Nastavljam o Barnabi iz Nigerije i njegovim porukama o Pobožnosti Predragocjenoj Krvi Isusovoj… Neki kritičari vele da u tim porukama i molitvama nema mnogo novoga i originalnoga, već da se neke vrlo stare crkvene pobožnosti izokreću i izopačuju s nekim negativnim konotacijama. Nasuprot tome, mnogi te molitve smatraju poticajnima i „moćnima“.
(U Hrvatskoj je veći dio preveden u molitveniku Predragocjena Krv Isusa Krista - Pobožnost i apostolat, Sion, Zagreb, 2007.
http://www.molitve.info/index.php/20080 ... rista.html , a službena stranica je
http://www.preciousbloodinternational.com/. Dosta o tome ima ovdje:
http://sites.google.com/site/molitedrag ... u-nigeriji i ovdje:
http://www.pdtsigns.com/Barnabas_Nwoye_ ... geria.html )
Bitne činjenice za razlučivanje:
1. Službene stranice tvrde kako je (prema Isusovim riječima) ovo posljednja i najveća pobožnost koju je sam Gospodin dao svojim vjernima, potrebnih spasenja.
2. Objavljene molitve su zaista različite od već postojećih pobožnosti (
Krunica Predragocjene Krvi, Litanije, Posveta…), a neke su i potpuno nove (
Molitve tješenja, Molitve klanjanja, Molitve tjeskobnih poziva, Mistične molitve). Primjeri za teološko „razmatranje“, primjeri koji nisu potpuno jasni običnom laiku, kao npr. meni:
Citat:
R. O Predragocjena Krvi Isusa Krista
O.
Izliječi Rane Presvetog Srca Isusova
Neka Predragocjena Krv koja se izlijeva iz Svete Glave našega Gospodina Isusa Krista, Hrama Božanske Mudrosti, Svetohraništa Božanskog Znanja i Sunčeva sjaja Neba i Zemlje, prekrije i nas, sada i zauvijek.Molitva za Novi Izrael (ulomak)
"
Probudi gnjev i srdžbu izlij, obori protivnika, uništi neprijatelja. Požuri vrijeme, sjeti se prisege, i neka se slave tvoja silna djela. Neka žestok oganj proždre preživjele i neka propadnu tlačitelji puka tvojeg. Šatri glavu poglavarima tuđinskim koji se hvale: «Nikoga nema osim nas.»U vezi Krunice Predragocjene Krvi Barnaba je upitao Isusa: 'Gospodine, dozvoli da upitam zašto ima 12 malih zrna, a velikih samo jedno. Ako me ljudi pitaju, što da im kažem?' Isus odgovori: „…svako malo zrno predstavlja jedno pleme Izraela. Dok moliš Krunicu, Moja će Predragocjena Krv padati na zemlju poput kiše za obraćenje cijelog Izraela - odnosno cijelog svijeta."
Molitva za krštenje pobačene djece (iz prethodnog posta)
Širenje izvorne molitve sv. Mihaelu, za koju smo na temi o sv. Mihaelu ustvrdili (Alberik i ja, a za ostale ne znam
) kako je ovaj citirani dio još davno izbačen, jer je sastavljen iz određenih povijesno-političkih razloga:
"Ovi vrlo lukavi neprijatelji ispunili su i opajali Crkvu sa žuči i gorčinom, Zaručnicu Neokaljanog Jaganjca, i položili bezbožne ruke na njezine najsvetije posjede. Na samom Svetom Mjestu, gdje je Sveta Stolica najsvetijeg Petra i Katedra Istine ustanovljene kao svjetlo svijeta, podigli su prijestolje svog odvratnog bezboštva s pokvarenom zamisli da kad je Pastir udaren, stado se može raspršiti."3. Spasenje je ponekad isključivo i uvjetovano molitvom vidioca (samoeksponiranje ??)
Citat:
"Poslušaj Moj zahtjev, a Ja ću djelovati kao što znam. Tvoja poslušnost Mojim zahtjevima otvorit će vrata nepoznatom i donijet će mir Mome stadu. Ali ako se oglušiš na Moje zahtjeve, Moje stado će puno patiti. Barnaba, zapamti, Ja sam Trpeći Isus Krist koji te puno voli."
4. Proročanstva:
Citat:
Moj sine, kažem ti da će ostati samo jedna četvrtina Mojih svećenika poslije Velike Kazne.
Sveti Otac će biti otjeran iz Rima i ubijen.
(poruke od 14. i 19. siječnja 1997.)
5. Redovitim vršenjem ove pobožnosti vjernik dobiva
„Veliki Pečat“ – znak spasenja (uspoređuje se s krvlju jaganjaca u Pashalnoj noći izlaska Izraelaca iz Egipatskog ropstva). Veliki Pečat moguće je dobiti (na duhovan način, naravno, a posredstvom svećenika) tijekom određenih tri razdoblja u godini, na to se vjernik priprema petomjesečnim molitvama, a s vremena na vrijeme moguće je Pečat i obnoviti. „Opečačenim“ vjernicima Isus je preko Barnabe obećao mnoge milosti.
6. Isus je Barnabi pokazao posebno raspelo –
Raspelo Patnje, koje ima posebnu moć da štiti onoga tko ga vjerno nosi i štuje – od samoga Antikrista. Na službenoj stranici pita tako jedan čitatelj (FAQ) ima li obično raspelo iste učinke, na što je slijedio odgovor NE. Centri za širenje ove pobožnosti jedini distribuiraju posebno napravljeno Raspelo Patnje (prema Barnabinom modelu).
7. Dobar dio poruka odnosi se na Svetište i neke crkvene prakse koje se Isusu ne sviđaju (npr. izvanredno dijeljenje sv. pričesti od strane laika). „Moderna“ liturgija snosit će posljedice:
Citat:
"Zaista, kažem ti, taj propis dan vam je radi vaše ljudske slabosti, jer se ljubav prema mojoj službi u svijetu propada. Moji ljudski službenici oslanjaju se na ovaj propis kako bi zlostavljali Svetu Euharistiju. A istovremeno se oskvrnjuje moje Svetište. Kada bi vi razumjeli uzvišenost ovog novog Kovčega Zavjetnog, ne bi se nitko usudio približiti Presvetome."
"Od toga dolazi da vi u crkvi plešete, dok se moji Anđeli boje u Svetištu se pokrenuti a Sveci strahuju približiti se Svetištu."
"Kako bi se trebao radovati žrtvama mrzitelja i zlih slugu oltara, koji ne mogu oprostiti bližnjemu u svojim malenim nesuglasicama. Nepravda, nepravda ispunja sveti Hram. Nitko Me ne želi tješiti, nitko nije spreman ove zlikovce istjerati iz mojeg svetog Hrama."
…teške posljedice:
Citat:
"...Nikoga ne smeta ova moderna grozota u mojem svetom Hramu. Nitko ne mari za veliki nedostatak štovanja u mojem svetom Hramu. Moj sine, cijeli svijet je ispunjen grozotama. Ušle su čak i moj sveti Hram, protjerat će vašega Boga iz ovog njegova Svetišta. Moj sine, ako se moj puk ne pobrine, da se obrati Meni te sve te krive prakse koja vašega Boga protjeruje od njegova svetog Hrama, pa kada vi nadalje živite u grijesima, tada će Slava vašega Boga napustiti Hram. A tada će arapske armije, neprijatelji moje svete smrti i svi zli navaliti na Hram, osvojiti ga i razoriti. Vidjet ćete vlastitim očima, da neće biti više moje jutarnje i večernje žrtve."
Zaključak: Pobožnost Krvi Kristovoj (onako kako su je širili sv. Gašpar del Bufalo i sv. Marija de Mattias) po mom mišljenju sigurniji su uzor molitve od poruka koje mogu dovesti u krajnost tjeskobe i vjerske nesigurnosti...