Daba je napisao/la:
Imućne i manje imuće uopće nisam spominjao i ne znam odakle vam ta konstrukcija.
... iz naslova teme vjerojatno?
Citat:
Ne volim kad mi sugovornik stavlja u usta / pero / tipkovnicu nešto što nisam ni spomenuo. To je čista konstrukcija. Tako se rasprava ne vodi!

Prije te nisam ni citirala niti prozivala, a sad ću te doslovno citirati, ako više voliš tako razgovarati:
Citat:
Sa nekom stvarima se možete ne slagati, ali one su objektivna činjenica. Tako i sa činjenicom da je apstinencija de facto kontracepcija.
Da, ako je bit ovoga grijeha "spriječiti začeće", i samo pretvaranje pred Gospodinom tako da se apstinira u plodne dane je čista prijetvornost, farizejština. Da, to je teško za pravu katoličku obitelj i zato i sada o tomu raspravljamo.
Molim te da navedeš koji konkretniji primjer u kojem je apstinencija prijetvornost i farizejština, jer u velikoj većini slučajeva ona je bliže vrijednostima kao što su odricanje, žrtva, trpljenje nasuprot hedonizmu koji se može povezati s kontracepcijom.
Zar su i svete žene i muževi u povijesti Crkve bili prijetvorni kad je, primjerice, vrlo mlada sveta Brigita nakon udaje u dogovoru s mužem čak osam godina živjela formalno u braku, a bez bračnih odnosa? Nakon tih osam godina uzdržljivosti imali su kasnije puno djece, i ne vidim u čemu bi čak i takva vrlo dugotrajna i teška uzdržljivost bila uvreda Bogu ili na štetu uzajamne ljubavi...?
Kako možemo unaprijed nekoga osuđivati "da ne želi uopće djecu", ako se odluči za apstinenciju iz nekog drugog razloga, koji mi ne trebamo znati, jer nije na nama zabadati nos u tuđu intimu?
Danas međutim ima puno slučajeva kad se mladi parovi nakon vjenčanja odlučuju za višegodišnje "izbjegavanje začeća", ali ne apstinencijom nego kontracepcijom, zbog nekih njima važnih razloga kao što su stambeno pitanje, auto, posao...
To ne opravdavam. To niti nije apstinencija.
Ali u istom slučaju odabir apstinencije potpuno je druga priča.
Citat:
Sad' vi od svih muškaraca načiniste pohotnike. Bračni čin može biti samo uzajamno darivanje ljubavi. Nikakvu "spremnost" žene ja nisam spominjao. Opet konstrukcija.
Uzajamno darivanje ljubavi nisu samo bračni odnosi. Tu pripada sva složenost međusobne duhovne ljubavi, razumijevanja, strpljivosti, odgovornosti i još mnogo drugih "velikih" riječi koje je ponekad teško sprovesti u djelo.
Citat:
Nikako nisam kao gđa Jelinek jer ona nema n "k" od katoličkog svjetonazora. ja sam samo realan!
Bez komentara!