Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 19, 2010 14:03 

Cim pogrijesim odmah to cinim sa zlom namjerom, omalovazavajuci ili uzdizuci sebe, ahh sneni...

Naletila, postala nabrzaka, kasnije shvatila da sam zaboravila prijevod. mea culpa. a ne mora me se odmah komentirat s 1. i 2. kak sam manji hrvat ili da gledam ljude s visoka...uh..zlocin ucinih...

"Moj zupnik u Denveru,kad je bio mladi svecenik, vecerao je u kuci svoje tajnice, udovice sa Sicilije. Misleci da je pristojan, rece: 'Ako zelite, mozete me zvati Michael.' Naglo je stala, podbocivsi se rukom o bok i upiruci drvenom kuhacom rece:'Nemojte misliti da vas zovem 'oce' zato sto mislim da ste bolji od mene!' Zovem vas 'oce' zato da vas podsjetim koga biste trebali predstavljati i kako cete biti sudjeni po tome od Gospodina! Prenio je tu lekciju na sve svoje studente." otac Andrew

Nije upuceno nikome posebno, samo mi se ucinila simpaticna anegdota. Ubuduce cu pazit da li mislim hrvatskim ili eng jezikom. Mea culpa.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 16:08 

sneni je napisao/la:
Leja je napisala
Citat:
Sveceniku koji uvidi da ne moze opstati u Svecenstvu ponuditi za Djakona,koji se smije zeniti...kako bi ipak donekle ostao u tome...

kako to misliš? ili uopće ne znaš o čemu pišeš. Svaki svećenik prije nego je zaređen za svećenika postavljen je u službu đakona. Prema tome ne može ga se vratiti u službu đakona.
!

Ups..da zista nisam znala,i kako navedoh gore...znala sam da ne mou,ali nisam znala razlog...nisam imala priliku cuti,isto i za clibat...

Hvala vam mnogo dragi Sneni,i hvala za objasnjenje ,sta je Celibat...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 17:36 

Celibat se može promatrati sa više načina..Općeniti život kao neženja. Ne biti u braku. Celibat je oblik života u katoličkoj Crkvi po kojem svećenici slobodno preuzimaju obvezu da će živjeti ne ženeći se, to znači da neće formirati svoju obitelj. Teološki nije jasno da li je obećanje celibata isto kao i redovnički zavjet čistoće( mi smo kod ređenja na poziv biskupov učinili jedan korak naprijed - u subđakonatu) .

U svakom slučaju celibat nije nikakva božanska naredba (iako postoji kao evanbđeoski savjet) uveden je u ranom srednjem vijeku da bi od svećenika uklonio nemoralan život (a bilo ga je na pretek) da bi omogućio svećeniku potpunno posvećenje pastoralnom radu i da bi mu omogućio konačno bolji rad na vlastitom posvećenju.

Prošao sam prilično toga kroz život, vidio sam svakakvih situacija, poznam različite (svećeničke) ljudske sudbine. I uvjeren sam da je za svećenika najbolje ako nije vezan za ženu i obitelj.

Ovaj način života je mnogima trn u oku (jer to je i najveća snaga svećeništva) rušenjem celibata u katoličkoj Crkvi (pa i uvođenje celibata "ad libitum" - tko želi mnoge vrijednosti bi se srušile - (što sa bračnom vjernosti, što sa odgojem djece, što sa takvim župama na koje ne bi išao ni jedan oženjeni jer nema uvjete za život i da ne nabrajam) dakle sagledavajući cijeli moj život sve prednosti i sve negativnosti celibatarnog života - glasam za celibat!

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 10:52 
Ja sam se odlučila za ljubav i uvijek sam samo za ljubav sa jednom osobom.Ako volim, volim srcem, dušom i tijelom i to je zauvijek, a to očekujem i od suprotne strane. Ne zanimaju me šalabajzeri, neozbiljni i neodgovorni,samo normalna, iskrena osoba, mislim da vidim takvu osobu i osjećam..Ali bračni savez je nemoguć, nažalost!

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:20 

Mariamne je napisao/la:
Ja sam se odlučila za ljubav i uvijek sam samo za ljubav sa jednom osobom.Ako volim, volim srcem, dušom i tijelom i to je zauvijek, a to očekujem i od suprotne strane. Ne zanimaju me šalabajzeri, neozbiljni i neodgovorni,samo normalna, iskrena osoba, mislim da vidim takvu osobu i osjećam..Ali bračni savez je nemoguć, nažalost!

Ne valja gurati neki osobni problem na forum jer onda čovjek biva povrijeđen u raspravi više nego je to uobičajeno. Mislim da je puno bolje raspravljati načelno. Stoga, načelno mogu reći da je nije moguća situacija u kojoj je bračni savez nemoguć kod dvoje slobodnih ljudi koji se vole.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:24 
Barnaba je napisao/la:
Cunjozu i Giovi su odista kvalitetno dali presjek bitnog po ovom pitanju tako da se nema što dodati ako se neće ponavljati.
Sami pojmovi nečistoća i čistoća su vrlo stari i prožimaju Stari Zavjet. Nečist je onaj koji je okaljan grijehom.

Mariamne je napisao/la:

Ne valja gurati neki osobni problem na forum jer onda čovjek biva povrijeđen u raspravi više nego je to uobičajeno. Mislim da je puno bolje raspravljati načelno. Stoga, načelno mogu reći da je nije moguća situacija u kojoj je bračni savez nemoguć kod dvoje slobodnih ljudi.

Evo ga opet, paljba na Mariamne :lol:

Ma to sam spomenula onako usput.

Nemoguća je itekako može biti nemoguća..

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:29 

Mariamne je napisao/la:

Možeš li to objasniti?

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:30 
Barnaba je napisao/la:
Mariamne je napisao/la:

Možeš li to objasniti?

Rekao si da nije dobro iznositi privatne stvari na forum :wink: :D

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:32 

Mariamne je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Mariamne je napisao/la:

Možeš li to objasniti?

Rekao si da nije dobro iznositi privatne stvari na forum :wink: :D

I u čemu je problem da načelno objasniš u kojoj situaciji bi bilo nemoguć bračni savez između dvoje slobodnih ljudi koji se vole??

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:33 
hehe.. :lol: da koji se vole :wink:

Između žene i svećenika...

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:39 

Mariamne je napisao/la:

Jesi li namjerno previdjela dio mog pitanja i tvrdnje te izostavila dio "dvoje slobodnih ljudi". Zar je za tebe svećenik slobodan čovjek bez obaveza?

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:43 
Barnaba je napisao/la:
Mariamne je napisao/la:

Jesi li namjerno previdjela dio mog pitanja i tvrdnje te izostavila dio "dvoje slobodnih ljudi". Zar je za tebe svećenik slobodan čovjek bez obaveza?

Ja sam samo navela to kao primjer, kao što sam mogla napisati i časna sestra i muškarac..općenito govorim, a mogla sam napisati i drugo..

Da, za mene je slobodan čovjek, i on je za sebe slobodan čovjek..na kraju krajeva samo je čovjek :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:50 

Mariamne je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Mariamne je napisao/la:

Ja sam samo navela to kao primjer, kao što sam mogla napisati i časna sestra i muškarac..općenito govorim, a mogla sam napisati i drugo..

Da, za mene je slobodan čovjek, i on je za sebe slobodan čovjek..na kraju krajeva samo je čovjek :wink:

Slobodan čovjek koji se slobodnom voljom i potpuno upoznat s svojim obavezama, u svojoj punoljetnosti posvetio Bogu. Slobodno preuzimajući obavezu celibata nije više slobodan za ženidbu kao što to nije ni oženjen muškarac koji je isto čovjek. Ta što bi drugo mogao biti?

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 11:52 
:D

Ja se ne slažem..nije to Božja zapovijed..
Posvetiti se Bogu može na razne načine :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 12:05 

Mariamne je napisao/la:
:D

Ja se ne slažem..nije to Božja zapovijed..
Posvetiti se Bogu može na razne načine :wink:

Bogu se odista može posvetiti na razne načine ali ako je netko svećenik (rimskog obrada) onda je jasno i potpuno slobodno od svih putova odabrao svećeništvo a ne nešto drugo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata