Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 03, 2026 21:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 18, 2009 21:55 

Citat:
modus vivendi - što to znači prihvćati homoseksualce..

A) govoriti kako je to dobro? normnalno? poželjno? Kako je Crkva nazadna, kako bi trebalo mijenjati Bibliju?

To znači, zadržati za sebe svoj katolički pogled na homoseksualizam, ako hoćeš, možeš i dalje vjerovati da je to nenormalno, ustvari ne moraš izmijeniti baš ništa u svom pogledu na to pitanje ali sve to uz par bitnih pretpostavki:

1. Ne nametati drugima svoje stavove i ne prozivati druge za ono što ti vjeruješ da je nenormalno, uzimajuči u obzir da nisu svi katolici, da nisu svi ni vjernici i da drugi možda ne misle da je to nenormalno

2. Ne širiti mržnju i netoleranciju prema homoseksualcima, (tu spada i govor mržnje, korištenje pogrdnih i uvredljivih naziva, ismijavanje, ponižavanje i sl)

3. Ne odmjeravati svoje postupke prema homoseksualcima vodeči se svojim stavovima prema homoseksualcima, to jest pristupati im kako bi pristupao i sasvim uzornom vjerniku.

4. Sa homoseksualcima ne raspravljati o stvarima u kojima se s njima nećeš složiti ali ih i dalje prihvaćati kao ljude sa svim njihovim manama ali i vrlinama

5. Ne doživljavati ih isključivo kroz njihov čin i njihovu spolnu orijentaciju.

6. Ni na jedan način ne poticati diskriminaciju prema homoseksualcima.

7. Ne poticati getoizaciju i ne izdvajati ih iz općeg društva ni na jedan način.

Sve nabrojano, nikako ne uključuje proglašavanje crkve nazadnom, a pogotovo ne uključuje mijenjanje Biblije.

Svećenici i dalje mogu iznositi poglede crkve na homosekualizam a to itekako i može i mora biti učinjeno nenametljivo, informativno s razumijevanjem i uz poštovanje principa ljubavi prema bližnjemu, kojemu ako je riječ o homoseksualcima, nije nimalo lako.

Citat:
B) Ili im reći da je to ogavno... protuprirodno,... protuljudski i na kraju jedan od onih grijeha koji vapiju u nebu za osvetom.. (sodomski grijeh)

Ne mogu (ne želim) dati crno bijeli odgovor, jer nisam površan, problem je isuviše složen za površni pristup.

Ako baš želiš, možeš o tome govoriti, možeš reći kako taj čin nije prirodan, nije utemeljen na ljudskoj biologiji i crkva misli ovo i ono, te da mogu detaljnije pogledati u katekizmu o tome.
Tom prilikom se voditi ljubavlju i milosrđem a ne predrasudama, mržnjom, strahom, netolerancijom, govoriti s probranim riječima i s pažljivim tonom.

Navedeno se odnosi na svećenstvo i njihov pristup homoseksualcima.

Što se pak tiče laika;
Reći samo jedanput ako te netko baš pita (na jednak način kao i svećenstvo) ali ne upirati prstom, prozivati, vrijeđati, ismijavati, ponižavati, prokazivati, ne širiti predrasude i netoleranciju, ne diskriminirati i sl.

Naposlijetku, možemo se svi zapitati, kako bismo se postavili prema svom djetetu (ili nećaku) koje bi nam priznalo homoseksualnu orijentaciju?

Vrh

PostPostano: Pet pro 18, 2009 23:28 

modus vivendi je napisao/la:

1. Ne moram se nikome potvrđivati, već sam se svojom izobrazbom (inženjer matematike), poslovnim uspjesima, širokim krugom poznanstava ali i prilično dobrim poznavanjem povijesti i politike, višestruko potvrdio.
2. Moju vrijednost sasvim dobro potvrđuju moji poslovni suradnici, poznanici, ljudi koji me vole, moja cura te moji brojni prijatelji, pa nemam nikakvu potrebu oglašavati na fanfare svoje kvalitete.
3. Nabrijan jesam ali bez ''pre'' , borim se protiv svih loših stvari u društvu, jer vjerujem u naše društvo i želim mu napredak,
4. Nisam konzervativan i vjerojatno se samim time kosim sa mnogim stavovima ovdje,
5. Drago mi je da te moja baza podataka ne impresionira, je se u tome posve mogu složiti s tobom, ja puno toga neznam i puno toga i mogu i želim naučiti i spoznati.
6. Tko misli da zna mnogo, taj nezna ništa i nikada neće napredovati ni u kom pogledu, prema tome mi je svakako korisno kada čujem kritiku.
7. Zahvaljujem se na tvojim opservacijama, bit će mi od koristi u mom daljnjem napredovanju.
8. I na kraju, makar me neki ovdje doživljavaju anticrkvenim provokatorom, možda čak i ateistom, želim istaknuti kako je moj jedini cilj rad na dobrobiti društva, moj vlastiti i napredak društva.
9. Ne želim konzervativce preko noći učiniti liberalima, ali želim pomoći u dokidanju predrasuda, radu na povećanju tolerancije i općoj dobrobiti svakog pojedinca unutar KC bez obzira dal' je riječ o konzervativcu ili liberalu.
10. Moje su namjere pozitivne i uvijek će biti takve.
11. NIsam zlonamjeran i rđav čovjek, u stvarnosti sam izuzetno tolerantan i u svemu umjeren, no kako se ovdje obračunavam s ekstremnim konzervativiznom tako se na nekim drugim mjestima jednako žestoko obračunavam i s ekstremnim i nekritičkim liberalizmom.
12. Po svemu sam umjeren, nisam ultra ljevičar (ni ljevičar) ali ni ultra desničar (ni desničar), ne pripadam centru, već formiram svoj osobni pogled na stvari, koji je dakako posve umjeren.
13. Ne neću raspaliti po tebi, kao što nisam ni po drugima, jer kada se čini da žestok prema ljudima, onda je to žar rasprave, ali da ne bude zabune, ja nikoga ne mrzim, čak većinu ljudi ne smatram ni neprijateljima ni suparnicima, generalno volim ljude.
14. Ko da je bitno, neki sazrijevaju prije neki kasnije, ja sam očigledno mogao sa svojih 9g (i 9-11mj.) smisleno govoriti i sa intelektulacima, no nebitno.
15. Sebi, kolegama, poznanicima i svima koji me vole, stvarno se osjećam posve realizirano i nemam potrebu naglašavati svoje vrijednosti.
16. Kada dobivaš nagrade, promaknuća, kada stariji kolege uvažavaju tvoj rad i citiraju te, sve je to potvrda iz drugih izvora a ne samopotvrda.
17. Naravno, ja znam da s tek 28g. mogu i trebam učiniti još puno puno više,
18. nisam ni najmanje arogantan ni najmanje samodopadan,
19. Inače se u stvarnosti ni najmanje ne ističem, čak izbjegavam i koristiti svoju stručnu titulu a među prijateljima imam ljude svih razina naobrazbe i svih svjetonazora.
20. ostajem uvijek svoj.
21. curu imam isključivo radi ozbiljnih razloga, želim je za ženu.
22. Pridržavamo se predbračne čistoće, ja isključivo zato što je tako propisano u Vatikanu a ona zato što vjeruje u to.
23. Ako postoji i mala šansa da pripomognem pojedincima da shvate kako možemo živjeti pored ateista a da ih ne proglasimo sotonama, da možemo prihvatiti našeg susjeda homoseksualca bez da ga ismijavamo ili mrzimo, te uz toleranciju, onda osjećam da se isplati biti i Don Quiote.
24. Moje je znanje multidisciplinarno, nikada ne prihvaća samo jedan izvor, teži što većem broju različitih izvora.
25. jer nisam površan,

pa dalje kaže on skromno
Citat:
Baš zato mislim da interent nebi trebao biti korišten za stvaranje neo ekskluzivizma već za postizanje širokog dijaloga.

i ovo
Citat:
Što misliš, koliko se današnjih Katolika drži tih vrednota, ovdje i u svijetu? Zašto je tako?

i na kraju samozatajno napominje
Citat:
Pa ako pogledaš mediteranski ''Katolički'' svijet, nećeš baš vidjeti puno zatajenja

Koja je ono bila tema, "promicanje vlastite skromnosti"?
A nee zapravo, tema je bila "Biskup otvara internetski forum za svećenike".
Pa glede teme po mom oskudnom mišljenju it's ok (kako bi to rekla Fani Čapalija). Svećenici su ljudi sa svim pripadajućim teretom i specifičnim načinom života, pa prema tome imaju za podijeliti razmišljanja koja nama ostalima moguće i ne padaju na pamet.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 06:34 

ajmeeeeeee moj vivendi ja sam mislio da si drukčiji: ti nemaš predbračne spolne odnose jer je tako propisano u Vatikanu .. kako ti kažeš ... Najprije nije propisano u Vatikanu (jer kad je to propisano Vatikan u današnjem smislu nije ni postojao..) ako se tvoja cura drži jer vjeruje u to onda joj ne bih savjetovao ući u brak s tobom!

Zadnja izmjena: sneni; Sub pro 19, 2009 06:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 06:44 

hvala vivendi .. na dugom odgovoru ja se ravnam ovako:
svaku nastranost, grijeh, neprirodnost (osuđujem i to sasvim jasno i homoseksualcima koji su mi priznali to) bolest (a to je homoseksualnost) nastojim postupati kao sa svakim bolesnikom - najprije mu rečem da je teško bolestan!)
a s ljudim,a postupam kao s ljudima (u mojim očima ni jedan grijeh nije različit- grijeh je grijeh u odnosu prema Bogu - grijeh je prekržaj Božje zapovijedi!).
U praksi sam imao slučaj kontakta sa čovjekom koji je ubio u II. sv. ratu svećenika - s čovjekom koji je kriv da mu je mladji unuk (4.god) upucao i ubio (starijega 7 )

Ovo je jedino ispravno a to što homoseksualci ne žele čuti da je to nastranost, grijeh i neprirodnost... to je druga stvar.. Tvoje obrazloženje vuče vodu na njihov mlin.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 09:18 

sneni je napisao/la:
ajmeeeeeee moj vivendi ja sam mislio da si drukčiji: ti nemaš predbračne spolne odnose jer je tako propisano u Vatikanu .. kako ti kažeš ... Najprije nije propisano u Vatikanu (jer kad je to propisano Vatikan u današnjem smislu nije ni postojao..) ako se tvoja cura drži jer vjeruje u to onda joj ne bih savjetovao ući u brak s tobom!

Svih zakona se uvijek držim (bez obzira dal' je riječ o državi ili crkvi) ali to ne znači da mi je ovaj crkveni zakon drag i razumljiv, držim ga se isključivo zato što nju izuzetno volim a ako je njoj to bitno, držeči se takvog izuzetno teškog i nerazumljivog crkvenog zakona, poštujem je na poseban način, samoodricanjem i trpljenjem i stalnim pokušavanjem da shvatim (prihvatim) ono što 99% ljudi nikada neće ni lako prihvatiti ni shvatiti (pričam naravno o zabrani predbračnih odnosa) jer je protuprirodno, baš kako je protuprirodan i homoseksualni spolni čin.

Eto takve nekonzistencije crkve su stvari koje ljute mnoge vjernike (veliku većinu izvan ovakvih foruma); jedanput se zagovara protuprirodno (susprezanje prirodne spolnosti) a drugi put se govori protiv protuprirodnog (homoseksualni spolni čin).

Posve iskreno, kada bi netko zaista razumno i s dobrim dokazima odgovorio na te brojne nedoslijednosti, sumnje u pitanju s predbračnom čistoćom o kojima sam nešto pokušavao pisati i ovdje na forumu o spolnosti, u sklopu svog stalnog istraživanja u cilju vlastitog napretka (ne mirim se sa činjenicom da ne razumijem taj crkveni zakon) i bio ušutkavan i baniran, nakon što nisam prihvatio ponavljanje istih loših formula koje nisu nikakav dokaz već mišljenja i tumačenja, odmah bih prihvatio to objeručke.

Daleko je lakše nešto prakticirati kada u to vjeruješ (držati se predbračne čistoće) a daleko je teže te time i vrjednije kada zaista trpiš jer iz velike ljubavi prakticiraš nešto što ne prihvaćaš lako i što ne razumiješ, ali što bi ti o tome znao (vjerujem da si svećenik postao radi vjere a ne nasilu), ti kao i većina drugih svećenika najčešće znate samo osuđivati, prokazivati i niste ni najmanje bliski čovjeku koji trpi, suvremenom čovjeku koji zbog ovih ili onih razloga ne razumije, ne prihvaća, nezna, ne može, shvatiti stare crkvene poglede, jer ima sreću ili nesreću da je ovo doba prepuno informacija i znanja, doba kada je svijest izuzetno napredovala i kada ljudima više nisu dovoljna starinska objašnjenja pisana za neobrazovani puk bez današnje svijesti od prije 100-200g.

Jedno je sigurno, da je ne volim, nebih se ni sekunde držao zastarjelog, bezživotnog, nerealnog, Zakona iz Vatikana, kada mi je rekla da ništa od seksa prije braka, nisam ni sekunde razmišljao kako da postupim, jasno sam osjećao u sebi što i kako moram kako sam sebe nebih izdao, odlazak od nje bila bi izdaja sebe samoga.

Vjera u nešto, je dar, ja nemam taj dar, ne vjerujem u nešto što mi se suprostavlja zdravom razumu i što ni izbliza nije dobro objašnjeno, potkrijepljeno dobrim brojem dobrih dokaza a ne priča, metafora i tumačenja mišljenja, te standardiziranih formalnih odgovora koji bi mogli biti u rubrici ''Odgovori na česta pitanja'' i koji očigledno nisu ni uvjerljivi ni dobri, jer je jako jako puno ljudi koji ne prihvaćaju te stvari.

A o tome dal' će ući ili neće uči samom u brak ne odlučuje na sreću nijedan svećenik, već ona, prema kojoj sam dobar iznad svake razine koju većina žena može zamisliti u jednoj vezi, bez obzira dal' je riječ o svjetovnoj vezi ili vezi između katolika (nije samohvala, to je tvrdnja nje ali i njenih prijatejica, prijetelja, obitelji) usput ona posve dobro zna za moje probleme oko prihvaćanja tih stvari i zna da prihvaćanje istog nije pitanje odluke već je pitanje milosti.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Sub pro 19, 2009 10:54; ukupno mijenjano 7 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 09:38 

Citat:
hvala vivendi .. na dugom odgovoru ja se ravnam ovako:
svaku nastranost, grijeh, neprirodnost (osuđujem i to sasvim jasno i homoseksualcima koji su mi priznali to) bolest (a to je homoseksualnost) nastojim postupati kao sa svakim bolesnikom - najprije mu rečem da je teško bolestan!)

Možda to doživljavaš kao bolest, ali ostaje činjenica da suvremena medicina u homoseksualizmu ne nalazi patološke obrise, čak ni u psihijatrijskom smislu.

Tvoje nastojanje oko ''liječenja'' homoseksualaca je pogrešno ako ljude ''liječiš'' samo zato što jesu to što jesu to jest ako ne prakticiraju takav spolni čin, i u katekizmu piše da se njih ima tolerirati i prilaziti im se izuzetnim razumijevanjem i ljubavlju.

Ono što eventualno možeš činiti, jest učiti pojedine homoseksualce koji prakticiraju taj čin (gay) kako je to iz crkvenog pogleda neprihvatljivo i kako je to grijeh.
Ali s učenjem i ''liječenjem'' ne možeš ići dalje od vjerničke zajednice, ljudi koji su ateisti s dobrim razlozima ne žele biti vjernici i s dobrim razlozima ne žele prihvaćati vjerska načela.

Citat:
Ovo je jedino ispravno a to što homoseksualci ne žele čuti da je to nastranost, grijeh i neprirodnost... to je druga stvar.. Tvoje obrazloženje vuče vodu na njihov mlin

Suvremena seksologija, psihologija i medicina ne uče hda je homoseksualni čin nastranost a da je to protuprirodno i da od toga nema novog života, vjerujem da svaki obrazovani čovjek dobro razumije i bez propovijedi.

Moje obrazloženje vuče na ostavljanje ljudi na miru i na prihvaćanje drugačijeg bez prozivanja, prokazivanja, lijepljenja markica i oznaka, protiv navlačenja mržnje i nesnošljivosti, u osnovi, protiv nekršćanskog ponašanja.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 09:54 

Citat:
Koja je ono bila tema, "promicanje vlastite skromnosti"?
A nee zapravo, tema je bila "Biskup otvara internetski forum za svećenike".
Pa glede teme po mom oskudnom mišljenju it's ok (kako bi to rekla Fani Čapalija). Svećenici su ljudi sa svim pripadajućim teretom i specifičnim načinom života, pa prema tome imaju za podijeliti razmišljanja koja nama ostalima moguće i ne padaju na pamet.

Zlonamjerno iz konteksta izvučene stvari, neću ni komentirati.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 12:42 

modus vivendi je napisao/la:
Možda to doživljavaš kao bolest, ali ostaje činjenica da suvremena medicina u homoseksualizmu ne nalazi patološke obrise, čak ni u psihijatrijskom smislu.

Tvoje nastojanje oko ''liječenja'' homoseksualaca je pogrešno ako ljude ''liječiš'' samo zato što jesu to što jesu to jest ako ne prakticiraju takav spolni čin, i u katekizmu piše da se njih ima tolerirati i prilaziti im se izuzetnim razumijevanjem i ljubavlju.

Ono što eventualno možeš činiti, jest učiti pojedine homoseksualce koji prakticiraju taj čin (gay) kako je to iz crkvenog pogleda neprihvatljivo i kako je to grijeh.
Ali s učenjem i ''liječenjem'' ne možeš ići dalje od vjerničke zajednice, ljudi koji su ateisti s dobrim razlozima ne žele biti vjernici i s dobrim razlozima ne žele prihvaćati vjerska načela.

Suvremena seksologija, psihologija i medicina ne uče hda je homoseksualni čin nastranost a da je to protuprirodno i da od toga nema novog života, vjerujem da svaki obrazovani čovjek dobro razumije i bez propovijedi.

Moje obrazloženje vuče na ostavljanje ljudi na miru i na prihvaćanje drugačijeg bez prozivanja, prokazivanja, lijepljenja markica i oznaka, protiv navlačenja mržnje i nesnošljivosti, u osnovi, protiv nekršćanskog ponašanja.

No, suvremena proctologija i te kako tvrdi da je analni odnos nakazan i ostavlja ružne posljedice. Istina, taj se glas vrlo slabo čuje, jer ne odgovara modernim lobijima. No, da bi tu istinu čovjek shvatio, ne treba biti medicinar, nego razmišljati zdravorazumski - otpadne materije iz tijela se nemaju nikakve logike miješati s tvarima u kojima se nalazi potencijalna klica života. Homoseksualnost je 70tih skinuta s liste bolesti, no mnogi je psihijatri i dalje smatraju bolešću - opet, modernim lobijima ne odgovara da to bude bolest. Ako to povežeš s onim što je pisala i govorila J. Bergenmeister, stvari polako dobijaju prilično jasne obrise. To što netko ne želi to vidjeti ne čini stvar nepostojećom.

Ne govoriti homoseksualcu da su takvi odnosi zlo i da mu nanose zlo je isto kao ne govoriti narkomanu da sebi nanosi zlo. Sigurno je da svaki kršćanin i u homoseksualcu i u narkomanu i... mora vidjeti najprije čovjeka kojega je stvorio Bog.

Što se tiče predbračnih odnosa, stvari su prilično jasne, no čini mi se da ih ti ne želiš vidjeti. Kratko: čovjek je jedinstvo duha, duše i tijela. Kad se daje drugome, daje se sav i s drugim postaje jedno tijelo. jedno se tijelo ne može razdvojiti na dva dijela, osim nasiljem koje ostavlja trajne posljedice. Stoga kršćanski moral kaže: jednom, za čitav život - to je brak. Uz to, što misliš bi li bilo uopće spolnih bolesti da ljudi ovako postupaju? U ovome je i poruka medicine vrlo jasna- ozbiljni ginekolozi savjetuju: suzdržljivost i vjernost na prvome mjestu.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 13:52 

modus vivendi - katolički katekizam (kojemu podmećeš) lijepo razlučuje grijeh i grješnost od čovjeka grješnika..to su za mene dvije velike stvari, i sasvim različite stvari. Iako je čovjek ujedno i grješnik.

Suvremena nauka o seksu - svi vidovi i sve nastranosti - baš i nije tako jednostvana ima oni i to vrlo uvaženih ljudi koji homoseksualnost smatraju izopačenošću na ovaj ili onaj način.

Ja nemam nikakvu titulu (kao što ti za sebe kažeš da si inžinjer matematike) ali imam bogato životno iskustvo i svoju pamet i svoju marljivost.. no vidiš ne pada mi na pamet bilo što pisati u području matematike, jer sam u tim stvarima "totalni laik" a vidiš ti se postavljaš vrlo mjerodavno u područjima teologije, crkvenog prava, moralke, pastorala.. zanimljivo..

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 15:07 

Citat:
NIsam zlonamjeran i rđav čovjek, u stvarnosti sam izuzetno tolerantan

Riječju tolerantnost najviše se danas koriste sekularci. Ona je idealna batina (njima idealna) za neistomišljenike. Pa te molim da mi ju ne ističeš kao nešto veliko ili vrijedno. Podrobnije: http://www.katolik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=215%3Atolerancija

Citat:
no kako se ovdje obračunavam s ekstremnim konzervativiznom

Eto ga ljudi. To je to. Imamo ovdje eksplicitno Modusovo priznanje. Većina nas ovdje s kojima Modus ima prijepore smo u prijeporu s njime zato jer smo 'ekstremno konzervativni'. Mea culpa.

Citat:
formiram svoj osobni pogled na stvari, koji je dakako posve umjeren.

Umjeren po kojem mjerilu?

Citat:
stvarno se osjećam posve realizirano

Ahha haha hhaaa hha. Posve? Huhha haha ha. Stvarno si debelo u svijetu mladiću. Evo ti mog "elitnog i ekskluzivističkog" odgovora na tvoju super posvemašnju samorealizaciju: "Lubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični jer vidjet ćemo ga kao što jest."

Citat:
nisam ni najmanje arogantan ni najmanje samodopadan

Našim dragim protićima (protestantima) je omiljeno Bible thumping, kao i Sola scripturu primjeniti na sve živo, no baš mi se sada uklapa, pa da nastavim: "Braćo, kad bismo sami sebe sudili, ne bismo bili strogo suđeni"

Citat:
Inače se u stvarnosti ni najmanje ne ističem

Da? I ovo je samopobijajuća izjava, pa ćemo prekinuti malo biblijske riječi i ponuditi tvoje vlastite: već sam se svojom izobrazbom (inženjer matematike), poslovnim uspjesima, širokim krugom poznanstava ali i prilično dobrim poznavanjem povijesti i politike, višestruko potvrdio.

Moju vrijednost sasvim dobro potvrđuju moji poslovni suradnici, poznanici, ljudi koji me vole, moja cura te moji brojni prijatelji,

Citat:
Katoličko jest sekularno, možda zvuči šokantno, no tako je, jer Katoličko se ne može izolirati od svjetovnog, ne može se reći da je KC izvan svijeta,

Točno. Mi smo u svijetu, ali ne od svijeta. Dakle, suprotno tvome, iako u svijetu nismo od njega, pa smo time i izvan njega. No ti si i jedno i drugo, to je ono što je nespojivo. Katolicima ne vrijede sekularne vremenite najvrednote, tebi da. Vraćamo se opet biblijskom tekstu, jer je pametniji od nas:
"Ne ljubite svijet ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve."

Citat:
već i sama činjenica da svi plaćamo porez iz kojeg se uzima i za crkvu, dovoljno govori u prilog toj tezi.

radije hipoteza.

Citat:
Makar su to privatne stvari, za koje se vidim nisi ni ispričao prije nego si upitao

Uf uf što smo najednom fini. Nisi li ti raspravljao detaljno o 'tehnikama' u bračnom činu, a sada je tvoje hodanje (koje je valjda inače javno?) neka stvar superintime. Kaj got.

Citat:
curu imam isključivo radi ozbiljnih razloga, želim je za ženu.

A je li? A koliko to vaše hodanje traje? Zašto niste zaručeni ako su to ozbiljni razlozi i želiš je za ženu?

Citat:
Pridržavamo se predbračne čistoće, ja isključivo zato što je tako propisano u Vatikanu a ona zato što vjeruje u to.

Onda su neozbiljni razlozi i neozbiljno hodanje. Prekinite to, oboje ste u krivu. Motivi nisu sveti.

Citat:
No to što ne kršim trenutne propise crkve (namjerno naglašavam s mrskom pravničkom riječi, kako bih naglasio bezživotnost tih crkvenih zapovijedi) to ne znači da ne mogu reći što mislim o svemu tome te da ne mogu vrlo žestoko i beskompromisno kritizirati te stvari.

Ma kaj pripovedaš? Kakvi propisi? To je Božja volja i Božja zapovijed? Kada nije bilo propisa da se ne smije griješiti prije Ženidbe? Ti otišo u astro visine sociologije, teologije, politike i šta ti ja znam, a prtljaš još s Dekalogom. Ma daaj, sjedi 1.

Citat:
Vjerojatno si u pravu, ali nikada se nisam na to obazirao, ostajem uvijek svoj.

Da. Samoobožavanje je iskonsko i najraširenije idolopoklonstvo.

Citat:
Ako postoji i mala šansa da pripomognem pojedincima da shvate kako možemo živjeti pored ateista a da ih ne proglasimo sotonama, da možemo prihvatiti našeg susjeda homoseksualca bez da ga ismijavamo ili mrzimo, te uz toleranciju, onda osjećam da se isplati biti i Don Quiote.

Moja je procjena da se kod tebe ne radi o istinski motiviranom pomaganju, nego nekom čudnom samoisticanju. Osim toga, ponovno većini ovdje (jer smo konstatirali da se boriš s nama) imputiraš da ateiste proglašavamo sotonama, ismijavamo ili mrzimo homoseksualce i ostale tvoje ridikuloznosti.

Citat:
A to što bi me duplo više banirao, upravo potvrđuje jedan od problema koji zaista postoji u našim (Katoličkim) redovima a to je odsutnost tolerancije prema ljudima koji ne misle po ''propisanom crkvenom standardu'', koji se usude imati i svoje mišljenje.

Naprotiv. Imao si i previše prilike za svoje elaborate. Kad je dosta je dosta. Jel ti u svom stanu čekaš da ti se nakupi tona smeća pa bacaš u tonama, ili redovito po malo? Nemoj se igrati sirote žrtvice, kad već nisi uspio progurati te maglovite sekularističke pričice - vidiš da to nitko nije ovdje prihvatio niti podršao.

Citat:
Na kraju krajeva, ako je na nekom forumu jedna ideja toliko dominantna i snažna, kako je na ovom forumu snažna konzervativna ideja, onda je mušice kao što sam ja nikako ne mogu ugroziti, pa stoga nije jasno čemu toliko baniranje.

A na početku početaka ne možeš ti nikoga ovdje ugroziti ni u čemu sve i da hoćeš. Plahte, same po sebi su već zahtjevne za čitanje. A kada su još dekadentne kao tvoje, pa čemu da stoje? Piši klasični dnevnik da ti bude lakše.

Citat:
Možda ti nije cilj izvrijeđati me, ali to upravo činiš,

Neka Bog sudi. Ako jesam, molim oproštenje. Ako ne, neka tebi uzme za zlo tu neku čudnu manipulativnost, igranje žrtvica i slično. Nisam ti rekao ni jednu uvredu tipa glupane, budalo i slično. A barem mi ti ne bi smio prigovarati za jetkost stila. Moguće je i da si uvredljiv sam po sebi.

Citat:
kada bi svećeništvo više komuniciralo sa svijetom možda bi uvidjelo kako je danas jako puno ljudi koji mnogim stvarima nisu zadovoljni, koji više ne prihvaćaju površna i metafizička objašnjenja, koji su obrazovani ili ne, blizu velike količine informacija i imaju daleko bolje razvijenu svijest od ljudi prije 50 - 100g. s kojima se mora govoriti s uvažavanjem i koji očekuju prave odgovore, ustvari dijalog a ne samo ex-cathedra zapovijedi.

Nije to bila tema. Tema je kler forum. Inače tebi za informaciju Crkva ne postoji da bi "ljudi bili zadovoljni". Ovo s pravim odgovorima i dijalogom po mojem iskustvu koje nije mjerodavno, si u pravu. No i tu treba kunsta za općenje s klerom. Ja sam fulao više puta, nemoj i ti. Zasada si pravi nabrijanko. To ti se uvijek gleda da dolaziš sviskoka. Nemoj tako.

Citat:
Baš zato mislim da interent nebi trebao biti korišten za stvaranje neo ekskluzivizma već za postizanje širokog dijaloga.

Dijalog je još jedna sekularistička učestala fraza slično kao i spomenuta tolerancija. Idealan internetski medij za tebe je pseudokatolički portal Križ života. Vjerovatno si i tamo na forumu.

Citat:
Moje je znanje multidisciplinarno, nikada ne prihvaća samo jedan izvor, teži što većem broju različitih izvora.

Naravno da postoji i racionalistički sinkretizan. Kod tebe je bjelodan.

Citat:
Crkveno je učiteljstvo griješilo

Nikada ex cathedra.

Citat:
a greške su se otklanjale samo kroz kritični pristup

what?

Citat:
prema tome osim Boga nitko nije nepogrješiv,

Prema čemu? Kakva zaplitanja majko..

Citat:
inače crkvenih se propisa držim ali nitko od mene nema pravo tražiti da vjerujem u nešto što nije pošteno i kvalitetno objašnjeno i što nije životno

Ah, ah. Kako te razumjeti? Kako ti očekuješ da te itko shvati kada si izmislio svoj dijalekt? A što ako je dovoljno "pošteno i kvalitetno objašnjeno", a nije dovoljno pošteno saslušano i kvalitetno prihvaćeno? Vratimo se sv. Ivanu: "Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegovi čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške."

Citat:
Što misliš, dal' je bolje rješenje probleme poricati ili ih priznati i baviti se njihovim rješenjem?

Navedi prvo koji su problemi ovdje poricani?

Citat:
''bez tebe i takvih'' to je točno ono o čemu govorim, upiranje orstom u drugačije, to je ta netolerancija, kojoj Crkva ne smije biti skrovište.

Pa da. Šta hoćeš? Sve stvari imaju ime, i sve pojave, i sve osobe. Ovdje se radi o imenovanju zvao ti to upiranje ili ne, točnije o pojmovanju. S tolerancijom pliz sjaši i sada i ubuduće. Ti si dakle, i takvi, katolička poluštetočina. Jer je Crkva grešna naravno da si i ti dobrodošao, no valjanje u grijesima je nedopustivo. Kako možeš tako licemjerno spočitavati Crkvi držanje principa? Zašto ne pokušaš na poslu donijeti i svoja pravila pored postojećih? - znaš dobro zašto - jer neće proći dugo pa će ti pokazati vrata. A u Crkvi nije tako. Doduše, i tamo ti dobronamjerno pokažu vrata, ali ona od ispovjedaonice. Kako se često ispovjedaš?

Citat:
Što misliš, koliko se današnjih Katolika drži tih vrednota, ovdje i u svijetu? Zašto je tako?

Malo. No to nije zbog loših propisa koji se ne mogu prilagođavati kako ljudima paše, već zbog neizvršavanja istih. Ti bi htio uz fine blage propisiće uživati Zemljicu i onda ući u Nebo. Ne bu išlo sinek.

Citat:
dok se u protestantskim zemljama ljudi ponašaju skromno i štedljivo, na mediteranskim fiestama ili po naški feštama, se troši bez ikakve mjere,

Molim, molim, osim po samoisključenju po grijehu imaš slobodu istupiti i juridički. Idi protićima. Možeš čak osnovati i svoju crkvu gdje možeš realizirati mnoge svoje ideje. Ima već na Internetu instrukcije "How to establish the church" - tak nekak, nađem ti.

Citat:
Problem je ako pretjeranim čuvanjem kočiš razvoj i same KC, jer dolazi se do novih spoznaja, koje često i nisu baš ugodne našim Katoličkim umovima, ali su činjenično takve kakve jesu.

To si u pravu. No moramo vidjeti prijet toga što je kome razvoj. Kao i da li je "novo" odmah i bolje. Činjenice? Koje?

Citat:
Zašto je potrebno da prođe 100-200g. da KC prihvati neku ''novu'' (tada već debelo staru) spoznaju?

Baš toliko? Odgovor: Zato što je nebrzopletost i zdravi oprez također krepost koju čini se baš ne razvijaš.

Citat:
O pa pogledaj malko bolje, na niz mjesta postoje i prijedlozi, neda mi se navoditi gdje, istražuj.

Ni meni se ne da. Ako budem imao vremena, i ako se sjetim budem. No ne sjećam se ničeg vrijednog iz onog ranije što sam čitao, tako da se ni ne bi moglo govoriti o riješenjima.

Citat:
Pa konzervativni forumi i krugovi, mogu se u biti gledati kao mjesta sa kojih su otjerani svi nekonzervativni Katolički pojedinci
?

Povucimo paralelu s paklom. Prije toga, također da utvrdimo - ti kao kakav takav katolik vjeruješ u pakao zar ne? Dakle, pojedinac otjeran u pakao. Tko ga je tamo otjerao, čija je odgovornost? Bog? Ljudi? Anđeli? On sam? To je to.

Vrh

PostPostano: Sub pro 19, 2009 15:25 
Administrator

Trenutno ne stignem na sve reagirati, ali sve offtopic će biti brisano.
Moduse, ovdje nisi tema ti niti tvoje ostvarenje.
Molim i tebe i sve ostale da ne skreću s teme.
Tema je privremeno zaključana, dok sve to ne stignem rasčistiti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata