Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 04:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 25, 2010 16:44 

Ne znam postoji li ova tema, ako postoji neka ovo moje svjedočanstvo administrator prebaci. Željela bih podijeliti svoje iskustvo s ljudima koji se možda nalaze u situaciji u kojoj sam ja bila, kako bih im pokazala na mogućnosti koje su im možda, kao što su meni bile, skrivene.
Moj život od prije šest godina sasvim se razlikovao od života koji živim danas, zahvaljujući Božjem milosrđu.
Niz godina živjela sam u braku koji je išao k svome kraju. Nismo se podnosili. Moja i suprugova narav bile su suprotne jedna drugoj. On je uvijek bio tmuran, a ja preotvorena i prevesela. Imali smo mnoge poteškoće i zapravo već od početka braka nije nam išlo. Najteže mi je bilo podnositi ponižavanja pred drugima. Uvijek me za nešto optuživao i osjećala sam strah kad bih dolazila kući s posla, što će sada biti, u čemu sam danas pogriješila. U početku sam se pokušavala dodvoriti, ublažiti njegovu narav. Stalno sam se nadala kako će se on promijeniti. U sve te godine braka nisam ni primjetila kako sam postala ohola, sebeljubiva, jer sam zapravo pomalo dizala ruke od svega toga i okretala se sebi a jedino pitanje je bilo: gdje sam tu JA?. Nisam vidjela smisla u trpljenju, ta on se nije mijenjao osim na gore. Svađe su bile neprestalne. Djeca su u svemu tome jako trpjela. Sve češće pitala sam se zbog čega bih morala trpjeti, ta mlada sam i puna života, a stalno pružam ruke prema nekome tko me neće. Zašto ne bih mogla započeti novi život, možda i mene negdje čeka neki drugi svijet, s nekim tko će mi pružiti ljubav za kojom toliko čeznem...
Situacija se pogoršavala i pogoršavala, i odlučila sam se razvesti. Iznijela sam i njemu svoju želju, a on nije bio sretan, ali nije imao izbora jer sam ja bila uvjerljiva u stavu kako za nas nema puta. I tako smo krenuli u Centar za socijalni rad i ušli u proceduru razvoda. Sve smo predali na sud, dogovoreno i potpisano, te sam ja uz njegovu suglasnost dobila djecu.Djecu...tko je od nas mislio uopće o djeci u svemu tome....
Dok sam čekala taj zadnji potpis sa suda koji će mi donijeti slobodu dogodilo se da sam išla na duhovnu obnovu. Do te obnove moja duhovni život bio je gotovo mrtav. Ipak sam išla, no bez želje da se vratim u taj brak, nego eto dobila sam mogućnost pa idem. Da mi je netko tda rekao što će se dogoditi, ja bih odbila ići na tu duhovnu obnovu. Iz tadašnje perspektive to bi bio povratak u pakao. No, nisam znala, i Bogu hvala da je tako. On brine o tome da nam daje prave stvari u pravo vrijeme i u dozi u kojoj je potrebno, posebno za ovako tvrde šije kakva je moja.
Ta duhovna obnova trajala je 6 dana. Prvi dan svećenik je počeo govoriti o....DJECI RAZVEDENIH RODITELJA! Sad se naježim sjećajući se njegovih riječi i mojih suza, kad je moje srce shvatilo tko su žrtve ovoga braka. Do tad sam mslila da ću razvodom spasiti svoju djecu, da ne proživljavaju više psihičku torturu. Nisam razumjela da može biti drugačije nego jest. Nitko me u to ne bi uvjerio. No, Bog ipak jest!
Danima sam plakala svoje grijehe. U mene se ulijevala spoznaja što je ljubav. Hvalospjev ljubavi:...Ljubav sve prašta, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi, ljubav nikad ne prestaje....Svećenik nam je govorio o žrtvi. Rekao je da ovo vrijeme iskrivljuje pojam žrtve i pojam ljubavi. Ljubav je zamijenjena sebeljubljem (gdje sam tu JA) a žrtva je pojam koji je ismijan. No, prava ljubav jest u žrtvi. Isus je došao na svijet i dao ljubav. LJubav bezuvjetnu. Ljubav do smrti na križu. Ljubav koja ne pita Gdje sam tu JA, ljubav koja se bez žrtve ne bi potvrdila, niti se dala. Današnji čovjek, čovjek bez Boga ne daje ništa ako ne dobiva duplo. Današnji čovjek ne želi mijenjati sebe, on želi mijenjati drugoga prema sebi. Plakala sam i plakala i plakala. Danima sam se pripremala za ispovijed. Prvih dana nisam mogla primati pričest, jer sam dugo bila bez ispovijedi. No, došao je dan u kojem sam pristupila ispovijedi. rekoh jednom svećeniku koji me ispovjedao da se razvodim. A on mi priđe, stavi mi ruku na rame i reče mi; Isus te voli.Posred srca mi je odjeknula ta novost, Isus da mene voli, mene grešnu, mene sebičnu....Zar Isus uopće primjećuje da postojim...Novost za mene bio je Isus koji me voli, no ja rekoh svećeniku da se ipak razvodim.Svećenik mi reče; Tvoja ljubav nije umrla. Ona je pod sakramentom ženidbe, sakramentom koji Isus može oživjeti. To me dotaklo, no nije promijenilo moju odluku. Ja sam jako tvrdoglava, i nagla.
No, sljedećeg dana primali smo bolesničko pomazanje. Pristupih onom svećeniku koji je znao da se razvodim i upitah smijem li ja primiti bolesničko,jer tijelo mi je zdravo,. On potvrdi da smijem, i znali smo oboje da je duša moja potrebna ozdravljenja. Bila sam spremna primiti dar koji je Gospodin pripravio za mene. Otvorila sam svoje dlanove a svećenik me pomazao po dlanovima i čelu svetim uljem. U tom trenutku začula sam u svom srcu riječi; Ne brini, s tvojim životom će biti sve u redu.
Uistinu, spale su mi ljuske s očiju! Otrčah iz te prostorije, uključih mobitel, i rekoh svome mužu; Nema razvoda!
Plakao je kao malo dijete. Ništa nije pitao, samo je ponavljao; Bogu hvala.....
I on je tada povjerovao istinski u Boga jer me dobro pozna, i jasno mu bijaše da nitko na ovome svijetu ne bi promijenio moju odluku.
Ključna stvar koju želim napomenuti jest da nisam nazvala muža i rekla: Ako se promijeniš, ostat ćemo zajedno. Ne, Nije bilo uvjeta. Nije više bilo bitno hoće li se on promijeniti, jer ljubav u meni nije tražila primati nego se ispunjati. Nisam mislila sa tjeskobnim strahom uopće o mogućnosti da nam bude loše. Nisam razmišljala ni o čemu. Bila sam na Božjem dlanu, sigurna u budućnost, koju On vodi. rado predadoh kormilo svog života kormilaru.
Danas, nakon šest godina što mogu svjedočiti, kako živimo?
Moj muž se jest promijenio. Ide sa mnom na svetu Misu svaku nedjelju, a ponekad i kroz tjedan. Pokatkad zajedno molimo krunicu. Za obiteljskim stolom molimo s djecom, dok gori blagoslovljena svijeća. Zahvaljujemo za sve što nam je dao.
Da sam postavljala uvjete ili imala očekivanja, ne bi dugo potrajalo, jer ja ne bih bila promijenjena. I sad moj muž ima ponekad trenutke starih ponašanja. No, sad ja ne puštam svojom reakcijom da ti trenuci postanu stalno stanje. Ne mislim tada o prošlosti, niti strahujem da bi mogla oživjeti. Bog je s nama. Pustim taj trenutak nek prođe, svjesna da nitko nije svaki dan isti. No, kako moj muž od mog povratka živi u vjeri, ni on ne dopušta da se neka sitna nervoza razvija i raste, nego radi na tome da mijenja sebe. Svjestan je mana svoje naravi i ispravlja ju koliko god može. Često se ispovijeda i ne dopušta da se navikne na male grijehe, kojih bi neispovjedanjem postao nesvjestan. Isto tako i ja. Radim na tome da mijenjam sebe, kako bih bila bliže Bogu, kako bih rasla u ljubavi, u krepostima. Neminovno je da oboje ipak postajemo bolji ljudi. Nekad nismo mogli biti pet minuta zajedno bez svađe a sad razgovaramo, provodimo vrijeme zajedno, ne bježimo jedno od drugog. Znamo da je ljubav, prava ljubav, iznad osjećaja, i da se čvojeka ljubi voljom, htijenjem i življenjem volje Božje. Gospodin me stvorio, on me doveo u ovu moju obitelj, dao mi zadatke, i moje je vršiti ono što mi je dano. Čak i da dođe križ, ma čak i da se cijela situacija vrati, nikad više ne bih skinula svoj križ s leđa dokle god mi je dan od Gospodina. Smatram da je jedini razlog koji bi me nagnao na razdvajanje fizičko maltretiranje koje je opasno po živote mene i djece. Bogu hvala, nije to nikad bilo.
Naučila sam da je ovaj put obraćenja srca put svakodnevnog poniranja u svoju dušu, put promjene vlastitog bića, a ne put mijenjanja drugoga, put gorkosti i neoprosta. GOSPODIN ĆE OŽIVJETI I TVOJ SAKRAMENT ŽENIDBE AKO MU POVJERUJEŠ DA ON TO MOŽE, I AKO SE PREDAŠ U NJEGOVE RUKE. Kormilom moje lađe upravlja Gospodin. Nikad više ne želim to kormilo u svoje ruke, jer već sam jednom brod na kojemu su maleni dovela do nasukavanja o hridi....I ne može ostati nepromijenjen onaj s kojim živiš ako si ti drugačija/drugačiji nego prije. jer tvoje su reakcije drugačije. One više ne idu iz pozicije ugroženog, obespravljenog patnika koji uzvraća na uvrede uvredama, ogorčen, dok vučeš za sobom sve ružne riječi koje ti je izrekao/izrekla i dok misleći o njima izlijevši svoju žuć.
A moja djeca....sad nas je u kući za jedno više...dan nam je još jedan maleni život na povjerenje....
Ona ne zna za bure i oluje, a ovi stariji, uvijek molim Gospodina da im nismo nanijeli previše štete. Pokatkad im spomenem da je Bog sačuvao našu obitelj, kako Ga ne bi istisnuli iz svog života.
Sve je dobro, zahvaljujući Bogu. Premalo je riječi kojima bih mogla sve opisati, ali eto, ovo koliko mi sad pada na pamet, želim podijeliti da vidi netko kome treba i da povjeruje....Moguće je, ja sam svjedok, i istina je, jer da nije, u šest godina zanos Bogom bi splasnuo, a ja se našla na starim tračnicama.
Slava i hvala Isusu, ne dajte se, ne dajte obitelj. Ne volim spominjati sotonu, niti zastrašivati njime, no izmaknite se iz ruku ongoa kojemu je jedna od glavnih zadaća rušenje obitelji. Kad rani i sruši roditelje, kad rani i uzdrma mlade razdvajanjem, postaje dobitnikom. lakši mu je pristup kad nas rascijepi, lakše je u svakog ponaosob ubrizgati onu laž; Ma imaš ti pravo na bolji život, ti zaslužuješ više, jedan je život, netko drugi će te voljeti kako treba. Poslušate li taj glas i date srušiti svoj dom, postajete plodno tlo za mnoge grijehe koji proizlaze iz sebeljublja. Često muž i ja kažemo tiho i sa zahvalom promatrajući našu djecu...što bi od nas bilo da smo se razveli, što bi bilo od ove djece....Na čemu bi oni gradili svoje živote....
Ne dajmo se porobiti, ne dajmo da sebičnost istisne ljubav, koja je u žrtvi naizraženija, koja je u prihvaćanju najsjajnija, i koja je u izvršenju Božjeg plana za nas najsavršenija. bez toga svega naša vjera je mrtva vjera, jer iz nje uzimamo ono lagodno,i želimo širokim putem propasti. tada bi bolje bilo da se vjernicima niti ne nazivamo. Božji si ili cijeli, ili to nisi uopće. Budi Božji. Bog nagrađuje već na ovom svijetu. Imat ćeš sretnu obitelj, jer ljubav neće ostati besplodna. Ako si u krizi, potraži pomoć, molitvenu podršku, bilo što. No znaj, ključ je u tvojim rukama. U stalnom obrezanju tvog vlastitog srca.
Bog neka svakome podari milost koju je dao meni. Molim za to jer bijah mrtva a oživjeh::)
Slava Isusu!

Vrh

PostPostano: Uto svi 25, 2010 18:26 

Hvala ti draga Ema...
Velika je tvoja vjera...Bog ti blagoslovio brak i obitelj..!
Cestitam...!

Vrh

PostPostano: Uto svi 25, 2010 19:14 

Hvala ti, Ema, na ovom svjedocenju. Zaista, Bog je velik i sve cini novo, samo Mu se trebamo otvoriti i dopustiti Mu da nas mijenja. I onda se i cuda dogadjaju. Ono sto se covjeku cini nemogucim postaje stvarnost, Njemu nista nije nemoguce, Njegova Ljubav sve lijeci. Bog te blagoslovio, tebe i tvoju obitelj! :)

Vrh

PostPostano: Uto svi 25, 2010 23:38 

Hvala Bogu, a vjerujem da će vaša molitva i svjedočanstvo pomoći djeci da u njima budu izliječene rane, dapače da i te rane mogu postati izvorom snage za bolje i više u njima.

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 09:09 

Naslov teme me ožalostio, ali čitajući poruku veoma sam se obradovao. Hvala Bogu kad je sve prošlo dobro, i kad je spasena obitelj i zajednica.

Vrh

PostPostano: Čet svi 27, 2010 20:26 

Zapravo i jesam htjela staviti neki naslov u kojemu će se možda prepoznati netko tko u ovom trenutku Hoće razvod iz bilo kojeg razloga, a tekst će mu donijeti drukčiji pogled.
No, naše je da sijemo i predamo Bogu, a dalje je Njegovo.

Vrh

PostPostano: Sri srp 14, 2010 11:19 

Ema, Ema, ako bi te bilo kako mogao zamoliti bilo kakav kontakt, kako bi volio da ove riječi dopru do moje zene.

Nije bilo sve ideealno, ona se odlučila na preljub, 9 mjeseci vodila je dvostruki život, a nakon sto sam otkrio o čemu se radi, bez da o bilo cemu normalno porazgovaramo, zatrazila je razvod. Kod odvjetnika

Pokusao sam 2 tjedna razgovarati, nagoniti je da misli o Bogu, djetetu (u to vrijeme je imalo 3 godine i dva mjeseca, prije koji mjesec), bio spreman se poniziti na najnizi nivo. Nista nije pomagalo Nakon toga iselio sam se iz kuće koja je u vlasnistvu njene majke, gdje smo u posebno uredjenoj etazi zivjeli. Odbija bilo kakve bračne savjetnike, psihologe, svecenike, sina je vec nakon mjesec dana nakon mog odlaska upoznala s ljubavnikom, cak ih i ostavlja same neko vrijeme. Da je bar bilo nekih problema, alkohola, kocke, dugova. Nista, nista, ona se osjecala zapostavljenom, a kolega s posla bez ikakvih obaveza u zivotu uvjerio ju je da ona vrijedi, poklonio joj nevidjenu paznju i ona je odlucila cvrsto unistiti obitelj.

Nakon svega ona problem prebacuje na mene, koji sam pricu ispricao susjedstvu, zajenickim prijateljima (6 godina smo bili u braku, prije toga dvije u vezi), i cinicno kaze da nisam to okolo svima ispricao da bi bilo izgleda za povratak, ovako se ona ne vraca. U pricama je nisam pljuvao, svima sam naveo cinjenice koje su se dogodlile i rekao da sam joj spreman sve oprostiti, i zaključivao svoju priču rečenicom "Pomozi joj Boze, ona to ne cini zato sto je zla, vec zato sto je ranjena". Njena majka ju apsolutno podrzava, stalno ponavljajuci pricu o mojoj krivici za nastalu situaciju (tzv zapostavljenost zene prije preljuba, te pricanje svima nakon sto je stvar izasla na vidjelo) Gotovo cijela okolina me nagovara da pronadjem drugu curu i tako popunim emotivnu prazninu, medjutim ja u dubini duse znam da to nije rjesenje, da cu nasem djetetu (koje najvise pati) unistiti na taj nacin i posljednju nadu. Ne otac se zakleo majci na vjernost u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, otac ce pokusatu ostati vjeran majci bez obzira na odluke drzavnih sudova, cije odluke ne mogu biti iznad onih bozijih.

Imali smo prvo rociste(prije dva tjedna), na kojem sam ja zatrazio skrbniostvo nad malim, a kao adut naveo da mi supruga poradi posla cesto ne boravi kuci (kako danima, tako i nocima, pa mali cesto sdpava s dadiljom ili bakom). Njen odgovor je na to bio prekid svih komunikacija sa mnom (osim SMS-a), izbacivanje mojih stvari (koje su ostale u kuci) u vrecama za smece ispred kuce na smetliste, i davanje djeteta jednom tjedno u vremenu koje ona odredi. Kroz sedam dana nakon sto je upozorena od Centra za socijalnu skrb na neprimjereno ponasanje, dozvoljava mi vidjanje djeteta relativno normalno. Medjutim i dalje mi prijeti da cu ici psihologu, psihijatru, da ce mi oni uzeti dijete ili odrediti da ga vidjam pod stalnim nadzorom Centra za Socijalnu skrb. Prijeti da ce me do kraja unistiti. Njena odvjetnica prica da ce ova rastava biti krvava jer tuzenik (odnosno ja, nisam pristao na razvod sporazumno, pa me tuzila) ne priznajem rastavu, da na brak gledam krscannski, da stalno sinu pricam protiv svoje zene i njegove majke. Moja zena ponasa se da je ne mogu prepoznati u njoj svoju zenu. Obratio sam se svecenicima, Centru za Duhovnu pomoc u Vodnikovoj (gdje mi je terapeutkinja rekla da bi se trebao vise koncentrirati na Boga a manje na nju u kojoj vidim Bozicu). Obratio sam se također i prvi put psihijatru u zivotu, koji mi kaze da se previse zderem zbog svoje krivice, da su razlozi trenutne situacije stanje u jnjenoj obitelji, te njen tzv granični poremećaj osobnosti, gledanje na svijet crno-bijelo, uz sto dolazi i nevjerojatna potreba da se bude centar zivota neke osobe, odnosnoi nevjerojatna zelja za paznjom od voljene osobe (a to je dobila u ljubavniku) i preporucuje mi da ne pokusavam obnoviti vezu jer taj poremecaj ako se ne lijeci, s godinama sve vise eskalira.

Ne znam, ja i dalje volim svoju zenu, molim Boga da pogleda krscanski na zivot, da vidi Krista koji daje apsolutnu slobodu ali poziva da ljubimo druge da ne budemo sebicni. Ona medjutim kaze, Bog je ljubav, a ja sam svoju ljubav nasla. Pitanje je samo do kada i koliko ce to nase jadno dijete, koje se ni krivo ni duzno naslo u tgoj situaciji zbog svega patiti. Dijete me i dalje svaki dan moli da se vratim majci, da dodjem kuci. Medjutim ja sam za svoju suprugu glavni krivac svemu, a tu ljubavnik ima ulogu tjesitelja i oslonca,a dok majka joj daje apsolutnu podrsku (ne mislim da je to normalno ponasanje, i zena i ja smo blizu 40-e) bojim se da povratka tu nema.

Ema tvoja prica je toliko lijepa, ali koliko je ona izgledna da se dogodi i u mom gore opisanom slucaju. Uniostena mi je obitelj, dijete dobijam na kapaljku, sve se dogodilo toliko brzo da prosto ne mogu vjerovati da je prije 3 mjeseca meni (koji sam neizmjerno vjerovao supruzi) sve izgledalo idilicno. Koliko uopce ima izgleda da se nakon svega sve obnovi, da se uspostavi povjerenje. Koliko ce ona biti spremna , ako ce biti spremna na kajanje? Pomozi Boze, cuj moj svakodnevni vapaj da se moja obitelj opet sastavi. Znam da si ti jedino i samo dobro, te da ti to mozes.

Da joj kazes da ima pravo na ljubav i da ce to dobiti bez razvoda, od covjeka kojem se pred Bogom zaklela na vjecnu vjernost.

Vrh

PostPostano: Pon srp 19, 2010 22:55 

...moli i ustraj, dragi Brko...
... mi smo i dalje uz tebe....

Vrh

PostPostano: Uto srp 20, 2010 06:46 

adrijana je napisao/la:
...moli i ustraj, dragi Brko...
... mi smo i dalje uz tebe....

A najviše je uz tebe Gospodin.
Kad se malo stišaju stvari možemo i šire raspraviti stvari. Za sada kao što piše Adrijana uz tebe smo u molitvi.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 21:52 

Oprosti, nisam tu dugo dolazila, jer sam zapravo samo došla iznijeti to svjedočanstvo. Evo večeras sam opet tu, htjedoh ga kopirati za pokazati nekome. Možda bi i ti mogao kopirati pa poslati njoj.A ako ne ide ni na jedan način, situaciju ćeš morati prihvatiti i pustiti da ti Bog izliječi rane, uz tvoj pristanak (oprost, a to ej proces koji traje, i prihvaćanje situacije). Tada bi se mogao raspitati postoji li mogućnost crkvenog poništenja braka, ali o tom po tom. Sad je važno korak po korak, mislim.

Vrh

PostPostano: Ned kol 08, 2010 21:29 

Ja sam djete rastavljenih ,roditelja..
Roditelji su bili ..uobicajeno normalna katolicka obitelj..izrodili su nas djecu ,djete iza djetata se radjalo i sve je izgledalo da je ljubav prisutna u njihovom braku..mozda je i bilo tako,ali onda je doslo ono…?Cega se nitko nije nadao..????
Molitva je bila u nasoj kuci, blagdani i nedjelje,uvjek se islo u crkvu…itd..Zivjelo se bez ..psovke..bez svadje..onako…mirno,katolcki brak..?
Zivjeli smo u kucu s bakom i djedom..i kako moja majka tvrdi,da se nije mogla nikako sloziti sa svekrvom.a zu to okrivljuje oca…kako je za sve on kriv,jer je trazila da se sele u stan,a otac nije htjeo to prihvatiti..Nego joj je predlozio da u dvoristu izgrade sebi kucu/kucicu..kako bi odvojeno zivjeli…
Otac tvrdi,da je majka kriva..bila je jako mlada i jako bolesna,pa je mnogo vremena provela u bolnicama..i tako su nastale kojekve price..sto je ocu smetalo,i htjeo je da ju pod svaku cijenu promjeni..da joj zabrani dosta toga,a ona se nije pokoravala..???
U ono vrijeme na selu i kod nas u nasem kraju,nitko jos nije isao u stan niti se rastajao..
Zato ,kada su moji odlucili da se rastanu ,bilo je kao bomba..smak svijeta,sok za sve odreda…???????

Moja obiteljska kuca je „ umrla“,sve je postalo tuzno,jadno,siromasno,bez smjeha i sale, bez razgovora ..jer moja majka je OSTAVILA NAS I OTISLA..? kao s macom ,presjeceno je sve..ja/mi /moji, sam postala, broj jedan u selu za ogovaranje…?
Uzas…sta narod moze da pita/da kaze i da provali i nadoda…da bi jos malo,uljepsao sve to..I otac,a i majka danas tvrde,da u ono vrijeme dok se to dogadjalo nisu isli po selu ni nikome se zalili..ipak je selo naslo stof za grozne price..No,manje vise selo..ali moja majka i otac su uzasno zamrzili jedno drugo..prekinuli su svu komunikaciju…
Otac nas nije dao da nas povede s njom,jer nije imala gdje,otisla je na rad u tudjinu..
Ona ,tada nije ni imala drugog izbora,jer sama nije imala roditelje zive..i tako je sve nekako islo…da se nist nije moglo promjeniti..?????
Ne znam…Danas,kada sam sama toliko dugo u braku,kada sam svasta dozivjela i prosla,a zivot me nikako nije mazio ni tu..( jer sam mogla i imala razloga-da se i ja rastanem..)ali,sama pomisao da cu moja djeca prozivljavati to…??? NISAM MOGLA ZAMISLITI.
No,Hvala dragom Bogu,Bog mi je bio milostiv,ON mi je dao snagu i ustrajnost ,tako se svremenom dosta toga promjenilo u braku..Moj muz je jadnik,bolesnik s teskom mukom zivi ,ono sto ne bi trebao da zivi..Ali,ne mogu i ne zelim da ga mijenjam…nego..
PRIHVACAM..u tome prihvacanju lezi nasa ljubav i uspjeh za tolike godine braka…evo,s tim godinama bi mogli sada u penziju…( samo da se racunaju)malo,sale…BOG ,racuna to…u to smo uvjereni ,jer da nam nije NJEGA,ne znam kako bi opstali…..

Slusam ,danas od rastavljenih roditelja,kako im djeca ne pate zbog rastave,onda me nesto dirne,kao da me s macom ubode..Tu sam mozda malo i pretjerala,jer odmah,kao kod kolega odmah pitam,a kako djeca podnose to…??To me boli…jer,godinama raspravljam i pricam s odraslima,rastavljenih roditelja…i najcesce se cuju price ,slicne mojoj prici…Moji roditelji su ostali rastavljeni ali se nisu vise zenili s drugima..Cijeli zivot je bilo neko koturanje od majke k ocu i obratno,s njihovim problemima i mrznjom…
S cim smo mi imali ogromne probleme..jer se oni i dalje smatraju pravim vjernicima…
Sve bi to za nas bilo donekle prihvatljivo da su onda s manje mrznje postupali i jedno drugom oprostili…a to nisu mogu…??

Zivot je tako htio-Bog je tako dozvolio,a mi moramo da prihvacamo to…

NAJVECA PROPAST ZA BRAK JE DJECA-JER ONI (pogotovo ako su mali,kao mi sto smo bili) NISU SHVACENI-NISU PITANI ZA NISTA –I NEMAJU NAJCESCE MOGUCNOST ODLUCITI KAKO DALJE…nego,onako kako to roditelji,ili jedno od njih odluci…

I UME DJECE..i u Ime Boga,tko god moze neka se ne rastaje…Vrijeme ,ili godine krize,mogu da prodju i sve moze ponovno da se vrati i promjeni u braku…ali patnja koju djeca mora da ispastaju ,nikada se ne moze ispraviti i nadoknaditi….

NEMA-NE NEMA RASTAVE...kako kaze Ema...

Vrh

PostPostano: Pon kol 09, 2010 18:38 

Leja, hvala ti, tvoje svjedočanstvo je pogled iz perspektive djeteta razvedenih roditelja. Potrebno je govoriti, potrebno je svjedočiti, potrebno je i moliti za druge...
Nikad ne znamo kad nekome jedna riječ može puno značiti u njegovoj situaciji.

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 21:12 

Dragi moji,

Kada ovo čitam srce mi plače.
Supruga i ja se razvodimo, još nije pokrenut postupak, ali čekam svaki dan da ga pokrene.
Ona voli nekog drugog i jednostavno ne čuje ni moje molitve ni molitve djece.
Najgora stvar u svemu ovome je da taj kojeg voli ima dva braka iz sebe i dvoje djece.
Za nju je naš brak mrtav, prvo par mjeseci koliko je u vezi sa drugim, da bi to došlo na par godina, a po zadnjoj izjavi niti jedna od 16 godina braka joj nije bila dobra.

Poslao sam joj link na ovaj forum prije dvadesetak dana, samo je odgovorila neka svatko nosi svoj križ i da će nam svima samo onaj gore suditi.

Sin(15g.) ju je preklinjao da sjedne i razgovara samnom, no ne želi niti čuti.
Odgovorila mu je da joj je žao ali da ona mora gledati malo svoju sreću.

Ne dira ju ništa.
Niti želi uopće pokušati spasiti brak.
Za nju je to mrtva priča.

Sada je sin toliko ljut na nju da je ne želi niti vidjeti niti čuti.
Svaku veče mu šalje poruke voli te zauvijek tvoja mama, na što on "poludi" i samo govori ona da mene voli ona bi se vratila kući, ostavila toga i razgovarala sa nama.
Ona ima ljubav samo za sebe i njega.
Ne želim je vidjeti.

Prije dva tjedna otišao sam do svećenika kako bih s njim popričao.
On se samo nasmijao na sve to i rekao mi uz ironičan osmjeh pa ako hoće ići neka ide.
Kada sam ga molio za razgovor radi sebe, kako da ja nađem duševni mir, kako da ponudim mir svom djetetu, on nema vremena.

Ne znam više u što vjerovati.
Molim Boga da joj otvori dušu, ali sam poslije svega počeo i vjeru gubiti.

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2010 11:57 

Dobro nam dosao dragi brate Paladin...

Tuzno je citati ovakve postove...i zalosno je sto se cak ni covjekov zadnji vapaj ne cuje..
Iz tvoga posta vidi se da bi htio spasiti brak,sto bi svakako bilo dobro..Ipak nesto je bilo prije dok supruga kaze,da je brak mrtav...Ona je pronasla drugoga,za nju je to odlucujuce...ona nista drugo ne vidi nego,svoju srecu eto trazi na drugome putu...
Citat:
Za nju je naš brak mrtav, prvo par mjeseci koliko je u vezi sa drugim, da bi to došlo na par godina, a po zadnjoj izjavi niti jedna od 16 godina braka joj nije bila dobra.

Znaci ona je vec u vezi s drugim..to ce tesko biti bilo sta promjeniti,a i da ti se vrati ne bi bila ona zena koju si prije imao...Nazalost,ako je istina kako kazes..da joj ni jedna od 16godina braka nije bila dobra..onda je tesko nesto ocekivati,da bi se mogla predomisliti i ponovno zivjeti s tobom u braku...
Tu,ne mozes sebe kriviti ,ako se ona zaljubila u drugoga,ali mozes sebe pitati,kako je bila vasa komunikacija ,kada ona tvrdi da nijedna godina nije bila dobra...(to je malo neobican nacin,dokaz..cudno za sve godine.)Jer to ispada da od prvog dana braka nije bila sretna...ili se varam?

Ako nema vise ljubavi za tebe...ne znam,da li bi ti bio i dalje sretan da zivis s nekim tko te ne voli...Ja jesam za sve poduzeti i spasiti brak,pa makar netko i trpio...ali ako nema ljubavi....???

Molit cemo za tebe da ti Bog dadne snage,i da ustrajes...pa,ako treba moras se pomoriti s tim da zivis sam s djecom...

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2010 12:38 

U vezi s drugim je par mjeseci.
Iako mislim da to traje i više od godinu dana.

Nažalost promjene ponašanja i zahlađenje svoje supruge sam primjetio prije tri četiri mjeseca.

Prvo je poslije jednog vikenda kod svojih rekla da prema meni više ništa ne osjeća, da su njene emocije mrtve i da hoće svoj život.
Pokušao sam s njom razgovarati, ali nije išlo, samo je govorila pusti me treba mi vremena.

Tri tjedna iza toga saznao sam za je u vezi s drugim.
I tada je rekla da hoće razvod braka, da je za nju brak mrtav, da ona hoće svoj život.

Nikakva priča ni molitva nije dopirala do nje.

Čak sam se sastao sa tim čovjekom i njega molio da se odmakne od moje obitelji i braka.
On je samo odgovorio da ako ja nju volim da je pustim, a on kad bi je pustio bio bi gad i uletio bi joj netko drugi.

Nažalost, danas sam saznao da taj drugi i nije razveden podrugi put kako su i ona i on rekli, već je još u braku i ima troje djece.

Sa suprugom ne mogu razgovarati, jer do nje ne dopirem. Sve nažalost sada samo mogu prepustiti njenim odlukama i vremenu.
Žalosno je što ju još uvijek volim kao prvoga dana, i noćima ne spavam od brige za njom, gdje je, kako je, strah me što će joj se dogoditi.
Ona sada na sve načine pokušava mene povrijediti, pa tako i izjavama o mrtvilu našeg braka.
Imali smo solidan brak, bilo je uspona i padova, ali sve u svemu solidan brak.

Supruga je prije tri tjedna odselila i djeca trenutno žive samnom.
Znam da se moram posvetiti djeci i to i činim. Provodim što više vremena sa njima.
U njima vidim svoj spas, a za njom još uvijek noćima plačem i svaku večer molim.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata