Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 00:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub svi 01, 2010 23:12 

adrijana je napisao/la:
Želite li možda reći da su imućnije obitelji s manje od troje djece zapravo u nekom grijehu? Samo tako, bez dodatnih pojašnjenja?

Ne bih se složila, niti s generaliziranom primjedbom da apstinencija u braku spada više u područje grijeha, nego u milost Božju i odgovorno roditeljstvo i planiranje obitelji...

Ako je čak i uzdržavanje zabranjeno, onda je to zapravo vrlo loše za prosječnu ženu u katoličkoj obitelji... :|

Treba li žena baš u svakom trenutku bez obzira na okolnosti biti spremna na sve?

Ta filozofija mi više sliči na Žuži Jelinek, nego na katolički nauk...

Imućne i manje imuće uopće nisam spominjao i ne znam odakle vam ta konstrukcija. Ne volim kad mi sugovornik stavlja u usta / pero / tipkovnicu nešto što nisam ni spomenuo. To je čista konstrukcija. Tako se rasprava ne vodi!

Sa nekom stvarima se možete ne slagati, ali one su objektivna činjenica. Tako i sa činjenicom da je apstinencija de facto kontracepcija.

Da, ako je bit ovoga grijeha "spriječiti začeće", i samo pretvaranje pred Gospodinom tako da se apstinira u plodne dane je čista prijetvornost, farizejština. Da, to je teško za pravu katoličku obitelj i zato i sada o tomu raspravljamo.

Sad' vi od svih muškaraca načiniste pohotnike. Bračni čin može biti samo uzajamno darivanje ljubavi. Nikakvu "spremnost" žene ja nisam spominjao. Opet konstrukcija.

Nikako nisam kao gđa Jelinek jer ona nema n "k" od katoličkog svjetonazora. ja sam samo realan!

Vrh

PostPostano: Ned svi 02, 2010 10:58 

Daba je napisao/la:
Imućne i manje imuće uopće nisam spominjao i ne znam odakle vam ta konstrukcija.

... iz naslova teme vjerojatno?

Citat:
Ne volim kad mi sugovornik stavlja u usta / pero / tipkovnicu nešto što nisam ni spomenuo. To je čista konstrukcija. Tako se rasprava ne vodi!

:wink: Prije te nisam ni citirala niti prozivala, a sad ću te doslovno citirati, ako više voliš tako razgovarati:

Citat:
Sa nekom stvarima se možete ne slagati, ali one su objektivna činjenica. Tako i sa činjenicom da je apstinencija de facto kontracepcija.

Da, ako je bit ovoga grijeha "spriječiti začeće", i samo pretvaranje pred Gospodinom tako da se apstinira u plodne dane je čista prijetvornost, farizejština. Da, to je teško za pravu katoličku obitelj i zato i sada o tomu raspravljamo.

Molim te da navedeš koji konkretniji primjer u kojem je apstinencija prijetvornost i farizejština, jer u velikoj većini slučajeva ona je bliže vrijednostima kao što su odricanje, žrtva, trpljenje nasuprot hedonizmu koji se može povezati s kontracepcijom.
Zar su i svete žene i muževi u povijesti Crkve bili prijetvorni kad je, primjerice, vrlo mlada sveta Brigita nakon udaje u dogovoru s mužem čak osam godina živjela formalno u braku, a bez bračnih odnosa? Nakon tih osam godina uzdržljivosti imali su kasnije puno djece, i ne vidim u čemu bi čak i takva vrlo dugotrajna i teška uzdržljivost bila uvreda Bogu ili na štetu uzajamne ljubavi...?
Kako možemo unaprijed nekoga osuđivati "da ne želi uopće djecu", ako se odluči za apstinenciju iz nekog drugog razloga, koji mi ne trebamo znati, jer nije na nama zabadati nos u tuđu intimu?

Danas međutim ima puno slučajeva kad se mladi parovi nakon vjenčanja odlučuju za višegodišnje "izbjegavanje začeća", ali ne apstinencijom nego kontracepcijom, zbog nekih njima važnih razloga kao što su stambeno pitanje, auto, posao...
To ne opravdavam. To niti nije apstinencija.

Ali u istom slučaju odabir apstinencije potpuno je druga priča.

Citat:
Sad' vi od svih muškaraca načiniste pohotnike. Bračni čin može biti samo uzajamno darivanje ljubavi. Nikakvu "spremnost" žene ja nisam spominjao. Opet konstrukcija.

Uzajamno darivanje ljubavi nisu samo bračni odnosi. Tu pripada sva složenost međusobne duhovne ljubavi, razumijevanja, strpljivosti, odgovornosti i još mnogo drugih "velikih" riječi koje je ponekad teško sprovesti u djelo.

Citat:
Nikako nisam kao gđa Jelinek jer ona nema n "k" od katoličkog svjetonazora. ja sam samo realan!

Bez komentara! :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon svi 03, 2010 14:20 

Mislim da su svima jasne dvije činjenice:

1. Kontracepcija po Crkvenom učenju nije prihvatljiva
2. uzdržavanje je odricanje.

Ali kombinacija i zaključivanje na temelju ovih činjanica nekako izmiče. Nije mi jasno zašto skočiste na Dabu kad je rekao posve logičnu stvar. Ako je cilj uzdržavanja ne imati dijete onda se to svodi na kontracepciju.

Treba postojati jak razlog i dogovor među supružnicima koji ima biti na dobrobit cijele obitelji i iz ljubavi prema Bogu i obitelji.

Zašto mnogo katolika ako ne želi imati dijete ide na kontracepciju? Zbog ovoga što je Daba rekao. Jer ako je cilj korištenja prirodne metode ne imati dijete zato što "ne želimo više djece" i sl. onda je šprirodna metoda sama po sebi besmislena. Već žive u samovolji, koliko im treba da idu korak dalje.

Adrijana i Giovi ističu kako je korištenje prirodne metode koja uključuje uzdržavanje manje bitno za razgovor od kontracepcije jer to je problem. Slažem se da je korištenje kemijske i mehaničke kontracepcije veći problem, ali sagledajmo problem iz Božje perspektive.

Ako sam ja dobro shvatila, Bog gleda prije svega nakanu srca. I onda je li netko tko se prirodnom regulacijom koristi iz sebičnih razloga išta bolji od onoga koji koristi kondom npr.? Nakana je ista.

Daba, vjerujem da si na brzaka odgovarao prvi put jer ne vjerujem da smatraš da je uzdržavanje iz medicinskih razloga neopravdano.

Vrh

PostPostano: Pon svi 03, 2010 21:43 

Lini hvala i dakako da ne smatram da je uzdržavanje zbog čisto medicinskih razloga neopravdano.
Potpuno si me razumjela i meni nije jasno što ostalima nije jasno?
izvrsno si primjetila kad si rekla da Bog gleda "nakanu srca". To je to što ja pričam samo nisam znao tako lijepo reći. Moram to zapamtiti za ubuduće!

Pozdrav svima, mir i dobro!
Daba

Vrh

PostPostano: Pon svi 03, 2010 23:06 
Administrator

Crkveni nauk treba najprije naučiti i zatim prihvatiti, često je ljudima svašta logično iz neznanja i to ih onda odvede na krivi put. Navest ću zato kratko još nekoliko važnih navoda.

1. Apstinencija (kao i prirodna regulacija poroda sama po sebi) nikada nemože biti kontracepcija. Crkva naglašava da su to dvije različite stvari. Bez obzira što nikada nije kontracepcija, prirodna regulacija se treba provoditi uz valjani razlog. Ono što može biti nemoralno nikada nije sama periodična apstinencija (za razliku od kontracepcije), već razlog.

2. Prirodna regulacija poroda ne koristi se samo iz "čisto medicinskih razloga" niti radi "duhovnog uzdizanja", već razlog razmaku između trudnoća treba biti dobro obitelji (gledajući pritom osobno dobro, dobro već rođene djece ili koja će se još roditi, materijalne i duhovne prilike i sve ostalo što navode Crkveni dokumenti) . Više o tome na početnoj stranici: http://www.katolicki.info/planiranje.htm

3. Prirodnu regulaciju poroda je u praksi, u životu, nemoguće koristiti na duže, neodređeno vrijeme. U slučajevima kada je to nažalost nužno ne preporuča se prirodna metoda nego potpuna apstinencija. Uspješnost npr. Billingsove metode koja se navodi na naslovnici knjige je 98%, ali u praksi se ona povećava sa iskustvom, tj. pouzdanost raste sa boljim samopoznavanjem. Obično je to usporedo sa brojem djece.

Vrh

PostPostano: Uto svi 04, 2010 12:49 

Alojzije je jasno postavio problem u uvodnom postu. Djeca u našem društvu nisu više u prvom planu. Trčanje za profitom, za užitkom, bijeg od odgovornosti, kontracepcija, abortus... Sve su to razlozi zašto je djece sve manje.
Ima imućnijih ljudi koji bi novac radije potrošili na obnovu voznog parka, nego na još jedno ili dvoje djece.
Nema krize. Auti su parkirani po pločnicima da mame s bebama u kolicima ne mogu ni proći stazom za pješake.
Tako izokrenute stvari sigurno nisu po Božjoj volji. Radi se o velikom grijehu koji je poprimio široke društvene dimenzije.

Jesu li i naši roditelji pogriješili kad su se svojevremeno odlučili na jedno ili dvoje djece?
Jesu li uopće oni bračni parovi koji planiraju određen broj djece u nekom grijehu - radi svog planiranja, radi "nakane srca"?
Jesu li roditelji u grijehu kad jednom odluče: "sad je dosta"?

Jesmo li mi uopće pozvani da, umjesto Boga, sudimo o tome?
"Otvorenost životu" podrazumijeva i brigu i odgovornost za djecu koju već imamo, i ja vjerujem da je Alojzije iskren kad je na početku priznao da uz petero djece "iskreno, ne bih želio više."
Ali isto tako sam sigurna da ako bude Božja volja, takvi kao Alojzije, prihvatili bi i šesto...

Što se tiče apstinencije, kao i sve drugo u životu, mislim da vrijedi ponajviše ako je razlog "za Boga i Božje stvari", ali isto tako i odluka za ženidbu i za odgoj djece. Ako se djecu odgaja bez Boga, uzalud je. Bog ti neće "uračunati u pravednost" samo to što imaš djecu, niti koliko ih imaš...

Vrh

PostPostano: Uto svi 04, 2010 18:32 

adrijana je napisao/la:
Alojzije je jasno postavio problem u uvodnom postu. Djeca u našem društvu nisu više u prvom planu. Trčanje za profitom, za užitkom, bijeg od odgovornosti, kontracepcija, abortus... Sve su to razlozi zašto je djece sve manje.
Ima imućnijih ljudi koji bi novac radije potrošili na obnovu voznog parka, nego na još jedno ili dvoje djece.
Nema krize. Auti su parkirani po pločnicima da mame s bebama u kolicima ne mogu ni proći stazom za pješake.
Tako izokrenute stvari sigurno nisu po Božjoj volji. Radi se o velikom grijehu koji je poprimio široke društvene dimenzije.

Jesu li i naši roditelji pogriješili kad su se svojevremeno odlučili na jedno ili dvoje djece?
Jesu li uopće oni bračni parovi koji planiraju određen broj djece u nekom grijehu - radi svog planiranja, radi "nakane srca"?
Jesu li roditelji u grijehu kad jednom odluče: "sad je dosta"?

Jesmo li mi uopće pozvani da, umjesto Boga, sudimo o tome?
"Otvorenost životu" podrazumijeva i brigu i odgovornost za djecu koju već imamo, i ja vjerujem da je Alojzije iskren kad je na početku priznao da uz petero djece "iskreno, ne bih želio više."
Ali isto tako sam sigurna da ako bude Božja volja, takvi kao Alojzije, prihvatili bi i šesto...

Što se tiče apstinencije, kao i sve drugo u životu, mislim da vrijedi ponajviše ako je razlog "za Boga i Božje stvari", ali isto tako i odluka za ženidbu i za odgoj djece. Ako se djecu odgaja bez Boga, uzalud je. Bog ti neće "uračunati u pravednost" samo to što imaš djecu, niti koliko ih imaš...

Ma konačno neko da se slažem bez onoga ali .A što se tiće šestog djeteta ako bude Božija volja naći ćemno mjesto i za njega jer gdje ima mjesta za sedam ima i za osam. :wink:

Vrh

PostPostano: Pet svi 07, 2010 23:10 

Kaže Giovi:"Apstinencija (kao i prirodna regulacija poroda sama po sebi) nikada nemože biti kontracepcija."
A ja ću na to: radi se o BITI, suštini, srži. Kontracepcija je sam čin suzbijanja začeća, ali se on odvija na svaki mogući način - fizički, kemijski, biološki pa i duhovni. Nemojte se čuditi jer rekoh da se radi o biti, a bit i kontracepcije i apstinencije je izostanak koncepcije, izostanak začeća, izostanak potomstva.
To je BIT, a kako vi to nazivali, nebitno je.
Mi se sada više sporimo oko filozofske pozadine kontracepcije.

Jeste prirodna kontracepcija potrebna - ne osporavam potrebu, ali u svojoj biti jeste kontracepcija, to ja želim reći.

Pa će Giovi opet reći. "...već razlog razmaku između trudnoća treba biti dobro obitelji... " A ja bih na to rekao da se to dobro može postići na više načina. No svaki način je u biti sprječavanje neželjene trudnoće, sprječavanje začeča, zvali vi to kako god hoćete. Zato ja tvrdim da je ovo pitanje prekompleksno, da o njemu premalo pričamo i da je previše toga prepušteno nama samima na odluku. Problem je što je u Bibliji pisano da trebamo sa supružnikom biti potpuno spontani, bez ikakvih metoda - prirodnih, neprirodnih, fizičkih, kemijskih, bioloških...

Pitam vas više retorički, u čemu je razlika apstinencije (potpune apstinencije od ejakulacije) i Onanova čina - spolnog čina sa završetkom zvanim coitus interruptus? Pa nema razlike, i jedno i drugo je vrsta kontracepcije.

Činjenica je da Sveto Pismo ni jednom riječju ne spominje nikakve apstinencije ni prirodne metode, Bilingsa i ostale trikove. Ondje piše o bračnoj ljubavi - volite se i ljubite, predajte se jedno drugome u ljubavi i povjerenju, ne razmišljajte o potomstvu...

Znam ja i sam da je to tako, ali nam je to teško provesti. I sam sam griješan, nisam svetac. No, smeta me kad se stvari ne nazivaju pravim imenom.
Mir i dobro, Daba

Vrh

PostPostano: Sub svi 08, 2010 16:26 
Administrator

Daba, nadam se da se nećeš uvrijediti, ali ovo je ključno pitanje ako želiš razjasniti stvari:
Da li si katolik? Da li prihvaćaš papu i Crkveni Nauk u potpunosti ili samo djelomično, tj. ne prihvaćaš ono što ti se ne sviđa?
Da li sam tumačiš Bibliju na svoj način ili u tome želiš slušati Crkveno vodstvo?

Jer uzalud je ponavljanje ako ne želiš prihvatiti sve gore navedeno u potpunosti. Onda svatko ima svoju istinu i svoju vjeru.

Vrh

PostPostano: Sub svi 08, 2010 22:34 

Koliko ja vidim Daba uopće ne osporava nauk Crkve i nesumljivo je katolik, ako se smijem umiješati.

Ono čega jedan vjernik svakako treba biti svjestan jest da nismo pozvani biti farizeji. Ako je Isus na nešto jako bio ljut onda je to farizejština jer ona odvaja slovo od duha Zakona.

Kad su u pitanju propisi, Crkva propisuje nekakav minimum, jer je majka i ima pred očima nas slabe, kakvi jesmo. ALi kršćanin nikada ne staje: Budite dakle savršeni.

I zato kad Daba kaže: Ajmo gledat bit, onda to ne znači da je on rekao Crkva je u krivu, ne treba koristiti apstinenciju zbog razmaka. Već kaže: Budimo iskreni, apstinencija odgađa začaće. Znači mi ga ne želimo. I onda se realno zapitajmo o svojoj motivaciji. A ne polaziti od ideje: Apsitencija je sveta.

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 07:29 

Polako prestajem kužit priču pa zato jedan primjer - iz konkretnog života:
Obitelj ima dvoje djece. Oboje je rođeno jer je mati oba puta odležala 9 mjeseci u bolnici, pod lijekovima. Ona, naime ima anomaliju maternice i da nije moderne medicine ne bi mogla iznijeti trudnoću. Oboje djece ima određene zdravstvene probleme koji imaju veze s onim lijekovima u trudnoći. Kada je čekala drugo dijete, o prvome se brinuo otac u svakom smislu. Ne trebaju izbjegavat sljedeće začeće?

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 07:39 
Kakvi su to lijekovi?

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 11:32 

Daba je napisao/la:
Činjenica je da Sveto Pismo ni jednom riječju ne spominje nikakve apstinencije ni prirodne metode, Bilingsa i ostale trikove.

...ali spominje uzdržavanje i čistoću (misli, srca i djela). "Tijelo je hram Duha Svetoga". Ono što Sveto Pismo na puno mjesta spominje jest grijeh robovanja strastima, požudi, grijeh neumjerenosti. S druge strane - ljude potiče na nadzor i ovladavanje vlastitim prirodnim sklonostima, jer čovjek nije samo tijelo, nego i duša i duh.

Znam da ti to sve već znaš, pa možeš li to uzeti u obzir u sljedećem pro i kontra apstinencije i prirodnih metoda?

Lina je napisao/la:
Koliko ja vidim Daba uopće ne osporava nauk Crkve i nesumljivo je katolik, ako se smijem umiješati.

Ono čega jedan vjernik svakako treba biti svjestan jest da nismo pozvani biti farizeji. Ako je Isus na nešto jako bio ljut onda je to farizejština jer ona odvaja slovo od duha Zakona.

Zašto shvaćate svaki (pa i moj upis) kao napad na Dabu?
Tema nije Daba, niti nije u redu raspravljati o osobama i lijepiti etikete o "farizejima".

Daba sasvim slobodno može iznositi svoja viđenja i razmišljanja, a mi valjda smijemo raspravljati s njim o temi.
I slagati se ili ne slagati...

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 12:53 

Mariamne je napisao/la:
Kakvi su to lijekovi?

Za održanje trudnoće.

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 12:55 
Hehe..

Znači gestagenski, odnosno progesteronski preparati.
I ti misliš da žena ima problema od tih lijekova?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata