Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lip 22, 2024 00:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 03, 2010 22:01 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Slika

Ove godine je najavljeno da se pokreće postupak kanonizacije bl. Augustina (1260. - 1323.), trogirskog dominikanca i prvog hrvatskog blaženika, koji je dugo i nepravedno bio u zaboravu.

Zadnjih godinu dana svog života bio je biskup u Luceru u Italiji, jer mu ugarski kralj nije dopustio povratak u Zagreb iz Rima, a jedan lucerski povjesničar piše o njemu: "Po zagovoru našeg Blaženika slijepi su dobivali vid, nijemi govor, dugogodišnji bolesnici potpuno ozdravljenje, uzeti ozdravljenje udova, opsjednuti se oslobađali nečistih duhova, a onima koji su se nalazili u pogibelji na čudesan način bila je pružena pomoć."

Tu je kratka devetnica sastavljena njemu u čast koja se može moliti u svako doba, sa kratkim životopisom i molitvama, pa tko dobije zagovor neka se javi dominikancima... http://www.dominikanci.hr/devetnica-u-c ... i-dan.html


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon lis 10, 2011 21:56 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Slika

Nemjerljiv je doprinos bl. Augustina u našoj povijesti- od glazbe i liturgije do školstva i zdravstva. 14. listopada započinje međunarodni znanstveni skup o našem blaženiku. Vijest donosi i IKA (http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=135521).


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon kol 03, 2020 20:52 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Zašto je bl. Augustin Kažotić idealan za suzaštitnika grada Zagreba - a danas je gotovo zaboravljen?

Najprije zato što je rođen u Trogiru, a postavljen za biskupa u Zagrebu u 14. st., pa samim time povezuje hrvatski Sjever i Jug, a Zagreb je najveći grad Hrvata.

Zato što je bio iznimno intelektualno i organizacijski nadaren (studirao je na čuvenoj pariškoj Sorbonni) i trudio popraviti u Crkvi sve što je bilo zapušteno ili praznovjerno: obnovio je bogoslužje, osnovao katedralnu školu, brinuo o liturgijskom pjevanju i obrazovanju mladih, postavio se kao čvrst oslonac u svom narodu protiv kraljeve samovolje, kasnije je bio savjetnik trojice papa, nepokolebljivo vjeran Svetoj stolici.

Zato što se borio protiv grijeha i krivovjerja, ali nije podržavao onodobne nasilne metode (inkviziciju i križarske ratove), već je njegov nauk bio uvjeravanje protivnika, naobrazba puka (jer se većinom i griješilo radi neznanja), dijalog, savjetništvo, poučavanje i milosrđe.

Zato što je bio prognan i svoj je život morao završiti izvan svoje domovine, gdje je umro na glasu svetosti, a nakon smrti zagovarao narod brojnim čudesima i uslišanjima.

Ali nažalost, kao što je tada bio "isključen" iz javnog života svoje domovine, ista sudbina mu je i danas, kad je sasvim nepravedno i neopravdano zaboravljen i u samoj svojoj nadbiskupiji, slave ga tek 2-3 župe, kao da je neki Pero iz Portugala ili odakle već, a trebala bi se sjetiti cijela Hrvatska...

:( :( :( :(


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto kol 03, 2021 10:08 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Za 2 godine bit će 700 godina od njegovog blaženog preminuća u talijanskoj Luceri, pa stoga mali povratak u prošlost, u njegovo burno vrijeme (burno kao i današnje):

https://kazotic.org/index.php/bl-august ... egova-doba

O Danteovom putu po hrvatskoj obali, gdje mu je vodič bio biskup Kažotić:

https://www.youtube.com/watch?v=qGi_vx6yWpQ

Blaženi Augustine, slavni sine dominikanskoga reda i vjerni pastiru crkve zagrebačke, moli za nas!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto kol 03, 2021 14:19 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Rijetko prikazivan dokumentarni film o bl. Augustinu:

https://www.youtube.com/watch?v=8dat_rHyGRY

* * *

Prijedlog za poslije podne: čaj od lipe. Zašto baš lipe? U Slavoniji postoji priča da je u ta davna vremena biskup Kažotić obilazio župe i narod. Došao je tako u Cernik na padinama Psunja posjetiti crkvu sv. Marije. U blizini te crkve svidjela mu se mala dolina kojom je tekao potočić, a uz njega hladni, čisti izvor. Na tom mjestu zasadio je mladu lipu i sve blagoslovio. Rekao je vjernicima: "Čuvajte taj izvor, pijte njegovu zdravu vodu, a kada jednog dana lipa procvjeta kuhajte je u toj vodi i pijte to za svoje zdravlje." Narod je poslušao i godinama koristio savjet svog biskupa. Mnogi bolesni počeli su ozdravljivati. Više nije bilo dovoljno lipinog cvijeta da zadovolji sve one koji su ga brali, pa je narod počeo brati i lišće s drveta. Što su ga više brali, lišće je sve više raslo.

Dolaskom Turaka došla su i teška vremena. Cernik je ostao bez svoje crkve, pa su franjevci pod tristogodišnjom lipom služili službu Božju. Međutim, ubrzo su se i osvajači, pripadnici islama, uvjerili u čudotvornost lipe i zdenca pod njom, pa su zajedno s kršćanima počeli hodočastiti na to mjesto, paliti svijeće i moliti za ozdravljenje.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 03, 2022 17:55 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
MOLITVA

O, blaženi Augustine, koji si, pun revnosti za spas neumrlih duša,
riječju i djelom poticao svakoga na dobro,
a svojim neumornim propovijedanjem branio i širio Kristovu vjeru,
isprosi nam milost, da kao prava djeca Katoličke crkve,
vjerujemo sve ono što je Bog objavio
i vršimo sve što nam je zapovjeđeno,
da sačuvamo svoju vjeru od zabluda i dušu od grijeha
te tako postignemo spas svoje duše. Amen.


Najkraći životopis
Blaženi Augustin Kažotić rođen je oko 1260.g. u Trogiru. U dominikanski red stupio je u Splitu. Za zagrebačkog biskupa postavljen je 1303.g. Bio je vrstan propovjednik, teološki pisac izvanredne snage duha, zauzet oko siromaha, oko obnove bogoslužja, ustroja katedralne škole i brige za duhovni život svećenstva i vjerničkog puka. Nakon što je 1322. otišao Papi u Avignon kralj Karlo Robert Anžuvinac zabranjuje mu povratak u Zagreb. Papa mu zatim predaje na upravu biskupiju u talijanskom gradu Luceri, gdje i umire 1323.g. na glasu svetosti. Prvi je Hrvat kojeg je sveopća Crkva uzdigla na čast oltara. Blagdan mu se slavi 3. kolovoza.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet kol 03, 2023 17:41 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4386
Blaženi Augustine, diko Trogira, svjetlosti Zagreba, ponose dominikanskoga reda i slavo hrvatskoga naroda!

Tebe je Gospodin odabrao za biskupsku službu u svojoj Crkvi – posreduj hrvatskim biskupima mudrost Duha Svetoga.

Ti si se posvetio obnovi Božje službe u zagrebačkoj katedrali – izmoli hrvatskim katoličkim obiteljima da dnevno zajednički mole i nedjeljom slave sv. misu.

Ti si se brinuo za duhovna zvanja – daj da Crkva u Hrvata, a osobito tvoja zagrebačka nadbiskupija, obiluje svećeničkim, redovničkim i misijskim zvanjima.

Ti si radio na pomirenju zavađenih – posreduj mir sukobljenima.

Ti si morao napustiti svoju domovinu – izmoli da se svi prognanici vrate u svoje domove; da se porušene crkve i domovi obnove te da se čitava Hrvatska moralno i materijalno preporodi. Amen.

https://www.kazotic.org/index.php/bl-au ... u-kazoticu


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr