljenim Sinkom, o blaga, o sveta i časna majko Bogorodice. Amen.


Pobožnost utorkom

Prema staroj predaji sv. Ana se rodila i umrla jednog utorka, a tako se taj dan smatra danom bezgrješnog začeća i rođenja bl. Djevice Marije.
Zato se u starini običavalo osobito utorcima obavljati posebne pobožnosti u čast svete Ane, kao što se to i danas čini u njezinim svetištima.
Molitve za tu pobožnost može svatko sam po volji izabrati.

Molitva svetoj Ani


O, sretna i blažena sveta Ana, mati Majke Isusove Marije, koja si molitvom, suzama i postom od Boga isprosila kćerku Mariju, nju pojmljivo odgajala i pazila i napokon je u hramu prikazala! Molimo te ponizno da nas svojoj kćeri preporučiš, neka nam ona u svakoj potrebi bude u pomoći. Ako ti za nas od nje štogod zaprosiš ufamo se, da ćemo to i zadobiti, jer je ona na ovom svijetu tebi bila poslušna, i sada će na nebu uslišiti molitvu tvoju. Amen...
Molitva majke


Sveta majko Ana, tvoja nam je kći Marija u Isusu, svom božanskom sinu, donijela spas.
Časteći te, slavim milosrđe Gospodinovo.
Moli Isusa da mi prosvijetli pamet i da snage da u ovim teškim trenucima vjerno ispunim svoj časni poziv majke i jednom sa svojom djecom doživim cvječno blaženstvo. Amen.
Molitva svetoj majci Ani


Srcem punim najiskrenijega poštovanja klečim pred tobom, časne sveta Ano!
Ti si ono odlikovano, od Boga posebno ljubljeno biće, što je svojim izvanrednim krepostima i svetošću zaslužilo kod njega veliku milost, da život dadneš zakldnici svih milosti, blagoslovljenoj među ženama, majci utjelovljene Riječi, preblaženoj Djevici Mariji!
Promatrajući te velike prednosti molim te, premila svetice, primi me milostivo među svoje istinske štovatelje, kakvom se i ja priznajem, i među kojima se želim brojiti sve dane svoga života.
Pruži mi svoju moćnu zaštitu i kod Boga mi isprosi milost da mognem nasljedovati one kreposti, koje su tebe na zemlji u tolikom obilju resile!
Izmoli mi spoznanje mojih grijeha i gorko pokajanje za njih, doista goruću ljubav prema Isusu i Mariji i zdušno te ustrajno vršenje mojih staleških dužnosti!
Izbavi me iz svih pogibli u životu i budi uza me na čas smrti moje, da postignem spasenje, da dođem u nebo, gdje ću s tobom o presretna majko, hvaliti i slaviti Božju Riječ, koja je tijelom postala u krilu tvoje prečiste kćerke, Djevice Marije!
Amen!

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu sve tri puta

Slika

Za blagdan svete Ane

Misna čitanja

Čitanje Knjige Izreka
( 31,10 - 31)

Ženu jaku tko da nađe?
Cijena je njezina kao stvari donešene izdaleka, iz skrajnih strana zemlje.
Pouzdava se u nju srce muža njezina, i ne treba mu plijena.
Vraća mu dobro, a ne zlo, sve dane života svoga.
Traži vune i lana, i radi vješto rukama svojim.
Ona je kao lađa trgovačka, koja izdaleka donosi kruh svoj.
Ustaje dok je još noć i daje hranu čeljadi svojoj i jelo sluškinjama svojim.
Baci oko na njivu i kupi je, s dobitkom ruku svojih nasadi vinograd.
Opasuje snagom bokove svoje i krijepi mišice svoje.
S nasladom gleda, kako joj posao dobro ide.
Noću joj se ne gasi svijeća.
Rukama svojim vrši teške poslove i prsti njezini drže vreteno.
Ruku svoju otvara siromahu i dlanove svoje pruža ubogomu.
Ne boji se za svoju kuću studeni ni snijega, jer svi domaći njezini imaju po dvije haljine.
Vezene pokrivače sebi napravlja, finim platnom i grimizom se odijeva.
Ugledan je muž njezin kad sjedi na vratima sa starješinama mjesta.
Košulje šije i prodaje, i pojase predaje Kananejcu.
Jakost i ljepota odijelo je njezino, i radovat će se u najposljednje dane.
Usta svojih otvara mudro i na jeziku joj je nauka blaga.
Pazi kako joj idu kućni poslovi i kruha uzalud ne jede.
Sinovi njezini ustaju i blagoslivaju je i muž njezin hvali je.
Mnoge kćeri nakupiše blaga, ali ih ti sve nadvisuješ.
Ljupkost je prijevarna i ljepota tašta; žena koja se boji Gospodina, zaslužuje pohvale.
Dajte joj od ploda ruku njezinih i neka je hvale na vratima djela njezina.


Sveto Evanđelje
( Mt. 13, 44 – 52 )

U ono vrijeme reče Isus učenicima svojim priču ovu: Kraljevstvo je nebesko slično blagu sakrivenu u polju, koje našavši čovjek sakri, i u svojoj radosti otiđe i prodade sve, što je imao, i kupi ono polje.
Nadalje je kraljevstvo nebesko slično čovjeku trgovcu, koji traži lijepo biserje.
Kad nađe jedno dragocjeno zrno bisera, otiđe i prodade sve, što je imao, i kupi ga.
Nadalje je kraljevstvo nebesko slično mreži, koja se baci u more i zahvati od svake ruk ribe.
Kad se napuni, izvuku je i sjedavši na obalu izaberu dobre posude, a zle bace na polje.
Tako će biti na svršetku svijeta.
Izaći će anđeli i odijeliti zle od pravednih.
I bacit će ih u peć ognjenu: ondje će bit plač i škrgut zuba.
Jeste li razumijeli sve ovo?
Rekoše mu: Jesmo.
Reče im: Zato je svaki književnik, koji je izučio tajne kraljevstva nebeskog sličan domaćinu, koji iznosi iz spremišta svoga novo i staro.


Razne molitve

O sretna i blažena majko sveta Ano, majko Isusove majke Marije, zaručnice svetoga Joakima, koja si poslije neplodnih godina molitvama, suzama i postom, isporsila od Boga kćerku Mariju, pomnjivo ju odgojila i pazila i spominjući se dara ponizno je u hramu Bogu prikazala.
O slavna majko, koja rodivši Mariju rodila si nama premilostivu odvjetnicu i pomoćnicu.
Znam da po tebi imam i k njoj pristupit, kao što po Mariji pristupam k Sinu njezinu Isusu Kristu.
Zato molim tebe i svetoga Joakima, da me preporučite svojoj kćerci, neka mi u svakoj potrebi bude u pomoći.
Ako vi, o blaženi roditelji, za me što od nje zaprosite, kako je ovom svijetu poslušna bila vašim zapovijedima, tako će i sada, u nebu uslišati molitve vaše.

Moli za nas sveta Ano,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se

Bože, koji si se udostojao blaženoj Ani podati milost da zavrijedi biti mati roditeljice jedinorođenog Sina Tvojega, podaj milostivo da nam kod Tebe pomogne zaštita one koje svetkovinu slavimo.
Po istom Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvojem, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog, po sve vjeke vjekova.
Amen.


Moli za nas, blažena Ano,
Koja si rodila Bezgrešnu Majku Božju.


Pomolimo se

Svemogući Bože, zahvaljujemo Ti za sve milosti i dobročinstva, što si nam ih podijelio po zagovoru svete majke Ane.
Puni pouzdanja molimo i prosimo za obranu i zaštitu i u budućnosti.
Udijeli nam po njezinu zagovoru oproštenje sviju grijeha i kazna.
Daj da ti služimo vjerno i ustrajno.
Podari mir obiteljima i svim narodima zemlje.
Odvrati od našeg mjesta ognjeni požar i štetno nevrijeme, pošasne bolesti i rat razorni.
Grešnima podasj milost obraćenja.
Sjeti se i naše bolesne braće i sestara.
Napose ti preporučujemo nevinu djecu, mladiće i djevojke u njihovim pogibeljima za vjeru i poštenje, roditelje s njihovimskrbima i brigama, siromahe i zapuštene, naše peijatelje i neprijatelje kao i siromašne duše u čistilištu.
Pošalji svoju svjetlost i svoju snagu duhovnim i svjetovnim poglavarima, blagoslovi napose svećenike, redovnike i redovnice našega naroda.
Pomozi nama i svima, za koje molimo, po zagovoru naše majke Ane, sada i kad kucne čas smrti.
Amen.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:07 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
MOLITVA ZA UDATE

Na godišnjicu vjenčanja

Danas o godišnjici vjenčanja sa svojim mužem sjećam se, Bože moj, i Gospodine, onoga za me prevažnoga dana, kada si me po svetom sakramentu uveo u bračni stalež i zajamčio mi svoju pomoć, kako bih mogla vjerno vršiti dužnosti svoga staleža. Iz svega ti se srca zahvaljujem za sve milosti, što sam ih primila snagom toga sakramenta i za sva dobra, što si ih odonda podijelio meni i mojima. Ujedno moram na svoju žalost priznati da se nisam uvijek vjerno držala tada učinjenih odluka. Oprosti mi, milostivi Bože, sve moje slabosti i grijehe! Kajem se za njih iz svega srca i tvrdo odlučujem, da ću od sada vjerno ispunjavati sve dužnosti i kao majka i kao vjenčana drugarica.

Zato, predobrostivi Bože, obnovi u meni one milosti, što si mi ih tada podijelio u svetom sakramentu ženidbe i daj, da ojačan tim milostima uvijek vjerno vršim dužnosti svoga staleža i da podnesem svaki križ i trpljenje, da mi budu zaslužni za nebo. - O preblažena Majko Božja, sveti Josipe, sveta Ano i svi sveti ženidbeni drugovi, molite za me. Amen.

Oče naš
Zdravo Marijo
Slava Ocu

Ano, anđele moj čuvaru i svi sveti ženidbeni drugovi, molite za mene. Amen.


Molitva vjenčane žene za sebe


Milosrdni, svemogući Bože, daj mi milost i potrebitiu snagu, kako bi sa svojim mužem živjela uvijek u ljubavi i miru, da mognem vjerno vršiti sve svete dužnosti svoga staleža, te da se ne preplašim križeva i tegoba, već da sve strpljivo podnesem i u svemu tako živim, kako dolikuje vjenčanoj drugarici.
O preblažena Djevice Marijo, sveti Josipe hranitelju Isusov, sveta majko Ano, anđele moj čuvaru i svi sveti ženidbeni drugovi, molite za mene. Amen.

Druga molitva udate žene za sebe

Sveta majko Ano, koja si od Boga odabrana, da postaneš majkom onoj, što nam je rodila božanski Spas, k tebi se plačući obraćam za tvoj moćni zagovor. Isprosi mi kod svoga i moga Boga milost, da budem danas i sve dane svoga života poštena, čestita, čista i trijezna, šutljiva, radina, milosrdna i bogobojazna žena. Da takvom i ostanem i da uvijek nastojim biti svojem mužu vjerna drugarica, djeci svojoj brižna mati i da sve dužnosti svoga staleža pouzdavajući se u pomoć Božju vjerno vršim i da ni u čemu ne budem kriva za veću, hotimičnu nemarnost.
Neka je daleko od mene svaka drzovitost, gizda, brbljavost, ljubomora, nesmotrenost, prkos, nevjera, lijenost i nemar u dužnosti! Uvijek ću pred očima imati, sveta moja zaštitnice, tvoj uzorni život, te se trsiti, kako bih svoj život sve više i više učinila sličnim tvojem životu. Kako si ti svome svetomu mužu Joakimu, tako ću i ja svomu mužu činiti samo dobro, a nikada zlo. I ja ću poput tebe sve što se kuće tiče uvijek čisto i uredno obavljati i za kućnu se čeljad danju i noću brinuti ozbiljno, da im ništa potrebito ne uzmanjka. Kao što si ti svoje dijete i ja ću svoje odgajati u strahu Božjem. Djeca će na meni vidjeti primjer za nasljedovanje i vidjeti, kako se duša moja boji Gospodina, kako ga hvali i slavi u svakoj prilici i svaki čas. Poput tebe bit ću siromasima majka, potištenima potpora. Poput tebe ufanje ću svoje i u dobru i u nevolji i u svim zgodama života postaviti u Boga i njemu ću se uteći. Izmoli mi, predraga moja majko Ano, Božju milost za sve ove odluke, jer samo uz pomoć Božju moći ću izvršiti, što sam po tvom svetom primjeru i na tvoju čast odlučila. Amen.

Molitva za muža

Sveti, milostivi Bože, uzmi mojega muža pod osobito svoje okrilje! Ojači ga svojom milošću, koja sve svladava, da bi uzmogao uvijek savjesno činiti dužnosti svoga staleža! Blagoslovi njegov rad, njegove brige i trud za primjerno uzdržavanje cijele obitelji! Očuvaj ga od svake nesreće na duši i na tijelu! Daj da u slozi i ljubavi pobožno zajedno živimo i da ustrajemo sve do smrti u uzajamnoj vjernosti, da bogoljubno preminemo i da se opet u vječnosti združeni veselimo u nebesima. Amen.

Molitva za milost u braku

O sveta majko Ano, ti si cijelo vrijeme svoga bračnoga života uz pomoć milosti Božje sveto provela i svakim načinom promicala slavu Božju ispunjavajući najsavjesnije dužnosti supruge, majke i domaćice; isprosi meni, svojoj štićenici, kod Isusa, da sačuvam one milosti, što sam ih primila po sakramentu ženidbe, da poput tebe sveto čuvam od Boga posebnim načinom odlikovani i blagoslovljeni stalež, da mogu sve svoje dužnosti vjerno ispunjavati na slavu Božju, na spas duše moje i mojih, dok se ne dovrši moja zemaljska zadaća. Ne daj, moćna zaštitnice, da ikad nešto pomislim, progovorim ili učinim, čim bi izgubila one milosti i zašla stramputicama. Daj da me tvoj sveti primjer neprestano hrabri, te vazda napredujem u ljubavi Božjoj i
postignem kršćansko savršenstvo primjereno mojem staležu. Amen.

Molitva žene u blagoslovljenom stanju


Vječni Bože, neizmjerno dobri Oče, koji uzdržavaš svako biće i koji si u svojoj mudrosti i dobroti blagoslovio moju ženidbenu vezu, zahvaljujem ti za tu tvoju milost i od srca Te molim, blagoslovi u meni moje dijete, što ti ga već sada izručujem i posvećujem. Sve teškoće, bolove i trpljenje, što će me snaći, prikazujem ti odano za njegovo vremenito i vječno dobro; ne daj da umre bez svetoga Krštenja! Mene pak čuvaj od svih grješnih misli, riječi i djela, koja bi mogla nauditi meni ili djetetu! - O preblažena Djevice i Majko Božja, sveti Josipe, sveta majko Ano, anđeli čuvari i svi Božji sveci, molite za me u ovom blagoslovljenom stanju. Amen. Oče naš.

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:09 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
VJENČIĆ SVETE ANE

GLAVA PRVA

O roditeljima Sv. Ane


O roditeljima sv. Ane postoje dva mišljenja.
Sveti Andrija Krećanin drži ocem sv. Ane Nathana, koji je po Salomonu bio ogranak loze Davidove.
Njegova djeca bijahu: naša Svetica, Marija, Sobe i Jakov, koji je bio otac sv. Josipa.
Drugačije misli o tom sv. Hipolit Portuanac.
Po njegovu mišljenju bila bi sveta Ana kćer nekoga Mathana, koji se po ljetopisima karmelitanskim naziva Stolanom.
On je bio svećenik iz svećeničkog plemena Levijeva, koji se oženio nekom Marijom, koja se po spomenutim ljetopisima naziva Emerencijanom.
Iz tog su se braka rodile tri kćerke: Marija, Sobe ili Ismerija, a posljednja sv. Ana.
Sve su se one udale i imale djecu, Marija se udala za Kleofu ili Alfeja, brata sv. Josipa, te porodi: Salomu, Mariju, Josipa, Jakova, Judu i Šimuna.
Salome se, najstarija kćerka Kleofina, uda za Zebedeja, te rodi Jakova i Ivana.
Sobe se uda za nekog svećenika, (možda Eluida), te rodi Elizabetu, ženu Zaharijinu i majku Pretečinu (sv. Ivan Krstitelj).
Ana se uda, kako ćemo vidjeti za Joakima, i porodi Blaženu Djevicu.
Da su spomenute bile sestre sv. Ane, potvrđuju još Egesip, Euzebije, Nicefor, sv. Epifanije i mnogi drugi; potvrđuje također i grčki Menologij) dana 8. rujna.
Roditelji svete Ane obitavahu u Sephoru.
Sephor ili po današnjem Seffourich, slatka prekrasna, plodna dionica, a pripadala je plemenu Zabulonovu.
Dionica leži na sjeveroistoku Nazareta, od kojega je udaljena za 6 km, a od brda Karmela 4 milje.
Čujmo što govori o majci Aninoj sv. Ćiril Aleksandrijski: „ Kad ono se već približavaše vrijeme spasenja, sedamdeset godina prije upućenja, procvate u Galileji miomirisan cvijet,_ plemenita djevica iz plemena Davidova.
Djevica bi nadarena svim mogućim darovima, koliko duševnim, toliko i tjelesnim.
Bila je bogata, lijepa, ljubazna, ćudoredna, srdačna i veledušna, a usto je živjela u čvrstoj nadi u budućega Spasitelja.“
P.Martin od Cochema (Das grosse Leben Jesu Christi) piše da je Emerencijana provodila skroman život u samoći svoga srca, u pokori, šutnji, molitvi i razmatranju svetih knjiga, te je tako svojim žarkim željama pospješivala dolazak Željenoga.
Često bi se uspinjala na brdo Karmel, gdje življahu u uzdržljivosti i molitvi Eseni, nazvani sinovima prorokovim, te bi se tamo zadržala raspravljajući s njima o duhovnim stvarima.
Procvavši do udaje, stadoše je roditelji nagovarati da poda ruku nekome mladiću, koji je htjede za pratilicu života.
Emerencijana se posavjetuje s jednim od karmelskih monaha, s osamdesetogodišnjim starcem, po imenu Arkom, koji sa svojim sudrugovima moli i posti tri dana proseći svjetlost Gospodnju.
Na svršetku im se trećega dana pričini kao da vide prekrasno stablo, koje se rasprostranjivaše u dvije velike grane.
Jedna od grana proizvede tri prekrasna ploda, a druga samo jedan.
No taj je bio mnogo ljepši, nego li onaj od prijašnje grane, a iz njega proniče cvijet, koji svojim preugodnim mirisom napuni i nebo i zemlju.
I najedanput se začu tajanstveni jaki glas: „ Ovo stablo je Emerencijana!“
Tad joj javi Arko, da se poda volji Božjoj i uda za spomenutoga mladića.
Ona pristane, te se uda sa Mathana, koji se drukčije naziva Stolanom.
To se zbilo 77. godine prije poroda Kristovog.
Ako je bio svet život Emerencijane kao djevice, nije bio manje svet ni kao žene, jer je Mathan bio uistinu vrijedan nje, kao i ona njega.


GLAVA DRUGA

Rođenje sv. Ane i njezina mladost

Porodivši Emerencijana drugu svoju kćerku Sobe, prođe 20 godina, a da ne rađaše više djece.
Gospodina ne ostavlja svoje pa radi tog htjede utješiti žalosnu službenicu svoju, premda već imaše 40 godina.
No Emerencijana nije bila bez razloga tužna .
Ona se bojala da se nije možda nevrijednom pokazala onog obećanja, što joj objaviše Karmelski monasi.
Sad se neke noći objavi usnu anđeo, te reče njoj i Mathanu : „Tješite se Božji prijatelji, ja sam predao Bogu vaše suze i molitve, pa me radi toga poslao da vam navijestim, da ćete dobiti jednu kćerku, koja će biti velika pred Bogom pred ljudima.
Od vas će proizaći Plod, koji će biti utjeha sviju ražalošćenih srdaca.
A kao znak istine naći ćete nad svojim uzglavljem zlatnim slovima upisano njezino ime.“ I zbilja, sutradan pročitaše na postelji anđeoskom rukom napisano : Ana.
Anđelova se riječ doskora ispuni, kada Emerencijana iza 9 mjeseci porodi neke srijede našu Sveticu.
Kad je imala tri godine dadoše je roditelji prema zavjetu u hram, gdje je boravila uz ostale djevojke, koje bijahu kroz nekoliko godina posvećene službi svetišta.
Za boravka Anina u hramu, umre joj otac i bi sahranjen u Sephoru; malo iza toga preseli se u bolji život i pobožna majka, a da joj ne objavi proroštvo anđeosko.

GLAVA TREĆA


Udaja sv. Ane za sv. Joakima

Za svoga boravka među ostalim djevojkama sticaše sv. Ana sve više i više savršenosti.
Ona je gorjela žarkom ljubavi prema Bogu, pa joj se radi toga rodi vruća želja z aŽeljenim, da ga spozna.
Izašavši iz hrama i vrativši se kući u Sephor posveti se posve razmišljanju i molitvi.
Česti bi zalazila karmelićanima, da se s njima posavjetuje i porazgovori o svetim stvarima.
Oni joj i savjetovaše, da se uda za Joakima sina Mathatova iz plemenite loze Davidove bogate krepostima.
Ani su tada bile 24, a Joakimu 46 godina.
Pobožna opatica iz samostana D Agreda, sestra Marija od Isusa, ovako piše:“ Približavajući se vrijeme spasenja, pošalje Bog dva sjajna svjetla, da navijeste svijetu bliski sjaj Sunca pravednosti, Krista Spasitelja našega.
Te dvije krasne zvijezde bijahu sv. Joakim i Ana.
Sv. Joakim imađaše kuću, obitelj i rođake u Nazaretu, gradiću Galilejskom.
On je bio čovjek pravedan i svet, prosvijetljen osobitim milostima i svjetlošću odozgora.
Razumijevaše po milosti mnogo tajna svetoga Pisma i proroka, pa je žarko molio Gospodina, da bi se smilovao bijednome ljudstvu i poslao Obećanoga.
Njegova vjera i ljubav dopirahu do neba.
On je bio muž vrlo ponizan, čist, sveta vladanja i najveće iskrenosti, ali ujedno strog, neprispodobive čednosti i poštenja.
Sv. Ana imađaše kuću u Betlehemu.
Ona bijaše čista, ponizna i lijepa, a od svog djetinjstva već bijaše sveta i puna kreposti.
Svevišnji joj objavi velika i duboka rasvjetljenja, u kojima razmatraše duboke tajne.
Također bila je vrlo marljiva i radišna, tako da je sjedinjavala dva života: život misaoni i djelatni.
Po Božjem nadahnuću poznavaše tajne svetih knjiga; poznavaše tajne i svojstva, koja bijahu drugima zastrta gustom koprenom.
Budući da je poznavala tajne svetog Pisma, stane vruće čeznuti i moliti za Mesiju.
I njezine molitve bijahu primljene kod Boga, te je svojim vrućim molitvama pospješila dolazak Željenoga.
Kako Joakim tako i Ana, neznajući za drugo moljahu u Gospodina milost, da bi njemu dao dobru ženu, a njoj dobrog muža, tako da budu jedno drugom potpora, da mogu zajednički napredovati u postima i savršenosti.
Bog usliši njihove žarke molitve te pošalje arhanđela Gabrijela, da im navijesti njegovu volju.
Arkanđeo se prikaže sv. Ani u slici čovjeka.
Ana mu se dostojno nakloni, a on joj reče: „ Gospodin usliša tvoje žarke molitve i želi da i nadalje nastaviš zazivati tvojim molitvama dolazak Spasitelja.
Božja je volja da se ti udaš za Joakima, čovjeka pravedna srca i ugodna pred očima Gospodnjim.
U njegovu ćeš društvu moći ustrajati u izvršavanju Božjih zakona i u njegovoj službi.
Nastavi i dalje s tvojim prošnjama i molitvama, ali prepusti sve u ruke Gospodnje,
Da on uredi kako će se svidjeti njegovoj svetoj volji.
Ti uostalom koračaj uvijek stazom pravednosti; tvoj niski stan neka bude uvijek u visinama; moli neprestano za dolazak Mesije i veseli se u Gospodinu, koji je tvoje spasenje.“
Arkanđeo se poslije javi u snu i Joakimu te mu reče: „ Da si blagoslovljen od Božje desnice, Joakime!
Ustraj u svojim žarkim molitvama, živi pravedno i savršeno.
Volja je Božja da se ti oženiš Anom, osobom blagoslovljenom od Boga.
Brini se za nju, štuj je kao žrtvenik Svevišnjega, te zahvaljuj Božjem Veličanstvu na milosti, što ti je povjerilo tako svetu osobu!“
Spoznavši tako mladenci volju Božju, sjedine se svetim vezom čiste i neporočne ženidbe.
Čujte što govori o njihovu ženidbenom životu spomenuta već D Agreda: „ Sveti zaručnici življahu u Nazaretu rastući sve više u krepostima i savršenosti, te putujući po pravednim putovima Gospodnjim.
Zato su bili Bogu osobito mili i dragi.
Sav bi svoj prihod i plodove razdijelili svake godine na tri dijela.
Prvi dio bi poklonili hramu jeruzalemskome da se prikaže Bogu; drugi bi dio razdijelili siromasima, a trećim bi uzdržavali sebe i obitelj.
Bog uvidi njihovu veliku darežljivost, pa im umnoži blago, tako da su imali svega u izobilju.
Oni življahu u najvećem miru i slozi, nikada nije došlo ni do najmanje svađe.
Ponizna se Ana potpuno podvrgavaše vlasti i volji Joakima, a sveti bi čovjek u poniznosti uvijek želio spoznati volju svoje Ane, da je može lakše preteći u vjernosti i ljubavi.
I tako je uvijek među njima bilo sveto natjecanje u poniznosti i ljubavi.
Osim toga živjeli su u tako savršenoj čistoći, da u čitavome njihovom životu nije došlo do nesporazuma.
Bog ih je na čudnovat način sjedinio, pa je bio sa svojim svetim strahom uvijek u njihovoj sredini.
Sveti Joakim je revno vršio zapovijed arhanđelovu, koji mu zapovijedi, da se brine i štuje Anu.
Bog blagoslovi osobitim načinom svoju službenicu Anu; nagradi je visokim darovima i milostima, napuni je svetim znanostima, te je napokon pripravi na neizmjernu sreću, da postane majkom - Majke samoga Boga. „


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:11 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
GLAVA ČETVRTA

Kušnja


Sagriješivši čovjek, utrnu mu u srcu sveta iskra ljubavi, a na svijet dođe zlo, koje zauzme mjesto i službu ljubavi.
No bol nije samo kazna za učinjeni grijeh, već je ujedno i ustuk grijeha, te je tako ponajbolje sredstvo, kojim se gasi ljubav.
Kad već jedanput gori srce ljubavlju razne su boli, kojim se jača i uspiruje plamen ljubavi.
Bol je kušnja kreposti, kao što se zlato kuša u vatri, tako se i kreposti kušaju u protivštinama.
Kušnjama ne mogaše izbjeći niti sveci.
Bog ih htjede kušati, da se time pokažu dostojnima uzvišenoga dara, što im ga namjeravaše pokloniti.
Poznato je kolikom nesrećom i kaznom smatrahu Židovi neplodnost.
Šesnaest već godina prođe otkako se naši sveci združiše ženidbenim vezom, a još ne bijaše nikakova ploda njihove svete ljubavi.
Činilo se da je Ana neplodnica, pa su je susjedi ismjehivali.
Ona kao i sv. Joakim postadoše predmetom rugla i šale.
No oni podnašahu velikim mirom tu žalost, jer se pokoravahu u svemu svetoj Božjoj volji.
I sv. Brigita opaža u svome „Govoru anđeoskom“ da je ženidba Joakima i Ane bila blagoslovljena od Boga baš zato, jer ne zahtijevahu ništa drugo nego čast i slavu Božju.
I ako su željeli imati plod svoje ljubavi, to je ta želja bila s nakanom, da bude sve na slavu Božju, jedino bi se bojali da ne uvrijede Boga; to bi smatrali najvećom boli, najvećom žalosti.
No ta podanost volji Božjoj ne isključuje ipak svaku žalost.
Oni su bili žalosni, jer ne imađahu djece , oni se žarko moliše Bogu, da ih izbavi toga prokletstva, ali se podavahu sasvim njegovoj svetoj volji.
Zavjetovaše se da će dijete koje bi im Bog dao posvetiti Gospodinu.
Godina već dana prođe od onoga vremena, kad se sveti zaručnici zavjetovaše Bogu.
Sad htjede Bog da s poniženjem iskuša strpljivost Joakimovu.
Za neke svečanosti otputuje on s ostalima u Jeruzalemski hram, da prikaže Bogu dar.
Kad su davali darove velikom svećeniku, Joakim bi odbijen.
Jedan mu od svećenika prezirno reče: „ Joakime, zašto žrtvuješ, kad si čovjek nekoristan? Udalji se od oltara, nemoj da svojim prinosima i žrtvama izazivlješ Boga, jer ti nisu primljene pred licem Gospodnjim.“
Svetac se ponizi u svome srcu i počne ovako moliti:“ svevišnji Gospodine i vječni Bože, ti znadeš da ja po Tvojim naredbama i volji dođoh u ovaj sveti hram: sad me tvoj namjesnik prezire: no ja to i zaslužujem radi svojih teških grijeha: pa nije ni to bez tvoga htijenja; ne prezri Gospodine djelo ruku tvoji.“
Zatvorivši se svetac u samotnu potleušicu, pomoli se ovako: „ svevišnji vječni Bože, od kojega sve ovisi, koji daješ život svemu i liječiš čitavi ljudski rod, ja se ponizno bacam pred Tvojim licem, te te molim umanjiti moju žalost, usliši moje smjerne molitve što ih združujem s onima Ane.
Tvojim su očima poznate sve naše želje, pa ako ja i ne zavrijedih da budem uslišan- ne prezri molitava moje ponizne žene Ane Gospodine Bože Abrahamov, Izakov i Jakovljev, naših starih otaca, ne skrivaj tvoga lica pred nama; ne dopusti dobri oče, da me ubrajaju među krivce te odbijaju moje prinose držeći me nekorisnim, jer mi nisi podijelio poroda.
Sjeti se Gospodine žrtava i prinosa slugu proroka, mojih starih otaca; sjeti se sada onih dobrih djela, što ti bijahu tako draga i mila.
Ti mi zapovijedaš da se tvrdom vjerom obratim Tebi kao bogatašu i izvoru milosrđa; podaj mi dakle ono, za što te tako vruće molim; ta Ti Gospodine, znadeš da time ispunjavam Tvoju volju i zapovijed, budući da si nam Ti sam to obećao.
Suzdržavaju li pak moje krivnje tvoje veliko milosrđe, to te molim da ukloniš ono, što se ne sviđa Tvojim očima, što suzdržava Tvoju pomoć.
Ti si moćan Bože Izraelov; Tebi je sve moguće, samo T treba nešto htjeti; T ne poznaš nikakvih zapreka.
Neka dopru do Tvojih ušiju moje smjerne molitve, pa ako sam siromašan i malen, to si Ti Gospodine neizmjeran i sklon pomoći potištenima.
Kamo da odem od Tebe, koji si Kralj kraljeva, Gospodin gospodina, Svemogući?
Napunio si Gospodine, svoje sinove i sluge darovima i blagoslovom u njihovim porodicama; podijeli i meni ono, što si podijelio mojoj braći.
Svidi li Ti se da mi podijeliš porod, ja Ti obećajem, da ću ga posvetiti u hramu na tvoju službu.
Duhom se i tijelom dajem Tvojoj svetoj volji, uvijek sam nastojao da bježim od taštine.
Učini kako se Tebi sviđa i razveseli srca naša.
Pogledaj sa svoga prijestolja na ponizni prašak podigni ga, da Te veliča i slavi, da se u svemu ispunjuje Tvoja, a ne moja volja.“
Sličnu molitvu obavi i ponizna Ana ponovivši i ona spomenuti zavjet.
U Menologiju se grčkom spominje poniznost i slava svetih zaručnika slijedećim riječima:
Sveti Joakim i Ana prikazivahu dare Gospodinu, ali bijahu odbijeni, jer ne imađahu djece. – Oni se obrate Početniku svega života i biše uslišani.
Bog im podijeli „prava vrata života“, što mi štujemo Bezgrešnim Začećem.
U sljedećem ćemo poglavlju vidjeti na koji način usliša Bog molitve svetih zaručnika.

GLAVA PETA

Navještaj

Pisano je, da slava slijedi poniznost, a molitve pravednika dopire do prijestolja Božjega, gdje je uslišana.
Tako usliša Bog i smjerne molitve naših dvaju svetaca.
Bog naredi arkanđelu Gabrijelu, da ponese svakome veselu vijest Božjega milosrđa, što je nakanio izliti iznad njih.
Arkanđeo se prikaže Joakimu, kojega nađe zadubljena u molitvu, te mu reče: „ pošteni i pravedni čovječe, Bog je vidio s visina, sa svoga prijestolja Tvoje želje, On je uslišao tvoje molbe i uzdahe, te želi učiniti te sretnim na zemlji.
Ana će, tvoja žena, začeti i roditi kćerku, koja će biti blagoslovljena između svih žena, koju će blaženom nazivati svi narodi.
Bog me vječni, nestvoreni i stvoritelj svih stvari, pravedan u svojim sudovima,- jaki i svemogući, šalje k tebi, jer mu omiliše tvoja dobra djela i milostinje.
Pa kao što ljubavna djela raznježuju srce Božje te Ga potiču na milosrđe, tako i On hoće da obogati darežljivošću tvoju kuću i obitelj s kćerkom, koju će poroditi Ana, a sam joj Bog nadjenu ima „Marija“.
Od svoga djetinjstva mora biti posvećena Bogu u hramu, kako obećaste.
Bit će velika, odabrana, moćna i puna Duha Svetoga; njezin će začetak biti nešto čudnovato za plodnost Aninu, djevojčica će biti neobična kako u životu tako i u djelima.
Hvali i slavi Gospodina, Joakime, radi tako velikog dobročinstva, kakova ne iskaza nijednom narodu.
Pođi i zahvali se u hramu jeruzalemskom;a u znak istine toga veselog navještaja, susrest ćeš kod zlatnih vratiju svoju ženu Anu, koja će poći u hram radi iste svrhe.
Upozoravam te, da je to jedan od najuzvišenijih od navještaja, budući da će začetak ove djevojčice razveseliti i nebo i zemlju.“
Joakim ustane vesela srca, te se uputi u Jeruzalem, gdje se sastane s Anom, koja bi poslana po istome arkanđelu u sveti grad.
Anđeo joj se javi u času, kad je velikim čeznućem molila i uzdisala za obećanim“Žuđenim“, te joj reče:“Ti i Joakim žarko moliste, da vam Bog udijeli blagoslovljeni plod; Svevišnji usliša vaše molitve i odluči da vam dade čudnovati i sveti porod, koji će vas obogatiti nebeskim darovima, davši vam mnogo više, nego ste željeli“.
I sjetivši je kako Bog usliša molitve poniznih i vjernih, i navede joj primjere Mojsiju, Esteru, Juditu i Davida, i nastavi: Poniznost, vjera i milostinja Joakimova i tvoja dopriješe čak do prijestolja Svevišnjega...
On te odabire za majku one, koja će začeti i poroditi Jedinorođenoga Očeva.
Rodit ćeš kćerku, koju ćeš po Božjoj odredbi nazvati Marijom.
Ona će biti blagoslovljena među ženama i puna Duha Svetoga.
Ona će biti oblak, koji će prosipati rosu na okrepu smrtnika; na njoj će se ispuniti proroštva vaših starih otaca.
Bit će vrata života i spasa sinova Adamovih.
Znaj da sam i Joakimu objavio , da će dobiti svetu i blagoslovljenu kćerku, ali mu Bog ne otkri tajne , da ima postati majkom Mesijinom.
Ne otkrivaj mu ove tajne, već pođi u hram jeruzolimski, te se zahvali na velikome dobročinstvu, što ti ga pruži darežljiva desnica Gospodnja.
Kod zlatnih vratiju sastat ćeš se s Joakimom, pa ćeš se porazgovarati s njime o tim navještajima“. –
Ove i mnoge druge stvari povjeri arkanđeo Ani, a zatim je ostavi.
Dvoje se svetih sastade kod zlatnih vratiju hrama i podade svevišnjemu hvale, a zatim se povrate u Nazaret, gdje čekaše izvršbu obećanja.
Sama sv. Djevica objavi jednoć sv. Brigiti velike zasluge i kreposti svojih svetih roditelja, radi kojih i zaslužiše takvu kćerku, jer oni u svojim djelima ne tražiše ništa do slave Božje.
A u „Govoru anđeoskom“ nazivlje svetu Anu blagajnicom Božjom.
Kao što se u blagajni čuvaše blago hrama, tako u krilu Aninu počivaše Marija, koja bijaše njezino blago.

GLAVA ŠESTA


Obećanje se ispunjuje

Prečisto je začeće započelo.
Za onih je devet mjeseci Ana, Marije radi, bila nadarena velikim i mnogim milostima.
No đavao ne miruje nikada.
Njemu su mrske svete osobe, pa je zbog toga za biljeg svoje srdžbe odabra sv. Anu.
Đavao doduše nije poznavao velike tajne ljubavi, koje se zbivahu u Ani, ali je svakako uvidio da Bog namjerava s njome i njenom kćerkom napraviti nešto veliko.
D Agreda nabraja sva moguća sredstva, kojima je htjede strovaliti s visokog stupnja, na koji se bijaše popela.
Upotrebljavao je razna sredstva, ne bi li je strahom ili rukom neprijateljskom umorio.
Odatle mnoge unutarnje napasti nevjerovanja i nepouzdanja; odatle prijetnja, da će joj razoriti kuću, a ona da će zakopana ostati pod ruševinama; odatle navala i ruganje nekih susjeda, a pogotovo nekih ukućana koji se rugahu njenom začeću, da si tobože ona umišlja, da prikrije svoju neplodnost.
No Gospodin priskoči u pomoć svojoj službenici koja osta nepokolebiva uz sva nastojanja i spletke đavolske.
Tako nastupi i ponoć 8. rujna, 15 godina prije Isusovog porođenja, kada Ana porodi Prečistu.
Mnogi pisci drže, da je Marija bila začeta u Nazaretu, a po D Agredi se to zbi 8. prosinca, rodi se u Jerusolimu u kući svojih roditelja izvan gradskih zidina, nedaleko istočnih vratiju.
Kućica bijaše napola sazidana, napola uklesana u stijenu, nedaleko kupelji Bastide.
(Danas se nalazi na tome mjestu lijepa crkva i sjemenište grčkih klerika unijata pod vodstvom bijelih Otaca, što ih osniva kardinal Lavigerie. Zavod je posvećen sv. Ani).

GLAVA SEDMA


Dobra majka


Sveta Ana ne htjede da povjeri brigu nad kćerkom drugima; već, izbavivši je Gospodin od svih naravnih posljedica poroda, brinula se za nebesku djevojčicu sama.
D Agreda primjećuje, da se sv. Ana naslađivala sa sv. Kćerkom, koju je milovala poput ostalih majka; no to bi uvijek činila s velikim poštovanjem, kao što se i dolikuje tako tajanstvenomu i božanskomu otajstvu.
Anđeli joj se njezini čuvari uz mnoge druge čiste duhove klanjahu na rukama majčinim, te joj izvađahu milozvučne simfonije, od kojih bi katkad uživala i sv. Ana.
Osmoga dana iza poroda Bl.Dj. Marija, ugleda Ana veliko mnoštvo anđela, koji nošahu štit na kojemu bijaše prekrasnim i sjajnim slovima isklesano „Marija“.
Anđeli joj narediše, da tim imenom prozove svoju kćerku.
Ana ispripovijedi viđenje Joakimu, koji je u prisutnosti jednoga svećenika i mnogih drugih prozva Marijom.
Određenoga se po zakonu dana uputi u hram, da se očisti, te prinese jedno janješce, grlicu i mnogo drugih darova.
Obred očišćenja obavi sveti starac Simeon, koji po višoj svjetlosti spozna i osjeti, da je ta djevojčica određena za velike stvari.
Tom zgodom ponovi sv. Ana zavjet, da će prikazati kćerku službi hrama.
Bog obogati Anu i opet mnogim novim darovima; dade joj također spoznati i svoju volju, da prikaže djevojčicu nakon navršene treće godine službi hrama.
U osamnaestom mjesecu prohoda i progovori Marija sama po sebi, što je bilo na veliko veselje i radost Aninu, koja joj, primivši je u naručaj ,- ovako prozbori:
„Kćerce moja,- miljenice srca moga, neka budu na slavu Svevišnjega tvoje riječi; neka koračaju na službu njegovu tvoje noge!
Neka budu riječi tvoje umjerene, ali promišljene, koraci tvoji neka budu pravi i upravljeni na službu i sve na veću slavu Stvoriteljevu!“
Ako Marija i nije trebala ljudske pouke, budući da je bila prosvijetljena vječnim Suncem mudrosti, to je ipak za sljedećih 18 mjeseci, što ih provede uz majku, bila u svemu podložna njoj.
Sv. Ana ne otkrije nikada Mariji, da je odabrana za majku Mesijinu, mada je čežnja za Spasiteljem i bila glavnim predmetom molitava majke i kćerke.
Budući da je sv. Ana ljubila Mariju velikom ljubavi; to je i željela, da bude odjevena, ako ne i raskošnim, barem pristojnim odjelom, koje bi odgovaralo kćeri imućne i vrlo vrijedne obitelji.
No progovorivši jedva mala svetica umoli majku, da joj načini grubo, pepeljaste boje odijelo, koje bi već prije bilo nošeno.
Ali joj majka odgovori: „Kćerce moja, učinit ću sve glede oblika i boje tvoga odijela, kako želiš, ali neću da bude grubo, jer mu ne bi mogla odoljeti; u tome ćeš dakle slušati mene.“
A Marija se poslušna uvijek, u svemu pokori volji svoje majke.
Sveta Ana podupiraše u svemu sveta i milosrdna osjećanja Marijina prema siromasima, koje ljubljaše i štovaše veoma gledajući u njima sliku Onoga, koji će se došavši na zemlju, zaručiti sa siromaštvom i proglasiti ga blaženstvom.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:12 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
GLAVA OSMA

Prikazanje u hramu

Tako se približi i vrijeme, kad je Ana po zavjetu trebala Mariju prikazati službi hrama.
Svetoj se Ani bilo teško rastati slatkog ploda srca svoga, ali Marija je sve više čeznula za hramom.
Da ohrabri svoju vjernu službenicu, javi joj se Gospodin, te joj naredi da prinese ovu veliku žrtvu odmah iza navršene treće godine Marijine.
Istu je objavu imao i sv. Joakim.
Navršivši Marija treću godinu, uzeše je roditelji i povedoše je iz Nazareta, u jeruzalemski hram.
Tu sa suznim očima ostaviše svoju kćerku među ostalim djevojčicama, koje pod upravom Ane proročice obavljahu razne službe u hramu, vježbajući se tako u pobožnosti.
Takve bi djevojčice ostale u hramu sve do svoje udaje.
Ispunivši time sv. Joakim i Ana svoj zavjet, nastane se u svojoj kući, u Jeruzalemu, da budu što bliže kćerci.
No Bog ih ne ostavi nikada, već im podijelivaše slatkih utjeha, da ne osjete sve gorčine i žalosti za svojom milom i ljubeznom kćerkom.

GLAVA DEVETA


Smrt svetoga Joakima

Bog se ne da nikada pobijediti u velikodušju.
Pa ako je toga radi i ne znam kako velika žrtva, što je zahtijeva od čovjeka, On to odmah naplaćuje mnogim darovima i velikim milostima.
Zahtijevajući što više od čovjeka, kakvu god žrtvu, On je ne zahtijeva za sebe, jer čovjek ne može ništa da mu dade, što bi ga učinilo većim i slavnijim, nego što jest, budući da posjeduje sve u sebi samome.
U sebi samom ima Bog jedan jedini izvor i uzrok svoje veličine, svoje sreće i neizmjerne slave.
Zahtijeva li Bog štogod od nas to biva zato da nas učini vrijednima svojih darova, te nas time učini doista velikima, sretnima i slavnima.
Tko može shvatiti koliko je bio darežljiv Bog prema Joakimu i Ani koji se odrekoše one, za kojom toliko uzdisahu i moljahu, dok je napokon ne isprosiše u Bogu?
Već je prošlo šest mjeseci otkako je Marija bila u hramu uzdižući se sve više i više u svetosti, kad joj jednoga dana javi Bog skoru smrt njezina oca Joakima.
I ako joj objavi, da će sv. Joakim odmah poslije smrti biti ubrojen među svete u Limbu, to je ipak snađe velika žalost.
No Marija se žalostila svetom žalosti, a nipošto ne zdvajaše.
Ona se stane moliti sa svim žarom srca svoga, da bi Bog izbavio njenog oca od svih zapletaja vražjih i podijelio mu nanovo novih milosti.
Osam joj dana prije očeve smrti objavi Gospodin dan i čas njegove smrti.
Marija se pomoli Gospodinu i zadobije milost, da kroz ovih osam dana prisustvuje kod oca 12 anđela, koji će ga tješiti i hrabriti u posljednjem času života.
Kad se već približi sv. Joakimu posljednja, ugleda po zagovoru Marijinu tisuću anđela kako silaze s neba, da ga hrabre i tješe.
Po njima mu i objavi Bog, do kolike je visine i dostojanstva uzdignuta njegova kćerka- Marija.
Taj je govor anđela čula i sv. Ana.
U zanesenosti i veselju radi čuvene milosti ostavi ovu zemlju u 69 godini, da navijesti u Limbu sv. ocima veselu vijest, - vijest zore novoga dana, za kojim toliko uzdisahu kroz punih 4000 godina.
Anđeli, koji prisustvovahu smrti Joakimovoj, vratiše se svojoj Kraljici, da je obavijeste o čitavom događaju.
Marija se pomoli Gospodinu da bi pogledao i utješio njezinu majku, koju je i sama tješila u njezinoj boli.

Slika

GLAVA DESETA

Smrt sv.Ane

Nakon deset godina Marijine svetosti u hramu, anđeli joj jednoga dana objaviše sljedeće:“Marijo, ispunjuje se vrijeme života tvoje majke Ane; Svemogući je odredio da se oslobodi spona tijela da primi plaću za mnoge muke, što ih je na zemlji prepatila.“
Ta vijest probode srce Marijino poput mača, ali se i sada podloži volji Božjoj; pomoli se žarko Bogu, da joj ohrabri majku u posljednjem času.
Ali gle čuda!
Anđeli je osobno ponesoše k njezinoj majci, da je hrabri i tješi.
Marija ostade sve do posljednjeg daha sv. Ane; a kad ova umre, anđeli je ponesoše natrag u hram.
Što se tiče naravnih kakvoća naše svetice, D Agreda piše, da je bila velikodušna i darežljiva; umna i vrlo razumna; živa, ali ujedno i mirna i vedra.
Bila je osrednjega, nešto manjega stasa od svete svoje kćerke Marije.
Lice joj bijaše okruglasta oblika, a pogled uvijek čedan; boja lica bijaše bijelo-grimizna.
Ana napokon bijaše majkom One, koja posta Majka samoga Boga.
Sveta je Ana živjela pedeset i šest godina, koje se dijele u ova razdoblja: U 24. godini uda se uda za Joakima; 20 joj godina prođe bez poroda; u 43. porodi Bl. Djevicu; pribrojivši još k tomu 12 godina života Marijina ( 3 kod kuće i 9 u hramu ) čini upravo 56 godina...
Sveti Joakim i Ana bijahu zakopani u grob uklesan u pećinu , koji se nalazio blizu njihove kuće.
Nad njihovim se grobom diže danas lijepa crkva sv. Ane, a do groba se silazi niz 22 stepenice.
Ta crkva imaše slavnu povijest.
Fabri pripovijeda, da su tamo u samostanu obitavale redovnice sv. Ane.
Poslije propasti rimske vlasti nad Jeruzalemom, navališe na nj silne bujice Saracena.
Da izbjegnu pobožne redovnice gadnim pohotama ovih neljudi, poodrezaše si sve noseve, da se nikome ne svide.
U knjizi se objava svete Brigite pripovijeda, da je opatica od Sakrista samostana sv. Pavla, izvan zidina rimskih, dobila na dar nekoliko moći ( relikvija ) svete Ane.
Razmišljajući ona kako bi ih čuvala i častila, prikaže joj se sv. Ana, te joj reče:“Ja sam zaštitnica sviju vjenčanih koji su živjeli prije doba milosti; ja sam također majka sviju vjenčanih kršćana, jer se Bogu svidje da uzme tijelo od moga koljena; pa zato ćeš kćerce moja, ovako slaviti Gospodina.
- Da si blagoslovljen Isuse, Sine Božji i Djevičin, koju si odabrao za Majku svoju, te si tako došao na svijet po ženidbi Joakim s Anom; za molitve te sv. Ane molim, da pogledaš milostivo sve one, koji žive u ženidbenom staležu, da uzmognu uspijevati u Gospodinu.
Moći će moje biti na utjehu svima onima, koji će me ljubiti i štovati, dok se ne svidi Gospodinu da ih obaspe neizrecivom slavom u dan sveopćeg uskrsnuća.
Sv. je Crkva uvijek uvelike štovala i častila svete roditelje Bl. Djevice, a sve veća pobožnost njezinih sinova pokazuje, da se Bogu sviđa ta pobožnost.
Valja da ovdje spomenemo, da se pobožnost nalazi u nasljedovanju.
Ako hoćemo da isprosimo zagovor sv. Joakima i Ane, moramo ih nasljedovati u njihovim djelima.
U koliko će biti savršenije naše nasljedovanje, u toliko će biti jači njihov zagovor za nas.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 25, 2009 01:14 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
PJESME SVETOJ ANI:


Molimo te sveta Ano

( može se pjevati po melodiji pjesme „Zdravo Tijelo Isusovo“ )


Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Tješi duše žalosnima,
Ti pomozi nevoljnima.
Molimo te sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Nek se grešnik vrati svomu
Spasitelju predobromu.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Da kršćanski roditelji
Budu djeci spasitelji.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Da nam mladež bude čista,
Da nam bude radost Krista.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Sirotama pruži ruku,
Ublaži im tešku muku.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Ti mornara blagoslovi,
Da on sretno morem plovi.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Božju pomoć, milost svaku
Ti isprosi svom težaku.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Da radnici ljube Boga,
Oca svoga nebeskoga.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Za bolesne Boga moli,
Da olakša njima boli.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Umirućem neka sine,
Božja milost sa visine.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Da nam mili pokojnici
Budu spasa dionici.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Da nam Crkva naša sveta,
Mirno radi za spas svijeta.

Molimo te, sveta Ano,
Naša majko i obrano,
Svima nama budi mati,
Tvoj blagoslov nek nas prati.

Častimo te sveta Ano,
Jer je tebi bilo dano,
Da porodiš Gospu dragu,
Spasitelja majku blagu.

Slavimo te, sveta Ano,
Od sveg srca i odano,
Hvalu dajuć Bogu Ocu,
Svega svijeta stvaraocu.

Slaveć Krista Spasitelja,
Duha Svetog Tješitelja:
Nek se diči sveti znamen
Po sve vijeke vjekova.

Amen.


Sveta Ano i Marijo


Sveta Ano i Marijo,
Boga za nas molite.

( ovo se pjeva pred svakom kiticom )

Odvjetnice sveta Ano,
Kod Boga si blažena!
Tebi je sveto čudo dano,
Najsvetija od žena!
Mati Gospe si postala
Radi svojih kreposti,
Zoru svijetu svemu si dala
Ti po Božjoj milosti.

Poniznost te okrunila
Koju štovala ti si.
Po njoj Bogu ugodila
I zato te uzvisi.

Tvoje čedo izabrano
Puno Božje milosti,
Rodilo je nama znano
Sunce milosrdnosti.

Koliko je uzvišena majka Sina Božjega,
Toliko si prodičena,
Majko Djeve, od Njega.

Tko se ne bi veselio
Sreću tvoju poznajuć
On bi srca tvrda bio
Za spasenje ne hajuć.

Jer si majku ti Onoga
Na svijet ovaj donijela,
Kog je ljubav grješnoga
Čovjeka otkupila.

Moli dakle za nas Boga,
Koji tebe uzvisi,
Da poslije žića toga
I nas male povisi.


O ljubljena majko

O ljubljena majko, ti sveta Ano,
Jedino je tebi to bilo dano.
Da svijetu ti dadeš čistu Djevicu,
Nevoljnom grešniku zagovornicu.


Pripjev:

Sveta Ano, moli za nas i smiluj se
Grješnim u smrtni onaj čas,
U smrtni onaj čas.

Ti majko jedina najsretnija si
A po tvojoj kćeri smo sretni i mi,
Jer čista zavrijedi roditi nam Spas
Koj, ralja paklenih izbavi sve nas.

Rad krjeposti tvoje o majko mila
I Isus tvoj unuk te odlikova
Podijeliv ti mjesto kraj kćeri tvoje
Na nebu kraj majke svoje Marije.

Na puk taj pobožni ogledaj se sad ti
Ter skrušenim srcem zazivlju te svi
Kad nevolje svijeta toga tište nas,
Svi k tebi, majko dižemo svoj glas.Crkveni himan

Svi jaku ženu poštujemo,
U koje srce muško je,
Glasovita zbog svetosti
Svim svijetom ona slavno sja.

S božanske moći plačuć ljubavi
Zlu ljubav ona odbija
I strmim putem ona putuje
K nebeskom kraju blaženom.

Post njeno tijelo morio,
A slatka hrana molitve
Duh sveudilj joj hranila,
Sad rajsku radost uživa.
O snago jakih, Isuse,
Što sam ta čuda izvodiš,
Po zagovoru svetice
Usliši blag, što molimo.

Sva slava Ocu vječnomu
I jedinomu Sinu mu
Sa Tješiteljem Presvetim
I sad i vječnost čitavu.


Himan svetoj Ani


Pjesmom Boga proslavljajmo,
K nebu pjesmu upravljajmo,
Da i svete
Rajske čete
Združe s nama slatki poj.

Blagi danak poziva vas
Častit Anu krotku danas:
Kralj sa svima
Anđelima
Pomogo nam pjevat njoj.

Joakim te uze, Ana,
A Gospodar višnjih strana
Dade sreću
Od svih veću
Tvomu srcu majčinom.

O Noemi nova časna,
Nevjestice Božja krasna,
Do nas hiti,
Pa nas štiti
U trenutku samrtnom.

Bako Kralja, Božjeg Sina,
Mila majko Kraljičina
Ti priskoči
U nemoći
Grješnicima ubogim.

Pred Božanstvom milostivim,
Gdje se gostiš s pukom divnim
Daj, o Ana,
Slatka mana
Da s djeli nam svim.

Građanko i baštinice
Grada Božjeg, nas, krivice
Djecu gledaj
Pa nas predaj
Čiste Sinu Božjem,

Da ga sretni uživamo,
S njim u raju prebivamo,
Kad se zbude,
Da kraj bude
Sužanjstvu nam sadanjem.

Slava višnjem Roditelju,
Višnjem Sinu Spasitelju
Nek nas plamen
Tješi Plamen
A zbor ovaj rekne: Amen!

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet stu 26, 2009 00:08 

Pridružen: Sub stu 07, 2009 18:19
Postovi: 61
MOLITVA SVETOM JOAKIMU

O veliki i slavni Patrijarka sv. Joakime, radost mi obuzima srce, kad pomislim, da si između sviju svetaca bio upravo ti odabran za suradnika Božanstvenih tajna obogativši cijeli svijet Majkom Božjom!
Ovom si izvanrednom povlasticom postao vrlo moćnim kod Majke i njezina Sina, pa nam radi toga možeš isprositi mnogo milosti, koje su nam vrlo potrebne.
Velikim ufanjem hrlim pod tvoje moćno okrilje, da ti otkrijem sve duševne i tjelesne potrebe voje, i moje obitelji, preporučam se moleći tebi za osobitu milost, kojoj se nadam, koju očekujem od tvoga moćnog zagovora.
Pa budući da si ti najsavršeniji uzor unutarnjega života, to te molim, da mi isprosiš unutarnju sabranost i otrgnuće od svih prolaznih dobara, i da živo i ustrajno ljubim Isusa i Mariju.
Isprosi mi također pobožnost i poslušnost prema svetoj Crkvi i njezinu glavaru sv. Ocu Papi, i da ustrajem živjeti i umrijeti u vjeri, nadi i savršenoj ljubavi, zazivajući presveta imena Isusa I Marije.
Amen.


3 Oče naša, Zdravo Marije i Slava Ocu


Slika


MOLITVA SV. JOAKIMU


O sveti Patrijarhu Joakime, koji si bio dostojan biti odabranim od Božje providnosti, da obogatiš svijet prečistom Kraljicom, u kojoj će biti blagoslovljeni svi naraštaji, koja će u svom djevičanskom krilu nositi Spasenje svih ljudi, mi se veselimo s tobom radi velike povlastice moleći te, da uzmeš nas i naše obitelji pod svoje moćno okrilje.
Ne dopusti, o dragi Sveče, da u našim dušama nađe prebivalište sotona i grijeh, da nas ne zavedu varava načela ovoga svijeta, već da se uvijek sjećamo vječnosti, za koju smo stvoreni.
Isprosi nam kod Boga čvrstu i nepokolebljivu vjeru protiv nevjernosti i zabluda, što ih siju razne sljedbe, najveće neprijateljice Crkve i njezina glavara.
Isprosi nam ljubav prema namjesniku Isusovu sv. Ocu Papi.
Isprosi nam milost, da možemo ustati protiv svih kleveta, kojima se kleveće sve što je sveto i časno u našoj svetoj vjeri.
Ti, koji si moćan po presvetoj tvojoj kćerci Mariji, pomozi sv. Crkvu, isprosi joj pobjedu, rasprši vlasti tmina, skrši njihovu oholost i učini, da sve duše zasjaju svjetlošću istine i vjere.
Isprosi nam iznad svega nježnu i sinovsku pobožnost prema tvojoj ljubaznoj kćeri, a našoj presvetoj Majci Mariji, da je štujući zavrijedimo biti od nje ubrojeni među njezine sinove, a poslije teškoća ovoga života biti uvedeni u vječni život, gdje ćemo navijeke slaviti Božje milosrđe.
Amen.


3 Očenaša, Zdravo Marije, Slava Ocu

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub stu 28, 2009 18:32 

Pridružen: Čet svi 28, 2009 15:06
Postovi: 1117
Znaš šta na Braču ima jedno staro hodočasničko mjesto Donji Humac..fešta je sveta Ana... i na ranoj jutarnjoj misi pjevao se život svete Ane... Sjećam se pokojnog barba Toneta Gospodnetić - Kroja - koji je pjevao prvo od tri štenja (znao ga je na pamet!): Počimje život majkine majke, majke Gospodina našega Isukrsta...


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr