Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 02:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 21, 2010 13:59 

Spominje i Fuček, provjerila sam, ali isto u smislu odgovornosti prema narodu zbog popravljanja demografske slike. Po pitanju demografije taj broj je čista matematika.
No što se tiče pape Ivana Pavla II i njegove knjige, zaista se ne navodi broj. Međutim, piše ovako: "Stvoriti obitelj znači stvoriti zajednicu, jer obitelj je po naravi zajednica, naravno društvo, a ako nije društvo, nije ni sama sobom. Za to pak da bi bila društvo, obitelj treba određenu brojnost. Pokazuje se to u najvećoj mjeri kada je riječ o odgoju djece." (navedena knjiga, str. 249.)

Na idućoj stranici piše nešto interesantno: "...roditelji su dužni mariti za to da ograničenjem začeća ne čine nepravdu vlastitoj obitelji i društvu. (...) Minimalistički stav supružnika, načelo laka života, mora izazivati moralne štete, kako za njihovu obitelj, tako i za cijelo društvo."

Nije li kod nas zavladao upravo ovaj minimalistički stav protiv kojeg upozorava Ivan Pavao II?!

Što se tiče planiranja obitelji, mislim da bi se učenje Crkve dalo svesti na slijedeće: bračni čin po svojoj naravi treba biti otvoren prokreaciji, međutim postoje ozbiljne okolnosti kada je dozvoljeno (ili nekad čak i nužno) koristiti se prirodnim mijenama te izbjegavati plodna razdoblja te time i začeće kako bi se kontrolirao razmak između trudnoća. No ako ja dobro shvaćam Humanae vitae, trebao bi postojati iznimno ozbiljan razlog i trajan da bi se u nekom trenutku zaključilo: od sada mi više nemamo djece. Prirodna metoda reguliranja poroda nije namijenjena da bude kontracepcija. I uvijek u sebi uključuje prihvaćanje Božje volje ako do začeća ipak dođe.

Mislim da se na ovoj točci itekako "šteka". Počinje se i Bilings doživljavati kao "kontracepcija za katolike", a to je naprosto pogrešno.

Vrh

PostPostano: Ned tra 25, 2010 11:17 

Da se pohvalim , pod svetom misom je danas bilo krštenje šestog djeteta u obitelji . Župnik im je čestitao pred svima . Inaće su dobrostojeći u selu (bave se poljoprivredom i stočarstvom ). Za kraj neka Bog blagoslovi malu novokrštenicu Martu i njezinu obitelj AMEN. :P

Vrh

PostPostano: Ned tra 25, 2010 20:42 
Administrator

Lina je napisao/la:
Počinje se i Bilings doživljavati kao "kontracepcija za katolike", a to je naprosto pogrešno.

Lijepo si sve objasnila, no s ovim se ne slažem. Problem je upravo u tome što mnogi koriste kontracepciju, a ne prirodnu metodu. Stvarno ne znam niti jednu obitelj koja koristi prirodnu metodu kao "kontracepciju za katolike", jer ona prirodno, sama po sebi traži valjani razlog. U praksi nitko neće apstinirati u plodne dane a da za takvo odricanje nema razloga, već to čini za dobrobit obitelji.

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 16:09 

Lijepo je što imaš dobro mišljenje o onima koji apstiniraju, ali vjeruj mi nisam ja izmislila taj izraz. ;) Apstiniranje svakako traži razlog, ali što ako je nekome razlog: lakše je apstinirati nego još jedno dijete? Ni ovo nisam izmislila...

Kontracepcija je naravno daleko veći problem od pogrešnog doživljavanja prirodne metode, ali zašto bismo se zadovoljli sa malo ili manjim zlom. Ta na savršenstvo smo pozvani!

O valjanosti razloga je teško uopće i pričati jer to ipak ide na osobnu savjest i odgovornost bračnog para, ali Papa jasno naglašava da komod i sebičnost nisu valjani razlog. I možda u tom svjetlu se svaki katolik može zapitati jesu li moji razlozi valjani ili mi se teško žrtvovati. Jer na koncu svi smo pozvani slijediti u životu Krista, a znamo kojim putem On ide ;)

Meni se čini da je jako dobro da se o ovoj temi razgovara jer nije lagana i često se stavlja pod tapet baš zato što ima daleko većih problema. U Americi postoje udruge: katolici pro choice... Da bar oni imaju samo problem krivo shvaćene prirodne metode, je l da?

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 19:07 
Administrator

Lina je napisao/la:
Apstiniranje svakako traži razlog, ali što ako je nekome razlog: lakše je apstinirati nego još jedno dijete? Ni ovo nisam izmislila...

Ako je nekome lakše apstinirati nego imati još jedno dijete, očito mu nije lako i moguće da ima ozbiljan razlog da odgodi trudnoću.
Ne znam za niti jedan primjer "pogrešnog shvaćanja" prirodne metode. Možeš li navesti konkretan primjer iz života koji si susrela u vezi toga, jer čini mi se da ih baš i nema u praksi?

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 20:46 

Ti stvarno misliš da je lakše imati dijete nego apstinirati u plodne dane??? Sad ne bi bilo korektno postavljati osobna pitanja al bilo bi zanimljivo saznati proizlazi li ovaj stav iz osobnog iskustva...

Znam primjere iz života ali ono što čuješ u povjerenju nije lijepo iznositi čak ni kao anonimnu priču. Uostalom, ne vidim čemu bi to služilo... Ja znam da postoji u praksi, a ti mi ne vjeruješ, i tu ćemo situaciju prihvatiti kao takvu i ići dalje, može? ;)

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 21:11 

Prirodna metoda nije kontracepcija, nego odgovoran stav prema roditeljstvu. Mi koji smo u braku znamo što znači odgovorno planiranje obitelji. Ono u sebi sadrži želju za svakim djetetom, potrebu za razumnim razmakom između trudnoća, u sve se to ukalkulira i zdravlje majke, djeteta, pa i financijska situacija, zaposlenje, porodni dopust, a povrh svega ljubav i zajedništvo.
Ako bračni parovi imaju to sve na umu, povezuje ih i zajedničko prepoznavanje pokazatelja u ženinom ciklusu koji su preduvjet za prirodnu metodu.
Zagovaratelji kontracepcije često napadaju prirodnu metodu kao novi vid kontracepcije, a apstinenciju stavljaju u prvi plan kao da su spolni odnosi nešto bez čega čovjek ne može živjeti svaki dan, a znamo da to nije tako.

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 21:37 
Administrator

Lina je napisao/la:
Ti stvarno misliš da je lakše imati dijete nego apstinirati u plodne dane??? Sad ne bi bilo korektno postavljati osobna pitanja al bilo bi zanimljivo saznati proizlazi li ovaj stav iz osobnog iskustva...

Znam primjere iz života ali ono što čuješ u povjerenju nije lijepo iznositi čak ni kao anonimnu priču. Uostalom, ne vidim čemu bi to služilo... Ja znam da postoji u praksi, a ti mi ne vjeruješ, i tu ćemo situaciju prihvatiti kao takvu i ići dalje, može? ;)

Mislim da krivo postavljaš stvari. Apstinira se zbog dobrobiti obitelji, bez obzira koje bi bilo lakše riješenje. U svakom slučaju apstinencija nije nikada lagano riješenje jer traži odricanje i zato se koristi sa vrijednim razlogom. Dakle nije pitanje što je lakše, nego što je vrijednije za obitelj, zdravlje, već rođenu djecu itd.
Ja ne znam da postoji slučaj gdje netko duže apstinira a da nema valjani razlog (i da je psihički normalan naravno:)
Zanima me i volio bih bar da razjasniš što smatraš pod zloupotrebom prirodne metode, kad ti već nije zgodno navesti konkretan primjer.

Vrh

PostPostano: Pon tra 26, 2010 22:23 

Mislim da si me krivo shvatio. Ne postavljam stvari krivo nego ti hoću reći da sama činjenica da je netko prihvatio apstinenciju ne znači da za to ima valjan razlog. I znam slučajeve upravo takve: lakše je apstinirati nego se odlučiti za još jedno dijete. Tko kaže da je takvima apstinencija laka, ali im je očito teže nositi se s izazovima još jednog djeteta.

Kada bismo razmišljali u stilu što je vrednije onda nema ni govora o krivom shvaćanju metode, je l da? Jer to znači da želimo i biti velikodušni prema Božjem planu i odgovorni prema povjerenome. Onda sve štima. I onda ni nema "apstinencije" nego samo vrijeme kada se još jače držimo za Boga i svog supružnika ljubimo u tom svjetlu još jače.

Jer uzdržavanje zbog pravog razloga Bog itekako blagoslivlja i onda ni u čemu nismo zakinuti. Upravo suprotno, obilujemo milošću.

Nema zloupotrebe prirodne metode jer ona kao takva jest tu da se odgodi tj kontrolira vrijeme začeća i ako pogledaš upute u Bilingsovoj metodi onda vidiš da se "reklamira" kao 90 i nešto postotna sigurnost i stavlja se u odnos s umjetnim metodama.

Međutim, tvrdim da ima katolika koji smatraju da "Crkva ne dopušta pilule i kondome nego umjesto toga Bilingsa". A to uopće ne ide u isti koš, što i ti sam govoriš. Dakle, u tome se posve slažemo.

Ja ne planiram navoditi kada se prirodna metoda smije a kada ne koristiti jer da se to može reći onda bi to rekla Crkva. Slažeš se?

Vrh

PostPostano: Uto tra 27, 2010 22:19 

Cilj je isti.
I kontracepcije i Bilingsove metode i apstinencije.
Cilj je da nema začeća.

Zvali to ovako ili onako, cilj tih postupaka daje naziv. Ako je komu lakše može to nazvati ili ne nazvati kako želi. Osnova je ista.
Ljubav među supružnicima, međusobno predavanje, usrećivanje jedno drugoga to je ono što nam je dano i na ćemu trebamo biti zahvalni Gospodinu. Sve apstinencije bez ljubavi nisu dobre i ne čine napredak u obitelji i bračnom životu. Ljubav i tjelesno sjedinjenje je potreba i prirodni bračni čin. Bez toga nešto ne štima. Nije normalno da se supružnici vole, poštuju i uzajamno ljube, a da izostaje bračni čin po pravlima crkvenog nauka. Možda samo neka razumna dogovorena apstinencija radi nekih duhovnih uzrasta, ali trajna - to nikako nije dobro. Kad bi se po tome malo "pročeprkalo" svašta bi se utvrdilo.

Vrh

PostPostano: Sri tra 28, 2010 21:27 
Administrator

Daba je napisao/la:
Cilj je isti.
I kontracepcije i Bilingsove metode i apstinencije.

Mislim da ne shvaćaš Nauk Crkve, pogotovo kada spominješ apstinenciju samo "radi nekih duhovnih uzrasta".
Crkva naglašava razliku između kontracepcije i prirodne regulacije.
Cilj kontracepcije je "ne imati dijete", no cilj prirodne regulacije poroda (ne znam zašto svi spominju "Billingsa") je napraviti razmak između trudnoća, radi dobrobiti obitelji. Dakle, nikada odluka da "nema začeća", već da se ono odgodi. Ovo što ti pišeš je banaliziranje Crkvenog Nauka.

Vrh

PostPostano: Sri tra 28, 2010 21:41 
Administrator

Lina je napisao/la:
hoću reći da sama činjenica da je netko prihvatio apstinenciju ne znači da za to ima valjan razlog. I znam slučajeve upravo takve: lakše je apstinirati nego se odlučiti za još jedno dijete. Tko kaže da je takvima apstinencija laka, ali im je očito teže nositi se s izazovima još jednog djeteta.

Ponavljam, ovo samo pretpostavlja da možda postoji neki razlog, a ne znači da je nevaljan. Razlog nije to što je nekome lakše apstinirati, to je posljedica. A koji je razlog tome? Razlog može biti komocija ili potreba (npr. potreba za fizičkim odmorom između trudnoća - lakše je apstinirati nego ugrožavati svoje zdravlje i odmah ići na novo dijete). Nije uopće bitno što je nekome lakše, bitan je razlog. A kada je razlog komocija par gotovo uvijek koristi kontracepciju, a ne odricanje.

Lina je napisao/la:
Ja ne planiram navoditi kada se prirodna metoda smije a kada ne koristiti jer da se to može reći onda bi to rekla Crkva. Slažeš se?

Crkva je dala određene smjernice i okvirno se i to može reći. No da se vratimo na temu, bračni parovi koji koriste prirodnu regulaciju poroda se u većini slučajeva ne boje imati više djece. Problem je u komociji i kontracepciji.

Vrh

PostPostano: Sri tra 28, 2010 22:55 

Reče Giovi: Dakle, nikada odluka da "nema začeća", već da se ono odgodi. Ovo što ti pišeš je banaliziranje Crkvenog Nauka.

To je prepoznato ponašanje i u Svetom pismu i zove se farizejština. Nije šija nego vrat. Nešto kao ortodoksni židovi.
Znači, odgađanje začeća sve dok više ne budu mogli prirodnim tokom života koncipirati. To je u redu, bitno je kako nešto nazovemo.
To nije banaliziranje, to je realnost i izricanje suda "popu-pop, a bobu bob!"
Počnete "odgađati" začeće nakon prvog djeteta i tako o-ho-ho godina... to je dobro i sukladno crkvenom nauku ??? Samo da se ne kaže da je to kontracepcija! Ma daj, čovjeće, kao da smo imbecili pa ne znamo što je što.

Vrh

PostPostano: Pet tra 30, 2010 09:15 

Želite li možda reći da su imućnije obitelji s manje od troje djece zapravo u nekom grijehu? Samo tako, bez dodatnih pojašnjenja?

Ne bih se složila, niti s generaliziranom primjedbom da apstinencija u braku spada više u područje grijeha, nego u milost Božju i odgovorno roditeljstvo i planiranje obitelji...

Ako je čak i uzdržavanje zabranjeno, onda je to zapravo vrlo loše za prosječnu ženu u katoličkoj obitelji... :|

Treba li žena baš u svakom trenutku bez obzira na okolnosti biti spremna na sve?

Ta filozofija mi više sliči na Žuži Jelinek, nego na katolički nauk...

Vrh

PostPostano: Pet tra 30, 2010 18:52 
Administrator

Daba je napisao/la:
Počnete "odgađati" začeće nakon prvog djeteta i tako o-ho-ho godina... to je dobro i sukladno crkvenom nauku ??? Samo da se ne kaže da je to kontracepcija!

Daba, pročitaj encikliku "O ispravnoj regulaciji poroda (Humanae Vitae)", posebno poglavlje "Odgovorno roditeljstvo", te apostolsku pobudnicu "Obiteljska zajednica" (Familiaris Consortio).

Nedavno je u Zadru bio simpozij (http://www.humanae-vitae.net) povodom 40godišnjice enciklike Humanae Vitae, ovo je izvadak iz sažetka:
"Odgovorno roditeljstvo – Jedna od ključnih točaka enciklike
(...)
Ovisno o svom okružju i spletu uvjeta supružnici razborito odlučuju o broju djece i razmaku među
njima, uz napomenu da za odgađanje odnosno izbjegavanje začeća i time rađanja trebaju postojati
dovoljno ozbiljni razlozi. Ostvarivanje odgovornog roditeljstva uključuje da supružnici u ispravom
poretku vrednota u potpunosti priznaju vlastite dužnosti prema samima sebi, prema obitelji i
ljudskom društvu te prema Bogu. Ništa ne znači slijediti svoju savjest ukoliko osoba ne učini ustrajan
napor kako bi savjest ispravno oblikovala u skladu s Božjim zakonom kojeg nam kroz stoljeća donosi
Njegova Crkva."

Pokušaj dakle najprije poslušati što o tome govori Crkva.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata