Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto srp 16, 2024 20:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 03, 2011 14:51 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4421
10 najčešćih zabluda o čistilištu

1. Čistilište je samo pobožna predaja i nije dio katoličkog nauka.
Netočno, ono je dio svete predaje Crkve, jasno izražene u Svetom Pismu i kroz nauk crkvenih otaca i sabora kroz povijest.

2. U Bibliji se nigdje ne spominje čistilište.
Pogrešno. Iako se riječ „čistilište“ doslovno ne spominje, prisutno je učenje u pogledu čistilišta, recimo u 12. poglavlju 2. knjige o Makabejcima (kada se u Hramu prikazuju žrtve u ime poginulih vojnika koji su počinili grijeh praznovjerja), u 16. poglavlju Evanđelja po Luki (u prispodobi o bogatašu i Lazaru, koji se nakon smrti ne nalaze ni u nebu ni u paklu, nego na posebnom mjestu iščekivanja), u Evanđelju po Mateju 12,32 („neki se grijesi neće oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem“), zatim u Mt 18, 32-35; 1 Pt 3, 18-19 i dr.

3. Prvi kršćani nisu vjerovali u čistilište.
Krivo. Od najranijeg doba liturgije i u istočnim i zapadnim crkvama sadržavaju najmanje jedan memento mori, spomen na pokojne – molitvu da duše umrlih budu pridružene slavi nebesnika. Od crkvenih otaca spominjali su čistilište i sv. Ivan Zlatousti, sv. Augustin, sv. Jeronim, sv. Ambrozije, sv. Ćiril Jeruzalemski i dr.

4. Čistilište je mjesto kamo ljudi idu kako bi im Bog dao „drugu priliku“.
Netočno, duša je već u čistilištu sigurna da će krajnji cilj biti raj.

5. To je mjesto gdje duša radi, zaslužuje ili bilo što drugo čini da joj se Bog smiluje.
Ne, jer sve čišćenje koje se u čistilištu zbiva Bog sam čini duši. Ona nema nikakvih novih „zasluga“ pred njim.

6. Isus je umro na križu zbog naših grijeha, prema tome nitko ne treba u čistilište.
Pogrešno, jer kao posljedica naših grijeha postoje dvije vrste kazni: vječne i vremenite. Vremenite su one posljedice grijeha koje trpimo ovdje na zemlji, a vječne u budućem životu. Međutim, da nije bilo Kristove smrti i uskrsnuća, nitko se ne bi mogao spasiti.

7. Nakon konačnog suda neke će duše iz čistilišta ići u pakao, a neke u raj.
Krivo, iz čistilišta se ne može u pakao, već je ono vrijeme iščekivanja konačne sreće u raju.

8. Činiti zadovoljštinu nema nikakvog teološkog opravdanja.
Pogrešno, osobito u učenju sv. Pavla (u poslanicama) prisutno je vjerovanje kako „zajedništvo u Kristovim patnjama“ donosi spasenje.

9. Za spas duša u čistilištu Crkva traži paljenje svijeća i milodare.
Ono što Crkva predlaže i traži jest ustrajna molitva i djela zadovoljštine (žrtve i odricanja), jer nas je Bog sam trajno združio i povezao s našim pokojnima, čije molitve također uslišava dajući nam tako milosti.

10. Ako se i u čistilištu trpi, onda Bog nije ni velik ni milosrdan.
Prihvaćanje trpljenja i na ovom svijetu i u budućem oslobađa dušu od grješnih sklonosti i privlači je Božjem spasenju. Jedino ljubav daje snagu i smisao da se patnje (i za drugoga) prihvate. Trpljenjem u čistilištu duša se oslobađa navezanosti na grijehe koji ju odvajaju od Boga i Njegovih milosti i ona postaje spremnija sve više na ljubav i milosrđe samo.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned stu 06, 2011 17:51 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Zahvaljujem na ovom kompendiju. Odnedavno postoji u Srijemskoj biskupiji Svetište Marije Pomoćnice Kršćana i Duša u Čistilištu (http://svetistemorovic.weebly.com/index.html). Nazvali su ga ekumenskim i vele da će "postati jedno od velikih ekumenskih svetišta" (http://www.srijembiskupija.rs/index.php ... u-istilitu). Tu su nemalo pretjerali. Na linku svetišta su stavili i molitve za duše u čistilištu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned stu 06, 2011 20:13 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4421
Oni nemaju druge nego stalno "pretjerivati", slično kao i katolici u Bosni jer takva je situacija.
Pritom je važno ostati vjeran sebi i dobro poznavati svoje, gajiti što manje lažnih nada i ostati mudar i pobožan...
Hvala na linkovima, tamo sam pronašla Molitvu sv. Matilde koju tražim već pet dana ... Stavit ću je ovdje u slučaju da se link izgubi. Još uvijek smo u osmini u kojoj se moli za duše u čistilištu, pa će možda i drugima biti korisno. Meni je ova molitva posebno draga, a navodno je nastala u vrijeme Isusovih ukazanja sv. Matildi...Molitva sv. Matilde za duše u čistilištu

OČE NAŠ KOJI JESI NA NEBESIMA! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama, koje si Ti sam primio kao svoju djecu, oprosti što Te nisu ljubile, te su Te odbile od sebe i nisu Ti iskazale dužnu čast. Za pokoru i kajanje prikazujemo Ti svu ljubav i dobrotu Tvoga preljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista.

SVETI SE IME TVOJE! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama što nisu poštivale Tvoje sveto ime, te su ga često nedostojno izgovarale i često ga nepromišljeno imale na ustima. Za pokoru i kajanje prikazujemo Ti sve propovjedi kojima je Tvoj preljubljeni Sin, Gospodin naš Isus Krist dao čast Tvome svetom imenu na zemlji.

DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama, što nisu žarkom ljubavlju i zdušnom željom tražile tvoje kraljevstvo, nego su se često bogatile zemaljskim dobrima. Za pokoru i kajanje prikazujemo ti veliku želju Tvoga preljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kojom je tražio da svi budu primljeni u Tvoje kraljevstvo.

BUDI VOLJA TVOJA, KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama što se nisu pokorno podvrgavale Tvojoj svetoj volji, nego su često po svojoj volji radile i tako nisu ispunile Tvoju svetu volju! Za pokoru i kajanje prikazujemo Ti sveto Božansko Srce Isusovo i Njegovu pokornost.

KRUH NAŠ SVAGDANJI DAJ NAM DANAS! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama, što nisu s punom pobožnošću i ljubavlju primale najsvetiji Sakrament oltara, nego su mnoge to činile nedostojno i primale ga rijetko ili nikada! Za te njihove grijehe prikazujemo Ti veliku svetost i pobožnost Tvoga Sina, kao i njegovu najdublju ljubav i neizrecive želje, kojima nam je darovao ovo dragocjeno bogatstvo.

OTPUSTI NAM DUGE NAŠE, KAKO I MI OTPUŠTAMO DUŽNICIMA NAŠIM! -Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama njihove teške dugove grijeha, što svoje neprijatelje nisu ljubile i što im nisu htjele oprostiti! Za pokoru i kajanje za te mnogostruke grijehe prikazujemo Ti svete riječi Tvoga preljubljenoga Sina , Gospodina našega Isusa Krista, što ih je izgovorio na križu: "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!"

I NE UVEDI NAS U NAPAST! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama što se nisu borile u velikim napastima, nego su slijedile primamljivost zla te su pale u pokvarenost! Za pokoru i kajanje prikazujemo Ti pokornost, mukotrpna djela i svu gorku muku i smrt Tvoga preljubljenoga Sina , Gospodina našega Isusa Krista.

NEGO IZBAVI NAS OD ZLA! - Ponizno Te molimo, vječni, dobri, milostivi Oče, oprosti siromašnim dušama i povedi njih i naše duše svome preljubljenom Sinu, Gospodinu našemu Isusu Kristu u kraljevstvo Tvoga gospodstva, a to si Ti sam. Gospodine izbavi duše svih vjernih mrtvih od paklenih kazna i iz dubokog bezdana, izbavi ih od usta lavljih, da ih ne proždre pakao, da ne upadnu u tamu, nego da ih stjegonoša sveti Mihovil povede u svetu svjetlost koju si nekoć obećao Abrahamu i njegovu potomstvu, smiluj se svim stvorovima a osobito dušama u Čistilištu.

Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila njima.


PS. Ova molitva također odgovara temi jer spominje sedam velikih grijeha zbog kojih duše odlaze u čistilište (a neke još i dalje)...


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned stu 06, 2011 23:35 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Htio bih dodati da u Francuskoj ima svetište Notre-Dame de Montligeon za duše u čistilištu s bratovštinom (http://www.montligeon.org/).

Slika

Iz Molitvenika za duše u čistilištu sam prepisao ovu molitvu Gospi od Montligeona (otprilike se izgovara kao Monližon):

O slavna Djevice Marijo, milostivo pogledaj na duše čistilišta koje se još nalaze u vatri čistilišta, daleko od Boga i od tebe koja si im milostiva Majka. Razriješi njihove sveze i oslobodi ih iz ponora u kojemu uzdišu pune čežnje za nebeskom Domovinom i za sretnim trenutkom svoga konačnog sjedinjenja s Bogom, najžarčim ciljem svoga srca. Prije svega molim za duše koje su najzapuštenije. O Majko dobrote, usliši milostivo naše prošnje i udijeli im punu pomoć. O Marijo, vapijemo tebi: sve nas vodi u nebo, k našem Spasitelju Isusu Kristu, tvojemu poklona vrijednom Sinu, koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Napisao sv. Pio X., 10. veljače 1905.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned stu 06, 2011 23:37 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Ne znam kako ove slike nekad rade, a nekad ostane samo tekst "slika". Da probam drugu:
http://bp2.blogger.com/_Kr28qId__5E/RfE ... 07+013.jpg


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Ned stu 06, 2011 23:38 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Onda ovako:
http://4.bp.blogspot.com/_itto0uNlIcM/T ... on+014.JPG
http://bp2.blogger.com/_Kr28qId__5E/RfE ... 07+013.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_4FSfQ67Q1RI/S ... ligeon.jpg


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon stu 07, 2011 15:59 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 10, 2009 14:58
Postovi: 168
Slika

Na blogu http://pogledunazad.blog.hr/2011/09/162 ... nik.2.html, nalazi se kratki životopis sv. Ivana Maciasa (Massiasa), dominikanca, velikog pomoćnika duša u čistilištu. Svake je noći na koljenima molio sva tri dijela krunice, prvu za duše u čistilištu, drugu za redovnike, treću za roditelje, prijatelje i doborčinitelje (http://www.fatima.org.pe/seccion-verarticulo-27.html). Njemu se na čas smrti ukazala BDM i rekla da je po njegovim krunicama oslobodila iz čistilišta milijun i četiristo tisuća duša. Papa Grgur XVI. je naredio da se taj broj unese u spise za njegovu beatifikaciju kao poticaj svima na molitvu krunice (http://www.santorosario.net/santi.htm).


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 02, 2022 19:58 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4421
Molitva sv. Gertrude za duše u čistilištu

https://hkm.hr/duhovnost/ovo-je-molitva ... istilista/


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub pro 17, 2022 11:09 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 858
Kao katolkinja, imam pravo vjerovati da ću nakon Čistilišta završiti u Raju. Za ostale nisam sigurna, a najveća je zabluda da će se svi dobri ljudi spasiti bez obzira pripadali li Katoličkoj crkvi ili ne. Molitvama možemo skratiti patnju duša u Čistilištu. To treba istaknuti jer iako duša na tom mjestu ima nadu u spasenje ipak jako pati do konačnog pročišćenja.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub pro 17, 2022 14:16 

Pridružen: Ned pro 11, 2022 00:22
Postovi: 4
Kao katolkinja, imam pravo vjerovati da ću nakon Čistilišta završiti u Raju. Za ostale nisam sigurna, a najveća je zabluda da će se svi dobri ljudi spasiti bez obzira pripadali li Katoličkoj crkvi ili ne. Molitvama možemo skratiti patnju duša u Čistilištu. To treba istaknuti jer iako duša na tom mjestu ima nadu u spasenje ipak jako pati do konačnog pročišćenja.

Što se tiče čistilišta, kako oni znaju, ili svećenik, obitelj - koja osoba se nalazi u čistilištu da se mole za njega. Nije valjda da se za svakog umrlog katolika misli da je u čistilištu. Da nema neki procjenitelj koji veli - ovaj je u raju, ovaj je u paklu bez obzira što ga je svećenik sahranio, ili ovaj je u čistilištu - bio je malo dobar, malo zao.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub pro 17, 2022 15:54 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 858
Ako su kršteni u Katoličkoj Crkvi i bili u njoj 100% su u čistilištu. Samo za ekskomunicirane se to ne može reći.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 21, 2022 13:09 

Pridružen: Sri stu 18, 2009 14:43
Postovi: 1482
Molitva sv. Gertrude za duše u čistilištu

https://hkm.hr/duhovnost/ovo-je-molitva ... istilista/


da prelijepa molitva!
i ja sam ju primjetio kada sam nedavno čitao tu knjigu-

I rANIJI TVOJ UPIS O SV.Matildi ima veze sa sv. Gertrudom...naime one su bile časne sestre u istom samostanu...SUSESTRE


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 21, 2022 16:04 

Pridružen: Sri ruj 29, 2021 10:59
Postovi: 1016
Ako su kršteni u Katoličkoj Crkvi i bili u njoj 100% su u čistilištu. Samo za ekskomunicirane se to ne može reći.

Ovo je daleko od istine.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 21, 2022 18:14 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 858
Imaš li nekakav argument za svoje mišljenje ili to iz iskustva govoriš?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 22, 2022 14:35 

Pridružen: Sri ruj 29, 2021 10:59
Postovi: 1016
Pa naravno. Može biti kršten i ići u crkvu i može završiti u Paklu, kao da je to garancija :))
Neznam na što misliš pod eskomunicirane, niti kako znaš gdje će završiti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr