Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub sij 16, 2021 08:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet tra 01, 2010 20:01 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3441
Ovo je tekst starog crkvenog oca iz prvih stoljeća kršćanstva...


Gospodine, može li tko ijednu riječ tvoju potpuno shvatiti? Više je onoga što ostavljamo nego što usvajamo, na sličan način kao što žedni piju s izvora. Prema različitim mogućnostima shvaćanja riječ Gospodnja pokazuje različite likove onima koji je proučavaju. Gospodin je obojio svoju riječ različitim bojama, tako da se svaki tko se za nju zanima može zagledati u ono što mu se sviđa. U svoju je riječ stavio različite vrste blaga, da se svaki od nas obogati onako kako istražuje.

Riječ je Božja stablo života koje ti na svim granama nudi blagoslovljeni plod, kao što je i pećina koja je u pustinji provrela sa svih strana pružala duhovni napitak. Apostol o tom kaže: Jeli su duhovno jelo i pili duhovno piće.
Tko, dakle, dobije kakav dio od onog blaga, neka ne misli da je to što je našao sve što se u ovoj riječi nalazi, nego neka zna da je to samo ono sto je od tog obilja uspio pronaći. Neka ne govori da je ova riječ prazna i neplodna i neka je ne prezire stoga što je do njega dopro i zapao ga samo jedan njezin dio, nego neka zahvaljuje Bogu zbog njezina bogatstva, kojega on ne može svega uočiti.

Raduj se što si u ovoj stvari nadvladan i ne žalosti se što te Božja riječ nadvisila. Žedan se čovjek veseli kad pije, a ne žalosti se što ne može iscrpsti cijelo vrelo. Izvor neka nadmaši tvoju žeđ, a ne tvoja žeđ izvor, jer ako se tvoja žeđ utaži, a da izvor ne presuši, kad ponovno ožedniš, moći ćeš opet iz njega piti; kad bi naprotiv izvor presušio pošto je tvoju žeđ utažio, tvoja pobjeda nad izvorom bila bi zlo za tebe.

Zahvaljuj Bogu za ono što si zahvatio, i ne žalosti se za ono što je preobilno ostalo. Ono što si zahvatio i do čega si dopro, tvoj je dio, a ono što je ostalo, tvoja je baština. Ako ustraješ, u drugo vrijeme možeš uzeti ono što zbog svoje ograničenosti ne možeš zahvatiti u jedan čas. Nemoj preuzetno pokušavati da jednim srkom progutaš što se ne može jednim srkom progutati. Nemoj iz lijenosti odustati od onoga što možeš uzimati malo-pomalo.

Sv. Efrem, 4. st., iz Izlaganja o Dijatesaronu, “Riječ Božja neiscrpno vrelo života”


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet srp 28, 2011 11:07 

Pridružen: Sub lip 18, 2011 12:17
Postovi: 457
Lokacija: Hrvatska-Grad Rijeka
UPUTE ZA ČITANJE SVETOG PISMA:

Prvo: Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo. Brojni su , neizmjerno mnoštvo, tijekom stoljeća čitali, razmišljali, živjeli i prenosili Sveto pismo. Najbolji tumači Svetoga pisma su sveci.


Drugo: Sveto pismo je knjiga crkvene zajednice. Naše čitanje, premda bilo pojedinačno, nikada neće biti usamljeno. Da se okoristimo čitanjem Svetoga pisma, moramo se uključiti u veliki crkveni tijek koji usmjerava i vodi Sveti Duh.


Treće: Sveto pismo je „Netko“, dakle osoba. Stoga se istovremeno čita i slavi. Liturgijsko čitanje Svetoga pisma je najbolje čitanje.


Četvrto: Krist je središte Svetoga pisma; stoga, sve treba čitati pod Kristovim pogledom i ispunjeno u Kristu. Krist je ključ za razumijevanje Svetoga pisma.


Peto: Nikada ne treba zaboraviti da u Svetome pismu nalazimo činjenice i opise, djela i riječi tijesno povezana jedna s drugima; riječi naviještaju i rasvjetljavaju činjenice, a činjenice ostvaruju i potvrđuju riječi.
Šesto: Praktičan i koristan način čitanja Svetoga pisma jest započeti sa svetim evanđeljima, nastaviti s Djelima apostolskim i Poslanicama, čitajući u međuvremenu koju knjigu iz Staroga zavjeta: Knjigu postanaka, Izlaska, o Sucima, o Samuelu i tako redom. Levitski zakonik, primjerice, ne treba žurno čitati. Psalmi trebaju biti molitvena knjiga biblijskih skupina. Proroci su duša Staroga zavjeta: njima treba posvetiti posebno proučavanje.


Sedmo: Bibliju se osvaja kao i grad Jerihon: opsjedajući je. Stoga je veoma korisno usporedno čitanje tekstova. Takvo čitanje zahtijeva puno vremena, ali je veoma korisno. Jedan tekst pojašnjava drugi, kao što je govorio sveti Augustin: „Stari zavjet u Novome postaje jasan, a Novi je skriven u Starome“.
Osmo: Sveto pismo treba čitati i razmišljati s istom Duhom s kojim je napisano. Sveti Duh je njegov glavni pisac, a također i glavni tumač. Uvijek se prije početka čitanja treba obratiti Svetom Duhu, a na kraju čitanja mu također treba zahvaliti.


Deveto: Sveto se pismo ne smije rabiti da se nekoga kritizira ili osuđuje.


Deseto: Svaki biblijski tekst ima svoj povijesni kontekst u kojem je nastao i književni kontekst u kojem je napisan. Biblijski je tekst, izvan svog povijesnoga i književnog konteksta, izlika za manipuliranje Božjom riječju. To je uzaludno izgovaranje Božjega imena.

Biskup Querétara/Meksiko - Mario de Gasperín Gasperín
------------------------------
Sveto pismo se treba čitati u Duhu molitve, i u otvorenosti Božjoj rječi u njemu i smireno.
________________________________
Neka su Mir i Blagoslov Božji sa vašim srcima! :)

_________________
"Pravedan čovjek koji se boji zlog čovjeka gori je od nevjernika!"


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet kol 18, 2011 20:46 

Pridružen: Ned pro 14, 2008 01:21
Postovi: 15
Upravo čitam ''Uvod u Bibliju'' od Vilfrida Haringtona u izdanju Kršćanske Sadašnjosti. Osim ove postoje još i ''Uvod u Stari Zavet'' i ''Uvod u Novi Zavet'' od istog autora. Knjige su fenomenalne, pa ko je zainteresovan i u mogućnosti neka ih pročita.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: ELVIS DUSPARA
PostPostano: Sub sij 05, 2019 14:49 

Pridružen: Čet tra 26, 2018 14:48
Postovi: 346
Preporučam svima da ovaj članak pročitaju, i nekoliko puta ako treba!

https://www.bitno.net/kolumne/no-filter ... s-duspara/


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr