Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lip 22, 2024 00:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 302 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 17, 2024 19:54 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Nakon 46 godina objavljene su nove Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih pojava...
https://ika.hkm.hr/novosti/vatikan-obja ... -fenomena/

Cijeli tekst: https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... li_en.html

Kriteriji za razlučivanje (pozitivni i negativni) ostali su isti, a povećao se broj mogućih odluka crkvenih vlasti o navodnim fenomenima.
Uočene su manjkavosti prijašnjih načina postupanja, navedene su štete koje mogu nastati zbog lažnih objava i vjernici se pozivaju na oprez kod širenja raznih (neprovjerenih) poruka.
Ističe se da nikakve privatne objave nisu obvezne za vjernike, a navodi se i nekoliko primjera ishitrenih biskupskih dekreta koji su zbunjivali vjernike.
Čak su i nedavno neki biskupi željeli dati izjave kao što su: "Potvrđujem apsolutnu istinitost činjenica" i "vjernici nedvojbeno moraju smatrati istinitima...". Ti su izrazi učinkovito usmjeravali vjernike da misle da moraju vjerovati u te fenomene, koji su ponekad bili cijenjeni više od samog Evanđelja.

U uvodu Normi na više se mjesta citira sv. Ivan od Križa i time se preporučuje njegov izvanredan nauk o kontemplaciji, meditaciji, unutarnjim nadahnućima i mistici koji i danas red karmelićana proučava i provodi u praksu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub svi 25, 2024 20:23 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
U objavljenim Normama o privatnim objavama stoji:

B. Konačne ocjene
16. Razlučivanje navodnih nadnaravnih pojava može dovesti do zaključaka koji će obično biti izraženi jednim od sljedećih pojmova.

17. Nihil obstat – Iako nije izražena nikakva sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti fenomena, mnogi su znakovi djelovanja Duha Svetoga usred[18] danog duhovnog iskustva prepoznati i, barem do toga trenutka, nisu otkriveni osobito kritični ili rizični aspekti. Zbog toga se dijecezanski biskup potiče da cijeni pastoralnu vrijednost te da također promiče širenje ovog duhovnog prijedloga, i mogućim hodočašćima na sveto mjesto.

18. Prae oculis habeatur – Iako se prepoznaju važni pozitivni znakovi, postoje i neki elementi zabune ili mogućih rizika koji zahtijevaju pozorno razlučivanje i dijalog dijecezanskog biskupa s primateljima određenog duhovnog iskustva. Ako je bilo ikakvih zapisa ili poruka, može biti potrebno doktrinarno pojašnjenje.

19. Curatur – Primjećuju se različiti ili značajni kritički elementi, ali u isto vrijeme već postoji široka rasprostranjenost fenomena i prisutnost duhovnih plodova koji su s njim povezani i provjerljivi. U tom smislu se ne preporučuje zabrana koja bi mogla uznemiriti Božji narod. U svakom slučaju, dijecezanski biskup se poziva da ne potiče taj fenomen, da traži alternativne izraze pobožnosti i eventualno preusmjeri njegov duhovni i pastoralni profil.

20. Sub mandato – Identificirani kritični problemi nisu povezani sa samim fenomenom, punim pozitivnih elemenata, nego s osobom, obitelji ili skupinom ljudi koji ga neprikladno koriste. Duhovno iskustvo koristi se za određenu i neprimjerenu ekonomsku korist, čineći nemoralna djela ili obnašajući pastoralnu djelatnost paralelnu s onom koja je već prisutna na crkvenom području, bez prihvaćanja smjernica dijecezanskog biskupa. U tom slučaju, pastoralno vođenje određenog mjesta gdje se pojava događa povjerava se ili dijecezanskom biskupu ili drugoj osobi koju je ovlastila Sveta Stolica koja će, kada nije u mogućnosti izravno intervenirati, pokušati postići razuman dogovor.

21. Prohibetur et obstruatur – Unatoč prisutnosti legitimnih zahtjeva i nekih pozitivnih elemenata, čine se ozbiljnima kritična pitanja i rizici. Stoga, da bi se izbjegle daljnje zabune ili čak sablazni koje bi mogle potkopati vjeru jednostavnih vjernika, Dikasterij zahtjeva od dijecezanskog biskupa da javno objavi da pristanak uz taj fenomen nije dopušten i da istodobno ponudi katehezu koja može pomoći u razumijevanju razloga odluke i preusmjeriti legitimne duhovne zabrinutosti toga dijela Božjeg naroda.

22. Declaratio de non supernaturalitate – U ovom slučaju Dikasterij ovlašćuje dijecezanskog biskupa da proglasi da je pojava priznata kao nenadnaravna. Ova odluka mora biti utemeljena na konkretnim i dokazanim činjenicama i dokazima. Primjerice, kada navodni vidjelac tvrdi da je lagao ili kada vjerodostojni svjedoci daju elemente prosudbe koji omogućuju da se otkrije falsificiranje fenomena, krivu namjeru ili mitomaniju.

23. U svjetlu već navedenoga, ponavlja se da ni dijecezanski biskup, ni biskupske konferencije, ni Dikasterij, u pravilu, neće izjaviti da su ti fenomeni nadnaravnog podrijetla, čak ni u slučaju kada se udijeli Nihil obstat (usp. br. 11). Podrazumijeva se da Sveti Otac može odobriti poduzimanje postupka povezanoga s time.
https://ika.hkm.hr/novosti/norme-za-pos ... -fenomena/


Eto konačnog odgovora na poplavu katoličkih i nekatoličkih objava i ukazanja na internetu i poziv na oprez u širenju istih...


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 302 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr